کاهش محبوبیت، پاشنه‌آشیل بانوی آهنین آلمان

۱۳۹۵/۰۶/۰۸ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۵۰۲۳۶

گروه جهان|

خورشید محبوبیت آنگلا مرکل صدراعظم آلمان در حال افول کردن است. جدیدترین نظرسنجی انجام شده نشان می‌دهد که 50درصد از آلمانی‌ها مخالف صدر اعظمی احتمالی مرکل برای چهارمین دوره هستند.

به گزارش رویترز، سایه سنگین مجموعه‌یی از عملیات خشونت آمیز ماه جولای که برخی از آنها از سوی داعش انجام شده بود، سیاست‌های مرکل را تحت تاثیر قرار داده است. یکی از این سیاست‌ها «سیاست درهای باز» است که اجازه اقامت هزاران پناهجو از خاورمیانه در آلمان را داده است.

نظرسنجی موسسه «امنید/Emnid» به سفارش روزنامه «بیلد» آلمان روز پنج‌شنبه و با مشارکت 501نفر انجام شد. نتایج نظرسنجی گویای آن است که 50درصد از مردم آلمان مخالف روی کار آمدن چهارباره مرکل پس از انتخابات 2017 است. با این وجود هنوز 42درصد از مردم معتقدند که بهتر است او بر سر کار باقی بماند. این نتایج که روز یک‌شنبه منتشر شد، از کاهش 3درصدی حمایت از صدراعظمی مرکل در مقایسه با نظرسنجی‌های انجام شده در نوامبر2015 (آبان و آذر94) حکایت دارد. انتخابات بعدی آلمان قرار است در تاریخ 27آگوست تا 22اکتبر2017 (6شهریور تا اول آبان96) برگزار شود.

مرکل نخست در نوامبر سال2005 به مقام صدر اعظمی آلمان منصوب شد و اکنون سومین دوره از ریاستش را سپری می‌کند. انتظار می‌رود او تا بهار آینده تصمیم خود را برای برعهده گرفتن این مسوولیت برای چهارمین دوره اعلام کند. دامنه انتقادها حتی به «زیگمار گابریل» معاون مرکل رسیده و وی صدراعظم آلمان را به نادیده گرفتن هجوم پناهجویان به کشور متهم کرده است.

انتظار می‌رود آلمان امسال نیز میزبان 300هزار پناهجوی جدید باشد. این پیش بینی که ازسوی رییس اداره مهاجرت و پناهجویی آلمان مطرح شده است در صورت فقدان ظرفیت کافی برای مدیریت پناهجویان می‌تواند محبوبیت مرکل را بیش از پیش کاهش دهد. پیش از این یکی از روزنامه‌های محلی آلمان از برنامه مرکل برای انتخابات آینده سوال کرده بود و او در پاسخ گفت: «به وقتش به این سوال جواب خواهم داد. من همچنان در حال برنامه‌ریزی هستم.»


صدراعظمی که جایگزین ندارد

آنگلا مرکل، در طول 11سالی که صدراعظم آلمان بود توانست کشورش را از بحران‌های اقتصادی در جهان، بحران بدهی در اروپا و پس لرزه‌های جنگ در خاورمیانه به خوبی نجات دهد. علاوه براین، با توجه به چنین پیشینه‌یی مرکل می‌تواند بر یک اصل دیگر هم تکیه کند و آن وفاداری حزبش به او بوده است. اگر حکومت مرکل در صحنه سیاسی این‌چنین با اعتماد به نفس استمرار داشته است، تنها به این خاطر است که رهبری حزب دموکرات مسیحی به دنبال آن نبوده تا او را به چالش بکشد.

اما یک سال پس از بحران پناهجویان در اروپا شرایط در حال تغییر کردن است. درحالی که رتبه‌بندی مرکل در نظرسنجی‌ها ناشی از آن است که او می‌تواند همچنان برنامه‌های آتی‌اش را دنبال کند اما موضع لیبرال او در قبال پناهجویان شکاف عمیقی در این جبهه متحد ایجاد کرده‌ تا حدی که این شکاف شرایط را برای به چالش کشیدن او ازسوی هم حزبی‌هایش مهیا کرده است.

در چنین شرایطی فردی به نام «ینس اشپان» نماینده اشتاینفورت و برکن و معاون وزیر دارایی، از حزب رقیب، صدایش را علیه برنامه‌های خانم صدراعظم بلند کرده بدون آنکه اسمی از او بیاورد. اشپان خودش را به عنوان فردی «ضد برقع» کرده است. او آشکارا اعلام کرده از طرفداران قانون منع حجاب در آلمان است که قرار است خودش لایحه آن را به پارلمان ارائه دهد. او در این باره صراحتا به ابزرور گفت: «ممکن است آلمان کشور مناسبی برای کسانی که می‌خواهند همسران‌شان را در پارچه‌یی بپیچند نباشد. البته برخی راه طولانی را برای رسیدن به این کشور آمده‌اند. از این رو ما نیاز داریم تا سیگنال‌های قوی درمورد آنچه مورد قبولمان است و آنچه نیست ارسال کنیم.»

اشپان در ادامه گفت: «مردم آلمان دل‌شان می‌خواهد به پناهجویان کمک کنند اما دوست دارند این کار را از راه درست انجام دهند.»

او تنها 36نفر حامی همجنس‌گرا در حزب دارد که همین تعداد قلیل حمایت‌کننده‌ها موجب شده تا او نتواند به‌عنوان یک حریف که خودش هم همجنس‌گراست از حزب محافظه‌کاران در برابر رهبر حزب دموکرات مسیحی آلمان قد علم کند. اشپان درباره این مسیر تازه در سیاست آلمان گفت: «چنین مسیری در سیاست آلمان می‌توانست از 10سال قبل پایه‌هایش را محکم کند.» او زمانی که برای نخستین بار قصد کرد به عنوان یک کاندیدا ازسوی یک ایالت کاملا مسیحی نامزد شود حزب راه او را سد کرد و رسما اعلام کرد «مشخصا چنین سیاستی کاربرد ندارد.»

با شروع موج‌های نارضایتی از سیاست‌های مهاجرتی آلمان، اشپان نیز نخستین پست جدی‌اش به عنوان سخنگوی سیاست‌گذاران سلامت را به دست آورد. او در این سمت انتقادش از دولت را با لزوم انجام اصلاحات در سیستم بازنشستگی و منظم کردن دایره اطلاعات حوزه سلامت را آغاز کرد. پس از انتخابات سال2013 اشپان توانست با به دست آوردن سمتی کوچک در وزارت دارایی آلمان خودش را برای پذیرفتن نقش‌های بزرگ‌تر در سیستم سیاسی آلمان آماده کند. حالا او نقشی پررنگ‌تر به‌عنوان دست راست ولفانگ شویبله، وزیر اقتصاد و دارایی به دست آورده است. این سمت به او این شانس را داده تا در زمین بازی سیاست آلمان جلوی تصویب هر لایحه‌یی اعم از افزایش سن بازنشستگی تا اعصای تابعیت دوگانه به پناهجویان ایستادگی کند. با این حال او هنوز شجاعت لازم برای قدعلم کردن در مقابل صدراعظم را به دست نیاورده است. تنها امید او این است که سیاست درهای باز مرکل به عنوان «تنها اشتباه بزرگ صدراعظم» علیه او عمل کند تا راه برای اجرای برنامه‌های جایگزین باز شود.

مشاهده صفحات روزنامه