مذاکره مجدد با امریکا معنا ندارد
برجام بر اشتغال جوانان تاثیرگذار بوده است
گروه ایران|
«دستاوردهای برجام»، «اقتصاد » و البته «سیاست» همراه با چاشنی «انتخابات»؛ این موضوعات مهمترین ظرف محتوایی نهمین نشست خبری رییسجمهور با اصحاب رسانه را تشکیل میدادند. با گذشت یک سال بعد از عملیاتی شدن برجام و مشخص شدن دستاوردهای عینی این سند بینالمللی، روحانی با اعتماد به نفس کامل رو به روی رسانههای گروهی نشست تا درباره نتایج این سند صحبت کند.
فقدان آیتالله جبران شدنی نیست
حسن روحانی در نهمین نشست خبری رییسجمهور با رسانههای داخلی و خارجی که به مناسبت سالگرد اجرای برجام عصر دیروز در سالن شهید بهشتی ساختمان ریاستجمهوری برگزار شد با اشاره به خدمات شایان توجه آیتالله هاشمی نسبت به انقلاب، نظام و کشور اظهار کرد: آیتالله هاشمیرفسنجانی با صبر، متانت، بیان آرام در مسائل مهم سیاسی، روش اعتدالی، عقلانیت، خرد، حوصله و سعه صدرشان همچنین سکوتشان در هر جا که برای نظام لازم دیدند به ما نشان دادند که بهترین روش برای اداره کشور و تعامل با افکار مختلف کدام است.
رییسجمهور در ادامه نشست خبری خود با بیان اینکه ما رشد 7.4درصدی داشتهایم، گفت: در منطقه چنین رشدی را نمیشناسیم و درحال حاضر در سطح جهان هم با توجه به شرایط رکود اقتصادی نمونههای خیلی زیادی از این رشد وجود ندارد. البته باید از مردم و کارآفرینان تشکر کنیم که توانستیم در اشتغال قدم بزرگی برداریم گرچه تا مقصد نهایی و مطلوب فاصله داریم.
روحانی اضافه کرد: اینکه در طول یک سال بیش از ۷۰۰هزار شغل خالص در کشور ایجاد شده، نظایر زیادی ندارد و تنها ۶ کشور هستند که در این سالها بالای
۶۰۰ هزار شغل به طور متوسط ایجاد کردهاند. البته برای کشور ما به خاطر انباشت مسائل گذشته نیاز به اشتغال بیشتر است. وی به مذاکرات هستهیی و برجام اشاره کرد و یادآور شد: موفقیت ما در برجام متعلق به دولت یازدهم یا شخص خاصی نیست بلکه از آن ملت بزرگ ایران، رهبری مقتدر کشور، شهیدان و شهدای هستهیی و دیگر فداکاران است و تعلق به استقامت یک ملت دارد و یک دستاورد بزرگ ملی است. وی اضافه کرد: ما خواستیم به دنیا بگوییم ایرانهراسی نادرست است و از ایران نترسید. ایران به دنبال صلح و امنیت در جهان است و استحقاق آن را ندارد که تحت فصل 7 سازمان ملل به عنوان کشوری که صلح و امنیت جهان را به خطر انداخته، قرار گیرد. ما از نظر سیاسی پیروز شدیم و قطعنامههای ظالمانه را به دست همانها که آن را وضع کرده بودند، لغو کردیم.
روابط بانکی عالی با دولتها و بانکهای بزرگ
روحانی همچنین تاکید کرد: به ملت بزرگ ایران میگویم همه تحریمهای هستهیی بعد از اجرا شدن برجام در ۲۷دی سال گذشته برداشته شد. ما امروز در نفت، گاز، حمل و نقل و بیمه تحریمی نداریم و مسائل بانکی ما با دولتها و بانکهای بزرگ دنیا به صورت عالی است. البته بانکهایی که دارای سهام خصوصیاند گاهی احتیاطهای بیش از حدی انجام میدهند و برخی کشورهای بزرگ به ویژه امریکا در اجرای برجام سنگاندازی میکنند، توقع ما هم اینچنین بود چون وقتی یک دولت خصم است، طبیعی است که از همه توان خود استفاده نکند.
