تلاش بورسی دولت برای کاهش قیمت سکه

۱۴۰۱/۱۰/۲۴ - ۰۷:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۹۶۵۱۲
تلاش بورسی دولت برای کاهش قیمت سکه

در هفته‌های گذشته، پس از افزایش قیمت ارز در بازار آزاد، بسیاری از دیگر بازارها نیز از این موضوع متاثر شدند و در این میان بازار طلا یکی از تاریخی‌ترین افزایش‌های خود را تجربه کرد.

رکورد شکنی‌های ارز و طلا در هفته‌های گذشته باعث شد که دولت ابتدا معاون ارزی و سپس رییس کل بانک مرکزی را تغییر دهد و به این ترتیب بازار کاهش قیمتی نسبی را تجربه کرد، پس از آن اما در مدتی کوتاه بار دیگر قیمت‌ها افزایشی شدند.

در آخرین روز کاری هفته، کانون صرافان قیمت دلار را ۳۸ هزار و ۸۱۹ تومان برای خرید و ۳۹ هزار و ۲۲۹ تومان برای فروش قیمت‌گذاری کرد. همچنین در صرافی ملی، دلار با قیمت ۳۸ هزار و ۸۶۸ تومان برای خرید و ۳۹ هزار و ۲۶۱ تومان برای فروش معامله شد. کانون صرافان نیز نرخ دلار را ۳۸ هزار و ۸۱۹ تومان برای خرید و ۳۹ هزار و ۲۲۹ تومان برای فروش قیمت‌گذاری کرده است.

این خبرها در حالی بود که گزارش‌های غیررسمی از بازار ارز نشان می‌داد که دلار بار دیگر به بالاتر از 40 هزار تومان نیز رسیده است. در روزهای گذشته جدا از سیاست‌های بانک مرکزی، قوه قضاییه نیز اعلام کرد که تعدادی از دلالان بازار ارز را دستگیر کرده و البته از این خبر داد که نظارت بر این بازار نیز ادامه خواهد داشت و اجازه نمی‌دهد که بی‌نظمی جدیدی بر این بازار حاکم شود. جدا از آن همچنان ابهامات درباره تصمیم ارزی بانک مرکزی برای نرخ ثابت 28 هزار و 500 تومانی ادامه دارد.

رییس سابق اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران عنوان می‌کند: در یک فضای التهابی، در مدیریت شبه بحران ایجاب می‌کند که آرامش وجود داشته باشد. از این زاویه کار مثبت و درستی است. آل‌اسحاق متذکر می‌شود: اما از زاویه دیگر این نکته وجود دارد که اقتصاد تابع عرضه و تقاضاست و ارز هم مثل کالاهای دیگر مثل آهن، برنج و... از مولفه عرضه و تقاضا تبعیت می‌کند. یعنی با دستور و امریه امکان نرخ‌گذاری نیست و یکی از مشکلاتی که ما داریم، همین نرخ‌گذاری‌های دستوری است.

وی با تاکید بر اینکه باید مساله عرضه و تقاضا را حل کرد، تصریح می‌کند: در کل در یک سیاست کلی اقتصادی، هم از نظر قانونی و هم از نظر واقعیت‌های اقتصادی، نرخ ارز باید مدیریت شده باشد. ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی هم یک تعبیری از نرخ ارز مدیریت شده است. رییس سابق اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران می‌گوید: رییس کل بانک مرکزی سیاست خود را اینگونه توصیف کرد که یک بازار، بازار کالاهای اساسی و ضروری است و بازار دیگر مربوط به تقاضاهای دیگر است. در حدود ۴۰ تقاضای دیگر در بازار وجود دارد که اسم آن را بازار مبادله‌ای گذاشت و در این بازار مبادله‌ای، عرضه و تقاضا را ملاک قرار داد.

آل‌اسحاق می‌افزاید: در حقیقت اگر بخواهیم منصفانه عنوان کنیم، کار خلاف قانون صورت نگرفته و کار اقتصادی انجام شده و همان نظام مدیریت شده ارز است. منتها در نوع مدیریت، اقتضا و شرایط ایجاب می‌کند که اینگونه برخورد شود. وی عنوان می‌کند: در کل آنچه که از نظر اقتصادی درست است، نظام مدیریت شده ارز است و آنچه که قانون گفته، ارز مدیریت شده است. آنچه که رییس‌کل بانک مرکزی هم مطرح کرده، نظام مدیریت شده ارز است که هم قانونی است و هم اقتصادی. یعنی مدیریت شده کار می‌کنند، منتها بازار دو قسمت شده که یک بازار کالاهای اساسی و ضروری برای خواباندن التهابات است و بازار دیگر، بازار آزاد عرضه و تقاضای ارز است. این تصمیم به نظر من مناسب است؛ منتها همه باید همراهی کنند.

