وزير امور خارجه تشريح كرد

توافق ايران با آژانس انرژي اتمي

۱۴۰۴/۰۶/۲۲ - ۰۱:۱۶:۰۸
کد خبر: ۳۵۶۹۳۵

وزير امور خارجه ايران درباره گفت‌وگوهاي ايران و اروپا گفت: گفت‌وگوهاي ايران و اروپا همواره جريان داشته است، حتي در طول جنگ ۱۲ روزه. يكي از اختلافات اصلي ما با آنها اسنپ‌بك است و آنها همواره تهديد مي‌كردند از آن استفاده مي‌كنند.

وزير امور خارجه ايران درباره گفت‌وگوهاي ايران و اروپا گفت: گفت‌وگوهاي ايران و اروپا همواره جريان داشته است، حتي در طول جنگ ۱۲ روزه. يكي از اختلافات اصلي ما با آنها اسنپ‌بك است و آنها همواره تهديد مي‌كردند از آن استفاده مي‌كنند. ما، روسيه و چين تاكيد مي‌كرديم كه آنها چنين حقي ندارند. در يك مقطعي آنها شرط گذاشتند كه اگر محقق شود، آنها اسنپ‌بك را تمديد مي‌كنند و ما با آن مخالفت كرديم چراكه شروط آنها با امنيت ملي ما سازگار نبود و آنها  اصولا حقي  براي اين  موضوع ندارند؛ شروطي كه آنها  مطرح كردند  غير واقعي و  غيرعقلاني  است.

عراقچي درباره توافق با آژانس نيز گفت: همكاري ما با آژانس مقوله جداگانه‌اي است و ربطي به شروط آنها ندارد. همكاري ما با آژانس ادامه‌دار بوده چراكه منافعي براي ما دارد و هم اينكه به عنوان عضو ان‌پي‌تي، ما بايد به الزامات بين‌المللي پايبند باشيم. او در ادامه گفت: به دليل شرايط ميداني جديد، همكاري ما با آژانس نمي‌توانست به شكل سابق باشد. ما گفت‌وگوهايي با آژانس داشتيم و مذاكرات با گروسي در قاهره جمع‌بندي شد و چارچوب جديدي براي همكاري با آژانس تعيين شد. آژانس اعتراف كرده حمله به تاسيسات هسته‌اي ايران غيرقانوني است. آژانس پذيرفته كه شكل همكاري‌ها مانند سابق نمي‌تواند باشد. آژانس قبول كرده قانون مجلس براي ايران الزام‌آور است و همكاري در اين چارچوب باشد. آژانس پذيرفته همكاري بايد از طريق شوراي عالي امنيت ملي باشد. آژانس پذيرفته بين تاسيسات بمباران ‌ شده  و نشده تفكيك  قائل  شود.

وزير خارجه ايران توضيح داد: درباره تاسيسات بمباران‌نشده، قاعده جديد اين است كه آژانس مورد به مورد درخواست مي‌كند، اگر مورد پذيرش شورا قرار بگيرد، دسترسي داده خواهد شد. عراقچي همچنين گفت: درباره تاسيسات بمباران‌شده، شرايط پيچيده است. آژانس قبول است نگراني‌هاي ايران  در اين خصوص مشروع است و بايد مورد توجه قرار بگيرد.  در اين خصوص بايد اقدامات ايمني  و محيط زيستي انجام شود.  بر اساس توافق، اقدامي نمي‌شود تا ايران اين اقدامات را انجام بدهد. بعد از آن، ايران گزارش خود را از وضعيت تاسيسات به شوراي عالي امنيت ملي مي‌دهد. شورا همه دغدغه‌هاي امنيتي را در نظر مي‌گيرد و تصميم مي‌گيرد اين گزارش به چه شكلي ارائه شود. براي راستي‌آزمايي اين گزارش كه در آن بحث بازرسي‌ها و دسترسي‌ها مطرح مي‌شود، بايد مذاكرات جداگانه‌اي صورت بگيرد كه به چه شكلي دسترسي‌ها داده شود. بعد از آن نتيجه مذاكرات بايد به شوراي عالي امنيت ملي ارجاع شود و شورا مورد به مورد درخواست دسترسي را بررسي مي‌كند و تصميم مي‌گيرد. او تاكيد كرد: الان بازرسي داده نشده و حتي قرار آن هم گذاشته نشده تا مراحلي كه بر اساس قانون مجلس مشخص شده، طي شود و مسير شوراي امنيت طي شود و همه تمام نگراني‌هاي امنيتي ايران مورد ملاحظه قرار خواهد گرفت. همه اينها در متن آمده و آژانس پذيرفته مسير همكاري  جديد ايران  درخصوص اماكن هسته‌اي بمباران‌ شده  به اين شكل  است.

