«تعادل» گزارش مي‌دهد

بورس ركوردشكن شد

۱۴۰۲/۰۹/۱۳ - ۰۱:۱۱:۵۱
کد خبر: ۳۰۲۲۴۹
بورس ركوردشكن شد

شاخص كل بورس روز گذشته توانست پس از چندين روز ركوردشكني كند و از تراز دو ميليون 100 هزار واحدي عبور كند و به قله 6 ماهه خود برسد. با توجه به شرايط چند ماه اخير اين رشد نوعي ركوردشكني در بازار است و احتمالا همين روزها شاهد ورود نقدينگي هرچند خرد به بازار باشيم. چراكه آمار نشان مي‌دهد با هر ركورد شكني شاخص اعتماد سهامداران به بازار نيز افزايش پيدا مي‌كند.

شاخص كل بورس روز گذشته توانست پس از چندين روز ركوردشكني كند و از تراز دو ميليون 100 هزار واحدي عبور كند و به قله 6 ماهه خود برسد. با توجه به شرايط چند ماه اخير اين رشد نوعي ركوردشكني در بازار است و احتمالا همين روزها شاهد ورود نقدينگي هرچند خرد به بازار باشيم. چراكه آمار نشان مي‌دهد با هر ركورد شكني شاخص اعتماد سهامداران به بازار نيز افزايش پيدا مي‌كند. از ميانه ارديبهشت ماه امسال، بازار سرمايه با روند نزولي مواجه شده است و طي اين روند بعضاً سرمايه‌گذاران ۴۰ تا ۵۰ درصد سرمايه خود را از دست داده‌اند. سياست‌ها و تصميم‌گيري‌هايي كه در حال انجام است به گونه‌اي نيست كه انتظار رشد خاصي از بورس داشت چرا كه متغيرهاي تأثيرگذار بر اين بازار اين سيگنال را نمي‌دهد همانند نرخ سود بانكي كه همچنان در حال افزايش است و نيز نرخ سودي كه صندوق‌هاي درآمد ثابت مي‌دهند. از سوي ديگر در حالي كه تورم در ساير بازارهاي از مسكن و طلا و ارز گرفته تا خوراكي و پوشاك مي‌تاخت، حباب بازار بورس در حال تخليه بود و همراه با خروج پول از بورس و كاهش شاخص كل، سرمايه‌ها و اعتماد نسبت به بورس كاهش يافت. همين مساله به ركود در بازار دامن زده و به همين‌خاطر است بازار سرمايه تاكنون نتوانسته بالاي مقاومت سال ۹۹ تثبيت دهد و ماندگار شود. بازار سرمايه در آبان سال قبل شروع به افزايش كرد؛ از كانال يك ميليون و ۲۰۰ هزار واحدي با افزايش بيش از دو برابري به كانال دو‌ميليون و ۵۰۰ هزار واحدي رسيد. اما پس از اصلاح، كانال دو‌ميليون و ۱۰۰ هزار واحدي را از دست داد. وضعيت اين روزهاي بازار سرمايه ولي با سال ۹۹ متفاوت شده و افزايش تورم، رشد ارزش دارايي شركت‌ها و رشد سودآوري شركت‌ها را جذاب كرده است. نسبت قيمت به سودآوري شركت‌‌ها‌ به حدي رسيده كه سود سالانه برخي از شركت‌ها بيشتر از سود صندوق‌ها و بانك‌هاست‌. حال در شرايطي كه تحليلگران معتقدند بازار سرمايه زير ارزش ذاتي است، تاكنون نتوانسته بالاي مقاومت سال ۹۹ تثبيت شود و اكنون در آستانه رسيدن به اين مقاومت است. مقاومت تاريخي شاخص كل در ابتداي كانال دو ميليون و ۱۰۰ هزار واحدي است و تثبيت شاخص كل در بالاي اين محدوده اميدها را به ادامه روند صعودي بازار سرمايه زنده مي‌كند بايد ديد بازار سرمايه موفق مي‌شود كه با شكست مقاومت دو ميليون و ۱۰۰ هزار واحدي براي بورس تاريخ‌سازي كند يا مقاومت تاريخي باقي خواهد ماند؟ برخي از كارشناسان عقيده دارند كه پيگيري تجديد ارزيابي دارايي‌ها باغث شده كه بازار مثبت شود اما برخي ديگر از كارشناسان مي‌گويند اعتمادها در بازار افزايش يافته و احتمالا آخرين ماه پاييز با بازدهي مثبت بسته شود. در حال حاضر دو هفته‌اي مي‌شود كه بازدهي هفتگي تالار شيشه‌اي مثبت شده و اگر اين روند به صورت پر قدرت‌تر به هفته‌هاي آتي سرايت كند آن زمان روزهاي خوشي را در بازار متصور خواهيم بود.

 