برجام و مساله ایجاد اشتغال برای جوانان
روحانی در بخش دیگری در نشست خبری خود در پاسخ به سوال خبرنگار ایلنا مبنی بر راهحل دولت برای جلوگیری از تندرویهایی چون ایجاد زمزمههایی مبنی بر رد صلاحیت رییسجمهوری در انتخابات آتی و جلوگیری از حضور شخصیتهایی چون سیدمحمد خاتمی در مراسم تشییع پیکر آیتالله هاشمی چیست؟ اظهار کرد: ما را با شورای نگهبان دعوا نیندازید. روابط ما با شورای نگهبان خوب بوده و خوب است. اینها شایعات است و انتخابات یک فرآیندی دارد که تا رسیدن به آن نیز فرصت فراوانی باقی مانده است. امروز باید برای خدمت به نظام و جامعه کمربندهایمان را محکم کنیم. واقعا مهمتر از همه چیز حتی انتخابات و مسائلی که شما به آن اشاره کردید، خدمت به نظام و مردم است که اهمیت دارد به صورتی که ما تا روز آخر باید کار کنیم و همیشه در خدمت مردم باشیم. هر چند که من امیدوارم نگرانیهایی که به آن اشاره کردید روز به روز کاسته شود و فضای وحدت ملی که در رحلت آیتالله هاشمی نمود خوبی داشت و از جناحها، تفکرات و گرایشهای مختلف در کنار هم قرار گرفتند، حفظ شود.
وی همچنین در پاسخ به پرسش خبرنگار ایسنا مبنی بر برنامههای دولت برای ایجاد اشتغال برای فارغالتحصیلان دانشگاهها اظهار کرد: همه متولدین دهه 60 باید در دهه 80 برایشان کار ایجاد میشد. اما متاسفانه از نیمه دوم دهه 80 روند اشتغالزایی متوقف شد و اشتغال خالص از سالهای 84 به بعد چیزی نیست و حدود صفر به شمار میآید. از طرفی فضای دانشگاهی در سالهای اخیر با رونق گرفتن و ایجاد دانشگاههایی چون پیام نور، علمی- کاربردی و... افزایش و توسعه یافت و این دانشگاهها جوانان را جذب کردند تا حدی که امروز جمعیت دانشگاهیان ما به حدود 5 میلیون نفر رسیده و این دانشجویان به ترتیب فارغالتحصیل میشوند به شکلی که سالانه تقریبا 800 هزار نفر فارغالتحصیل از دانشگاهها خارج میشوند و از تابستان پارسال تا تابستان امسال بیش از یک میلیون و 200هزار نفر فارغالتحصیل شدهاند که این آمار، آمار کمسابقهیی است.
روحانی ادامه داد: به آنها که میگویند در کشور رکود وجود دارد و میگویند ما چیزی در راستای رونق اقتصادی نمیبینیم، میگویم که عینکی برای خود تهیه کنید یا خود را درمان کنید. حداقل بروید و وضعیت صنعت را در سال گذشته و ازجمله در ذوب آهن ببینید و با امروز مقایسه کنید. البته من نمیگویم که در همه جا توفیق حاصل شده چراکه هنوز بخشهای غیرفعال در اقتصاد ما بسیار است و ما نیز نمیتوانیم تسهیلات را به طور کامل در اختیار همه بخشها قرار دهیم.
تحقق همه سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی
رییسجمهور در ادامه نشست خبری در پاسخ به سوال خبرنگار صدا و سیما در مورد اقدامات ویژه و جهشی دولت در سال اقتصاد مقاومتی اقدام و عمل، در زمینه تحقق اقتصاد مقاومتی توضیح داد: برجام یک سرمایهگذار یا تولیدگر نیست بلکه برجام فضا را آماده میکند و موانع را بر میدارد و همه باید در چنین فضایی دست به دست هم دهیم و تلاش کنیم.
