تقدیم سومین بودجه انقباضی تهران به شورا
گروه راه و شهرسازی آزاده کاری
لایحه بودجه شهرداری برای سومین سال متوالی به شکل انقباضی تنظیم و فقط 3.4 درصد افزایش داشته است. بهگزارش «تعادل»، محمدباقر قالیباف، شهردار تهران روز گذشته در جلسه شورای شهر حضور یافت و لایحه بودجه سال آینده شهرداری را تقدیم شورای شهر کرد.
به گفته قالیباف، بر اساس برنامه 5 ساله و آنچه تصویب شد باید بودجه سال آینده ۲۲ هزار و ۸۰۰میلیارد تومان تعریف میشد اما شرایطی که پیش آمد مانع از اجرای این امر شد و در نتیجه بودجه سال 96، ۱۸ هزار و ۴۸۹ میلیارد تومان تدوین و به شورا ارائه شد.
قالیباف با بیان اینکه رشد حدود 3 درصدی نشان از این دارد که بودجه را بهشدت انقباضی بستهایم، اظهار کرد: از این رقم ۱۱ هزار و ۸۳۳ میلیارد تومان بودجه نقدی و 6 هزار و ۶۵۶ میلیارد غیرنقدی است. یعنی 64درصد بودجه نقدی و 34 درصد غیر نقدی است.
شهردار تهران با اشاره به برنامه ششم توسعه گفت: لایحه برنامه ششم توسعه در مجلس تصویب شده که البته هنوز به تایید نهایی شورای نگهبان نرسیده است. این برنامه تا پنج سال، برنامههای شهرداریها از جمله شهرداری تهران را تحت تاثیر خود قرار خواهد داد.
انتقاد از یک مصوبه
به گفته قالیباف در لایحه برنامه ششم مصوبهیی است که بر اساس آن تمام بحثهای نظارت بر شهرداری به دیوان محاسبات منتقل شده که این برخلاف قانون اساسی است. شهردار تهران تاکید کرد: ما شفاف و روشن اعلام میکنیم که این مصوبه خلاف قانون اساسی است و از اعضای شورای نگهبان میخواهیم به این مسائل توجه ویژهیی داشته باشند.
قالیباف گفت: شهرداری یک نهاد عمومی غیردولتی است و شامل بودجههای دولتی نمیشود. سوابق گذشته نشان میدهد که دیوان محاسبات نمیتواند بر همه بودجههای شهرداری نظارت کند به غیر از بودجههایی که دولت به شهرداری میدهد.
وی تصریح کرد: ما همچنین موضوعی را با عنوان «ارزش افزوده» داریم که آنچه مصوبه برنامه ششم است، خلاف قانون اساسی و سیاستهای کلی مقام معظم رهبری است.
شهردار تهران به تبصره ۲۱ بودجه که در دستور کار کمیسیون تلفیق مجلس است نیز اشاره کرد و گفت: به جز بخش خصوصی و تعاونیها، همه سازمانهای اجرایی حتی شهرداریها مکلف هستند درآمد خود را به خزانه دولت واریز کنند؛ این یعنی انحلال شوراها.
قالیباف اضافه کرد: اگر درآمد شهرداریها را به خزانه دولت بریزیم و بخواهیم از دولت تحویل بگیریم، بهتر است دولت یک بند بنویسد که شهرداریها از یک نهاد غیردولتی به نهادی دولتی و زیرنظر وزارت کشور تبدیل شدهاند، این یعنی دامن زدن دوباره به تمرکززایی و حداقل اختیارات مردمی را از بین میبرد. قالیباف با بیان این مطلب که در بودجه 96 ارقامی که برای شهرداری پیش بینی شده نسبت به سال قبل 46 درصد کاهش یافته است، گفت: در بودجه 95 بودجه مترو 245 میلیارد تومان تعریف شده بود ولی همین ردیف در بودجه 96 به 128 میلیارد تومان کاهش یافته است.
