توليد سالانه ۵,۵ ميليون فرآورده خوني در كشور

۱۴۰۴/۰۵/۱۵ - ۰۳:۱۱:۰۵
کد خبر: ۳۵۲۳۱۱
توليد سالانه ۵,۵ ميليون  فرآورده  خوني در كشور

سالانه ۵.۵ ميليون فرآورده خوني در كشور توليد مي‌شود و با هر بار خوني كه يك نفر اهدا مي‌كند سه فرآورده گلبول قرمز متراكم، پلاسما و پلاكت مي‌تواند جان سه انسان را نجات بدهد.

سالانه ۵.۵ ميليون فرآورده خوني در كشور توليد مي‌شود و با هر بار خوني كه يك نفر اهدا مي‌كند سه فرآورده گلبول قرمز متراكم، پلاسما و پلاكت مي‌تواند جان سه انسان را نجات بدهد. مديركل دفتر نظارت بر توليد و مصرف خون و فرآورده سازمان انتقال خون ايران بيان مطلب فوق به ايسنا گفت: در بسياري از كشورها انتقال خون به صورت پراكنده است اما در كشور ما انتقال خون به صورت يك سازمان ملي و متمركز فعليت دارد و استانداردهايي كه در مركز كشور در تهران انجام مي‌شود در دورترين نقاط و استان‌هاي مرزي نيز همان استانداردها رعايت مي‌شود كه اين رويه دستاوردي بزرگ است و به يمن يكپارچگي و متمركز بودن سازمان  انتقال خون  اتفاق مي‌افتد.

شاخص اهداي خون  ۱۰۰ درصد  داوطلبانه در ايران

محمدرضا بلالي با اشاره خدمات سازمان انتقال خون گفت: دستاوردهاي سازمان انتقال خون به مردم برمي‌گردد چرا كه در زمينه اهداي خون اين اقدام نوع دوستانه و خداپسندانه پيشگام بودند و سال‌هاست كه به شاخص اهداي خون ۱۰۰ درصد داوطلبانه رسيده‌ايم.
او خاطرنشان كرد: هنوز در بسياري از كشورهاي دنيا اهداي خون به صورت پولي است كه اين موضوع در زمينه ايمني شاخص خوبي نيست و باعث بروز مشكلاتي مي‌شود و حتي در برخي كشورها خون جايگزين وجود دارد و اگر كسي نياز به خون داشته باشد بايد بستگانش خون اهدا كنند اما در ايران اين دو روش را نداريم و سال‌هاست كه به بركت همكاري مردم به اهداي خون ۱۰۰ درصد داوطلبانه رسيده‌ايم. مديركل دفتر نظارت بر توليد و مصرف خون و فرآورده سازمان انتقال خون ايران با بيان شاخص‌هاي ديگري كه به عنوان دستاوردهاي سازمان انتقال خون قابل ذكر است، به شاخص سلامت خون‌هاي اهدايي اشاره كرد و گفت: اين موضوع به خاطر تست‌هاي غربالگري است كه روي همه خون‌هاي اهدايي با روش‌هاي اتوماسيون با حساسيت‌هاي خيلي بالا انجام مي‌شود، تا احتمال كوچك‌ترين آلودگي از خون‌ را حذف كند. وي افزود: جديدترين تكنيكي كه در كشور از سال ۱۴۰۲ شروع شد و در چند ماه اخير نيز در تمام كشور انجام مي‌شود؛ انجام تست مولكولي nat است كه ميزان سلامت خون را خيلي بالاتر نشان مي‌دهد؛ از جمله شاخص‌هاي ديگر استفاده از نرم‌افزارهايي است كه بتوانيم در بيمارستان‌ها فرآيند تزريق خون را رصد كنيم و اگر مشكلي به وجود بيايد قابليت رديابي داشته باشد و براي رفع آن بتوان اقدام كرد.

