اوراق بدهی نقدشوندگی بالا دارد

۱۳۹۴/۰۵/۱۷ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۲۵۹۹۷

گروه بانک و بیمه احسان شمشیری

تا پایان شهریورماه عرضه 5000میلیارد ریال اوراق سلف استاندارد متانول توسط تامین سرمایه امین صورت خواهد گرفت و این اوراق به درخواست شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی (شستا) عرضه شده و پیش‌بینی می‌شود سود 24 تا 28درصدی را طی یک‌سال نصیب خریداران کند. به گزارش «تعادل»، علی سنگینیان، رییس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران در جمع خبرنگاران از عرضه واحدهای نخستین صندوق پروژه ایران تا یک‌ماه آینده خبر داد و افزود: این صندوق برای تامین مالی ساخت یکی از نیروگاه‌های شرکت مپنا به ارزش 4000میلیارد ریال و به صورت فاز به فاز انجام خواهد شد. به گفته وی عمده سرمایه‌گذاران خارجی علاقه‌مندی خود را به خرید بلوک‌های مدیریتی شرکت‌های کوچک و بزرگ غیر بورسی در ایران اعلام کرده‌اند و بخش کوچکی از آنها به دنبال گرفتن کد بورسی و خرید سهام شرکت‌های بورسی هستند.

وی افزود: این روزها گروه‌های مختلف هر یک به نوبه خود افراد و سرمایه‌گذاران خارجی را برای سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه ایران دعوت می‌کنند، در حالی که این اقدامات بدون برنامه‌ریزی و هماهنگی لازم انجام می‌شود. برای اینکه بازار سرمایه ایران به درستی بتواند از حضور سرمایه‌گذاران خارجی منتفع شود، لازم است که دعوت از سرمایه‌گذاران خارجی با برنامه‌ریزی باشد، چرا که بخش کوچکی از آنها علاقه‌مندی جدی برای خرید سهام در بازار سرمایه داشته و اغلب سرمایه‌ها و سرمایه‌گذاران بزرگ به دنبال خرید بلوک‌های مدیریتی و تملک شرکت‌های ایرانی هستند. وی با اشاره به اینکه تامین سرمایه امین برای کمک به تسهیل تصمیم‌گیری سرمایه‌گذاران خارجی هم‌اکنون اطلاعات شرکت‌های غیر بورسی ایرانی را نیز جمع‌آوری کرده و به طرف‌های خارجی علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری در ایران ارائه می‌دهد، خاطرنشان کرد: عمده صنایعی که سرمایه‌گذاران خارجی علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری در ایران هستند و برای آن برنامه‌ریزی کرده‌اند، در وهله اول صنایع غذایی با امکان رشد سریع و بالا؛ همچون صنایع شکلات‌سازی؛ نوشابه، بیسکویت و غیره است و از سوی دیگر اولویت دوم آنها صنایع بزرگ غذایی است.

سنگینیان در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه انتشار اوراق بدهی با نرخ سود 24درصد و بالاتر در شرایطی که بازار سهام با کمبود نقدینگی مواجه است چه کمکی به این بازار کرده، گفت: عمده اشخاصی که در بازار اوراق بدهی فعالیت می‌کنند، تمرکز اصلی آنها روی سهام نیست و اغلب نهادهای مالی بزرگی هستند که روی سرمایه‌گذاری‌های کم ریسک مانور می‌دهند، در حوزه بورس شاید نزدیک به 20درصد از منابع از این بازار تامین شده و مابقی اوراق مشارکت منتشر شده به صندوق‌های سرمایه‌گذاری و بانک‌ها و سایر نهاد‌های مالی فروخته شده است. از سویی دیگر با فروش اوراق بدهی حداقل منابع پولی در بازار سهام پارک می‌شود که به دلیل نقدشوندگی بالا می‌تواند بلافاصله به بازار با جابه‌جا شدن در سهام بازگردد.

سنگینیان در پاسخ به پرسش دیگری مبنی‌بر اینکه سود اوراق مشارکت و بدهی این تامین سرمایه از چه محل‌هایی تامین می‌شود، گفت: در شرکت‌های تامین سرمایه بخشی از این نرخ‌ها به‌طور ترجیحی و برخی از محل فروش اوراق صکوک و بخشی هم از محل فروش سهام و سایر اوراق بهادار تامین می‌شود. این در حالی است که شرکت‌های تامین سرمایه یا از طریق بانک‌ها یا بازار سرمایه وجوه سرمایه‌یی مورد نیاز را تامین می‌کنند. سنگینیان در پاسخ به چرایی حضور گسترده تامین سرمایه‌ها در بازار اوراق بدهی و فراموش کردن دیگر خدمات خود در بازار تصریح کرد: دیگر خدمات عمده تامین سرمایه‌ها در بازار سرمایه به موضوع ارزش‌گذاری، پذیرش شرکت‌ها و مشاوره مالی باز می‌گردد که به‌دلیل درآمد کم و هزینه‌های بالای آن اغلب شرکت‌های تامین سرمایه به‌دنبال آن نیستند؛ البته تامین سرمایه امین سالانه بیش از 70 قرارداد ارزش‌گذاری منعقد کرده و می‌توان به جرات گفت بخش عمده‌یی از معاملات بلوکی در بورس ایران توسط امین ارزش‌گذاری می‌شود. وی با اشاره به اینکه اقتصاد ایران در مسیر توسعه قرار گرفته خواستار ایجاد ساختار نظارتی تک ناظری در بازار مالی ایران شد و گفت: این امر موجب کاهش تناقض بین تصمیم‌گیری‌ها می‌شود.

سنگینیان در پاسخ به پرسشی مبنی بر دلایل عدم حضور تامین سرمایه‌ها در بخش ساختمان گفت: طرح صندوق‌های زمین و ساختمان باوجود اصلاحات و تغییرات متعدد اما نتوانسته جذابیت بالایی برای تامین سرمایه‌ها ایجاد کند، ضمن اینکه فعالان بازار ساختمان نیز به علت پیچیدگی‌های آن راغب به استفاده از این ابزار نیستند. رییس کمیسیون بازار پول سرمایه اتاق در مورد سیاسی شدن بازار ایران و دلایل تشدید این امر و اینکه چرا بازار پس از توافق روند مناسبی به خود نگرفت، تصریح کرد: نخستین دلیل این امر بی‌اعتمادی فعالان بازار به سیاست‌گذاران و مدیران بازار است.

وی افزود: بازار اعتقاد ندارد که تصمیمات مسوولان بر اساس منافع آنها اتخاذ می‌شود و بر همین اساس هر تصمیمی که گرفته می‌شود در تالار شاهد بازخوردهای منفی آن هستیم. به گفته سنگینیان بازار هم‌اکنون دچار پارادوکس شده است مبنی بر اینکه با وجود اعلام توافق اما شرایط اقتصادی و مالی در هیچ بخش اقتصادی مناسب نیست، در نتیجه در کوتاه‌مدت شرایط اقتصادی مناسب ارزیابی نمی‌شود. وی در حالی از سیاست رشد تعداد سهامداران در بازار سرمایه انتقاد کرد که اکثر سیاست‌های کلی از جمله اقتصاد مقاومتی بر مشارکت بیشتر مردم در اقتصاد و از جمله بازار سرمایه حکایت دارد.

مشاهده صفحات روزنامه