روند توسعه کیش در دولت تدبیروامید

۱۳۹۵/۰۶/۰۸ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۵۰۲۵۸

‌توسعه متوازن کیش یکی از شاخصه‌های ارزنده عملکرد تیم مدیریتی این منطقه آزاد در سه سال گذشته است. رها شدن جزیره کیش از وابستگی به درآمدهای ناشی از فروش زمین، ایجاد درآمدهای پایدار، حمایت از سرمایه‌گذاران صنعتی و تولیدکنندگان کالا و خدمات درحوزه‌های گردشگری، فناوری، صنعتی ودرمانی و...، تغییر انگیزه‌ها به سمت تولید کالا وخدمات وتوسعه کارآفرینی با تسهیل شرایط ضمن شفاف‌سازی امور نتایج ارزنده‌یی برای این جزیره مرجانی است که ثمرات بسیاری از این اقدامات اعتلای این جزیره را در زمینه‌های اقتصادی و گردشگری رقم خواهد زد. این نتایج حاصل تفکر، تدبر، اقدام و نظارت شبانه‌روزی بر برنامه‌ریزی‌ها و فعالیت‌های اجرا شده در جزیره کیش است.


عملکرد کیش در 3سال گذشته

رکورد 105میلیون دلاری صادرات محصولات تولیدی کیش درپی افزایش 72 واحد صنعتی

رشد ارزش صادرات محصولات تولید شده درجزیره کیش دستاوردی ارزشمند است که این جزیره را در مسیر دستیابی به اهداف پیش‌بینی شده برای مناطق آزاد در سیاست‌های اقتصاد مقاومتی قرار داده است. رشد 117‌درصدی ارزش صادرات جزیره کیش شاهدی براین ادعاست که در طول سه سال گذشته ارزش صادرات محصولات تولیدی جزیره کیش از 48.4میلیون دلار در سال 91 به 105میلیون دلار در سال 94 رسیده است. درسال 92 سازمان منطقه آزاد کیش موفق شد؛ ارزش صادرات خود را به رقم 54.7میلیون دلار افزایش دهد. روند افزایش ارزش صادرات با شیبی تند در سال 93 به رقم 81.4 میلیون دلار صعود کرد و در سال 94 این رقم به 105میلیون دلار افزایش یافت. در بخش واردات در سال 92 میزان واردات جزیره کیش 559 میلیون دلار بود که کاهش میزان واردات جزیره کیش از دستاوردهای مهم درمسیر تحقق اقتصاد مقاومتی است. در سال 93 این رقم به 508میلیون دلار کاهش یافت و در سال 93 رقم واردات جزیره کیش با تنزل 19‌درصدی در مقایسه با سال 92 به 452میلیون دلار کاهش یافت. مقایسه آمار صادرات کیش در سال 94 که رقم 105 میلیون دلار است با آمار 452 میلیون دلاری واردات در همین سال نشان می‌دهد؛ ارزش واردات کیش 4 برابر ارزش صادرات محصولات تولیدی در سال گذشته است درحالی که در سال 92 این اختلاف بین ارزش واردات نسبت به صادرات 10 برابر بود.

رسیدن به تراز مثبت تجاری برنامه‌یی است که سازمان منطقه آزاد کیش درطول سه سال گذشته با تمرکز بر جذب سرمایه‌های صنعتی وتولیدی درپیش گرفت و گام بزرگی در این راستا برداشت هرچند تا رسیدن به سرمنزل مقصود راه دشواری پیش‌روست اما این موفقیت ارزشمند که مرهون تلاش سه ساله تیم مدیریتی منطقه آزاد کیش است، نشان می‌دهد با برنامه‌ریزی منسجم و هدفمند جزیره کیش درآینده نزدیک می‌تواند، الگویی موفق برای دستیابی به توسعه اقتصادی باشد.