در کنار ارز، تلاش‌ها برای مدیریت بازار طلا نیز ادامه دارد و فعلا تمرکز اصلی بر روی کاهش جدی قیمت ربع سکه است. به‌دنبال خبر عرضه سکه در بورس کالا، حباب ربع سکه یک میلیون تومان تخلیه شده که به‌نظر می‌رسد کاهش قیمت برای سایر قطعات سکه هم اتفاق بیفتد، هرچند که به گفته نایب‌رییس سابق اتحادیه طلا و جواهر تهران از وضعیت یک هفته اخیر بازار سکه وطلای داخلی، باوجود کنترل نرخ ارز و حتی کاهش آن در یک هفته اخیر، اما اثر افزایش قیمت هر اونس طلا در بازارهای جهانی که از ابتدای سال میلادی جدید آغاز شده بر اثر کاهشی نرخ ارز در بازار داخلی غالب شده و افزایش قیمت‌ در بازار سکه و طلای داخلی را رقم زده است.

محمد کشتی‌آرای در رابطه با وضعیت یک هفته اخیر بازار سکه و طلای داخلی اظهار کرد: از ابتدای سال جدید میلادی که حدوداً دو هفته‌ از آن می‌گذرد، باتوجه به افزایش قیمت حامل‌های انرژی در جهان، قیمت جهانی طلا نیز با افزایش همراه بوده است. از شروع سال ٢٠٢٣ تا امروز (طی دو هفته اخیر)، در مجموع ۶٨ دلار قیمت هر اونس طلا افزایش پیدا کرده است و تحلیل‌های جهانی بر این است که شرایط اقتصادی جهان بگونه‌ای است که این افزایش قیمت طلای جهانی را رقم زده است.

نایب‌رییس سابق اتحادیه طلا و جواهر تهران ادامه داد: قیمت هر اونس طلا در آخرین معادلات روز گذشته (پنجشنبه) و تا این لحظه، ١٨٨٨ دلار بوده که به نسبت ابتدای هفته ٢٢ دلار افزایش یافته و هفته منتهی به ١۶ دی ماه، ۴۶ دلار افزایش قیمت پیش آمد؛ همانطور که اشاره شد، در مجموع ۶٨ دلار افزایش قیمت در بازار طلای جهانی را شاهد بوده‌ایم.

این کارشناس بازار سکه و طلا تصریح کرد: این روند صعودی قیمت طلا در بازارهای جهانی در حالی است که نرخ ارز در داخل در یک هفته اخیر تغییر چندانی نداشته و حتی در چند روز گذشته رو به کاهش گذاشته است و بازار ارز متعادل شده است؛ اما اثر افزایش قیمت جهانی طلا از اثر کاهش و روند باثبات نرخ ارز بیشتر بود و منجر به افزایش قیمت سکه و طلا در بازار داخل شد.

وی با اشاره به اطلاعیه منتشر شده پیرامون واگذاری و عرضه ۵٠٠ هزار قطعه ربع سکه به مدت سه روز کاری از فردا (شنبه) در بورس کالا گفت: اعلامیه بانک مرکزی در خصوص واگذاری ربع سکه از روز شنبه (فردا ٢۴ دی ماه) و به‌تدریج برای سایر سکه‌ها، سبب شد که حباب انواع سکه و به‌ویژه ربع سکه کاهش پیدا کند. به دنبال خبر این واگذاری، حدود یک میلیون تومان حباب ربع سکه کاهش یافت. پیش‌بینی می‌شود که در روزهای آینده باز هم تخلیه حباب انواع سکه ادامه‌دار شود. نکته قابل توجه نیز این است که عدالت در توزیع و واگذاری سکه بسیار خوب رعایت می‌شود و دیگر از سوداگری‌ها خبری نیست و افراد با نیاز واقعی اقدام می‌کنند؛ بنابراین با اجرای توزیع سایر قطعات به‌تدریج، کاهش بیشتر حباب سکه قابل پیش‌بینی است. 

کشتی‌آرای خاطرنشان کرد: البته ادامه روند افزایش قیمت طلای جهانی طبیعتاً تأثیر خود را بر قیمت سکه و طلا خواهد گذاشت و این درحالی است که نرخ ارز روندی نزولی پیدا کرده و از افزایش‌های بی‌رویه و هیجانی بازار کاسته شده است؛ مدیریت جدید بانک مرکزی در کنترل قیمت ارز تا این لحظه نتیجه و عملکرد مثبتی داشته است.