وزير خارجه ايران تاكيد كرد: در اين توافق تمام نگراني‌هاي ايران مورد موافقت قرار گرفته است. نگراني‌هاي امنيتي ايران توسط آژانس به آن اعتراف شده است. شكل جديد همكاري‌ها مورد موافقت قرار گرفته. البته اگر از آقاي گروسي سوال كنيد، مي‌گويد بازرسي وجود دارد، بله وجود دارد اما با تمام ملاحظات ايران. بعد از امضاي توافق، تاكيد كردم كه اعتبار اين توافق تا وقتي است كه هيچ عمل خصمانه‌اي عليه ايران صورت نگيرد به شمول اسنپ‌بك. اگر اين اتفاق بيفتد، اين توافق ديگر اعتباري نخواهد  داشت.

عراقچي درباره مواد هسته‌اي ايران گفت: آنچه از مواد ما هست، زير آوار سايت‌هاي بمباران‌شده است. اينكه اين مواد قابل دسترسي هست يا نيست، سازمان انرژي اتمي در حال ارزيابي است. سازمان نتيجه كار را سازمان به شوراي عالي امنيت ارائه مي‌دهد و شورا با درنظر گرفتن دغدغه‌هاي امنيتي تصميم مي‌گيرد چه اقدامي با اين گزارش صورت بگيرد. او با بيان اينكه «متن توافق روشن است»، درباره حواشي به وجود آمده در اين خصوص گفت: مجلس از توافق اخير باخبر است. تصميم در شورا گرفته شده كه رييس مجلس يكي از اعضاست. متن ارائه شده توسط يكي از نمايندگان مجلس، يكي از متون مقدماتي آژانس است و با متن كنوني زمين تا آسمان فرق مي‌كند. در اين متن تمام نكات مجلس و دغدغه‌هاي ما لحاظ شده است. وزير خارجه ايران درباره مواد هسته‌اي گفت: طبق قوانين بين‌المللي، مواد هسته‌اي در هر كشوري بايد تحت نظارت آژانس باشد. اينكه گزارش خود را درباره مواد چگونه به اطلاع آژانس برسانيم، كه  در آينده خودش كه به اين زودي‌ها  نيست، توسط شورا  انجام  مي‌شود.

