واردات ماشین نیازی به اسقاط خودرو ندارد

هرچند با وجود آنکه در ماههای گذشته بحث بر سر از سرگیری واردات خودرو داغ بوده و با تغییر و تحولاتی که در بعضی سیاستهای اجرایی رخ داده، بعضی از متقاضیان این خودروها دچار سردرگمی شدهاند اما آن طور که دولت تاکید دارد، سیاستهای کلان در این حوزه تغییر نخواهد کرد و به نظر میرسد که بر اساس برآوردهای گذشته کار ادامه خواهد داشت.
به گزارش تعادل، یکی از خبرهایی که در روزهای گذشته در فضای مجازی دست به دست شد، این بود که با دستورالعمل جدید، برای واردات خودرو نیاز به اسقاط خودروهای قدیمی است و این موضوع نگرانی جدیدی را برای متقاضیان این خودروها به وجود آورد. موضوعی که به نظر میرسد که صحت نداشته و لااقل در این مرحله دولت رخ دادن آن را تکذیب کرده است.
در واقع در رابطه با اسقاط خودرو، این واردکنندگان هستند که باید برخی سیاستها را اجرایی کنند و دولت اعلام کرده که با سایتهایی که مطالب خلاف این موضوع را منتشر میکنند، برخورد خواهد کرد. چند روزی است که آگهیهای فروش خودروهای فرسوده با قیمتهای بسیار بالا در پی یک شایعه، بحث برانگیز شده است؛ بنابراین مردم نباید فریب این آگهیها و سودجویان را بخورند؛ حقیقت این است که برای واردات خودرو به هیچ خودروی فرسودهای نیاز نیست و آنچه توسط ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده اعلام شده، لزوم ارایه گواهی اسقاط آن هم توسط واردکننده است.
پس از ارسال آییننامه واردات خودروهای کارکرده به مجلس، یک نماینده مجلس مفاد این آییننامه 7بندی را منتشر کرد که آخرین بند آن به موضوع اسقاط خودروهای فرسوده و واردات خودرو مرتبط است. آخرین بند آییننامه واردات خودروهای کارکرده به موضوع الزام اسقاط یک خودروی فرسوده به ازای هر خودروی کارکرده وارداتی اشاره دارد که مطابق با این بند هر فرد حقیقی و حقوقی برای واردات یک دستگاه خودروی کارکرده باید گواهی اسقاط یک دستگاه خودروی فرسوده را دریافت کند.
به دنبال این موضوع برخی افراد سودجو و دلالان، حقیقت آییننامه را کمی دستخوش تغییر داده و با شایعهپراکنی اعلام کردند که با داشتن خودروی فرسوده میتوانید برای واردات خودروهای کارکرده خارجی با عمر حداکثر پنج سال اقدام کنند؛ بر این اساس این موضوع آغازی برای انتشار آگهیهای فروش خودروهای فرسوده در برخی سایتهای خرید و فروش شد؛ تا جایی که قیمت برخی خودروهای مدل پایین همچون پیکانهای دهه 50 و 60 به شکل عجیبی افزایش یافته و حتی تا 500 میلیون تومان هم پیش رفت.
همچنین شایعه شد که شرط ترخیص خودروهای وارداتی، اسقاط خودروی فرسوده است؛ بنابراین برخی به تب و تاب این افتادند که خودروی فرسوده خود را با قیمتهای فرای تصور به فروش بگذارند.
طی چند ماه اخیر، بحث اسقاط خودروهای فرسوده بسیار داغ بوده و طی چندین نوبت ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده بر لزوم ارایه گواهی اسقاط برای شمارهگذاری خودروهای نوشماره، خودروهای وارداتی و طرح جایگزینی خودروهای فرسوده تاکید کرده است.
البته طبق اعلام ستاد مذکور برای شمارهگذاری هر نوع وسیله نقلیه نوشماره اعم از خودرو، موتورسیکلت و خودروهای سنگین نیاز به ارایه گواهی اسقاط توسط تولیدکننده یا واردکننده ضروری است و این موضوع صرف خودروها نیست و بر این اساس، ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده، اخیراً در جدولی تعداد گواهی اسقاط برای شمارهگذاری انواع خودروها را اعلام و رییس این ستاد تاکید کرد که تا زمان تصویب آییننامه جدید، تمامی خودروهای تولیدی مکلفند از گروه گواهی اسقاطِ مجاز برای استفاده در گروه خودرویی تولیدی خود استفاده کنند.
