خطای تعمیم نسخه «کوتاهسازی» به «بلندمرتبهسازی»
گروه راه و شهرسازی سارا حامدی
روز گذشته سومین کنفرانس بناهای بلند با حضور عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی؛ حامد مظاهریان، معاون وزیر راه و سید محمد بهشتی رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و دبیران کارگروههای تخصصی این کنفرانس در مرکز همایشهای برج میلاد تهران برگزار شد.
در حاشیه این کنفرانس، معاون وزیر راه و شهرسازی در پاسخ به «تعادل» در خصوص اینکه با در نظر گرفتن خطر زلزله، فرونشست و وضعیت گسلها و آلودگی هوا در تهران آیا پایتخت ظرفیت ساخت بناهای بلند بیشتری هم دارد یا خیر گفت: بناهای بلند گروهی از ساختمانها را شامل میشود که مزایا و معایب خاص خود را دارند.
حامد مظاهریان ادامه داد: اگر به مبنا و اصول ساخت ساختمانهای بلند مرتبه توجه شود ساخت بناهای بلند میتواند خوب و مفید هم باشد. معاون وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد: مبنای ساخت بناهای بلند، کاهش سطح اشغال ساختمانهای بلند است بهطوری که فضای بیشتری در اختیار فضای عمومی قرار گرفته و بیشتر ساختمان در ارتفاع قرار بگیرد.
مظاهریان ادامه داد: در واقع نحوه ساخت ساختمانهای بلند در کشور ما اشتباه است، چون در بلندمرتبهسازی ما مانند ساخت ساختمانهای کوتاه عمل میکنیم و تمام سطح را برای امر ساختمانسازی اشغال میکنیم.
پس انداز ۲۶۰۰ میلیارد تومانی خانهاولیها
در این مراسم نیز مظاهریان با اشاره به اینکه تاکنون ۱۶۰ هزار نفر برای دریافت وام خانه اولیها پس انداز کردهاند گفت: از این طریق ۲هزار و ۶۰۰میلیارد تومان در بانک مسکن سپردهگذاری شده است. مظاهریان اظهار کرد: در حال حاضر بالاترین میزان کمک به خانه اولیها و زوجهای جوان را در کشور داریم و آمارها نشان میدهد که استقبال در این حوزه به حدی بوده که ۱۶۰هزار نفر در این حسابها پسانداز کردهاند و حدود ۲ هزار و ۶۰۰میلیارد تومان در بانک مسکن سپردهگذاری شده است.
وی افزود: دو برابر رقم سپردهگذاری شده در بانک مسکن در سال ۹۶ به بازار مسکن تزریق میشود و همه اینها نشاندهنده سیگنالهای خوبی برای سازندگان است تا برای سال آینده به بازار مسکن ورود کنند. معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه شاخصهای پیشنگر در ۹ماهه اول امسال امیدبخش بوده است گفت: در حال حاضر شاهد حدود ۹درصدی افزایش مبایعهنامهها هستیم و حدود ۵ تا ۸درصد افزایش قیمت در بازار مسکن رخ داده که زیر قیمت تورم گزارش میشود.
اغتشاش فکری ایرانیها
در این کنفرانس وزیر راه و شهرسازی نیز با اشاره به اهمیت بازخوانی وضعیت شهری ایران تصریح کرد: امروزه وضعیت زندگی شهری در ایران بازتابدهنده اغتشاش فکری ایرانیهاست.
آخوندی با اشاره به اینکه برای توسعه و آینده ایران باید به نقد مدرنیته و تبعاتی که به جای گذاشته اندیشه کنیم، تاکید کرد: نظر بسیاری برای توسعه ایران و آینده آن این است که به نقد سنت بپردازیم و بگوییم سنت چه گرفتاریهایی داشت و از نقد سنت به توسعه برسیم. در حالی که به گفته یک اندیشمند تاریخی نیز میتوان به روش معکوس فکر کرد، یعنی باید به نقد مدرنیته بپردازیم و اندیشه کنیم که فهم ما از زندگی مدرن چه بود که دچار چنین وضعیتی شدیم. وی تصریح کرد: نمیگویم نیاز نداریم سنت را نقد کنیم اما نیاز داریم به این مفهوم بنیادیتر نقد داشته باشیم که تجلیات مدرنیته در ایران چه دستاوردهایی داشته است.
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه زمانی که وی سه سال پیش مسوولیت وزارت راه و شهرسازی را برعهده گرفت برخی دوستان از روی حسن نیست به او پیشنهاد ساخت ساختمان 100 طبقه در تهران برای نشان دادن اقتدار ایرانیها را داده بودند گفت: شاید بتوانیم مفهوم مدرن زندگی معاصر را که بناهای بلند، نماد آنها هستند مورد توجه قرار دهیم، به بناهای بلند میتوان از منظر اقتصادی، سیاسی، معماری، جامعهشناسی، زیستشناسی، ترافیک و سایر علوم توجه کرد. آخوندی با بررسی بناهای بلند از منظر اقتصاد سیاسی گفت: در اقتصاد سیاسی بحثی تحت عنوان برونریز وجود دارد. برونریز میگوید انسانها علاقهمند هستند تا هزینه خود را بیرون بریزند و به دیگری تحمیل کنند.
وزیر راه و شهرسازی با ارائه یک مثال افزود: فرض کنید ساختمانی معمولی دارید و میخواهید آب پشتبام آن را دفع کنید، سادهترین روش آن است که ناودانی بزرگ بگذارید و آب را به داخل کوچه بریزید که این روش ارزانترین روش برای دفع آبهای سطحی است. آخوندی ادامه داد: اما اگر بخواهیم آب را از طریق سیستم فاضلاب دور ریز کنیم باید هزینه کرده، کانالکشی کنیم تا دفع آب به صورت سیستماتیک انجام شود در حالی که بخواهیم صرفهجویی کنیم روش اول سادهتر است.
وی با اشاره به این مثال ساده به روشی که برخی از کارخانهها در پیش میگیرند اشاره کرد و گفت: یکی از روشهای دفع پساب کارخانه این است که آب را داخل رودخانه بریزند و تمام رودخانههای ایران را آلوده کنند و این سادهترین روشی است که برای سوداگران کمهزینه خواهد بود و بر مردم بار خواهد شد.
وی گفت: ساخت یک ساختمان بلند و بیضابطه تمام آسایش و زندگی همسایگان را به خطر خواهد انداخت، بدین معنا یک سرمایهگذار در ساختمان بلند در محلهیی که ارتفاع ساختمانها مشخص است برای اینکه به آفتاب بیشتری برسد با ارزانترین قیمت هزینه را به جامعه بار میکند.
وی با اشاره به این مثال ساده به روشی که برخی از کارخانهها در پیش میگیرند اشاره کرد و گفت: یکی از روشهای دفع پساب کارخانه این است که آب را داخل رودخانه بریزند و تمام رودخانههای ایران را آلوده کنند و این سادهترین روشی است که برای سوداگران کمهزینه خواهد بود و بر مردم بار خواهد شد.