افزایش 51‌درصدی سهم گردشگری،

در سبد سرمایه‌گذاری غیر صنعتی کیش، دستاوردی ارزشمند

جزیره کیش براساس ماموریت محوله از سوی دولت، منطقه آزاد تجاری وگردشگری است. درطول سه سال گذشته مسوولان، کارشناسان و مشاوران جزیره کیش با بررسی همه‌جانبه برای اصلاح ساختار سرمایه‌گذاری‌های کیش اقدام کردند. خلأ سرمایه‌گذاری در بخش‌های گردشگری و تولیدی که مهم‌ترین ماموریت جزیره کیش به عنوان نخستین منطقه آزاد کشور است، بزرگ‌ترین سد در مسیر توسعه این منطقه آزاد بود. تیم مدیریتی سازمان منطقه آزاد کیش از بدو ورود در سال 92 با واقعی کردن قیمت عرضه زمین علاوه بر حذف واسطه‌ها و رانت در این بخش نسبت به حفظ این اراضی به عنوان سرمایه‌یی برای آینده این جزیره اقدام کرد. در سال 91 میزان واگذاری زمین درجزیره کیش 970هزار مترمربع بود که با سیاست‌های اجرایی سازمان منطقه آزاد کیش در سال 94 به 82هزار مترمربع رسید. درحقیقت واقعی شدن قیمت واگذاری زمین ضمن کاهش 91‌درصدی میزان واگذاری و حفظ این منبع ارزشمند در طول سه سال گذشته ارزش افزوده‌یی معادل 130‌درصد برای کیش به همراه داشته است. سازمان منطقه آزاد کیش همزمان با حمایت وتسهیل شرایط برای سرمایه‌گذاران دربخش‌های صنعتی، گردشگری، زیرساختی و خدماتی نسبت به اصلاح ترکیب پروژه‌های سرمایه‌گذاری دراین جزیره اقدام کرد. به‌طوری‌که سهم کاربری‌های تفریحی و ‌گردشگری در سبد واگذاری اراضی درسه سال گذشته به بیش از 50‌درصد افزایش یافته است. این سیاست هوشمندانه باعث شد، انگیزه کار برای سرمایه‌گذاران صنعتی، تولیدی، خدماتی وگردشگری افزایش یابد. با پشتوانه حمایت مسوولان درطول سه سال گذشته حجم سرمایه‌گذاری‌های غیرصنعتی کیش با اجرای 62 پروژه به رقم 65 هزار و200 میلیارد ریال رسید و سبد سرمایه‌گذاری کیش با تحولی بزرگ روبه‌رو شد و سهم سرمایه‌گذاری‌های گردشگری در جزیره کیش 51‌درصد و سرمایه‌گذاری در حوزه مسکونی 27‌درصد شد.


جذب 9400میلیارد ریال سرمایه در قالب 65 طرح صنعتی

سازمان منطقه آزاد کیش در پی منویات ارزنده مقام معظم رهبری در اجرای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی مبنی براصلاح ساختار درآمدی و ایجاد درآمدهای پایدار رویکردی جدید را در واگذاری‌های خود دنبال کرد که حمایت از سرمایه‌گذاران، حفظ منابع و ایجاد ارزش افزوده در اراضی منطقه آزاد کیش نیز درآن دیده شده بود. در این برنامه اراضی کیش به سه صورت استیجاری، مشارکتی و قطعی واگذار می‌شود.

