رونمایی از سامانه جامع گمرک با 9 قابلیت جدید

۱۳۹۵/۱۰/۲۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۵۹۲۳۰

طیب‌نیا: از ۱۰۰ دستاورد اقتصادی در 100 روز آینده رونمایی می‌شود

کرباسیان: دوره «کارت‌های بازرگانی یکبار‌مصرف» به سر‌رسید


با رونمایی از تازه‌ترین قابلیت‌های سامانه جامع گمرکی و پنجره واحد تجارت فرامرزی از این پس تمامی فرایندهای گمرکی الکترونیکی می‌شود. براین اساس 34 عملیات گمرکی از مرحله اظهار تا خروج کالا بدون نیاز به مراجعه حضوری به صورت الکترونیکی انجام خواهد شد. این دستاورد بزرگی در تجارت فرامزی کشور محسوب می‌شود چرا که پس از راه‌اندازی این سامانه دیگر صاحبان کارت‌های بازرگانی یک بار مصرف به راحتی شناسایی می‌شوند و همچنین دیگر فضایی برای تخلفات تجاری باقی نمی‌ماند. اخیرا گمرک ایران با استفاده از این سامانه توانسته از تخلف گسترده در واردات لوازم خانگی پرده‌برداری کند؛ هرچند به گفته رییس کل گمرک ایران تعداد این تخلفات بسیار است ولی با اتصال گمرک به بخش اعتبارسنجی سازمان مالیاتی، سامانه جامع گمرکی به صورت هوشمند اعتبار صاحبان کارت‌های بازرگانی و اظهارنامه‌های کالایی را مشخص می‌کند. اتصال الکترونیکی بارنامه، پروژه درب خروج هوشمند، راه‌اندازی بزرگ‌ترین بانک اطلاعات تجارت خارجی، دریافت گواهی بازرسی از طریق سامانه جامع امور گمرکی، آغاز تبادل الکترونیکی اطلاعات میان سازمان بنادر و گمرک، سامانه مانیتورینگ کالاهای ترانزیتی، راه‌اندازی سامانه پیشخوان خدمات الکترونیکی، الکترونیکی شدن نظارت‌ها در گمرک و کیف پول الکترونیکی، 9 قابلیت جدید سامانه جامع امور گمرکی و پنجره واحد تجارت فرامرزی است که با حضور وزیر امور اقتصادی و دارایی دیروز رسماً رونمایی شد. بر همین اساس، با راه‌اندازی این سامانه، اهدافی چون برخورد با قاچاق، شفاف‌سازی، حمایت از صادرات، تسهیل ورود مواد اولیه و سرعت بخشیدن به اقدامات گمرکی پیگیری می‌شود.


پروژه‌ای برای شفاف‌سازی

وزیر امور اقتصادی و دارایی در جریان بازدید از سامانه جامع گمرک ایران در گمرک مهرآباد گفت: این پروژه در شفاف‌سازی، ارتقای سلامت، بهبود محیط کسب و کار و تسهیل جریان تجارت کشور نقش مهمی دارد. علی طیب‌نیا همچنین گفت: تقریبا از همان روزهای اول که در وزارت اقتصاد مستقر شدیم، به‌روز رسانی و نوین‌سازی را آغاز کردیم که سعی شد با استفاده از پیشرفت‌های فناوری اطلاعات و ارتباطات بهبود فضای کسب و کار و کاهش زمان ترخیص کالا از گمرک را پیگیری کنیم. این سامانه باعث شده تمامی عملیات‌ها به صورت الکترونیک و ارتباطات بین گمرک و سایر سازمان‌ها به صورت برخط انجام می‌شود. در واقع این سامانه کمک کرده اقدامات و عملیات در یک زمان کوتاه انجام شود و درآمدهای گمرکی را افزایش یابد. در سال 93 که در مراحل اولیه این سامانه بودیم، حدود 86درصد افزایش درآمد به لحاظ حقوق ورودی داشتیم، این روند صعودی تا به امسال ادامه داشته و اکنون حدود 40درصد افزایش درآمد داریم. وزیر اقتصاد همچنین با اشاره به کاهش زمان بارگیری کالا در گمرکات گفت: امروز زمانی که کالا از مبدا بار‌گیری می‌شود و به سمت ایران حرکت می‌کند، اطلاعات مربوط به کالا در سامانه گمرک موجود است و می‌دانیم که محتوای آن چیست و چه زمانی به مقصد می‌رسد. همه کالاهای ترانزیت تحت نظر گمرک است و خروج و ورود آنها طبق زمان بندی‌های گمرک است.