  سالانه ۲ ميليون و ۵۰۰ هزار  اهداي خون انجام مي‌شود

مديركل دفتر نظارت بر توليد و مصرف خون و فرآورده سازمان انتقال خون ايران با اشاره به آمار اهداي خون، اظهار كرد: در كشور ما ميزان مراجعه‌كنندگان از اهداكنندگان بيشتر است و ممكن است است اهدا‌كننده‌ها به دلايل مختلف و به خاطر حفظ سلامت خود و‌گيرنده از اهدا منع شوند. وي تاكيد كرد: در ايران حدود ۲ ميليون و ۵۰۰ هزار واحد اهداي خون در سال انجام مي‌شود كه در سال‌هاي اخير اين روند رو به افزايش بوده است؛ اگر بخواهيم اين شاخص را به ازاي هر هزار نفر جمعيت تعريف كنيم؛ اكنون بالاي ۲۷ نفر در هزار نفر جمعيت اهدا‌كننده خون در سطح كشور داريم كه از كشورهاي منطقه بالاتر است. بلالي با تاكيد بر اينكه ميزان اهداي خود در ايران از كشورهاي پيشرفته اروپايي كمتر است و با اين كشورها فاصله داريم، گفت: اكنون ۱۰۰در صد درخواست‌هاي بيمارستان‌ها در خصوص خون و فرآورده‌هاي خوني پوشش داده مي‌شود.

تهران در صدر اهداي خون

مديركل دفتر نظارت بر توليد و مصرف خون و فرآورده سازمان انتقال خون ايران خاطرنشان كرد: استان تهران با ۱۷ درصد اهدا‌كننده، بيشترين جمعيت اهدا‌كنندگان و بيشترين ميزان خون اهدايي را دارد و بيشترين مصرف خون هم در تهران رخ مي‌دهد و علت آن اين است كه بسياري از بيماران از شهرهاي مختلف براي درمان و درمان‌هايي كه به خون احتياج دارد مانند جراحي‌هاي مختلف و جراحي پيوند يا شيمي درماني به تهران مراجعه مي‌كنند. بلالي افزود: پس از تهران استان‌هاي فارس با ۸ درصد و استان خراسان رضوي با ۷ درصد بيشترين تعداد اهدا‌كننده خون را به خود اختصاص داده‌اند. وي درباره ميزان مصرف خون در استان‌هاي مختلف نيز يادآور شد: مصرف خون و فرآورده‌هاي خوني در برخي استان‌ها از جمله استان‌هاي سيستان و بلوچستان، خوزستان و مازندران بيشتر است.

 شبكه خون‌رساني كشور ايجاد  شده  است

مديركل دفتر نظارت بر توليد و مصرف خون و فرآورده سازمان انتقال خون ايران با اشاره به ساير دستاوردهاي اين سازمان ادامه داد: به انتقال خون نگاه ملي داريم و اكنون شبكه خون رساني كشور ايجاد شده است و روزانه درخواست‌هاي استان‌ها بررسي و توليد هر استان مشخص مي‌شود و اگر در يك استان مصرف خون بالاست اما اهداي خون آن استان تكافوي ميزان مصرف را نمي‌دهد؛ از ساير استان‌هايي كه مازاد توليد دارند، استفاده شود.

ممنوعيت صادرات و  واردات خون  و فرآورده‌هاي خوني

بلالي درباره واردات يا صادرات خون تاكيد كرد: طبق شاخص‌هاي سازمان جهاني بهداشت، خون و فرآورده‌هاي خوني هر كشور بايد در همان كشور مصرف شود و دليل آن نيز الگوي انتقال بيماري‌هاست كه بعضي بيماري‌ها در هر كشوري منحصر به فرد است و نبايد پخش شود و اين ممنوعيت در پي تجربيات در دنيا از نحوه انتقال اچ‌آي‌وي و بيماري جنون گاوي در دهه ۸۰ ميلادي و دهه نود ميلادي ايجاد شده است.

حركت به سمت فرآورده‌هاي نوين خون

مديركل دفتر نظارت بر توليد و مصرف خون و فراورده سازمان انتقال خون ايران افزود: در چند سال اخير اتفاقات خوبي در سازمان انتقال خون در راستاي توليد فراورده‌هاي نوين رخ داده و تهيه پلاكت به روش نوين باسيكول در دستوركار است  و مراحل آزمايشي انجام شده و به  زودي عملياتي  خواهد  شد.