راز قيمت ميليوني گوشت قرمز در بازار

۱۴۰۴/۰۸/۰۸ - ۰۱:۵۲:۴۹
کد خبر: ۳۶۳۷۱۱

عوامل مختلفي همچون خشكسالي، گراني نهاده‌هاي دامي و ارز سبب تغييرات قيمت گوشت قرمز در بازار است بررسي‌هاي ميداني و گزارش‌هاي رسمي نشان مي‌دهد از پاييز سال گذشته تاكنون، قيمت هر كيلو گوشت گوساله تنظيم بازار در برخي بازه‌ها بيش از ۵۰۰ هزار تومان افزايش يافته است.

به گزارش همشهري آنلاين، درحالي كه ميانگين قيمت گوشت گوساله تنظيم بازار در فروردين ۱۴۰۴ حدود ۵۰۰ هزار تومان بود، اكنون ميانگين قيمت آن در بازار آزاد تا بالاي ميليون تومان رسيده است. اين در حالي است كه در دوره توزيع گوشت تنظيم بازار، قيمت آزاد اين كالا در بازار حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار تومان بود. اين جهش حاصل مجموعه‌اي از عوامل ازجمله كاهش عرضه به‌دليل خشك‌سالي، گراني نهاده‌هاي دامي، تغيير سياست‌هاي ارزي و ضعف در نظام توزيع و تنظيم بازار است و به‌نظر مي‌رسد بدون تغيير در اين سياست‌ها، نمي‌توان انتظار تنظيم بازار داشت. مشكل تأمين نهاده‌ها (جو، ذرت و سويا) از مهم‌ترين دلايل كاهش عرضه است. اختلال در واردات و تخصيص ارز ترجيحي موجب شد نهاده با نرخ آزاد و چند برابر گران‌تر به دست دامدار برسد و عرضه گوشت كاهش يابد. در پي تغيير سياست ارزي و حذف يا كاهش ارز ترجيحي، هزينه واردات نهاده و حتي گوشت قرمز افزايش يافت. درنتيجه، قيمت تمام‌شده گوشت داخلي و وارداتي هر دو بالا رفت و واردات نيز نتوانست نقش تنظيمي پررنگي ايفا كند. بر همه موارد بالا بايد ناهماهنگي در تخصيص ارز و اولويت واردات را نيز اضافه كرد. فعالان صنعت دامداري و توليد گوشت معتقدند در حالي ارز به واردات گوشت اختصاص داده شده كه واردات نهاده دامي در اولويت نبوده است. اين سياست، به‌جاي كاهش هزينه توليد، عملا وابستگي به واردات را تقويت كرده است. بخش ديگري از جهش قيمت ناشي از فاصله زياد قيمت دام زنده با قيمت مصرف‌كننده است. كارشناسان مي‌گويند ضعف نظارت در شبكه توزيع، احتكار و دلالي، موجب افزايش قيمت‌هاي مصنوعي در مسير انتقال گوشت از دامدار به بازار شده است. افزايش هزينه نيروي كار و ضعف ساختاري توليد در كشور نيز از مسير بالا بردن هزينه توليد و توزيع، يكي از عوامل موثر بر رشد قيمت بوده است.