فاز دوم مبارزه با قاچاق کالا در دست اقدام

۱۳۹۵/۱۰/۲۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۵۹۱۹۳

گروه تشکل‌ها| سمیه سایش|

مهر ماه سال گذشته بود که ستاد مبارزه با قاچاق کالا با همکاری سازمان تعزیرات راهی بازار مروی تهران شدند تا با واحدهای صنفی که به فروش کالاهای قاچاق اقدام می‌کنند، اخطار دهند. در سال جاری و با اجرای نخستین فاز مبارزه با قاچاق کالا دولتمردان اختیار بازرسی در این باره را (مبارزه با قاچاق کالا) برعهده اصناف گذاشتند.

حال، در این شرایط زمانی و نام‌گذاری سال به نام اقتصاد مقاومتی؛ اقدام و عمل و در نیمه دوم سال جاری دستگاه‌های مسوول خبر از کلید خوردن اجرای فاز دوم مبارزه با قاچاق کالا می‌دهند. درهمین حال رییس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی از طرح جدید مبارزه با قاچاق کالا اظهار بی‌اطلاعی کرد و به «تعادل» گفت: درحال حاضر برای شروع طرح جدید مبارزه با قاچاق کالا ما هیچ ابلاغیه‌یی را از دستگاه‌های مسوول دریافت نکردیم، اما خبرها حاکی از این است که سازمان نیروی انتظامی، گمرک، وزارت راه و شهرسازی، ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و... درصدد اجرای برنامه‌های تازه برای مهار قاچاق کالا

هستند.

محمد طحان پور در ادامه توضیح داد: نیروی انتظامی با کمک وزارت راه و همچنین گمرکات کشور درنظر دارند تا با فعال کردن سامانه‌های ایکس ری ضریب ایمنی و امنیت را در زمینه ورود کالاها افزایش دهند، به عبارت دیگر در این طرح کامیون‌ها و ماشین‌های سنگین ترانزیتی تحت شناسایی بیشتر قرار می‌گیرند. درواقع در این برنامه قرار است کنترل‌ها در سطح توزیع دقیق‌تر انجام شود. این فعال تشکلی درباره سرنوشت راه‌اندازی طرح ایران کد (کد رهگیری) گفت: برخی درباره این طرح مواضع گرفته‌اند، درحالی که این طرح به خوبی می‌تواند کالاهای قاچاق را از غیرقاچاق تشخیص دهد و اجرای این نظام شناسنامه به نفع تولیدکننده و توزیع‌کننده تمام خواهد شد. طحان پور در ادامه عنوان کرد: این سامانه با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و گمرک در حال نهایی شدن است و امیدواریم در آینده نزدیک از آن رونمایی و به مرحله اجرا برسد.


طرح شبنم در دست بررسی

رییس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی در پاسخ به این پرسش که آیا این طرح (شناسنامه شدن کالاها) تنها برای صنعت لوازم خانگی درنظر گرفته شده یا کالاهای دیگر هم دربرخواهد گرفت، گفت: ما برای اجرای شدن هرچه زودتر این طرح در تلاش هستیم و در این راستا باید به این نکته اشاره کرد که این طرح قابلیت اجرایی برای همه کالاها دارد. به واقع هدف از اجرا این طرح شناسایی هرچه زودتر ودقیق‌تر کالاهاست. طحان پور در پاسخ به پرسش دیگری درباره اینکه تفاوت این طرح با طرح کد شبنم چیست، اظهار کرد: طرح شناسنامه اصلاح شده طرح‌های گذشته همچون طرح کد شبنم است. در واقع، کارشناسان نواقص این طرح را مورد بررسی قرار داده‌اند و با اعمال دیگر اقدامات درصدد رونمایی از یک طرح جامع و شکست ناپذیر هستند. وی همچنین درباره مزایا و ماحصل طرح نخست ستادمبارزه با قاچاق کالا گفت: به هر حال در راستای اجرای اینچنین طرح‌هایی در را از هر طرف که ببندیم از طرف دیگر باز می‌شود.

قاچاقچیان از دور زدن راه‌ها به خوبی آگاه‌اند؛ درباره ماحصل طرح نخست مبارزه با قاچاق کالا باید به این نکته یاد آور شد که بازار بطور 100 درصدی از کالاهای قاچاق پاکسازی نشده و به هرحال این شیوه‌یی بود که هر سال از سوی نهادهای مسوول عملیاتی می‌شد اما امسال این طرح با دقت و شدت بیشتری پیاده‌سازی شد؛ این موضوع در حالی است که هم‌اکنون فروش کالاهای قاچاق وجود دارد و افراد به‌طور پنهانی درصدد فروش کالاهای غیررسمی خود هستند. طحان‌پور خاطرنشان کرد: درحال حاضر تمرکز مسوولان به کانال‌های تلگرامی، اینساتاگرامی و بطور کلی فضای مجازی معطوف شده و درحال حاضر از اجرای گشت در بازار منصرف شده‌اند؛ چراکه افراد می‌دانند برای مبارزه با قاچاق کالا باید در بخش‌های دیگر به دنبال آن رفت. در نهایت امیدواریم با ارائه برنامه‌های کارشناسی شده بتوانیم اقدام قابل قبولی را برای حوزه تولید ایجاد کنیم.