رییسجمهور با اشاره به نامگذاری امسال از سوی مقام معظم رهبری با عنوان اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل خاطرنشان کرد: موضوع نفت و گاز امسال بسیار مورد توجه قرار گرفت و در شرایط برجام توانستیم تولید نفت را از دو میلیون بشکه به سه میلیون برسانیم. همچنین صادرات نفت از یک میلیون و 100هزار بشکه به بالای دو میلیون رسید که کار آسانی نبود و صنعت نفت در این زمینه اقدامات بزرگی انجام داد. رییسجمهور با اشاره به اینکه تولیدات کشاورزی از 95میلیون تن به 117میلیون تن رسیده است که جهش بزرگی به حساب میآید، افزود: در صنعت ماشینسازی و تولید خودرو جهشهایی در ماههای اخیر داشتیم و خودروهایی با مشارکت شرکتهای داخلی و خارجی تا پایان اسفند به تولید خواهد رسید که 30درصد آن صادر خواهد شد. روحانی با تاکید بر اینکه صنعت هوایی از پایههای گردشگری است، گفت: در سال بالای 4 میلیارد دلار پول به شرکتهای هواپیمایی کشورهای همسایه میدهیم و چه اشکال دارد این پول را شرکتهای داخلی به دست آورند.
رییس دولت تدبیر و امید با بیان اینکه چه اشکال دارد مردم ما سوار یک هواپیمای سالم و تمیز شوند، گفت: انگار برخی میخواهند هواپیمای کهنه سوار شوند خب کهنهاش را هم داریم، آنها سوار شوند.
رییس دولت یازدهم در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه ابتکار درمورد منشور حقوق شهروندی و ضمانت اجرایی آن و همچنین عدم تحقق برخی مفاد آن از جمله جلوگیری از حضور رییس دولت اصلاحات در مراسم آیتالله هاشمی بهعنوان یک حق شهروندی گفت: حقوق شهروندی از وعدههای من در سال 92 بود که در یکصد روز اول فعالیت دولت متن ابتدایی آن را منتشر کردیم و با دریافت نظرات مختلف منشور خوب و جامعی حاصل شد که البته ممکن است بعدها کاملتر هم شود.
روحانی با اشاره به اینکه منشور حقوق شهروندی متکی به قانون اساسی و بهخصوص فصل سوم قانون اساسی است، خاطرنشان کرد: منشور حقوق شهروندی را به تکتک دستگاههای اجرایی ابلاغ خواهم کرد البته نکتهیی که وجود دارد این است که حقوق شهروندی تنها به دستگاه اجرایی تعلق ندارد و اگر دولت آن را اجرا کند قوای دیگر نیز باید در این مسیر به دولت کمک کنند و امیدواریم دو قوه دیگر در کنار قوه مجریه در اجرای حقوق شهروندی همراهی لازم را داشته باشد.
روحانی افزود: اینکه در مقام عمل برخی موارد حقوق شهروندی امروز هنوز عملیاتی نمیشود، متاسف هستم. رییسجمهور تصریح کرد: بهعنوان رییسجمهور همواره مسائل حقوق شهروندی را دنبال میکنم و با وزیر دادگستری که پیوند بین قوه قضاییه و مجریه هستند بهطور کتبی و شفاهی همواره این موارد را بهطور منظم دنبال میکنم.