عراقچي گفت: چارچوب جديدي كه بين ما و آژانس تعيين شده، عصاره تجربيات گذشته است و اميدواريم حوادث تلخ تكرار نشود. ديپلمات عاليرتبه ايران همچنين گفت: واكنش ما به اسنپ‌بك قطعي است اما چگونگي آن، در شوراي عالي امنيت ملي تصميم‌گيري مي‌شود. ايده‌هايي مطرح شده است. خروج از ان‌پي‌تي هم يكي از گزينه‌هاست اما گزينه‌هاي ما محدود به آن نيست. بايد ديد چه گزينه‌اي منافع ما را تامين مي‌كند. مباحث سياست خارجي به صورت دائم در حال تحول است و تصميمات بايد در زمان خود گرفته شود. عراقچي در پاسخ به سوالي درباره اينكه «ايران چه خواسته‌اي از اروپايي‌ها دارد؟» گفت: ما خواسته‌اي از آنها نداريم و به خواسته آنها براي تمديد، پاسخ روشن داديم. حرف ما با تروئيكا اين است كه با فعال‌سازي اسنپ‌بك، گره از اين مشكل باز نمي‌كنند همانطور كه امريكايي‌ها و رژيم صهيونيستي با اقدام نظامي موفق نشدند آن را حل كنند. ما گفته بوديم گزينه نظامي نمي‌تواند موضوع هسته‌اي ايران را به راه‌حل برساند. علم و تكنولوژي قابل از بين بردن نيست و حتي بعد از جنگ تقاضاي آنها براي مذاكره ادامه پيدا كرد. به اروپايي‌ها هم مي‌گوييم اگر اسنپ‌بك را انجام دهند، موضوع را پيچيده‌تر و سخت‌تر مي‌كنند و اروپايي‌ها به‌طور كامل از موضوع هسته‌اي ايران حذف مي‌شوند. اين اقدام اشتباه بزرگي است. اسنپ‌بك آسيب‌هايي براي ما دارد اما نه به اندازه‌اي كه آن را بزرگ كردند. اروپايي‌ها با فعال‌سازي اسنپ‌بك به جايي نخواهند رسيد. او در پاسخ به سوالي در ارتباط با اخبار منتشر شده در مورد مسووليت پرونده هسته‌اي ايران و اينكه گفته شده مسووليت اين پرونده به شوراي عالي امنيت ملي و آقاي لاريجاني سپرده شده است، گفت: تصميم‌گيري در مورد پرونده هسته‌اي ايران بر عهده شوراي عالي امنيت ملي بوده و اجراي آن با وزارت خارجه است و اكنون نيز همين روند دنبال مي‌شود. در يك مقطعي در درون شوراي عالي امنيت ملي مسووليت پرونده به آقاي شمخاني سپرده شده بود ولي اكنون به آقاي لاريجاني سپرده شده است. شوراي عالي امنيت ملي و وزارت خارجه هر كدام به وظايف خود در اين زمينه عمل مي‌كنند. وزير خارجه ايران درباره آخرين وضعيت «مهديه اسفندياري» شهروند ايراني زنداني در  فرانسه گفت: ما به نقطه‌اي رسيديم كه تبادل ايشان  با زندانيان فرانسوي در ايران به مراحل نهايي خود نزديك شده  است.

سيد عباس عراقچي وزير خارجه همچنين در پاسخ به سوال پاياني مجري اين برنامه در ارتباط با عملكرد يك سال گذشته وزارت امور خارجه و چشم‌انداز پيش‌رو گفت: يك سالي كه گذشت يك سال بسيار سختي بود، نه تنها براي دستگاه سياست خارجي كشور بلكه براي كل كشور به خاطر تحولات پي‌درپي كه صورت گرفت از جمله موضوع جنگ.  او ادامه داد: در اين يك سال وزارت خارجه ديپلماسي را با قوت ادامه داد و از منافع ايران با قوت دفاع كرد. واقعاً همكاران من روزهاي بسيار سختي را در طول جنگ ۱۲ روزه گذراندند. بيش از ۱۲۰ كشور در جريان اين تجاوز از ايران حمايت كردند، بسياري از سازمان‌هاي بين‌المللي از ايران حمايت كردند و اين نتيجه مذاكره و ديپلماسي بود كه همكاران ما در دستگاه ديپلماسي انجام دادند. در ايام جنگ‌ شب‌هايي بود كه در ماشين دور شهر مي‌گشتم و با وزاراي خارجه كشورهاي مختلف براي دفاع از ايران و مظلوميت ايران صحبت مي‌كردم، در حالي كه هر لحظه ممكن بود اتفاقي بيفتد. عراقچي با بيان اينكه «در اين ايام توانمندي نظامي، ديپلماسي و تلاش‌هاي دولت براي تامين معاش مردم و تدابير مقام معظم رهبري باعث شد صهيونيست‌ها مجبور به آتش بس شوند»، ادامه داد: ديپلماسي ادامه دارد. ما در شرايط سخت به ديپلماسي ادامه داديم و براي كاهش فشارها به مردم و تامين منافع مردم ايران  ديپلماسي  همچنان  ادامه خواهد  داشت.

وزير خارجه ايران تأكيد كرد: ما در هيچ مذاكره‌اي از منافع مردم ايران كوتاه نمي‌آييم و اجازه نمي‌دهيم كه كوچك‌ترين خدشه‌اي به منافع و امنيت ملي ايران و تاسيسات كشورمان وارد شود. من تعجب مي‌كنم از برخي حرف‌ها؛ مثلا اينكه عده‌اي مي‌گويند قرار است بازرسان بيايند و همه جا را ببينند. ما در دفاع از منافع و امنيت ملت ايران ايستاده‌ايم و اسير اين جوسازي‌ها و فضاسازي‌ها نيز نمي‌شويم و براي تامين منافع ايران كوشش مي‌كنيم.