بورس روي پلههاي ترقي
تالار شيشهاي پس از چند هفته نزول توانست شرايط خوبي را سپري كند و بازدهي مثبتي را پشت سر بگذارد. طي هفتههاي اخير بازدهي بورس منفي بود اما اين هفته بازار سهام با سبزپوشي كار خود را آغاز كرد و انتظار ميرود كه هفتههاي آينده نيز بازار همين مسير را طي كند.
تالار شيشهاي پس از چند هفته نزول توانست شرايط خوبي را سپري كند و بازدهي مثبتي را پشت سر بگذارد. طي هفتههاي اخير بازدهي بورس منفي بود اما اين هفته بازار سهام با سبزپوشي كار خود را آغاز كرد و انتظار ميرود كه هفتههاي آينده نيز بازار همين مسير را طي كند.
اين روند مثبت درحالي است كه اخبار جهاني منفي زيادي در بازار وجود دارد ولي تابلوي معاملات با تكيه به اخبار مثبت داخلي همانند تجديد ارزيابي دارايي و امثال اين موارد مثبت شده است. البته همانطور كه پيش از اين گفته شد اگر اخبار منفي بيش از يك هفته ادامهدار باشد آن زمان بازار ميتواند تاثير منفي بپذيرد؛ اما در حال حاضر سيگنالهاي مثبتي به بورس مخابره شده است.
از سوي ديگر به گفته رييس سازمان بورس قرار است كه شب يلدا بخشي از سود سهام عدالت واريز شود كه اين موضوع نيز يك سيگنال مثبت براي بازار به حساب ميآيد.
شرايط بازار بهتر ميشود؟
امير نديري، كارشناس بازار سرمايه نوشت كه «از ديدگاه تاريخي زماني كه بازار مثبت ميشود، ديدگاه سهامداران برآن است كه روند رو به رشد بازار در روزهاي آتي تداوم خواهد داشت و بهطور طبيعي شاهد خروج پول حقيقيها از صندوقهاي درآمد ثابت خواهيم بود كه بخشي از اين پول وارد بازار سهام ميشود.
بخش قابل توجهي از خروج پول از بازار سرمايه در ماههاي گذشته ركود حاكم بر اين بازار بود كه علت اصلي آن را ميتوان به تنشهاي منطقهاي، نرخ خوراك پتروشيميها و ساير مولفهها دانست.
بايد توجه داشت زماني كه بازار در حالت ركود و اصلاحات قراردارد شرايط به گونهاي است كه حقيقيهاي بازار پولهاي خود را تا زماني كه انتظار رشد از بازار داشته باشند در صندوقهاي درآمد ثابت بهطور موقت سرمايهگذاري ميكنند. اخبار منتشر شده درمورد تجديد ارزيابي شركتها و بهبود روند معاملاتي باعث شد تا در روزهاي اخير بازار روندي مثبت پيدا كند.
افراد حقيقي با تثبيت بازار پولهاي خود را از صندوقهاي درآمد ثابت خارج و اقدام به خريد سهام كردهاند. تجديد ارزيابي از نظر عملكردي بر شركتها تاثير خاصي نخواهد داشت اما اولين نكته مثبت آن اين است كه ترازنامه شركتها بروز شده و سرمايهگذاران ميدانند كه با ارزش فعلي چه مقدار دارايي در شركت موجود است و اين موضوع در روند بهبود تصميمگيريها تاثير بسزايي دارد. همچنين ارزش بازار با ارزش داراييها اختلاف دارد اگر ارزش داراييها بروز شود و به صورت مستند قابل نمايش باشد تاثير منفي در بازار نميگذارد. افزايش سرمايه از محل تجديد ارزيابي با درصد بالا سبب ميشود قيمت سهمها كاهش پيدا كند.»
كاهش قيمت نفت مهار نشد!
بهاي معاملات نفت برنت با يك سنت كاهش، به ۷۸ دلار و دو سنت در هر بشكه رسيد. بهاي معاملات وست تگزاس اينترمديت امريكا با پنج سنت افزايش، به ۷۳ دلار و ۹ سنت در هر بشكه رسيد. نفت برنت روز گذشته با ۸۵ سنت كاهش و شاخص نفت امريكا با يك دلار و ۳ سنت كاهش، بسته شده بود.
