زنگ خطر مخالفت با اردوغان به صدا درآمد
مشکلات اقتصادی محبوبیت «عدالت و توسعه» را کاهش داده است
گروه جهان| تلاشهای تیم رجب طیب اردوغان برای ترغیب ترکیهایها به رای «آری» به همهپرسی تغییرات قانون اساسی کارساز نبوده است. نظرسنجیها نشان میدهد کفه رای «نه» در این همهپرسی(حداقل تاکنون) با 57.6 درصد آرا سنگینتر از «آری» است. همچنین حزب عدالت و توسعه به رهبری اردوغان با کاهش شدیدی آرا مواجه شده و آرای حزب مخالف «جمهوریخواه خلق» افزایش نسبی داشته است.
ناظران سیاسی معتقدند که با توجه به فاصله حدود یک و نیم ماهه تا برگزاری همهپرسی و آغاز نشدن تبلیغات موافقان و مخالفان این رویداد مهم سیاسی هر گونه تغییر در نتایج نظرسنجیهای بعدی محتمل است؛ به ویژه اینکه اردوغان تلاش وافری برای ایجاد یک «بسیج ملی» دارد.
المانیتور چندی پیش در این باره نوشت: به موازات آغاز شمارش معکوس برای برگزاری همهپرسی، حزب حاکم عدالت و توسعه و رییسجمهوری ترکیه دلایل بسیاری برای بسیج ملی دارند. بر همین اساس است که با وجود اوضاع نامساعد اقتصادی، اردوغان در تلاش است تا با برخی اقدامات ازجمله اشتغالزایی رای «آری» را جذب کند.
به دنبال سقوط شدید ارزش لیر ترکیه در برابر دلار امریکا، اردوغان خواستار بسیج ملی برای مهار دلار شد و از شهروندان خواست تا ارزهای خود را تبدیل به لیر ترک یا طلا کنند. دولت همچنین برای تشویق شهروندان به خرید، مالیات مبلمان و لوازم خانگی داخلی را کاهش داد. بعد نوبت به بسیج ملی مسکن رسید و ۱۰بانک دولتی و خصوصی، اعتبار ویژهیی برای کسانی در نظر گرفتند که تا ۳۱مارس خانه بخرند. در صورتی به آنان امکان بازپرداخت ۲۰ساله داده میشود که مسکن خود را از میان پروژههای بزرگ ساخت و ساز بخرند؛ آن پروژهها نیز تحت کنترل یک شرکت سرمایهگذاری دولتی در حوزه مسکن هستند. جدیدترین درخواست برای بسیج ملی، دو هفته پیش انجام شد و این بار، هدف آن کاهش نرخ آزارنده بیکاری بود. اردوغان طی یک سخنرانی در اتحادیه بورس کالا و اتاقهای بازرگانی ترکیه مدعی شد که ترکیه تحت حملات ترور اقتصادی قرار دارد و خواستار بسیج برای استخدام شد تا نرخ بیکاری از ماه مارس شروع به کاهش کند. بینالی ییلدیریم، نخستوزیر ترکیه نیز به نوبه خود محاسباتی کرد و این فرمول را ارائه داد:«اگر هر عضو اتحادیه بورس
کالا و اتاقهای بازرگانی تنها یک نفر را استخدام کند 1.5میلیون نفر کار خواهند داشت. اگر ما عدد را به دو تن برسانیم، آنگاه 3میلیون شغل جدید خواهیم داشت.»
پاشنه آشیل اردوغان
فشار جدید اردوغان بر جامعه تجاری ترکیه، نشاندهنده حس خطر جدی دولت از افت اقتصادی در آستانه یک همهپرسی است که بسیاری آن را اشتباهی سیاسی میدانند. با این حال، هیچ کس تاکنون نظری مخالف یا راهحلی جایگزین ارائه نکرده است. در عوض جامعه تجاری ترکیه که تا همین چندی پیش از فلاکت اقتصادی این کشور اظهار تاسف میکرد و بیکاری را ناگزیر میدانست، ناگهان نسبت به پیشنهاد اردوغان اشتیاق نشان داد. غولهای تجاری و موسسات بازرگانی حمایت تمام و کمال خود را از «بسیج استخدام» اعلام کردند. تولیدکنندگان مبلمان قول دادند که حدود ۵۰ هزار تن را استخدام کنند، تولیدکنندگان منسوجات و پوشاک نیز وعده دادند که ۵۰ هزار تن دیگر را جذب کنند. جامعه صادرکنندگان قول داد که دستکم ۳۰۰هزار تن را استخدام کند و روسای اتاقهای تجاری و صنعتی وابسته به اتحادیه بورس کالا و اتاقهای بازرگانی نیز وعده استخدام دهها هزار نفر دیگر را دادند. جالب اینکه این کارزارها طوری زمانبندی شدهاند که به همهپرسی ۱۶ آوریل برسند.