رونمایی از ۱۰۰ دستاورد اقتصادی

طیب‌نیا با اشاره به اقدامات مهم خانواده وزارت اقتصاد در راستای مقابله با فساد اظهار کرد: طی سه سال گذشته در مجموعه خانواده اقتصاد و دارایی اقدامات بسیاری در جهت ارتقای شفافیت و تامین منابع مالی پایدار انجام شده است و ترتیباتی انجام داده‌ایم که ۱۰۰ مورد از این اقدامات طی ۱۰۰روز رونمایی شود و امروز از سامانه جامع گمرکی که گام مهمی در ارتقای شفافیت در گمرک ایران بود، به عنوان یکی از آن ۱۰۰ دستاورد رونمایی شده است. وی اظهار کرد: اعتقاد من بر این است که مقابله با فساد و بهبود شفافیت میسر نیست، مگر اینکه از فناوری ارتباطات و اطلاعات به نفع موثر استفاده کنیم. امروز در گمرک ایران همه شیوه‌های جدید متناسب با فناوری جدید کار می‌کنند، چنانچه در بسیاری از گمرکات کشورهای دیگر هم افراد مراجعه نمی‌کنند و همه پروسه‌ها به صورت الکترونیکی انجام می‌شود و به این واسطه ارتباط معمول با مراجعه‌کنندگان قطع شده و زمانی که برای انجام امور صرف می‌شود، کاهش یافته است. طیب‌نیا همچنین گفت: نکته بسیار مهم این است که اقداماتی که در سامانه جامع الکترونیک گمرک انجام شد، توسط جوانان، دانشجویان و فارغ‌التحصیلان دانشگاه تهران انجام شده که با همکاری نزدیک با گمرک ایران توانستند امور این سامانه را به انجام برسانند. به عنوان الگو برای همه سازمان‌های کشور می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد.


اقدام دوساله ایران و 10 ساله کره

مسعود کرباسیان رییس کل گمرک نیز در جریان رونمایی از این سامانه به وزیر اقتصاد توضیح داد: اقداماتی که طی ۲ سال در راستای الکترونیکی‌کردن پروسه‌های گمرکی ایران انجام شده است، در بسیاری از کشورها با کیفیت پایین‌تر در زمان طولانی‌تری انجام شده‌اند. وی اظهار کرد: وقتی قائم‌مقام سازمان جهانی گمرک به ایران آمد، گفت که شما کاری کرده‌اید که در کشور کره ۱۰ سال طول کشید. رییس کل گمرک با نشان دادن بخش‌های مختلف سامانه جامع گمرکی به وزیر امور اقتصادی و دارایی، گفت: اکنون آمار به صورت روزانه روشن است که چقدر کالا به کشور وارد شده و چقدر کالا از کشور خارج می‌شود و تمامی اطلاعات مربوط به واردات و صادرات کالا نیز در سامانه الکترونیکی روزانه ما مندرج است. چنین اقدامی فقط در ۴ یا ۵ کشور دنیا انجام می‌شود.


