رویداد
اتاق ایران آینده اقتصاد ایران را با برجام وبدون برجام ترسیم کرد
پیشبینی نرخ تورم در دو سناریو
اتاق بازرگانی ایران در جدیدترین گزارش خود به بررسی چند سناریوی اقتصادی پیش روی ایران در صورت اجرا یا عدم اجرای مجدد برجام پرداخته است. مرکز پژوهشهای اتاق بازرگانی ایران با استفاده از برخی تحلیلهای بینالمللی بررسی کرده که سرنوشت چند شاخص کلان اقتصادی در صورت اجرا یا عدم اجرای برجام در ایران چه خواهد شد. پیشبینی مرکز پژوهشهای اتاق ایران از وضعیت اقتصاد کشور، با توجه به نامعلوم بودن چشمانداز رفع تحریمهای اقتصادی، بسته به دو فرض ۱- تداوم وضعیت موجود و ۲- اعمال برخی اصلاحات ساختاری و نهادی، ارایه شده است. تداوم وضع موجود، موجبات رشد اقتصادی در حدود ۹.۲ درصد برای سال آینده و سپس کاهش رشد و رسیدن به محدوده ۲.۵ درصدی از سال ۱۴۰۲ را فراهم کرده و تورمی در محدوده ۶۴ تا ۷۰ درصد را نتیجه خواهد داد.
درصورت اعمال اصلاحات نیز، رشد اقتصادی برای سال آتی حدود ۸ درصد و پس از آن در محدوده ۲ درصد و تورم نیز بسته بهشدت اصلاحات در بازه ۱۵ تا ۳۳ درصد پیشبینی شده است. پیشبینیهای بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول از رشد اقتصادی و تورم کشور در سالهای آینده به پیشبینیهای اتاق ایران نزدیک است. طبق آخرین گزارش بانک جهانی، نرخ رشد اقتصادی در سال ۲۰۲۱ معادل ۱.۵ و در سال ۲۰۲۲ معادل ۱.۷ درصد خواهد بود. همچنین بر اساس آخرین پیشبینیهای انجام شده توسط صندوق بینالمللی پول، رشد اقتصادی در سال ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ به ترتیب معادل ۲.۵ و ۲ درصد و نرخ تورم نیز برای دو سال مذکور به ترتیب ۳۹.۳ و ۲۷.۵ خواهد بود. اگرچه اعطای وام به بخشهای مختلف اقتصادی در نظام بانکی در سه ماه اول سال مالی جاری در مقایسه با دوره مشابه سال مالی گذشته، ۷۱ درصد افزایش داشته اما تداوم مشکلات ساختاری ذاتی در بخش مالی ایران باعث میشود بانکها تمایلی به افزایش منابع مالی نداشته باشند که این مساله رشد اعتبارات و در نهایت رشد اقتصادی را متأثر میکند. چشمانداز رقابت در بخش بانکی ایران به واسطه دولتی بودن بخش عمده داراییهای اصلی بانکی ایران، فعالیت بسیار اندک موسسات خارجی در ایران و تعلیق دسترسی برخی از بانکهای ایرانی به سوئیفت و اقدامات کارگروه ویژه اقدام مالی، ضعیف است. همچنین نظارت قانونی ضعیف، دخالت شدید دولت، گسترش موسسات اعتباری بدون مجوز و ابهام در خصوص قابل اعتماد بودن گزارشهای مالی، از چالشهای اساسی پیشروی بانک مرکزی به عنوان متولی این بخش است. در بخش بیمه، توسعه به دلیل نوسانات ارز و تورم و سایر مشکلات بانکی و اقتصادی با سرعتی بسیار کند اتفاق خواهد افتاد. اندازه کوچک این بازار در ایران و عدم حضور شرکتهای بینالمللی نیز سبب ایجاد یک چشمانداز رقابتی ضعیف برای این صنعت شده است. بیمه وسایل نقلیه، با فاصله و پس از آن، بیمه سلامت، بزرگترین زیربخشهای بیمه غیر عمر بوده و بخش بیمه عمر نیز به واسطه تقاضای اندک، ضعیف است.
با کاهش دلار قیمت خودرو ریزش کرد
ایسنا|رییس اتحادیه نمایشگاهداران و فروشندگان خودرو تهران، ضمن تاکید بر اینکه افزایش قیمت رسمی خودروهای داخلی تاثیر چندانی در قیمت خودرو در بازار آزاد نداشته است، از شروع کاهش قیمت خودروها در بازار در پی کاهش نرخ ارز که از روز دوشنبه اتفاق افتاده است، خبر داد. سعید موتمنی، اظهار کرد: از روز گذشته به بعد که نرخ ارز روند کاهشی طی کرده است، قیمت خودروها در بازار آزاد اعم از داخلی، وارداتی و مونتاژی نیز روند کاهشی در پیش گرفته و در حال حاضر بازار آرام است. رییس اتحادیه نمایشگاهداران و فروشندگان خودرو تهران در رابطه با تاثیر افزایش رسمی قیمت خودروها بر قیمتها در بازار آزاد نیز تصریح کرد: به دنبال افزایش قیمتی که لحاظ شد، تغییری در قیمتهای بازار مشاهده نشد . از روز گذشته که نرخ ارز از ۳۰ هزار و ۵۰۰ تومان به ۲۹ هزار و ۵۰۰ تومان عقبنشینی کرد و همانطور که اشاره شد، قیمت خودروها نیز در بازار کاهش پیدا کرده است. وی با بیان اینکه فاصله قیمتی کارخانه و بازار همچنان زیاد است، تصریح کرد: افزایش قیمتهای اخیر محصولات خودروسازان، ابدا تاثیری در قیمتها در بازار نداشت. تنها دلالانی که از این رانت اختلاف قیمتی کارخانه تا بازار استفاده میکنند، ۱۰ درصد کمتر سود میبرند. موتمنی در رابطه با میزان تقاضاها نیز گفت: در حال حاضر میزان تقاضا، به تقاضای صرفا مصرفی محدود شده است و هرکس که نیاز ضروری به خودرو داشته باشد، خرید خود را انجام میدهد. اما همچنان فروشنده در بازار بسیار و خریدار کم است. در حالی رییس اتحادیه نمایشگاهداران و فروشندگان خودرو تهران، خبر از ریزش قیمتها داده است که بررسی قیمتها نشان داد در لحظه انتشار این گزارش، مجدد صاحبان خودرو، با قیمتهای بیش از قیمتهای روز گذشته خودروهای خود را برای فروش عرضه کردهاند. بررسیها نشان میدهد که محصولات ایرانخودرو (بهجز هایما S7) بین دو تا ۱۵ میلیون تومان و هایما S7 حدود ۳۵ میلیون تومان نسبت به دیروز گرانتر هستند. در محصولات سایپا نیز افزایش دو تا شش میلیون تومانی در قیمت محصولات نسبت به روز گذشته دیده میشود و فقط تیبا نسبت به روز گذشته تغییر قیمت نداشته است.
