شيوه‌هايي براي اصلاح يارانه

۱۴۰۴/۰۶/۲۲ - ۰۱:۱۲:۴۳
کد خبر: ۳۵۶۹۳۳

با توجه به شرايطي كه در بازار حاكم است و ما هر روز شاهد نوسان قيمت‌ها هستيم، اولين اقدامي كه دولت در خصوص اقشار ضعيف به ويژه كارگران بايد انجام دهد، اين است كه بازار را كنترل كند و مكانيسم‌هاي نظارتي را براي كنترل قيمت‌ها ارتقا دهد.

حميد حاجي‌اسماعيلي

با توجه به شرايطي كه در بازار حاكم است و ما هر روز شاهد نوسان قيمت‌ها هستيم، اولين اقدامي كه دولت در خصوص اقشار ضعيف به ويژه كارگران بايد انجام دهد، اين است كه بازار را كنترل كند و مكانيسم‌هاي نظارتي را براي كنترل قيمت‌ها ارتقا دهد. در حال حاضر مكانيسم‌هاي نظارتي براي كنترل و ثابت نگه داشتن قيمت‌ها كارآمد نيست و اين مساله مردم را آزار مي‌دهد، چون مردم فقط با تغيير قيمت كالاهاي اساسي مواجه نيستند و نيازهاي عمده‌اي هست كه خانوارها به خاطر داشتن فرزند و مسائل مختلف با آن روبه‌رو هستند. مساله دوم بحث يارانه‌هاست.سال‌هاي سال است كه پايش مجدد يارانه‌ها مطرح است و هنوز اقدامات عملي براي اين كار و تقويت آن از طرف دولت انجام نگرفته است.دولت بايد سه دهك را حذف كند تا بتواند تامين مالي سه دهك را براي گروه‌ها و دهك‌هاي ضعيف به كار گيرد كه اميدواريم متوليان امر هر چه سريع‌تر اين بازنگري را انجام دهند.

معتقدم كه يارانه‌هاي نقدي به ۲ دليل بايد بازنگري شود؛ اول اينكه مردم مشكلات عديده بسياري دارند و وقتي كه به آنها يارانه نقدي پرداخت كنيم، ممكن است صرف آب و برق و تلفن و مسائل مختلف شود در حالي كه موظف هستيم معيشت مردم و اقشار ضعيف را تامين كنيم، چون اگر بحث سوءتغذيه در خانواده‌ها شكل بگيرد در آينده مشكلاتي را براي فرزندان ايجاد مي‌كند، لذا يارانه‌ها بايد تبديل به كالابرگ شود. مجلس و دولت و كارشناسان به اين نتيجه رسيدند كه يارانه‌هاي نقدي ديگر اثرگذاري اولیه را ندارد و بايد بازنگري آن در دستور كار قرار گيرد.

مساله بعدي كالابرگ‌هايي است كه دولت علاوه بر يارانه‌ها تعريف و چند نوبت هم پرداخت كرده است.درست است كه دولت مشكل كمبود منابع و كسري بودجه براي تامين منابع كالابرگ دارد ولي چاره‌اي جز پرداخت نيست، زيرا اولويت، تامين معيشت و ارزاق عمومي مردم است. در شرايط حاضر بايد هم يارانه‌هاي نقدي را به كالابرگ تبديل كنيم و هم كالابرگ‌هايي كه به صورت كمكي براي حمايت از گروه‌هاي ضعيف تعريف كرده‌ايم به‌طور مستمر تداوم دهيم، چون درآمدها كفاف تامين نيازهاي زندگي مردم را نمي‌كند. تنوع سبد كالابرگ بايد بيشتر شود.الان ۱۱ قلم كالا را در سبد كالابرگ تعريف كرديم كه مي‌تواند تا ۲۵ رقم كالا توسعه پيدا كند، ضمن آنكه دسترسي‌ها نسبت به قبل بهتر شده است.بنابراين در خصوص يارانه‌ها هم بايد شرايط كالابرگ را تعريف كنيم در آن صورت اين اقدامات مي‌تواند به شرط اينكه ماهانه و تداوم داشته باشد، موثر واقع شود.