ارائه پروانه الکترونیک

همچنین کرباسیان یکی دیگر از دستاوردهای سامانه جامع گمرکی را ارائه پروانه الکترونیک دانست و گفت: پیش‌تر امور گمرکی افراد با بانک توسط ارائه یک مهر تسویه می‌شد که این موضوع امکان بروز تخلفات را افزایش داده بود، ولی اکنون این کار به صورت الکترونیکی انجام می‌شود. کرباسیان ضمن اشاره به برقراری تبادل اطلاعات گمرکی با کشورهای همسایه و همچنین توسعه روابط گمرکی با تاکید بر بخشودگی تعرفه گفت: توانستیم با کشورهای که مبادله تجاری داریم تبادل اطلاعات انجام دهیم. همچنین کانال سبز با روسیه راه‌اندازی شد و فعالان مجاز اقتصادی با استفاده از این کانال توانستند 15درصد بخشودگی تعرفه از روسیه دریافت کنند. با آذربایجان، ترکیه و با کشورهای همسایه و حتی کشورهای مانند چین را دروازه‌های مشترک اطلاعاتی راه‌اندازی کردیم که بعضی از آنها به نتیجه رسیده است. او همچنین به طیب‌نیا توضیح داد: گمرک ایران اقدام به تولید پلمب‌هایی کرده است تا امکان جعل آن را از متخلفان سلب کند. در گذشته این امکان وجود داشت که عده‌یی پملب را جعل کرده و امور خود را با استفاده از پملب جعلی پیش می‌بردند. کرباسیان در بخشی دیگر درباره سامانه جامع گمرکی به طیب‌نیا توضیح داد: طی اقداماتی که در سامانه جامع گمرکی شده است، ارتباط معمول با مراجعه‌کننده قطع شده و آنها فقط می‌توانند با یکدیگر از طریق سامانه به صورت آنلاین در ارتباط باشند. در موارد مشابه مشاهده شده که مراجعه‌کننده سعی کرده است به صورت آنلاین کارشناس را مجاب به همراهی و دادن رشوه بکند که اطلاعات آن دراختیار ماست اما به نظرم برای موارد اینچنینی باید مجازات‌هایی تعیین شود.


کالاهای ملوانی شامل سامانه نیست

کرباسیان در عین حال در بخش دیگری از مراسم رونمایی از سامانه جامع گمرکی اظهار کرد: در حال حاضر کل اطلاعات مبدا کالاهای وارداتی به کشور را به دست آورده‌ایم، ولی کالاهای ملوانی هنوز شامل آن نیست و پیشنهاد شده است تا کالاهای ملوانی نیز اظهارنامه ارائه دهند. اکنون قبل از اینکه کالا به گمرک برسد، می‌دانیم چه نوع کالاهایی با چه تعرفه و ارزشی وارد شده و این گامی بزرگ در ایجاد شفافیت است. کرباسیان ادامه داد: اکنون درآمدهای گمرک ۴۰درصد افزایش یافته است. او به جزیی کردن تعرفه‌ها هم اشاره کرد و گفت: اکنون جزییات بیشتری در تعرفه‌ها منعکس است که شامل نوع، برند و مدل می‌شود و این موضوع باعث شفافیت بیشتر می‌شود. رییس کل گمرک در مورد قابلیت سامانه درباره ریجیستری گوشی‌های تلفن همراه هم بیان کرد: گمرک در حال حاضر IMEI گوشی‌ها را ثبت می‌کند که قیمت و مدل آنها هم وجود دارد. از زمان راه‌اندازی سامانه تاکنون واردات دو میلیون گوشی ثبت شده است.


مالیات واردات معوق نمی‌شود

معاون وزیر اقتصاد در حاشیه این برنامه نیز درباره مالیات‌های معوق واردات کالا گفت: اکنون سامانه مالیات و سامانه گمرک با یکدیگر متصل شده و همکاری‌ خوبی صورت گرفته است که طبق آن از کارت‌های بازرگانی یک‌بار مصرف مالیات علی‌الحساب ۴درصد گرفته می‌شود. امیدواریم با این روش و سایر اقدامات گمرک دیگر شاهد معوقه شدن مالیات واردات به دلیل وجود کارت‌های بازرگانی یک‌بار مصرف نباشیم.

کرباسیان همچنین گفت: واحدی به نام حسابرسی پس از ترخیص در گمرک وجود دارد که باید کالایی که از گمرک خارج شده را به مانند همه کشورها، بررسی پس از ترخیص کند. لذا بر روی کلیه واردات کشور، بازرسی و حسابرسی پس از ترخیص انجام می‌دهیم و به مانند موضوع کارت‌های بازرگانی یک بار مصرف، بازبینی و حسابرسی پس از ترخیص به صورت مشترک به پرونده‌های مربوط به قاعده 2 - الف رسیدگی می‌کند. وی افزود: دفتر بازبینی و بازرسی در همه دفترات گمرک مستقر شده است و به زودی این موضوع به شکل سیستمی پیگیری می‌شود. یعنی اگر موردی مربوط به گمرک رجایی باشد، در همان گمرک فرآیند رسیدگی تخلف انجام نشده و در گمرک دیگری این عملیات پیگیری می‌شود.

مشاهده صفحات روزنامه