پاركهاي جنگلي تهران در معرض خطر جدي خشكيدگي

معاونت برنامهريزي اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان تهران گفت: طي هفتههاي اخير به دليل تنشهاي آبي و عدم آبياري مناسب توسط شهرداري تهران پاركهاي جنگلي تهران از جمله چيتگر، سرخه حصار، لويزان و مهرآباد در معرض خطر خشكيدگي و بروز آفت سوسك پوسته خوار قرار گرفته است.
معاونت برنامهريزي اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان تهران گفت: طي هفتههاي اخير به دليل تنشهاي آبي و عدم آبياري مناسب توسط شهرداري تهران پاركهاي جنگلي تهران از جمله چيتگر، سرخه حصار، لويزان و مهرآباد در معرض خطر خشكيدگي و بروز آفت سوسك پوسته خوار قرار گرفته است. حسين دماوندي با بيان اينكه اگر درختان آفت زده قطع نشوند آفت تمام جنگلهاي تهران را آسيب ميزند اظهار داشت: درحال حاضر بخشي از درختان پاركهاي چيتگر و سرخه حصار خشك شده كه منابع طبيعي استان به دليل عدم شيوع آفات ناچار به قطع درختان بيش از ۵۰ سال سن كرده كه نگرانيهايي را براي شهروندان ايجاد كرده است. وي از شهرداري تهران خواست تا تدبيري جدي براي پاركهاي جنگلي تهران بينديشد. دماوندي همچنين گفت: اراضي منابع طبيعي شمال، شمال شرق و شمال غرب تهران به دليل ارزش مالي زيادي كه دارد مورد تصرف قرار ميگيرد كه اين تصرفات به صورت ۵۰ تا ۱۰۰ متر هم انجام ميشود.
منابع طبيعي يك ثروت بين نسلي است
وي حفاظت از منابع طبيعي را مورد اشاره قرار داد و با تاكيد بر اهميت فرهنگسازي و چالشهاي مرتبط با آن افزود: منابع طبيعي به عنوان يك ثروت بين نسلي بايد حفظ و نگهداري آن فرهنگسازي شود. معاون برنامهريزي اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان تهران با اشاره اينكه تاريخچه تشكيل بنگاه جنگل به سال ۱۲۸۴ خورشيدي باز ميگردد كه نقش اساسي را در حفظ جنگلها بر عهده داشت، افزود: سازمان حفاظت منابع طبيعي در سال ۱۳۸۴ و زيرنظر وزارت جهادكشاورزي فعاليت ميكند و شامل معاونتهاي مختلف در حوزه جنگل، فني، ستادي و پشتيباني است.
وي با تاكيد بر اهميت مديريت حوزههاي آبخيزداري و حفاظت از سفرههاي زيرزميني گفت: به دليل عدم اجراي به موقع عمليات حوزه آبخيزداري، سفرههاي آب زيرزميني خالي شده و باعث بروز سيلابهاي مخرب ميشود كه اين امر نيازمند برنامهريزي است تا مسائل اقتصادي، اجتماعي و زيست محيطي در كنار هم قرار بگيرند و به صورت يك مجموعه كامل مديريت شوند.دماوندي تصريح كرد: در سال ۱۳۹۲ نيز قانون حفاظت از جنگلها و جلوگيري از بهرهگيري غيرمجاز از جنگلها مورد تاكيد قرار گرفت كه به دليل كم توجهي به نيازهاي تبيين و ترويج فرهنگ عمومي با چالشهايي روبهرو شديم.
اهميت حفاظت و فرهنگسازي منابع طبيعي
وي با بيان اينكه حفاظت از منابع طبيعي مانند بستن كمربند در اتومبيل بايد مورد فرهنگسازي جدي قرار بگيرد، گفت: رسانهها نقش كليدي در تبيين اهميت حفاظت و فرهنگسازي منابع طبيعي دارند، زيرا بدون فرهنگسازي اقدامات حفاظتي در زمينههاي تخريب جنگلها و اثرات منفي چراي بيرويه، قطع درختان و آتشسوزيها بينتيجه ميماند. معاون برنامهريزي اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان تهران به مشكلات مربوط به قطع درختان، كاشت گونههاي جديد و مقابله با آفات و مشكلاتي كه در نتيجه تنشهاي آبي و سوءمديريتها به وجود آمده اشاره كرد و گفت: اهميت اطلاعرساني و فرهنگسازي در حفظ منابع طبيعي و كاهش تخريبها بايد مورد تاكيد قرار بگيرد تا مردم در حفظ محيط زيست مشاركت فعال داشته باشند.
بيتوجهي به منابع طبيعي منجر به آسيب جنگلها و منابع آبي شد
سردار رضا بني اسديفر، فرمانده يگانهاي انتظامي و حفاظتي فراجا نيز با اشاره به اهميت عدم تاثيرپذيري موج تبليغات رسانهاي استكبار گفت: نقش مجموعه پليس را در مرزباني از مرزهاي صفر و در ساير ردههاي تخصصي، از جمله پليس راه و راهور، در برخورد با جرايم و حفظ امنيت عمومي بسيار مهم و افتخارآميز است. وي با تاكيد بر اهميت حفاظت از منابع طبيعي و محيط زيست اظهارداشت: اين وظيفه نه تنها وظيفه قانوني، بلكه وظيفهاي اخلاقي و ديني است، چرا كه هر كار خيري كه به نفع بشريت باشد مانند صدقه جاريه است و در آخرت پاداش دارد. وي افزود: از ابتداي انقلاب تاكنون به حوزه منابع طبيعي توجه كافي نشده و آسيبهاي زيادي به جنگلها، مراتع و منابع آب وارد شده است، كه نتيجه آن بحرانهاي آب و برق، كاهش سطح آبهاي زيرزميني و تخريب زيست محيطي است. سردار بني اسدي فر ادامه داد: در ابتداي انقلاب آب در منطقه كرمان بسيار فراوان بوده و فوارههايي تا ارتفاع ۴۰ متر آب داشت، اما اكنون به دليل بيتوجهي و برداشتهاي غيرمجاز اين منابع كاهش يافته و آسيبهاي جدي وارد شده است. وي بر اهميت حفاظت از جنگلها و منابع طبيعي تاكيد كرد و گفت: هرگونه كوتاهي در اين حوزه، ضررهاي جبرانناپذيري براي نسلهاي آينده دارد.
لزوم بهكارگيري آموزش و تجهيزات پيشرفته در حفاظت از منابع طبيعي
وي ادامه داد: بنابراين آموزش، فرهنگسازي در جامعه، اجراي قوانين سختگيرانه و ورود دستگاه قضايي ميتواند نقش موثري در جلوگيري از اين تخلفات و توسعه جنگلكاري و احياي مراتع ايفا كند. او مشاركت جوامع محلي در حفاظت از طبيعت و بهرهگيري از فناوريهاي نوين در پايش و مراقبت از جنگلها را به عنوان راهكار پيشنهاد داد و گفت: استفاده از تجهيزات پيشرفته، به جاي نيروي انساني محدود ميتواند حوزه ماموريت حفاظت را گسترش داده و تهديدات را بهروز و به موقع مديريت كند. سردار بني اسدي اضافه كرد: يگان حفاظت به عنوان مسوول حفظ نظم و قانون، نقش كليدي در جلوگيري از تخريب محيط زيست و مقابله با جرايم زيستمحيطي دارند بنابراين بيتوجهي به اين موارد، ضررهاي جبرانناپذيري براي ملت و آينده كشور دارد.