با اجرای این طرح میزان واگذاری قطعی زمین در سبد سرمایه‌گذاری‌های سازمان از 80‌درصد به 36‌درصد کاهش یافت و مشارکت با سرمایه‌گذاران در اجرای پروژه‌ها و کسب درآمد از ارزش افزوده ناشی از آن جایگزین درآمد حاصل از فروش زمین خام برای این منطقه آزاد شد. نکته مثبت دراین طرح واگذاری استیجاری زمین با قیمت‌های حمایتی به سرمایه‌گذاران و کارآفرینان در حوزه خدمات صنعتی و صنایع کوچک است به همین منظور با ایجاد شهرک صنعتی شماره 6 قطعات کوچک زمین برای فعالیت صنایع کوچک به سرمایه‌گذاران با قراردادهای استیجاری وهزینه‌های پایین واگذار شده است. ایجاد فرصت برای جوانان، اشتغال‌آفرینی، جذب شرکت‌های دانش‌بنیان و حمایت از کارآفرینان ثمره ارزشمند اجرای این طرح است. شهرک شماره 6صنعتی کیش نمونه بارز اجرای این طرح است که به شهرک خدمات صنعتی و پشتیبان تبدیل شده است. این شهرک دارای 94 قطعه زمین 120 تا 2300 متری است و در فاز اول 80‌درصد این شهرک واگذار شده است.

با اجرای این سیاست‌ها 65طرح صنعتی با سرمایه‌گذاری 9400 میلیارد ریال در سه سال گذشته جذب شده که رشد 17.6‌درصدی را برای جزیره کیش به همراه داشته است.

همچنین درطول سه سال گذشته 72 واحد تولیدی و خدمات صنعتی به بهره‌برداری رسیده یا فعال شده است.


رشد بی‌سابقه فعالیت شرکت‌های بین‌المللی درکیش

از ابتدای آغاز فعالیت اداره ثبت شرکت‌ها در منطقه آزادکیش تاکنون حدود ١٠هزار و900 شرکت در کیش ثبت شده‌اند.

در سه سال گذشته ٢٦٤٧شرکت در کیش ثبت شده‌اند که از این تعداد٢٥١٩شرکت ایرانی، ٥٢ شرکت خارجی و ٧٦ شرکت مالکیت مشترک ایرانی، خارجی دارند. افزایش ثبت شرکت‌های خارجی از هشت شرکت در سال ٩٢ به ٢٧ شرکت در سال ٩٤ و ثبت ١٠ شرکت در سه ماهه نخست امسال بیانگر بهبود فضای کسب و کار ورونق در بخش بین‌الملل در این جزیره است.

شفاف‌سازی اولویت اقتصادی کیش در 3 سال گذشته

ایجاد درگاه خدمات دولت الکترونیک و پنجره واحد اقتصادی یکی از مهم‌ترین برنامه‌های سازمان منطقه آزاد کیش برای دستیابی به شفافیت و سلامت اقتصادی وتسهیل امور فعالان اقتصادی درسه سال گذشته بوده است. شفاف‌سازی فرآیندها محصول ارزشمند الکترونیکی شدن فرآیندها درجزیره کیش است. معاونت اقتصادی سازمان منطقه آزاد کیش با ایجاد سه سامانه ثبت درخواست‌های سرمایه‌گذاری، صدور مجوز اقتصادی و ثبت اظهارنامه گمرکی امکان انجام فرآیندها به صورت الکترونیکی را برای متقاضیان و سرمایه‌گذاران داخلی وخارجی فراهم کرده است. ثبت شرکت‌ها سامانه جدیدی است که تا پایان سال جاری رونمایی و اجرایی می‌شود. تسریع، تسهیل وسلامت اقتصادی از مزایای راه‌اندازی این سامانه‌هاست.


‌رشد 86‌درصدی جذب سهمیه کالاهای مشمول تبصره جذب با توسعه امکانات بندری کیش

دولت برای تامین نیازهای داخلی کشور ناگزیر به واردات برخی کالاهاست. مسیرهای ورود این کالاها بنادر وگمرکات مرزی کشور است که براساس مصوبه دولت برای مناطق آزاد سهمی از واردات این کالاها در نظر گرفته شده است. با توسعه زیرساخت‌های بندرگاهی وتسهیل فرآیندهای گمرکی و اداری در سال گذشته 69 میلیون دلار از این واردات که در بودجه کشور نیز دیده شده و مشمول تبصره جذب شده از بندر تجاری کیش وارد شده که در مقایسه با سال 91 رشد 86‌درصدی داشته است. با جذب این میزان از واردات کشور از طریق منطقه آزاد کیش، این منطقه از طریق تسهیل امور به یاری سایر بنادر و مبادی ورودی کشور آمده و علاوه بر این موجب رونق اقتصادی و کسب درآمد برای فعالان اقتصادی و منطقه شده است.