کاهش ۲هزار میلیاردی درآمدهای پایدار
وی افزود: بعضی اوقات میگویند بودجه نسبت به قبل ۱۷ برابر شده است اما خدمات و سرویس دهی این میزان افزایش پیدا نکرده است. بر اساس شاخص بهای کالا و خدمات مصرفی ارائه شده از سوی بانک مرکزی در سال پایه ۱۳۹۰، شاخص سال ۷۶ برابر با ۱۳ اما سال ۹۴ عدد شاخص ۲۲۷ است. به این معنی که امروز بودجهیی که شهرداری با بودجه نقد و غیر نقد خود به صورت کامل ارائه میکند، نسبت به شاخص آن زمان چقدر از جهت قدرت انجام پروژهها کاهش پیدا کرده و افزایش نداشته است.
وی با بیان اینکه سهم شهرداری تهران از مالیات بر ارزش افزوده به معنی بودجه نقد پایدار شهرداری تهران است، گفت: از این بودجه سال ۹۶ در حوزه مصارف ۶ هزار و ۹۰۹ میلیارد تومان اعتبارات هزینهای، حقوق، نگهداشت و کمک به سازمانهاست. اگر میخواستیم طبق برنامه 5 ساله شهرداری پیش برویم امسال باید در اعتبارات مصرفی عدد ۷ هزار و ۱۲۵ میلیارد تومان را پیشنهاد میدادیم. اما در این زمینه صرفه جویی کردیم و این عدد را کاهش دادیم بطوری که از این رقم ۳۰۰ میلیارد تومان برای پرداخت به بخش خصوصی به ازای جابهجایی هر مسافر در کیلومتر توسط اتوبوسهای خصوصی دیده شده است.
شهردار تهران با اشاره به اینکه شهرداریها حداقل باید ۴۰ درصد بودجه خود را به مسائل عمرانی اختصاص دهند، افزود: یکی از افتخارات ما این بود که همواره ۷۰ درصد بودجه عمرانی بود و ۳۰ درصد جاری، در شرایط حاضر به دلیل کاهش درآمدهای پایدار شهرداری، ۳۰ درصد بودجه جاری به ۳7 درصد افزایش پیدا کرده است.
افزایش بودجه حمل ونقل عمومی
شهردار تهران افزود: همچنین در بودجه ۸ هزار و ۵۰۴ میلیارد تومان سرمایهای، 3 هزار میلیارد تومان نیز مالی و برای بازپرداخت دیون دیده شده است. سال گذشته ۳۳ درصد بودجه را به حوزه حمل و نقل عمومی اختصاص داده بودیم اما سال آینده سهم حمل و نقل با احتساب 2هزار میلیارد تومان اوراق مشارکتی که پیشبینی شده است به ۴۰ درصد افزایش پیدا میکند. وی با تاکید بر اینکه اولویت حمل و نقل خرید واگنهاست، گفت: حداقل حقوق و دستمزد ۱۰ تا ۱۲ درصد افزایش پیدا کرده است اما بودجه شهرداری تهران حدود ۴ درصد افزایش پیدا کرده است. در این شرایط سهم حمل و نقل باقی است و حتی از ۳۳ درصد به ۴۰درصد افزایش پیدا میکند.
شهردار تهران افزود: در حوزه اجتماعی 2 درصد، خدمات شهری یک درصد افزایش داشتهایم. در حوزه معماری و شهرسازی و مدیریت بحران افزایش نداشتیم. در حوزه بازپرداختها 6 درصد کاهش داشتیم؛ چراکه بخشی از دیونی که به بانکها داشتیم اقساطش تمام شده است و در این بخش تنفس گرفتهایم.