قاچاق سازمان یافته 25 میلیارد دلاری

همچنین عضو هیات رییسه اتاق اصناف ایران درباره معضل قاچاق کالا به «تعادل» گفت: برخی از کارشناسان در خوشبینانه‌ترین حالت میزان قاچاق کالا را حدود 25 میلیارد دلار در سال تخمین می‌زنند، این موضوع درحالی است که این میزان قاچاق نمی‌تواند از طریق چهارپا، کوله‌بری و... اتفاق افتد، بنابراین این حجم عظیم توسط مجاری قانونی وارد کشور می‌شود که باید در فاز جدید مبارزه با قاچاق کالا به این معضلات پرداخته شود.

محمدعلی صدیقی با بیان اینکه اصناف با اصل موضوع مبارزه با قاچاق کالا مشکلی ندارند، اظهار کرد: متاسفانه در زمینه مبارزه با قاچاق کالا تشدد دیدگاه وجوددارد، هرسازمانی به یک موضوع توجه دارد و هیچگاه بطور جمعی نتوانستیم با این معضل مقابله کنیم. در ابتدا نیز بحث مبارزه با قاچاق کالا بسیار تند شروع شد. متاسفانه برای هر موضوعی دولتمردان ابتدا از اصناف اقدامات لازم را انجام می‌دهند، درحالی که اصناف به عنوان حلقه آخر شبکه توزیع فعالیت در بازار دارند. درواقع در ابتدای امر مبارزه با قاچاق کالا مشکلاتی را برای اصناف ایجاد کرد.

وی با بیان اینکه باید به اصناف توجه شود، تصریح کرد: کالاهایی که بطور غیررسمی وارد می‌شود سهم اصناف است یعنی اصناف باید این کالاها را وارد و بعد در بازار بفروشند، درحالی که امروز این کالاها توسط دست فروشان، نیسان بارها، روزبازارها، شب بازارها، در سطح بازار به فروش می‌رسد.

صدیقی با بیان اینکه امروز دولتمردان بحث مبارزه با قاچاق کالا را به خود اصناف واگذار کرده‌اند، گفت: با مشورت و جلساتی که با وزیر صنعت، معدن و تجارت و معاونت ریاست‌جمهوری داشتیم قرار شد تا بحث بازرسی و گشت زنی واحدهای صنفی را به اصناف واگذار کنند، یعنی اصناف متولی مبارزه با قاچاق کالا شدند، درحال حاضر و با اجرای این دستور هم‌اکنون بازرسان به واحدهای صنفی مراجعه می‌کنند و علاوه بر درخواست صدور فاکتور به‌طور ارشادی از واحدهای صنفی نیز در راستای مبارزه با قاچاق کالا بازدید دارند. وی همچنین در بخش دیگری از صحبت‌هایش با اشاره به عدم برخوردهای سلبی گفت: در راستای مبارزه با قاچاق کالا نباید برخوردهای قهرآمیز داشت، بلکه با افراد باید با آرامش برخورد کرد. متاسفانه یکی از ایرادهای بزرگ در بخش اصناف عدم آگاهی آنها با موضوع قاچاق کالاست. بنابراین در ابتدای امر ما باید بطور شفاف درباره معضلات قاچاق و آسیب‌های آن به بدنه اقتصاد صحبت کنیم و عدم استفاده از این نوع کالاها را برای عموم فرهنگسازی کنیم.


خرید کالاهای با کیفیت ایرانی از طریق حذف کالاهای قاچاق

در عین حال نماینده اتاق اصناف ایران در استان خوزستان (شهرستان ماهشهر) با اشاره به مبارزه با قاچاق کالا به «تعادل» گفت: باتوجه به فاز نخست مبارزه با قاچاق کالا، در استان‌های مرزی نیز موضوع مبارزه با قاچاق کالا با پیگیری‌های بیشتری در حال انجام است. به عنوان مثال ورود کالاهایی همچون موبایل، مواد غذایی، لوازم خانگی و... تحت تعقیب و بررسی است. لطف‌الله اصلاحیان همچنین با اشاره به سیاست‌های اقتصاد مقاومتی مطرح کرد: با حذف کالاهای قاچاق، برای خرید کالاهای ایرانی می‌توان از طریق فرهنگ‌سازی و البته با ارتقا کیفیت تولیدات اقدام کرد. در سیاست‌های ابلاغی اقتصاد مقاومتی بر ضرورت حمایت و تقویت از توانمندی‌های داخلی تاکید شده لذا با حرکت به سمت سرمایه‌گذاری برای تولید محصولات مورد نیاز در داخل کشور می‌توان زمینه افزایش تولید و اشتغال را فراهم کرد.

وی ادامه داد: در شرایط فعلی باید از واردات کالاهای واسطه‌یی و مصرفی غیرضروری جلوگیری شود تا تولید داخلی توان رقابت و رشد را داشته باشد. لازم است توان و دانش نیروهای متخصص و نخبه کشور برای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی به‌کار گرفته شود چون اکنون بسیاری از قدرت‌های اقتصادی جهان جایگاه امروز خود را با تکیه بر داشته‌ها و ظرفیت‌های بومی خود به دست آورده‌اند. اصلاحیان حمایت و تقویت بنگاه‌های کوچک و متوسط در کشور را ضروری دانست و گفت: قابلیت نیروی انسانی کشور بسیار زیاد است و باید فرهنگ به‌کارگیری این افراد را در جامعه نهادینه و از آنان حمایت کرد. وی همچنین ترغیب مردم به خرید کالای ایرانی را حائز اهمیت دانست و افزود: تا زمانی‌که محصول تولیده شده به فروش نرسد، چرخه تولید کامل نمی‌شود به همین دلیل یکی از اقدامات اساسی نهادینه کردن فرهنگ خرید کالای ایرانی به خصوص دانش بنیان است.

مشاهده صفحات روزنامه