نگاهي به جنگ تعرفهاي چين و امريكا
از سالها پيش تحليلگران، وقوع درگيري گسترده ميان چين و امريكا را پيشبيني كرده بودند. با حضور ترامپ اين درگيري فعلا به صحنه اقتصادي كشيده شده است و او سعي ميكند با چين همان رفتاري را داشته باشد كه با بقيه كشورها داشته و از اين طريق آنها را وادار به پيروي از خود كرده است.
از سالها پيش تحليلگران، وقوع درگيري گسترده ميان چين و امريكا را پيشبيني كرده بودند. با حضور ترامپ اين درگيري فعلا به صحنه اقتصادي كشيده شده است و او سعي ميكند با چين همان رفتاري را داشته باشد كه با بقيه كشورها داشته و از اين طريق آنها را وادار به پيروي از خود كرده است. اما مساله اينجاست كه چين كشور بزرگ و قدرتمندي است و به مقابله با اين سياست برخاسته است. البته اقتصاد چين و امريكا به گونهاي است كه هيچ كدام نميخواهند ديگري را ناديده بگيرند. امريكا براي تامين كالاهاي مصرفي و مواد اوليه كمياب معدني براي صنايع هايتك خود نيازمند چين است. چين هم بازار بسيار بزرگ خود در امريكا را نميخواهد از دست بدهد.
پايان اين نبرد تعرفهاي، قابل پيشبيني نيست، چون ترامپ پيشبينيپذير نيست. او تا ديروز كه اميدوار به دريافت جايزه صلح نوبل بود، حاضر به اعمال تعرفههاي جديد عليه چين نشد، اما بعد از نااميدي از دريافت اين جايزه فرمان اعمال تعرفهها عليه اين كشور را صادر كرد. به نظر ميرسد پايان اين جنگ تعرفهاي توافق برد-برد براي چين و امريكا باشد. به اعتقاد من امريكا در درازمدت نميتواند اين تعرفه را اعمال كند، چراكه باعث كميابي و گراني در بازار امريكا خواهد شد. افزايش تورم در امريكا حتي به ميزان 0.25 درصد هم ميتواند جنجالآفرين باشد. فعلا هر دو كشور چنگ و دندان به هم نشان ميدهند تا به يك توافق برسند.
امريكا قبل از اعلام اين محدوديت براي چين، چندين شركت، كشتي و بندر چيني را به دليل ارتباط با ايران تحريم كرد. بنابراين اگر بگوييم اين جنگ تاثيري بر ايران ندارد، منطقي نيست. در گوشه و كنار دعواي دو كشور ردپاي ايران وجود دارد. اما اين به معناي آن نيست كه ايران ميتواند بهرهبرداري تجاري داشته باشد. در واقع ايران بهانهاي است براي اعمال فشار امريكا بر چين. همچنين براي چين هم در قبال امريكا ابزاري است كه تحريمها را سختتر يا نرمتر اجرا كند. در دو سال گذشته بهطور متوسط بيش از يك و نيم ميليون بشكه نفت در روز به چين فروختهايم. بنابراين هر چه اختلاف ميان چين و امريكا بالا برود امكان فروش نفت ما به چين بيشتر خواهد بود. با اين حال اگر اين جنگ تعرفهاي، بلندمدت ادامه يابد، ميتواند زيانهايي براي ما داشته باشد، چراكه با تداوم اين نبرد، صادرات چين كاهش خواهد يافت. در نتيجه تقاضا براي خريد نفت هم ميتواند كاهش يابد و اين امر قيمتهاي نفت در دنيا را كاهش خواهد داد كه به زيان ماست.