بورس صعودي مي‌ماند؟

عباس عبداله زاده، كارشناس بازار سرمايه نوشت: « ادامه روند صعودي بازارسرمايه به عوامل مختلفي بستگي دارد، مهم‌ترين عامل تاثيرگذار، شفافيت و عبور از قيمت‌گذاري دستوري است و از سويي تجديدارزيابي يكي از موارد شفافيت به حساب مي‌آيد. موضوع اعتماد به بورس و تثبيت ارزش معاملات بالاي كانال ۵ همت از ديگر مولفه‌هاي تاثيرگذار بر بازارسرمايه هستند. در نيمه ابتدايي سال بورس با تعدد از اخبار منفي روبرو بود و درنتيجه آن سهام افت قيمتي را تجربه كردند و حالا در شرايطي ارزنده به سر مي‌برند؛ در صورتي‌كه دولت براي جبران كسري بودجه خود فشار بيشتري به بازارسرمايه و صنايع وارد نكند، سهام ارزنده در بازارسرمايه براي سرمايه‌گذاري بسيار است. با وجود اخبار مثبت هنوز اعتماد به بازار سرمايه برنگشته و دولت نيز برنامه مشخص و جدي براي بهبود شرايط بازار در سال آينده در بودجه ارايه نداده است. در بلندمدت با توجه به تورم موجود در كشور، سرمايه‌گذاري در صندوق‌هاي درآمد ثابت با بازدهي منفي همراه است؛ اما در شرايط ركودي و با اخبار منفي و ريسك‌هاي خارجي در چند ماه اخير، ورود پول به صندوق‌هاي درآمد ثابت را شاهد بوديم كه بخشي از اين پول‌هاي پارك شده در صورت جذابيت بازارهاي موازي از صندوق‌ها خارج شده و وارد بازارهاي مختلف خواهند شد. خروج پول از صندوق‌هاي درآمد ثابت را بايد رصد كرد چرا كه ممكن است وارد بازارهاي موازي از جمله طلا و رمز ارز شود. رشد بازار سرمايه با شيب ملايم خواهد بود و با توجه به سياست‌هاي دولت در كنترل نرخ ارز و افزايش درآمدهاي مالياتي، انتظار رشد شارپي در صورت عدم بروز ريسك خارجي را در هيچ يك از بازارها نمي‌توان داشت. از لحاظ بنيادي و باتوجه به گذشت ۸ ماه از سال مالي، شركت‌ها از لحاظ بنيادي ارزنده بوده و براي سرمايه‌گذاري مناسب هستند درنتيجه خريد سهام و نگه‌داري آن در شرايط فعلي گزينه‌اي مناسب است. بازار طلا با توجه به افزايش قيمت اونس جهاني مي‌تواند يكي از گزينه‌هاي سرمايه‌گذاري افراد با ريسك متوسط و پايين باشد و همچنين باتوجه به رشد بيت‌كوين و ساير رمزارزها و كاهش انتظارات نسبت به افزايش نرخ بهره امريكا، بازار رمزارزها را مورد توجه سرمايه‌گذاران قرار گرفته و مي‌تواند يكي از رقيب‌هاي بازار سرمايه باشد.»

 

بازار از دريچه معاملات

شاخص كل بورس در دومين روز كاري هفته يعني يكشنبه روند صعودي بسيار خوبي داشت و با افزايش 33 هزار و 489 واحدي معادل 1.6 درصدي به محدوده دو ميليون و 121 هزار واحدي رسيد. همچنين شاخص هم‌وزن نيز با افزايش دو هزار 733 واحدي معادل0.38 درصدي به محدود 731 هزار واحدي رسيد. در سوي ديگر بازار نيز شاخص كل فرابورس نيز رشد مرد و با افزايش 138 واحدي در تراز 25 هزار و 730 واحدي ايستاد. ارزش معاملات كل بازار سهام به 14 هزار و 354 ميليارد تومان رسيد. ارزش معاملات اوراق بدهي در بازار ثانويه هزار و 615 ميليارد تومان بود كه 11 درصد از ارزش كل معاملات بازار را در اين روز شامل مي‌شود. ارزش معاملات خرد نيز با افزايش 32 درصدي به نسبت روز معاملاتي قبل به رقم 8 هزار و 404 ميليارد تومان رسيد كه بيشترين رقم در 6 ماه اخير است. در معاملات يكشنبه، 81 نماد صف خريد داشتند و 45 نماد با صف‌ فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صف‌هاي خريد با رشد 32 درصدي نسبت به روز كاري قبل به 377 ميليارد تومان افزايش يافت و مجموع ارزش صف‌هاي فروش نيز با كاهش 10 درصدي به 418 ميليارد تومان رسيد. در معاملات اين روز فولاد، فملي و شستا نمادهاي سبزپوش بورس بودند كه بيشترين اثر را در رشد شاخص كل بورس داشتند. در مقابل حفارس، پاكشو و ونيرو از معدود نمادهاي قرمز بودند كه اثر منفي بر شاخص داشتند. در فرابورس نيز نمادهاي آريا، هرمز و خاور بيشترين اثر افزايشي را بر شاخص داشتند و نمادهاي وسپهر، خديزل و سامان بيشترين اثر كاهنده را بر شاخص كل فرابورس داشتند. در بين نمادهاي پرتراكنش بورس نماد فولاد بيشترين تراكنش را داشت و شستا و فملي در رتبه‌هاي بعدي قرار گرفتند. در فرابورس نيز كروميت، فصبا و كرمان بيشترين تراكنش را داشتند. در معاملات روز يكشنبه نماد فولاد بيشترين ارزش معاملات بازار سهام را به خود اختصاص داد كه ارزش معاملات آن 331 ميليارد تومان بود. پس از فولاد، اخابر بيشترين ارزش معاملات را داشت و وبصادر رتبه سوم بيشترين ارزش معاملات را به خود اختصاص داد و پس از آن، دو نماد فملي و شستا در رتبه‌هاي بعدي بيشترين ارزش معاملات قرار گرفتند. در حجم معاملات نيز سهام شستا با تعداد يك ميليارد و 63 ميليون و 391 هزار و 74 سهم در صدر قرار گرفته است. وبصادر در رتبه دوم بيشترين حجم معاملات بازار قرار گرفت و رتبه سوم به كرمان تعلق داشت. دو نماد فولاد و وپارس نيز در رتبه‌هاي بعدي بيشترين حجم معاملات بازار قرار داشتند.