هشدار درباره تشديد تنش آبي در ماه‌هاي آينده

۱۴۰۴/۰۲/۳۱ - ۰۱:۰۵:۴۴
|
کد خبر: ۳۴۳۷۳۸

مديركل دفتر اطلاعات و داده‌هاي آب كشور، از حاكم شدن خشكسالي هيدرولوژيكي در ايران خبر داد و اعلام كرد كه ورودي به مخازن سدهاي كشور نسبت به سال گذشته ۴۰ درصد كاهش يافته است. وي نسبت به وضعيت بحراني سدهاي بزرگ در استان‌هاي مختلف كشور هشدار داد.

مديركل دفتر اطلاعات و داده‌هاي آب كشور، از حاكم شدن خشكسالي هيدرولوژيكي در ايران خبر داد و اعلام كرد كه ورودي به مخازن سدهاي كشور نسبت به سال گذشته ۴۰ درصد كاهش يافته است. وي نسبت به وضعيت بحراني سدهاي بزرگ در استان‌هاي مختلف كشور هشدار داد.

به گزارش ايلنا از مديريت منابع آب كشور، فيروز قاسم‌زاده مديركل دفتر اطلاعات و داده‌هاي آب كشور از حاكم شدن شرايط خشكسالي هيدرلوژيكي در كشور خبر داد؛ به نوعي كه ورودي به مخازن سدهاي كشور در مقايسه با سال گذشته با كاهش ۴۰ درصدي روبرو است. قاسم‌زاده با استناد به آخرين آمار ايستگاه‌هاي باران‌سنجي وزارت نيرو اظهار داشت: بارش كشور در سال جاري با كاهش حدود ۳۸ درصدي نسبت به شرايط بلندمدت مواجه بوده‌، به‌طوري كه از نظر رتبه‌اي، در بين ۵۷ سال آماري، رتبه ۵۶ را به خود اختصاص داده‌ است. وي افزود: ناگفته نماند كه تداوم كم‌بارشي و افزايش بي‌سابقه دما در چند سال اخير، باعث كاهش آورد چشمه‌ها و رودخانه‌ها شده و ورودي به منابع آب زيرزميني نيز با كاهش جدي مواجه شده‌ است. اين بدان معناست كه برداشت از آب‌هاي بهنگام با كاهش مواجه شده و فشار مصارف روي ذخاير آبي است.

قاسم‌زاده بيان داشت: از شاخص‌هاي موجود در اين زمينه مي‌توان به ورودي سدها اشاره كرد كه با كاهش حدود ۴۰ درصدي نسبت به سال آبي گذشته مواجه بوده‌ است. مديركل دفتر اطلاعات و داده‌هاي آب كشور اظهار داشت: در حال حاضر درصد پرشدگي سدهاي كشور با كاهش حدود ۲۲ درصدي نسبت به سال گذشته، برابر ۵۲ درصد است و اين در حالي است كه بارش و رواناب چنداني تا انتهاي سال آبي پيش‌بيني نمي‌شود و ۵۲ درصد پرشدگي موجود بايد علاوه بر تأمين نياز سال آبي جاري، نياز مصرف كشور را تا آغاز بارش‌هاي پاييزه نيز تأمين كند.

قاسم‌زاده با ابراز نگراني از وضعيت سدهاي مهم كشور گفت: برخي از سدهاي بزرگ در استان‌هاي مركزي، جنوبي و شرقي در وضعيت بحراني قرار گرفته‌اند. براي مثال، بررسي موجودي مخازن سدهاي كشور نشان مي‌دهد سدهايي نظير سدهاي استان تهران، اصفهان، خراسان رضوي، قم، هرمزگان، زنجان، كرمان و مركزي در وضعيت نامطلوبي قرار دارند.

قاسم‌زاده با اشاره به پيش‌بيني‌هاي اقليمي در خصوص دما و بارش هشدار داد: محدوديت منابع آب در سال آبي جاري بسيار جدي و مشهود است و بديهي است اگر مديريت مصرف توسط تمام اقشار جامعه جدي گرفته نشود، قطعاً منجر به تشديد آثار و دامنه تنش‌هاي آبي در ماه‌هاي پيش‌رو باشد.

وي ضمن دعوت عموم مردم به رعايت مصرف و صرفه‌جويي در آب، اقداماتي نظير كاهش زمان استحمام، استفاده از ظرفيت كامل ماشين‌هاي لباسشويي و ظرفشويي، استفاده از خشك‌منظر بجاي فضاي سبز و باغچه‌ها و محوطه‌ها، رعايت الگوي كشت جهاد كشاورزي، اجتناب از كشت محصولات در مناطق با ممنوعيت كشت، عدم كشت محصولات پرآب‌بر در استان‌هاي با شرايط خشكسالي و غيره را در كاهش مصرف آب موثر دانست.