شهردار تهران اظهار کرد: ما بودجه سال ۹۵ را تحلیل کرده و در کنار آن گزارشهایی همچون فهرست املاک فروش، پروژههای مطالعاتی، دیون شهرداری به بانکها، دیون به اشخاص حقوقی و حقیقی، گزارش عملکرد ۳۰ ماهه برنامه دوم و گزارشی از برش سال چهارم برنامه 5ساله شهرداری تهران ارائه دادهایم. امسال بودجه شرکتها و سازمانها را نیز با شهرداری بهصورت یکجا ارائه دادهایم، این در حالی است که قبلا گاهی اوقات بودجه شرکتها و سازمانها به ماههای بعدی موکول میشود.
قانون نحوه جذب مالیات
بعد از صحبتهای شهردار تهران برخی اعضای شورای شهر به گزارش ارائه شده توسط وی واکنش نشان دادند. ازجمله رحمتالله حافظی رییس کمیسیون سلامت و بهداشت شورا در مخالفت با گفته قالیباف مبنیبر اینکه لایحه دولت منجر به انحلال شورا میشود اظهار کرد: تبصره 21 لایحه بودجه سال 96 دولت معطوف به جذب مالیات است و این موضوع تهدیدی برای شورای شهر و به معنای انحلال شوراها نیست بلکه برای این است که نحوه جذب مالیات و هزینهها مشخص شود.
وی همچنین به ارقام ارائه شده از سوی شهردار تهران اعتراض کرد و گفت: در گزارش ارائه شده توسط شهردار اعلام شد که تعداد ایستگاههای مترو از 36 ایستگاه به 160 رسیده است در حالی که بر اساس برنامه 5 ساله دوم باید این تعداد به 173 ایستگاه میرسید و 67 ایستگاه عقبتر از برنامه هستیم.
وی با استناد به این گفته قالیباف که تعداد واگنها از عدد 300 به 1300 واگن رسیده گفت: در حالی که براساس برنامه باید 1958 واگن میداشتیم و بر این اساس 658 واگن عقبتر از برنامه هستیم و این عقب ماندگی از سوی شهرداری و نه دولت است. انتظار میرود مسوولان گزارش عملکرد خود را دقیق ارائه دهند تا برای مردم ایجاد شبهه نکند.
جزئیات بودجه شهر به روایت امانی
ناصرامانی، معاون برنامهریزی و توسعه شهری شهرداری نیز در نشست خبری که در حاشیه جلسه شورا برگزار شد به بیان جزییات لایحه ششم پرداخت.
وی با اشاره به کاهش درآمدهای پایدار شهرداری در لایحه بودجه برنامه ششم اظهار کرد: میزان درآمدهای پایدار شهرداری در سال 93، 3 هزار و 400میلیارد تومان، در سال 94، 4 هزار میلیارد تومان و در سال95، 4 هزار و 400 میلیارد تومان بوده است. این بدان معناست که در سال جاری به 10 درصد رشد مورد نظر در برنامه و بودجه 5 هزار میلیارد تومانی به دلیل کاهش واگذاری از محل ارزش افزوده نرسیدهایم و برای نخستین بار این عدد 5/20 درصد کاهش داشته است. اگر این برنامه اجرا شود 2 هزار میلیارد تومان از درآمدهای پایدار تهران برمیدارند و به شهرها و روستاهای دیگر میدهند.
امانی با اشاره به اینکه این درست نیست عوارضی که مردم شهر تهران میپردازند در شهرها و روستاهای دیگر هزینه شود، گفت: البته این فقط مختص شهر تهران نیست و شامل همه کلانشهرها میشود. این در حالی است که کلانشهرها به خصوص تهران با مشکلات عدیدهیی درگیر هستند که آلودگی هوا، ترافیک و آسیبهای اجتماعی بخشی از آنهاست و مردم شهر تهران بیشتر از هر شهر دیگری به عوارض آن نیاز دارند.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود به بودجه مناطق تهران پرداخت و گفت: سهم مناطق 22گانه از بودجه سال آینده 2 هزار و 895 میلیارد تومان است که در مناطق جنوب شهر افزایش اعتبار و در مناطق شمال کاهش اعتبارات را داشتهایم.
