آغاز عصر دمدمی‌مزاج نفت

۱۳۹۵/۱۰/۲۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۵۹۲۳۶

گروه انرژی| مسیر بازار نفت خام به سوی بهبود در سال 2017 فرار و بی‌ثبات خواهد بود، حتی اگر اوپکی‌ها تمام و کمال به تعهد خود برای کاهش تولید پایبند بمانند. این تحلیل فاتیح بیرول، رییس ترک‌تبار آژانس بین‌المللی انرژی از وضعیت طلای سیاه در سالی است که بسیاری بر این باور هستند که تاریخچه نفت خام را به 2بخش بعد و قبل از خود تقسیم خواهد کرد.

بیرول هر چند پیش‌بینی می‌کند که تعادل بین عرضه و تقاضا در نیمه نخست 2017 به بازار بازگردد، اما هشدارش در مورد امکان افزایش تولید نفت خام امریکایی‌ها در پی این روند نیز بر جای خود باقی است. بیرول در اظهارنظری که رنگ و بوی نگرانی می‌دهد در ابوظبی پایتخت امارات به رویترز می‌گوید: «من انتظار خواهم داشت که در نیمه نخست سال 2017 شاهد تعادل در بازار نفت خام باشیم؛ اما این چیزی نیست که می‌خواهم بگویم.» او ادامه می‌دهد: «چیزی که می‌خواهم بگویم این است که ما در حال ورود به دوره‌یی با نوسانات بیشتر در بازار نفت خام هستیم. نام این بازی دمدمی مزاجی است». امروز نخستین گزارش سازمان کشورهای صادرکننده نفت خام در سال 2017 که حاوی داده‌های تولید اعضا در آخرین ماه سال قبل است، منتشر می‌شود؛ اما شاید این داده‌ها اکنون و با توجه به اظهارنظرهای مکرر وزرای نفت کشورهای عضو سازمان، اهمیت کمتری پیدا کرده باشد. دیروز و در ابوظبی، خالد الفالح، وزیر انرژی عربستان سعودی با بیان اینکه پادشاهی حتی کاهش تولید خود را از حد توافق نیز بیشتر خواهد کرد، پیش‌بینی کرده است که بازار نفت خام در ماه ژوئن سال جاری به تعادل رسیده و دیگر نیازی به تمدید توافق برای کاهش تولید نباشد.

آقای بیرول اما چندان با الفالح موافق نیست، هر چند آنها هر دو بر سر اینکه بازار نفت در تابستان به تعادل خواهد رسید هم عقیده‌اند، اما بیرول هشدار ورود دوباره تولید‌کنندگان نفت پرهزینه، در پی افزایش قیمت را جدی‌تر تلقی می‌کند. اتفاقی که از نظر او نفت را وارد دورانی از بی‌ثباتی و تزلزل خواهد کرد. «تعادل» پیش از این در گزارشی به این مساله پرداخته بود که بازار نفت از منظر تاریخی در دوره 40 ساله حضور موثر اوپک به 3 دوره تقسیم می‌شود. از سال 1974 تا سال 1985، دبلیو تی‌ای، شاخص امریکایی بر اساس ارز امروز بین 48 دلار تا 120 دلار در نوسان قرار داشته است. دوره دوم از سال 1986 آغاز شد و تا سال 2004 ادامه پیدا کرد؛ دوره‌یی تاریک برای نفت خام که قیمت‌ها بین 21 تا 48 دلار در نوسان بودند. این نوسان فقط در بحبوحه بحران روسیه در سال 1998 و جنگ عراق در سال 1991 دستخوش تغییر قرار گرفت. از سال 2005 دوره جدیدی آغاز شد و تا پیش از سال 2015 قیمت‌ها را به دوره اول یعنی حدود 50 تا 120 دلار رساند. این نوسان نیز فقط در بحران اقتصادی 2009-2008 با تغییر مواجه شد. اکنون پرسشی که مطرح می‌شود این است که آیا اتفاق‌های رخ داده بین سال‌های 2014 تا 2016 و رسیدن قیمت نفت خام به حدود 30 دلار، چیزی شبیه استثناهای سابق محسوب می‌شود یا خود گشاینده عصر و دوره‌یی جدید برای بازه قیمتی نفت خام به حساب می‌آید؟ و در نهایت در پی آن آیا همانطور که رییس با تجربه آژانس بین‌المللی انرژی استدلال کرده است، نفت در سال 2017 وارد بازی بی‌ثباتی و دمدمی مزاجی می‌شود؟