مذاکرات مجدد در مورد برجام
رییسجمهور در ادامه نشست خبری خود در پاسخ به سوال خبرنگار شبکه بلومبرگ که پرسید آمدن ترامپ چه تاثیری بر انتخابات ایران میگذارد و آیا تایید میکنید که برای انتخابات آینده حضور مییابید یا نه، اظهار کرد: راجع به قسمت آخر سوال جواب دادن سخت است. روحانی در پاسخ به این سوال که اگر ترامپ تصمیم بگیرد درباره برجام مجدد مذاکره کند واکنش شما چیست؟ تاکید کرد: آقای ترامپ بهعنوان رییسجمهور منتخب امریکا تا به حال اظهاراتی درباره برجام کرده که خوشحال نیست یا این توافق خوبی نیست و غیره. اینها بیشتر شعار است و بعید میدانم در مقام عمل وقتی وارد کاخ سفید شود، اتفاقی بیفتد چون این توافق دو جانبه نیست. وی در ادامه تصریح کرد: مذاکره مجدد که اصلا معنا ندارد. مذاکرات مقدمهیی برای توافقی بوده و سالها طول کشیده از سال 82 شروع شده و مذاکرات مختلف در این دولت هم حدود دو و نیم سال به طول انجامیده که بر سر بند بند و کلمه کلمه توافق بحث شده است مثل اینکه کسی بگوید پیرهنی که داریم میخواهیم تبدیل به پنبه کنیم و دوباره ریسندگی شود و از ابتدا خیاط بدوزد. روحانی همچنین گفت: بازگشت و ارتجاع که معنی ندارد. هیچگونه مذاکره در مورد برجام
در کار نخواهد بود؛ چراکه مذاکرات انجام، تکمیل و در شورای امنیت سازمان ملل تایید شده است و به صورت یک سند بینالمللی در آمده و توافق دو جانبه نیست بلکه چند جانبه است.
پیشبینی برخیها
رییس دولت یازدهم افزود: برجام چیزی نیست که یکی که انتخاب شده بگوید از آن خوشم نمیآید. این برای امریکا خیر است و آنها نمیفهمند. برجام فضای جدیدی در دنیا ایجاد کرده که به ضرر کسی نیست. رییسجمهور منتخب امریکا هم فعلا اینگونه است ولی برجام چیزی نیست که دولت یا کسی به راحتی آن را زیر پا بگذارد. ما باید تدبیرمان را به کار ببندیم.
روحانی در ادامه تصریح کرد: بعضیها شب که میخوابند منتظرند صبح برجام بههم بخورد. این خوابها چه خاصیتی دارد؟ هی هر روز مقاله مینویسند که پایه برجام سست شده است. عدهیی در طول این 10، 20 سال بودهاند که هر چه پیشبینی کردهاند برعکس شده ولی بازهم پیشبینی میکنند و من نمیدانم این پیشبینیها چه خاصیتی دارد اما به هر حال در برجام حواسمان باید جمع باشد و جمع خواهد بود و بهتر است به جای این بحثها از فضای ایجاد شده استفاده کنیم.
اختلافها و شکافهای جامعه
رییسجمهوری در بخش دیگری از نشست خبری خود در پاسخ به پرسش خبرنگار شبکه خبر سیما مبنی بر اینکه مهمترین اقدام دولت در ماههای باقیمانده تا پایان فعالیتش چه خواهد بود، اظهار کرد: آنچه در 7 ماه باقیمانده از دولت باید انجام شود پروژههایی است که در دست داشتهایم و لازم است آنها را تکمیل کنیم.
روحانی ادامه داد: البته منظور من پروژههای عمرانی نیست که روند خودشان را طی میکنند و انجام میشوند. درواقع دولت تلاش کرده یک محیط شاداب و آرام اقتصادی به وجود آورد و همچنین تلاش کرده تورم را کنترل کند و این روند تکرقمی بودنش را که البته کار راحتی نیست و نیازمند مراقبت روزانه است، ادامه دهد. وی افزود: ما در دولت بهدنبال خروج از رکود بودهایم که این اتفاق نیز در کلیت اقتصاد ما افتاده است و از رکود خارج شدهایم اما نه در تمام بخشها. ما هنوز در بخشهایی مثل مسکن مشکلاتی داریم اما در زمینه اشتغال حرکت خوبی را آغاز کردهایم و در هر سال تقریبا 800 هزار شغل به وجود آوردهایم که باید بتوانیم این راه را ادامه دهیم و نیز درراستای اجراییتر کردن اقتصاد مقاومتی که رهبری نیز بر آن تاکید دارند، حرکت کنیم.