دستیابی به افزایش صادرات در پی اصلاح ساختار سرمایه‌گذاری‌ها و نحوه واگذاری اراضی

زنجیره تحول اقتصادی جزیره کیش با اصلاح قیمت و نحوه واگذاری اراضی کیش آغاز و باعث ترغیب سرمایه‌گذاران برای سرمایه‌گذاری‌های صنعتی و گردشگری در کیش شد. این موضوع باعث اصلاح ترکیب سرمایه‌گذاری در کیش و افزایش سهم سرمایه‌گذاری‌های تولیدی و صنعتی شد. با افزایش واحدهای صنعتی میزان تولید محصولات افزایش یافت و در پی آن رشد صادرات را در پی داشت. حصول این نتایج ارزشمند اقتصادی حاصل برنامه‌یی دشوار بود که درسایه سیاست‌های ارزشمند رهبر معظم انقلاب و تاکید بر اجرای اقتصاد مقاومتی در دولت تدبیروامید درکیش محقق شد.


جزیره کیش پیشگام در تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی

در مناطق آزاد

براساس سیاست‌های ابلاغی رهبرمعظم‌انقلاب درخصوص اقتصاد مقاومتی و برنامه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی در دولت، افزایش 30‌درصدی تولید و صادرات، افزایش 30‌درصدی صادرات مجدد و ایجاد مراکز ارتقا و انتقال فناوری و تکنولوژی به عنوان اهداف مناطق آزاد در مسیر تحقق اقتصاد مقاومتی در سال جاری تعیین شده است. دربخش افزایش تولید وصادرات جزیره کیش در5 ماه نخست سال 95 با افزایش 15‌درصدی صادرات محصولات تولیدی که بخش عمده آن در زمینه محصولات پزشکی، دارویی، نفتی و آرایشی و بهداشتی و صادرات این تولیدات به کشورهای منطقه و آسیای‌میانه است نیمی از مسیر را پیموده است. در بخش صادرات مجدد نیز با همین رقم جزیره کیش به نیمه راه رسیده و براساس تاکیدات مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش تلاش می‌شود تاپایان سال جاری این آمارها به بیش از 30‌درصد افزایش یابد. در زمینه ایجاد مراکز ارتقا و انتقال فناوری و تکنولوژی نیز جزیره کیش علاوه بر راه‌اندازی مرکز ارتقا و انتقال تکنولوژی‌های تولید و ساخت تجهیزات صنعت نفت و تکنولوژی‌های تولید و ساخت اقدام کرده که اقدامات مرتبط با آنها تاکنون اجرایی شده است.

عمرانی:

ایجاد نخستین باند استاندارد هواپیماهای پهن‌پیکر کشور

فرودگاه کیش به عنوان مهم‌ترین مبدا ورودی در افزایش رضایتمندی گردشگران این منطقه نقش موثری دارد. در همین راستا از ابتدای فعالیت دولت تدبیر و امید توسعه زیرساخت‌ها، امکانات و خدمات فرودگاهی و دستیابی به استانداردهای بین‌المللی در دستور کار سازمان منطقه آزاد کیش قرار گرفت. تعریض، بهسازی و روکش باند جنوبی به طول تقریبی 4 کیلومتر که با هدف ساخت و آماده‌سازی نخستین باند استاندارد کشور برای فرود هواپیماهای پهن پیکر ایرباس A380 اجرایی شد، جزیره کیش را در بین سایر مقاصد گردشگری منطقه متمایز کرده است.

