ردپای تاثیر برجام در اقتصاد و معیشت استان‌ها

۱۳۹۵/۱۰/۲۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۵۹۲۱۴

یکی از مهم‌ترین موضوعاتی که در نشست روز گذشته رییس‌جمهور با اصحاب رسانه به آنها اشاره شد، نتایج و تاثیراتی است که برجام در بخش‌های گوناگون اقتصاد و معیشت ایرانیان به جای گذاشته است. در آستانه یک سالگی برجام فرآیند جذب سرمایه‌گذاری در بسیاری از استان‌های کشورمان با جدیت دنبال می‌شود. مشاهدات میدانی حاکی از آن است که بسیاری از استان‌های کشورمان بعد از برجام توانسته‌اند از این فرصت برای رونق تولید، جذب سرمایه‌های خارجی و متعاقب آن افزایش صادرات اقدام کنند. این در حالی است که برخی رسانه‌های خاص بدون توجه به دستاوردهای برجام، این سند تاثیرگذار را بدون فایده ارزیابی می‌کنند. همزمان با صحبت‌های روز گذشته رییس‌جمهور، بسیاری از چهره‌های اقتصادی هم به بیان دستاوردهای برجام در فضای تولید، صنعت و کسب و کار ایران اشاره کرده‌اند که می‌تواند از منظر تحلیلی نوری به ابعاد پنهان موضوع نقش برجام در اقتصاد ایرانی بتاباند.


برجام و انتقال تجهیزات نیروگاه 460 مگاواتی

یکی از دستاوردهای مشخص برجام، انتقال تکنولوژی به کشورمان است که سال‌ها به دلیل تحریم‌ها انتقال این موضوع مقدور نبود. فرماندار نوشهر با اشاره به همین موضوع می‌گوید: خرید و انتقال تجهیزات نیروگاه 460 مگاواتی نوشهر از کشور ایتالیا به کشور با گذشت حدود 9 سال از عملیات اجرایی این طرح، از دستاوردهای برجام است. به گزارش ایرنا، تجهیزات نیروگاه 460 مگاواتی غرب مازندران پس از خریداری از کشور ایتالیا و انتقال آن با یک فروند کشتی از طریق دریای سیاه و دریای خزر هفته پیش در بندر نوشهر تخلیه شد.

درحالی‌که عملیات اجرایی این طرح از سال 86 با حضور وزیر وقت نیرو در شهرستان گردشگرپذیر نوشهر آغاز شد و طبق برنامه قرار بود در سال 89 به بهره‌برداری برسد، به علت اعمال تحریم‌های ظالمانه علیه نظام اسلامی این طرح در موعد مقرر به بهره‌برداری نرسید.

فرماندار نوشهر دیروز گفت: تخلیه تجهیزات نیروگاه نوشهر درنتیجه توافق برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) 27 دی‌ماه سال گذشته با اهتمام ویژه نمایندگان دولت تدبیر و امید با جامعه جهانی همسو با هدایت‌های عالمانه با مقام معظم رهبری بوده است که امروز در این منطقه شاهد آن هستیم. علی شادمان افزود: این نیروگاه پس از بهره‌برداری از آن در یکی، دو سال آینده به تنهایی می‌تواند مشکلات ضعف ولتاژ و خاموشی‌های متعدد مشترکان برق را در زمان اوج مصرف برطرف کند.

مدیر عامل شرکت برق منطقه‌یی استان‌های مازندران و گلستان نیز گفت که تجهیزات نیروگاه غرب مازندران، توسط سرمایه‌گذار بخش خصوصی از کشور ایتالیا خریداری شده است.

حسین افضلی افزود: پس از نصب این تجهیزات پیش‌بینی می‌شود واحد گازی این نیروگاه تا قبل از تابستان 97 وارد مدار شود.

