خبر
هیچ گونه تهدید مالیاتی متوجه شرکتها نیست
پرداخت مالیات 25درصدی برای همه شرکتهایی که از محل مازاد تجدید ارزیابی اقدام به افزایش سرمایه میکنند، اجباری نشده بلکه با رعایت استانداردهای حسابداری هیچگونه تهدید مالیاتی متوجه شرکتها نخواهد بود.
عیسی حسینپناه، مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان مطلب فوق درباره قانون مالیاتی و دستورالعمل مربوطه درخصوص افزایش سرمایه از طریق محل مازاد تجدید ارزیابی داراییها به سنا گفت: این طور نیست که از این پس هر شرکتی تجدید ارزیابی کند، موظف به پرداخت مالیات اندوخته تجدید ارزیابی باشد؛ بلکه اگر شرکتی تصمیم بگیرد با رعایت استانداردهای حسابداری این اقدام را انجام دهد با هیچگونه تهدید مالیاتی مواجه نمیشود.
وی در این باره توضیح داد: اگر شرکتی تصمیم بگیرد داراییهایش را تجدید ارزیابی کند، مازاد ارزش روز داراییها نسبت به ارزش دفتری آنها اندوخته تجدید ارزیابی محسوب و تحت همین عنوان در سرفصل حقوق صاحبان سهام در ترازنامه شرکت منعکس میشود. حسینپناه افزود: این حساب طبق استانداردهای حسابداری به طور مستقیم قابل انتقال به سرمایه و سود و زیان انباشته(که هر دو خود جزو سرفصل حقوق صاحبان سهام هستند) نیست. بر این اساس شرکتها به دلیل الزام به رعایت استانداردهای حسابداری امکان اینکه مستقیما از محل این اندوخته افزایش سرمایه دهند را نخواهند داشت؛ چون در غیر این صورت این کار مغایر استانداردهای حسابداری محسوب و مشمول پرداخت مالیات میشود. حسینپناه ادامه داد: در تبصره یک ماده 149 قانون اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم(قابل اجرا از تاریخ اول فروردین95) افزایش بهای ناشی از تجدید ارزیابی داراییهای اشخاص حقوقی با رعایت استانداردهای حسابداری مشمول پرداخت مالیات بر درآمد نیست و هزینه استهلاک ناشی از تجدید ارزیابی نیز به عنوان هزینههای قابل قبول مالیاتی تلقی نمیشود. این مقام مسوول با اشاره به بند 42 استاندارد حسابداری شماره 11
بیان کرد: مازاد تجدید ارزیابی به عنوان یک درآمد غیرعملیاتی تحقق نیافته در سرفصل حقوق صاحبان سرمایه منعکس میشود. از آنجا که مازاد مزبور درآمد تحقق نیافته است لذا افزایش سرمایه به طور مستقیم از محل آن مجاز نیست، مگر در مواردی که به موجب قانون تجویز شده باشد. وی با اشاره به ماده 2 آییننامه اجرایی ماده 17قانون «حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تامین نیازهای کشور و تقویت آنها در امر صادرات و اصلاح ماده 104قانون مالیاتهای مستقیم مصوب 1391» گفت: بنگاههای اقتصادی که در پنج سال اخیر اقدام به تجدید ارزیابی داراییهای خود کردهاند در صورتی که با رعایت مقررات قانونی و مفاد این آییننامه، داراییهای خود را از تاریخ 25شهریور91 تا 24شهریور 96 تجدید ارزیابی کرده و مازاد حاصل از آن را به حساب سرمایه منظور کنند از شمول معافیت معاف خواهند بود. مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: با اجرای قانون اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم با توجه به تاکید بر رعایت استانداردهای حسابداری، امکان افزایش سرمایه مستقیم برای شرکتها از محل مازاد تجدید ارزیابی فراهم شد و واحدهای تجاری فرصت یافتند تا 24شهریورماه
96 این کار را انجام دهند ولی با تصویب قوانین جدید مالیاتی درخصوص تجدید ارزیابی(تبصره یک ماده 49 قانون مذکور) و لازمالاجرا شدن آن از تاریخ اول فروردین 95 عملا استفاده از این فرصت به دوره منتهی به تاریخ 29 اسفند محدود شد. حسینپناه در بخش پایانی گفتوگو با سنا تصریح کرد: برای احیای مجدد این فرصت سه راهحل وجود دارد، در راهحل اول باید ترتیبی اتخاذ شود که مجلس شورای اسلامی به نحوی مجددا ماده 17قانون «حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تامین نیازهای کشور و تقویت آنها در امر صادرات و اصلاح ماده 104 قانون مالیاتهای مستقیم مصوب 1391» را در یکی از قوانین توسعه یا سایر طرحها و لوایح قانونی تجدید و تصویب کند. وی درباره دومین و سومین راهحل گفت: کمیته تدوین استانداردهای حسابداری در مورد استاندارد شماره 11 تجدید نظر کرده و افزایش سرمایه از محل اندوخته تجدید ارزیابی را مجاز تلقی کند یا مجلس محترم شورای اسلامی نسبت به متن تبصره یک ماده 49 اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم شرط رعایت استانداردهای حسابداری را برای عدم شمولیت مالیاتی برای افزایش بهای ناشی از تجدید ارزیابی را منتفی دانسته و حذف کند.
بورس ایران رتبه 36 جهانی را کسب کرد
با افزایش دیروز قیمت سهام، ارزش روز بازار سهام ایران از ۱۲۵میلیارد دلار عبور کرد و در رتبه ۳۶ دنیا ایستاد. بورس نیویورک تیز با ارزش روز ۱۸.۱ تریلیون دلاری همچنان اول جهان است. درحالی بازار سهام ایران در آستانه 50 سالگی قرار دارد که روزنامه همشهری اعلام کرد: همزمان با رشد ارزش سهام شرکتهای بورس، دیروز ارزش کل بازار سهام ایران که با محاسبه جمع کل ارزش بازار فرابورس و بورس محاسبه میشود از مرز 125میلیارد دلار عبور کرد و به 127میلیارد و 304میلیون دلار رسید. این رشد در پی آن اتفاق افتاد که دیروز ارزش کل فرابورس پس از 3سال به مرز 100هزار میلیارد تومان بازگشت.
ارزش کل بورس تهران در سال 92 به 144میلیارد دلار رسیده بود ولی این مقدار بهدلیل رکود اقتصادی به سطح 85 میلیارد دلار تنزل کرد. اما در طول یک سال گذشته بخشی از این نزول جبران شد و ارزش کل بورس تهران نزدیک به 12درصد رشد کرد و در پایان مبادلات دیروز به رتبه سی و ششم جهان و رتبه چهارم خاورمیانه صعود کرد. بورس نیویورک با ارزشی معادل 18.1تریلیون دلار و نزدک امریکا با 7تریلیون دلار بزرگترین بورسهای دنیا هستند. بورسهای ژاپن، شانگهای چین و لندن نیز به ترتیب با 3.9 و 4.6 و 3.6 تریلیون دلار در رتبههای دیگر جهان قرار گرفتهاند.
رقابتهای منطقهای
با رشد ارزش بازار سهام در طول یک سال گذشته هماکنون بازار سهام ایران به چهارمین بورس منطقه پس ازعربستان، ترکیه و قطر تبدیل شده است. ارزش کل بورس عربستان 383میلیارد دلار و ارزش بورس استانبول ترکیه 218میلیارد دلار است.