بندرگاه کیش

ارتقای زیرساخت‌های بندرگاهی در جزیره کیش از جمله اقداماتی است که در سه سال گذشته به عنوان یکی از عوامل موثر در توسعه اقتصادی جزیره مدنظر بوده است. تا چند سال گذشته با وجود ساخت اسکله دوازده هزار تنی، به‌دلیل عمق چهارمتری حوضچه امکان پهلو‌گیری کشتی‌های بزرگ در بندرگاه کیش میسر نبود که این امر روند صادرات و واردات و فعالیت‌های گسترده بازرگانی را با مشکل مواجه می‌کرد. در سه سال گذشته با استفاده از بزرگ‌ترین لایروب کشور حوضچه بندرگاه کیش لایروبی شده و عمق این منطقه به منهای ده متر رسید تا شناورهای پانزده هزار تن نیز بتوانند در بندرگاه کیش پهلو بگیرند.

تاسیس اسکله 35هزار تنی

گامی مهم در ارتقای خدمات بندرگاه کیش

پس از تکمیل اسکله 12هزار تنی سازمان منطقه آزاد کیش عملیات ساخت اسکله 35 تنی را در شهریور سال 93 آغاز کرد تا پس از تکمیل این طرح امکان پهلوگیری شناورهای تا 35هزار تن در بندرگاه کیش میسر شود. اسکله 35هزار تنی به طول350 متر در ضلع غربی حوضچه شرقی واقع شده و برای ساخت آن حوضچه تا منفی 13متر لایروبی می‌شود. این اسکله تا شهریور سال آینده به بهره‌برداری می‌رسد.

اسکله مکانیزه رو - رو

این اسکله با هشت پست در بندرگاه کیش در حال ساخت است که تا سال آینده به بهره‌برداری می‌رسد و سرویس‌دهی هیدرولیک به کشتی‌های با ظرفیت 500 تا 5 هزارتنی را امکان‌پذیر خواهد کرد. اسکله‌های رو - رو (Link span) با قابلیت تنظیم ارتفاع شامل سه پست اسکله 5500 تنی و پنج اسکله 1500 تنی برای پهلوگیری بارج‌ها و لندینگ کرافت‌ها ساخته شده و تسهیل و تسریع فعالیت‌ها، ساماندهی امور، دسترسی آسان مراجعه‌کنندگان به محل ترخیص کالاها، کاهش تردد ماشین‌های سنگین در بندرگاه و افزایش نظم انجام فعالیت‌ها از جمله مزایای ساخت اسکله رو-رو در بندرگاه کیش است. اسکله‌های رو-رو با حجم خاکی 120هزار متر مکعب و حجم عملیات بتن‌ریزی 2هزار و 300 متر مکعب بوده و مراحل ساخت آن شامل هزار و 170تن شمع‌کوبی و 950 تن عملیات فولادی است.

40میلیارد تومان کاهش هزینه

در عملیات توسعه‌ای بندرگاه کیش

سازمان منطقه آزاد کیش در روند اجرای دو طرح عمرانی اسکله 35 هزار تنی و اسکله‌های رو-رو و در توقف کوتاه عملیات ساخت توسط پیمانکار موفق شد تا با بهره‌گیری از مشاوره مهندسی ارزشی در زمینه بررسی دقیق و اعلام هزینه‌های کارشناسی ساخت و بهینه‌سازی روند اجرای طرح، هزینه‌های ساخت را به میزان 40 میلیارد تومان کاهش دهد.

تغییر سازه‌های پست اسکله رو-رو و جایگزینی سازه‌های بتنی با توجه به احتمال میزان بالای خوردگی اسکله‌های مکانیزه در شرایط جغرافیایی کیش، تغییر شرایط اجرای طرح و الزام پیمانکار به تامین کامل مصالح مطابق با برنامه زمانبندی شده از جمله مواردی بود که به کمک مشاوران مهندسی ارزشی محقق شد.

مشاهده صفحات روزنامه