9 دستاوردی که اینترنت آنها را نابود کرد
نقش مثبت فناوری در زندگی انسان امروز را به هیچ شکل نمیتوان انکار کرد. ظهور اینترنت یکی از پدیدههای انقلابی و شگفتانگیزی بود که زندگی افراد زیادی را متحول ساخت، بسیاری از کارشناسان و صاحبنظران معتقدند این فناوری زندگی بشریت را متحول کرده است و با دستاوردهایی که به همراه داشته است در تمامی عرصهها راههای پیشرفت را هموار کرده است، از سویی دیگر برخی نیز اعتقادی کاملا متفاوت دارند و معتقدند که اینترنت باعث شده است بعضی از ابزارها یا ارزشهای دوران گذشته، اهمیت خود را از دست بدهند. برای بعضی از مردم، اینترنت به معنای واقعی کلمه یک قاتل بوده که آمار جنایتهایش بیشتر از معروفترین جنایتکاران طول تاریخ است. آنها معتقدند اینترنت باعث شده است که روزنامهها مشتریان خود را از دست بدهند و برخی موارد دیگر که از جمله آنها میتوان به 9 مورد زیر اشاره کرد.
اعتماد به دایرهالمعارفها
زمانی که بچه بودیم کتابهای دایره المعارف اهمیت زیادی داشتند و هر چیزی که در آنها نوشته شده بود از نظر ما کاملا درست به حساب میآمد. حالا این روزها به لطف ویکی پدیا دیگر آن اعتماد سابق به دایرهالمعارفها از بین رفته است. چرا که ممکن است متنی که در ویکیپدیا میخوانید توسط یک نوجوان ۱۲ساله نوشته شده باشد و این چندان برای مخاطب جالب نیست. از طرفی طی یک مطالعه پژوهشی منتشر شده در ژورنال انگلیسی Nature، در سال۲۰۰۵، میزان اشتباه و بیدقتی در دایرهالمعارف بریتانیکا با ویکیپدیا برابر گزارش شد و به این ترتیب اعتبار دایرهالمعارفها بهشدت زیر سوال رفت. بریتانیکا به شیوه پژوهشی این مقاله اعتراض کرد اما دیگر دیر شده بود. بنابراین یکی دیگر از مقتولهای اینترنت، «اعتماد به مطالعات مربوط به دایرهالمعارفها» بود!
لذت بردن از بحثها
گاهی ساعتها زمان میگذاشتیم و سلولهای مغزی خود را با صحبتهایی که بعضا میتوانست مفید هم باشد سپری میکردیم، اما درحاضر پاسخ هر سوالی را راحت میتوان در یک گوشی هوشمند پیدا کرد. فقط کافی است که سری به موتور جستوجوی گوگل بزنید یا از طریق موتور محاسباتی «ولفرم آلفا» (Wolfram Alpha) تحلیلهای آماری را ببینید. با این حساب، این بحثها دیگر امروزه تفریح محسوب نمیشوند.
از بین رفتن ابهت ستارههای محبوب گذشته
ورود فناوری بسیاری از مباحث را زیرسوال برده است به طوری که در گوشهیی از ذهن شما یک اسطوره وجود دارد که متعلق به ۱۰ سال قبل است. این اسطوره میتواند کاپیتان یک تیم فوتبال یا همکلاسی نمونه دوران مدرسه باشد. با یک جستوجو در فیسبوک میتوان به راحتی آنها را پیدا کنید و ببینید که چقدر پیر شدهاند.
گفتمان مدنی
به لطف اینترنت، دیگر از تحمل نظر مخالف و پاسخ به آن به شکل مودبانه خبری نیست. استفاده از ادبیات خشن و ناسزاگویی، برای بعضی از افراد حکم سرگرمی را دارد. هر چند که هنوز هم سایتهایی پیدا میشوند که فضای گفتوگو در آنها مودبانه و محترمانه باشد اما تعداد آنها بسیار کم است.
گوش دادن به آلبوم موسیقی
دورانی را به یاد دارید که آهنگها را از طریق سیدی در داخل دستگاه پخش خود گوش میدادید؟ طبیعتا فرزندان شما چنین خاطرهیی را به یاد نخواهند آورد. بنا به گزارش Nielsen SoundScan، فروش آلبومهای موسیقی در سال ۲۰۰۹ با ۵۵درصد کاهش مواجه بوده است. در حالی که فروش تک آهنگهای دیجیتال در همان برهه زمانی از صفر به 1.2میلیارد عدد رسید. با ظهور آیتیونز (iTunes) و شبکههای اشتراکگذاری فایل، دیگر در لیست آهنگها، دو آهنگ پشت سر هم از یک خواننده نمیبینیم.
داشتن تخصص
قبل از روی کار آمدن اینترنت، اگر میخواستید در مورد هر موضوعی صحبت کنید باید در آن زمینه تخصص داشتید. حالا برای ابراز نظر خود فقط به یک وبلاگ و کمی پررویی نیاز دارید! طی یک بررسی صورت گرفته توسط PR Week، رقم ۵۲درصد از وبلاگنویسان خود را «خبرنگار» معرفی میکنند. چرا که «تایپیست» بودن خیلی عنوان قابل توجه و چشمگیری محسوب نمیشود.
ایمیلهای جعلی نیجریه
زمانی نیجریه یک کشور آفریقایی مستقل بود که از صادرکنندگان عمده نفت محسوب میشد. اما حالا به یک صادرکننده ایمیلهای جعلی تبدیل شده است تا افرادی را که در اختلاس و دزدی چند میلیون دلاری وزرای سابق دولت دست داشتهاند شناسایی کند. از این رو این ایمیلها به «کلاهبرداری نیجریهای» و «کلاهبرداری ۴۱۹» معروف شدند.
نوشتن املای درست کلمات
این روزها کاربران شبکههای اجتماعی و وبلاگنویسان از املای راحت و خلاصه شده کلمات استفاده میکنند و چندان به خود زحمت نمیدهند که قواعد املایی را رعایت کنند.
تغییر مفهوم سلبریتی
در گذشته برای اینکه معروف شوید لازم بود یا خوشقیافه یا با استعداد باشید. حالا با کمک شبکههای اجتماعی چنانچه از حد استاندارد هم چاقتر و بیاستعدادتر باشید، شانس معروف شدن را دارید. فقط کافی است تعداد دنبالکنندگان شما در توئیتر رقم قابل توجهی باشد.