گره‌گشایی از مشکلات صنعت لوازم خانگی

در شرایطی که انتقال فناوری یکی از خروجی‌های مهم برجام محسوب می‌شود، ایجاد ظرفیت‌های تازه برای تولید ایرانی نیز یکی دیگر از دستاوردهایی است که اهالی اقتصاد آن را در زمره تاثیرات برجام ارزیابی می‌کنند. در همین زمینه رییس هیات‌مدیره انجمن لوازم خانگی خراسان‌رضوی معتقد است: «تحقق و اجرای برنامه جامع اقدام مشترک موسوم به «برجام» گرهگشای صنعت لوازم خانگی در این استان شد و راه ارتباطی تولیدکنندگان با کشورهای خارجی و تعاملات دوسویه را هموار کرد.»

محمد مظاهری دیروز با اشاره به نتایج برجام افزود: اکنون ارتباط کارخانه‌های تولید لوازم خانگی با بسیاری از کشورها میسر شده و می‌توان شماری از قطعات را برای ساخت لوازم خانگی از خارج تامین و ارتباط اقتصادی موثر برقرار کرد.

وی ادامه داد: پیش‌تر معاملات با کشورهای خارجی در حوزه صنعت لوازم خانگی به سختی انجام می‌گرفت، اما اکنون پس از یک سال از اجرای برجام می‌توان با بسیاری از کشورها روابط اقتصادی برقرار کرد.

رییس هیات‌مدیره انجمن لوازم خانگی خراسان‌رضوی گفت: مشکل ایجاد شده از سال‌های قبل برای صنعت لوازم خانگی در این استان، تنها ارتباط با کشورهای دیگر در حوزه واردات و صادرات نیست و هم اینک آنها در تامین سرمایه در گردش از طریق بانک‌ها دچار تنگنا هستند.

وی افزود: تحریم‌های اقتصادی و قطع ارتباط ایران با کشورها و بسیاری از مشکلات اقتصادی دیگر، منتج به ضرر بسیاری از کارخانه‌های لوازم خانگی به لحاظ کمبود سرمایه و تعطیلی برخی از آنها شد.

مظاهری ادامه داد: اینکه گفته می‌شد برخی واحدهای تولیدی لوازم خانگی به دلیل فرسودگی فناوری به مرز ورشکستگی رسیده‌اند، صحیح نیست؛ زیرا این نقیصه را می‌توان با تعویض ماشین‌آلات جبران کرد، اما مشکل اصلی این کارخانه‌ها کمبود سرمایه در گردش بود.

وی گفت: بانک‌ها به راحتی تسهیلات را در اختیار تولیدکنندگان قرار نمی‌دهند؛ چون در ازای آن وثیقه‌های سنگین یا تسویه کردن همه بدهی‌های معوقه تولیدکنندگان را مطالبه می‌کنند.

رییس هیات‌مدیره انجمن لوازم خانگی خراسان‌رضوی افزود: کارگروه ستاد تسهیل استان واحدهای مشکل‌دار به لحاظ منابع مالی را به بانک‌ها معرفی می‌کند، اما بانک‌ها آن را برنمی‌تابند و پرداخت تسهیلات را منوط به وصول همه مطالبات خود از تولیدکنندگان بدهکار می‌دانند.

وی ادامه داد: در شرایط فعلی بخش تولید به‌ویژه واحدهای بزرگ و دارای سابقه تولید مفید، نیازمند پشتوانه قوی و متصدی هستند که پول را با بهره اندک در اختیار آنها قرار دهد؛ در غیر این صورت واحدهای تولیدی نمی‌توانند به رونق سال‌های قبل باز گردند.

مظاهری گفت: خراسان‌رضوی در صنعت لوازم خانگی دارای کارخانه‌های بزرگ و پرسابقه‌یی مانند جهان افروز، آدنیس، مشهد دوام و چینی مقصود است که تعطیلی آنها به معنای دور ریختن 400میلیارد ریال پول و بیکاری است.

وی افزود: صنعت لوازم خانگی برای کشور ارزآور است به‌طوری‌که فقط در خراسان رضوی سالانه تا 40میلیون دلار محصول به کشورهای دیگر همچون افغانستان، عراق، ترکمنستان، الجزایر و جمهوری آذربایجان صادر می‌کند؛ لذا این شاخه صنعتی نیازمند حمایت بیشتر از سوی مسوولان است.

مشاهده صفحات روزنامه