نایب‌رییس سابق اتحادیه طلا و جواهر تهران در رابطه با آخرین قیمت مصنوعات طلا و انواع قطعات سکه و تغییرات آن نسبت به ابتدای هفته، گفت: در آخرین معادلات روز گذشته (پنجشنبه) سکه تمام طرح قدیم ٢٠ میلیون تومان و سکه تمام طرح جدید ٢١ میلیون و ٢٠٠ هزار تومان قیمت داشت که حدوداً ٩٠٠ هزار تومان هر یک از این دو، به دلیل افزایش قیمت طلای سکه و نه حباب آن بوده است.

وی افزود: نیم سکه با ١٠٠ هزار تومان افزایش ١١ میلیون و ٩٠٠ هزار تومان تعیین قیمت شد. ربع سکه با حدود یک میلیون تومان کاهش قیمت به‌دلیل عرضه آن از فردا به تعداد بالا، در آخرین معاملات بازار، هفت میلیون و ٧٠٠ هزار تومان دادوستد شد. سکه‌های یک گرمی بانک مرکزی بدون تغییر، چهار میلیون و ٣٠٠ هزارتومان به فروش رسید. 

کشتی‌آرای گفت: همانطور که اشاره شد، با توجه به افزایش قیمت اونس طلای جهانی، قیمت هر مثقال طلای ١٧ عیار ٣٨٢ هزار تومان افزایش هفتگی داشت و به هشت میلیون و ٢٧٧ هزار تومان رسید و هر گرم طلای ١٨ عیار نیز با ٨٩ هزار تومان افزایش به یک میلیون و ٩١١ هزار تومان در آخرین معاملات روز گذشته رسید.

این کارشناس بازار سکه و طلا تصریح کرد: در مجموع بازار آرام بود و هیجانات کاذب در آن دیده نمی‌شد. در این هفته باتوجه به مناسبت روز مادر و باتوجه به اینکه اعیاد ماه رجب و شعبان را پیش‌رو داریم، به‌نظر می‌رسد بازار از رونق خوبی برخوردار باشد و از حالت رکود در حال خارج شدن است؛ از همین روی بازار روال عادی دادوستدهای خود را خواهد داشت و براساس شاخص‌های اقتصادی پیش خواهد رفت و قیمت کاذب، هیجان کاذب و تقاضای کاذبی را در بازار مشاهده نمی‌کنیم.

عرضه ربع سکه در بورس جدیدترین سیاست دولت برای کاهش قیمت آن در بازار است. قرار است از امروز به مدت سه روز کاری ۵۰۰ هزار قطعه سکه طلای ربع بهار آزادی در بورس کالا عرضه شود. اطلاعات مربوط به سفارش‌ها و قیمت‌های معاملاتی در بخش «بورس کالا» قسمت «گواهی سپرده کالایی ناپیوسته» قابل مشاهده است.

بر این اساس همه اشخاص حقیقی بالای ۱۸ سال دارای کد ملی مجاز به انجام معاملات بوده و متقاضیان خریدربع سکه باید توجه داشته باشند که نماد مذکور دارای معاملات ثانویه نیست. دوره پیش‌گشایش از ساعت ۹ شروع شده و ساعت ۱۳ خاتمه می‌یابد و راس ساعت ۱۳ حراج تک قیمتی برگزار می‌شود. دامنه قیمت سفارشات و قیمت سفارش عرضه توسط بانک مرکزی تعیین خواهد شد. این روند از شنبه ۲۴ دی تا چهارشنبه ۲۶ دی ماه ادامه دارد. هر متقاضی نیز می‌تواند حداقل یک و حداکثر پنج ربع سکه خریداری کند.

تحویل ربع سکه به مشتری از سوی خزانه، حداقل پنج روز کاری پس از معامله امکان‌پذیر است و زودتر از مهلت تعیین شده امکان تحویل ربع سکه به دارنده گواهی سپرده کالایی وجود ندارد. البته امکان نگهداری کالا در خزانه تا تاریخ ۲۰ اسفند ۱۴۰۳ وجود دارد. هزینه انبارداری، مبلغ ۱۰۰۰ ریال روزانه به ازای هر قطعه سکه طلای ربع بهار آزادی است. این هزینه بر عهده خریدار خواهد بود که در هنگام تحویل کالا از خزانه باید با انباردار تسویه شود. علاوه بر آن، مالیات بر ارزش افزوده نیز به میزان یک درصد هزینه انبارداری محاسبه و به انباردار پرداخت می‌شود.

جهت تحویل گرفتن ربع سکه از خزانه، لازم است مالک یا نماینده قانونی وی، از یکم بهمن‌ماه سال جاری و پس ازهماهنگی با خزانه و دریافت نوبت دریافت کالا، در زمان نوبت مشخص شده، همراه با مدارک احراز هویت به محلی که هنگام اخذ نوبت توسط بانک اعلام خواهد شد، مراجعه کند. ربع سکه‌های تحویل داده شده به مشتریان بدون وکیوم است.

 

ارسال نظر