طلاي سياه ايران يورويي ميشود
يك كارشناس حوزه انرژي گفت: اگر كاهش ۸ درصدي درآمد نفتي بتواند ذخيره ارزي خوبي براي طرحهاي درازمدت ملي در پي داشته باشد كه نفع آن را آيندگان ببينند، مثمرثمر خواهد بود. علياصغر زرگر در گفتوگو با ايلنا، در ارزيابي كاهش ۸ درصدي فروش نفت در بودجه ۱۴۰۳ اظهار داشت: واقعيت اينكه بناست بودجه از نفت جدا شود، تا درآمد نفت عامل مهمي در درآمد مملكتي نباشد.
يك كارشناس حوزه انرژي گفت: اگر كاهش ۸ درصدي درآمد نفتي بتواند ذخيره ارزي خوبي براي طرحهاي درازمدت ملي در پي داشته باشد كه نفع آن را آيندگان ببينند، مثمرثمر خواهد بود. علياصغر زرگر در گفتوگو با ايلنا، در ارزيابي كاهش ۸ درصدي فروش نفت در بودجه ۱۴۰۳ اظهار داشت: واقعيت اينكه بناست بودجه از نفت جدا شود، تا درآمد نفت عامل مهمي در درآمد مملكتي نباشد. چندين سال است اين موضوع و تفكر وجود دارد كه بودجه سالانه كشور را از نفت كاهش دهيم و درواقع نفت عامل مهمي در بودجه سالانه نباشد، بنابراين درآمدهاي دولت را روي ساير پارامترهاي اقتصادي ببندد، البته به نظر ميرسد كار سادهاي هم نيست، مگر اينكه برنامهريزي درازمدتي روي ساير حوزهها مثل بهرهبرداري از معادن غني، ترانزيت ريلي داشته باشيم، در هر حال به آساني نميتوانيم بودجه كشور را از منابع نفتي جدا كنيم چون هنوز تكمحصولي هستيم و باتوجه به هزينههايي كه طرحهاي توسعهاي دارند و همچنين باتوجه به اينكه كشوري هستيم كه درآمدزا نيستيم و اگر صادراتي هم داريم به همان ميزان واردات داريم؛ نميتوان انتظار داشت كه ذخاير ارزي چندان بالايي از ساير منابع داشته باشيم. اين كارشناس حوزه انرژي گفت: اگرچه به نظر ميرسد اين موضوع كه بودجه كشور را به ساير منابع متصل كنند و نقش درآمدهاي نفتي را كاهش دهند، بيشتر روي كاغذ بماند و دولت نهايتا مجبور ميشود از درآمد نفتي استفاده كند تا كسري بودجه را بپوشاند يا بتواند طرحهاي خود را اجرا كند اما اگر كاهش ۸ درصدي درآمد نفتي بتواند ذخيره ارزي خوبي براي طرحهاي درازمدت ملي در پي داشته باشد كه نفع آن را آيندگان ببينند، مثمرثمر خواهد بود. وي تاكيد كرد: بهتر بود كه وقتي نفت را در بودجه منظور ميكنند ۲۰ تا ۲۵ درصد بودجه را به پاي درآمدهاي نفتي در نظر ميگيرند آزادانه رها كنند، نفت و درآمدهاي نفتي حالت انعطاف دارد، ممكن است ما نفت را به قيمت ۶۰ يورو بفروشيم و زماني امكان دارد تا سقف ۱۰۰ يورو هم بالا برود، در هر صورت ۲۵ درصد بودجه ما به پاي فروش نفت است.
زرگر گفت: بايد باتوجه به نرخ روز نفت ماهانه يكدوازدهم را بابت فروش نفت در بودجه منظور كرده و تبديل به ريال كنيم ولي اگر مبلغ مقطوع مثلا ۲۵ درصد بودجه را براي نفت در نظر بگيريم؛ مشخص نيست كه وضعيت فروش نفت و قيمت آن چقدر خواهد بود، بنابراين دولت را با مشكل مواجه ميكند.
وي در ادامه درباره محاسبه نفت به يورو به جاي دلار در بودجه ۱۴۰۳ بيان داشت: مدتها است كه ايران در نظر دارد وابستگي خود را به دلار كم كند كه راهحلهاي دقيقي را ميطلبد، البته فرقي نميكند كه پول نفت به دلار يا يورو محاسبه شود چون خواهناخواه هنوز نفت را بر اساس دلار از ما ميخرند، ضمن اينكه تبديل به يورو يك مساله محاسباتي است، نه اينكه ما را از دلار مستقل كند، مگر اينكه با كشورهاي كه نفت را ميفروشيم مذاكره كنيم كه به يورو معامله كنيم.
دولت در لايحه بودجه ۱۴۰۳ ميزان فروش نفت، گاز و فرآوردههاي نفتي را تا ۸.۱ درصد كاهش داد. در حالي كه ميزان فروش نفت، گاز و فرآوردههاي نفتي در بودجه امسال ۶۰۳ هزار ميليارد تومان بود دولت اين عدد را در لايحه بودجه سال آينده به ۵۵۴ هزار ميليارد تومان كاهش داده است. همچنين احسان خاندوزي، وزير اقتصاد اعلام كرده است كه در لايحه بودجه ۱۴۰۳ صادرات نفت روزانه ۱ميليون و ۳۵۰هزار بشكه و به قيمت ۶۵ يورو در نظر گرفته شده است.