كلوين وونگ، تحليلگر ارشد بازار شركت OANDA در اين باره گفت: اظهارات وزير انرژي عربستان سعودي كه اعلام كرد كاهش توليد اوپك پلاس در صورت لزوم، ممكن است پس از سه ماهه اول سال ۲۰۲۴ ادامه پيدا كند، تا حدودي از بازار حمايت كرد. تينا تِنگ، تحليلگر شركت سيام سي ماركت درباره وضعيت بازار گفت: قيمت نفت در معاملات روز گذشته كه معامله گران درباره موثر بودن كاهش عرضه اوپك پلاس ترديد داشتند و دلار قويتر امريكا روي قيمت كالاها تاثير گذاشت، كاهش يافت. دلار قويتر معمولا نفت را براي دارندگان ارزهاي ديگر گرانتر كرده و تقاضا براي نفت را كمتر ميكند. توليدكنندگان اوپك پلاس پنجشنبه گذشته با كاهش توليد حدود ۲.۲ ميليون بشكه در روز در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۴ توافق كردند. با اين حال، حدود ۱.۳ ميليون بشكه در روز از اين كاهش توليد مربوط به محدوديت عرضه داوطلبانهاي است كه توسط عربستان سعودي و روسيه اجرا ميشود.
بر اساس گزارش رويترز، آماري كه روز سه شنبه منتشر شد، نشان داد سفارشهاي كارخانه در امريكا، در اكتبر بيش از حد انتظار تحليلگران كاهش داشته و بزرگترين كاهش را در بيش از سه سال گذشته تجربه كرده است. اين آمار باعث نگراني بازار نفت شد و اين ديدگاه را تقويت كرد كه نرخ بهره بالا، هزينه را محدود خواهد كرد.
بازار از دريچه معاملات
طي معاملات چهارمين روز كاري هفته يعني سهشنبه، شاخص كل بورس تهران 11 هزار و 306 واحد نسبت به روز كاري گذشته بالاتر ايستاد و به سطح 2 ميليون و 176 هزار و 536 واحد رسيد. شاخص كل هموزن بورس نيز با افزايش 6 هزار و 172 واحد در رقم 747 هزار و 562 واحدي ايستاد. شاخص كل فرابورس با رشد 157 واحدي به رقم 26 هزار و 214 واحد رسيد. همچنين شاخص هم وزن فرابورس با افزايش 775 واحد به سطح 134 هزار و 387 واحد رسيد.
روز سهشنبه ارزش معاملات كل بازار سهام به 18 هزار و 356 ميليارد تومان رسيد. ارزش معاملات اوراق بدهي در بازار ثانويه 6 هزار و 425 ميليارد تومان بود كه 35 درصد از ارزش كل معاملات بازار را در اين روز شامل ميشود. ارزش معاملات خرد نيز با كاهش 5 درصدي به نسبت روز معاملاتي قبل به رقم 8 هزار و 235 ميليارد تومان رسيد. در معاملات سهشنبه، 66 نماد صف خريد داشتند و 32 نماد با صف فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صفهاي خريد با رشد 51 درصدي نسبت به روز كاري قبل به 313 ميليارد تومان افزايش يافت و مجموع ارزش صفهاي فروش نيز با كاهش 11 درصدي به 265 ميليارد تومان رسيد.
در روز مذكور فارس، خودرو و حكشتي نمادهاي سبزپوش بورس بودند كه بيشترين اثر را در رشد شاخص كل بورس داشتند. در مقابل فولاد، فملي و تاصيكو از معدود نمادهاي قرمز بودند كه اثر منفي بر شاخص داشتند.
در فرابورس نيز نمادهاي بپاس، زاگرس و فجهان بيشترين اثر افزايشي را بر شاخص داشتند و نمادهاي بمپنا، وگردش و انتخاب بيشترين اثر كاهنده را بر شاخص كل فرابورس داشتند. در بين نمادهاي پرتراكنش بورس نماد خودرو بيشترين تراكنش را داشت و فولاد و خگستر در رتبههاي بعدي قرار گرفتند. در فرابورس نيز فصبا، فرود و خاور بيشترين تراكنش را داشتند. در معاملات روز سهشنبه نماد زاگرس بيشترين ارزش معاملات بازار سهام را به خود اختصاص داد كه ارزش معاملات آن 252 ميليارد تومان بود. پس از زاگرس، خودرو بيشترين ارزش معاملات را داشت و خگستر رتبه سوم بيشترين ارزش معاملات را به خود اختصاص داد و پس از آن، دو نماد فولاد و ثشاهد در رتبههاي بعدي بيشترين ارزش معاملات قرار گرفتند. در حجم معاملات نيز سهام خودرو با تعداد 716 ميليون و 572 هزار و 602 سهم در صدر قرار گرفته است. شستا در رتبه دوم بيشترين حجم معاملات بازار قرار گرفت و رتبه سوم به خساپا تعلق داشت. دو نماد وخارزم و وبصادر نيز در رتبههاي بعدي بيشترين حجم معاملات بازار قرار داشتند.