اشاره‌های آقای بیرول به دلایل این بی‌ثباتی، دقیقا مسائلی است که «تعادل» در گزارش خود به مناسب آغاز سال جدید میلادی به آن پرداخته بود. مهدی یوسفی، کارشناس موسسه مطالعات بین‌المللی انرژی در آن زمان در تحلیل معادله نفت خام در سال 2017 عنوان کرد که متغیر نفت شیل شاید هیچ‌وقت مانند این سال در وضعیت تعیین‌کنندگی قرار نداشته است. موضوعی که بیرول نیز به نحوی دیگر به آن اشاره کرده و نسبت به واکنش تولید‌کنندگان نفت شیل نسبت به ایجاد تعادل در بازار سخن گفته است.


خوش‌بینی دبیر کل

دیروز همچنین محمد بارکیندو، دبیرکل اوپک نیز پیش‌بینی کرد که در سال ۲۰۱۷ ثبات به بازار نفت برگردد. ونزوئلا هم ابراز امیدواری کرده که قیمت سبد نفتی این کشور طی ماه‌های آینده به ۷۰دلار افزایش یابد.

به گزارش رویترز، محمد بارکیندو، دبیرکل اوپک برای دومین بار طی 2 ماه گذشته در کاراکاس با نیکولاس مادورو، رییس‌جمهور ونزوئلا دیدار کرد و از نقش «الهام‌بخش» مادورو در دستیابی به توافق کاهش تولید تمجید کرد.

بارکیندو در کنفرانس خبری مشترک با بارکیندو اظهار کرد: «جناب رییس‌جمهور ما همچنان خوش‌بین هستیم که با اجرای کامل و به موقع این تصمیم تاریخی بین ما و تولید‌کنندگان غیرعضو اوپک، وضعیت اقتصادهای ما در سال 2017 به میزان قابل توجهی بهبود یابد.» وی افزود:«ثبات که طی حدود 3سال گذشته از بازار رخت بربسته بود بر یک مبنای پایدار و به سود تولید‌کنندگان، مصرف‌کنندگان و اقتصاد جهانی بازخواهد گشت.»

مادورو نیز که کشورش طی 2سال گذشته تلاش‌های فراوانی را برای به ثمر رساندن توافق کاهش تولید صورت داده است، گفت، امیدوار است که این توافق به افزایش قیمت سبد نفتی ونزوئلا به 60 دلار در نیمه نخست و 70دلار در نیمه دوم سال 2017 کمک کند.

بارکیندو در این کنفرانس خبری افزود: ونزوئلا و نلسون مارتینز، وزیر نفت جدید این کشور نقشی محوری در کمیته جدید وزرای کشورهای تولید‌کننده عضو و غیرعضو اوپک برای نظارت بر اجرای توافق ایفا خواهد کرد. در کنار این اخبار از جبهه مصرف‌کنندگان نیز انتشار خبری از سوی بلومبرگ با این مضمون که تولید نفت چین در سال جاری میلادی افت می‌کند و این مساله به دستیابی به اهداف اوپک برای کمک به رشد قیمت نفت با کاهش عرضه کمک خواهد کرد، باعث تاثیر مثبت بر فضای بازار در روز گذشته شد. به گزارش شانا، بلومبرگ در این زمینه نوشت که تحلیلگران موسسه‎های سی‌ال ‎اس‎ای، برنشتاین و نمورا پیش‌بینی کردند که در سال ٢٠١٧میلادی، تولید نفت چین 7درصد نسبت به سال ٢٠١٦میلادی کمتر خواهد شد.

مشاهده صفحات روزنامه