در مورد بسیج استخدام، کارفرمایان تا پایان سال از مشوقهایی برخوردار میشوند. دولت با هدف به کارگیری 1.5میلیون نیروی کار، مالیاتها و خدمات اجتماعی کارکنان تازه استخدام شده را بر عهده میگیرد. این بدان معناست که برای هر کارگر جدید با حداقل دستمزدی که اکنون معادل ۱۴۰۰ لیره (۳۸۶دلار) است، کارفرما ۷۳۳ لیر کمتر به دولت خواهد پرداخت. طبق گفته ناجی اقبال، وزیر دارایی این مشوقها حدود 12.3میلیارد لیر ترک (حدود 3.5میلیون دلار) هزینه دارد و از سوی صندوق بیمه بیکاری پرداخت میشود که درآمد این صندوق نیز از حق عضویت ماهانه شاغلان و سهم کارفرمایان تامین میشود. دولت تدابیر مشابهی را در سال ۲۰۱۵ پیاده کرده بود؛ آن سال دولت نخستوزیر وقت، احمد داوود اوغلو باید دو انتخابات سراسری را برگزار میکرد. مسوولان محلی وابسته به حزب عدالت و توسعه و آژانسهای دولتی بیش از نیم میلیون نفر را برای مشاغل موقت مانند درختکاری، تمیز کردن مدارس و رسیدن به کارهای گورستانها استخدام کردند. حقوق، مالیات و سهم تامین اجتماعی آنان نیز از محل صندوق بیمه بیکاری تامین شد. پس از
پیروزی حزب عدالت و توسعه در انتخابات یکم نوامبر و بازگشت اکثریت پارلمانی به حزب حاکم که در انتخابات هفتم ژوئن آن سال از دست داده بود، کارگران به تدریج از آن کارها مرخص شدند.
این اخراجها در کنار پاکسازیهای دستهجمعی متعاقب کودتای سال گذشته باعث افزایش نرخ بیکاری در شرایطی شد که اقتصاد ترکیه رو به انقباض است. اکنون دولت احتمالا در آستانه همهپرسی دست به استخدام دهها کارمند جدید خواهند زد اما آنگونه که انتخابات قبلی نشان میدهد پس از تایید تغییرات قانون اساسی، اردوغان دیگر نگران اخراج افراد تازه استخدام شده نخواهد بود.
تشویق نشد، تهدید!
البته دولت ترکیه راههای دیگری هم برای جذب رای «آری» دارد. بسیاری از اعضای حزب عدالت و توسعه ازجمله وزرای کابینه و نخستوزیر، بارها اشاره کردهاند که پاسخ «نه» به همهپرسی کاری است که تروریستها انجام میدهند. همچنین روایتهایی وجود دارد که کسانی که تلاش میکردند به تظاهرات علیه رفراندوم بپیوندند یا از پخش برگههای تبلیغاتی سر باز زدند یا حتی آنها که به سادگی گفتند، میخواهند رای منفی بدهند مورد تهدید یا خشونت قرار گرفتهاند. با این وجود هر چه فشار و تهدید از جانب کارزار هواداران اردوغان افزایش مییابد به نظر میرسد که طرفداران رای منفی نیز نیروی فزایندهیی میگیرند. در ماه گذشته، اکثریت کردها تعداد قابل توجهی از ملیگرایان افراطی، بعضی گروههای اسلامگرا و تقریبا تمامی سکولارهای ترکیه، نیروهای خود را جمع کردند تا به همهپرسی جواب منفی دهند. المانیتور در پایان مینویسد:«نتیجه همهپرسی هر چه باشد، عطش اردوغان برای یک امپراتوری به سبک ریاستجمهوری باعث شده تا جنبشی علیه او شکل بگیرد و دورترین افراد نسبت به هم را با یکدیگر متحد کند.»