بر این اساس آن بهترتیب، برای هر موتورسیکلت معادل یک هفتم گواهی اسقاط، سواری شخصی یک گواهی، تاکسی معادل دو گواهی، ون نوع M1 (تا 8 مسافر و تناژ حمل بار تا 1.5 تن) معادل سه گواهی، مینیبوس و ون نوع M2 (ﺣﺪاﮐﺜﺮ 1 + 16 مسافر و ﺗﻨﺎژ ﺣﻤﻞ ﺑﺎر ﺗﺎ پنج ﺗﻦ) معادل پنج گواهی، اتوبوس شهری و بین شهری 14 گواهی، وانت یک تن و پایینتر دو گواهی، وانت بالاتر از یک تن و کامیونت 2 تا 6 تن سه گواهی، کامیون سبک 6 تا 10 تن پنج گواهی، کامیون متوسط 10 تا 26 تن 12 گواهی، کامیون سنگین 26 تن و بالاتر 14 گواهی و در نهایت کامیون کشنده معادل 16 گواهی اسقاط نیاز دارند.
در این رابطه، طبق اعلام سازمان گسترش و نوسازی صنایع (ایدرو) به ایسنا، مهران سالاریه- رییس ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده- ضمن اشاره به اﺑﻼغ اﺻﻼحیه ماده 10 ﻗﺎﻧﻮن ﺳﺎﻣﺎﻧﺪﻫﯽ ﺻﻨﻌﺖ ﺧﻮدرو، اظهار کرد: بر این اساس خودروهای تولیدی مشمول قانون مذکور به هفت گروه شامل انواع ﻣﻮﺗﻮرسیکلت، سواری، ون، وانت، کامیونت، مینیبوس، اتوبوس، کامیون و کشنده تقسیم میشوند.
وی تاکید کرد: تمامی این خودروها در چهار گروه گواهی اسقاط شامل موتورسیکلت، سواری، دیزل سبک و دیزل سنگین قرار گرفتهاند که بر اساس جدول معادلسازی، تعداد گواهی اسقاط مورد نیاز برای خودروهای تولیدی و وارداتی مشخص شده است تا سازندگان و واردکنندگان وسائل نقلیه براساس آن برای شمارهگذاری محولات خود اقدام کنند.
رییس ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خوردوهای فرسوده تصریح کرد: تا زمان تصویب آییننامه جدید، تمامی خودروهای تولیدی مکلف هستند از گروه گواهی اسقاط مجاز برای استفاده در گروه خودرویی تولیدی خود استفاده کنند. گفتنی است که یکی از ارکان شمارهگذاری وسائط نقلیه تولیدی یا وارداتی نوشماره، دریافت مجوز از ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده است؛ بنابراین تمامی وسایط نقلیه نوشماره اعم از سبک، سنگین و موتورسیکلت برای دریافت مجوز شمارهگذاری یا مشمول ارایه گواهی اسقاط یا پرداخت عوارض مربوطه به صندوق حمایت از تحقیقات و توسعه صنایع پیشرفته وزارت صنعت، معدن و تجارت هستند.
طبق تاکید ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده، تولیدکنندگان خودرو و موتورسیکلت که نسبت به ارایه عوارض اسقاط برابر قانون اقدام نکنند؛ برابر هماهنگی انجام شده با پلیس راهور فراجا شمارهگذاری محصولات این دسته از تولیدکنندگان متوقف شده و انجام نخواهد شد.
اما انتشار مفاد آییننامه واردات خودروهای کارکرده، با توجه به اینکه به ارایه گواهی اسقاط خودروی فرسوده برای واردات اشاره کرده است، سبب شد که جریانسازی دروغی در بازار به راه بیفتد و پای خودروی فرسوده نیم میلیاردی را به آگهیهای فروش باز کند؛ اما نکتهای که مردم بایستی بدان توجه کنند و فریب این آگهیها را نخورند این است که همانطور که در آییننامه خودروهای وارداتی قید شده و همچنین ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده تاکید کرده است، ارایه گواهی اسقاط برای واردات ضروری است و نه خود خودروی فرسوده و قیمت هر گواهی اسقاط از 30 میلیون تومان فراتر نمیتواند برود. به عنوان نمونه در یکی از این آگهیها «پیکان بنزینی مدل 1382 » با قیمت 280 میلیون تومان به فروش گذاشته است یا مدل 1383 آن را 400 میلیون تومان آگهی کردهاند و قید شده است که «مدارک تکمیل و آماده انتقال است و مختص طرح جایگزینی خودروهای فرسوده است. »
موضوع آگهیهای پیکانهای فرسوده با قیمتهای گزاف آنقدر داغ شد که طی روزهای اخیر، رییس اتحادیه نمایشگاه داران و فروشندگان خودرو مشهد در نامهای با اتاق اصناف مشهد اعلام کرد: «با توجه به شایعه گرانی قیمت خودروهای فرسوده با مبالغ غیر واقعی و مشاهده چندین مورد در فضای مجازی، ایجاد تشویش اذهان عمومی در خصوص خرید و فروش خودروهای فرسوده، خواهشمند است ضمن پیگیری و اطلاعرسانی موضوع، جهت جلوگیری از هرگونه کلاهبرداری و سوءاستفاده از شهروندان، اقدام لازم را مبذول فرمایید.»
همه اینها درحالی است که از اساس، درج هرگونه قیمت خودرو از اردیبهشت ماه امسال در سایتهای فروش اینترنتی ممنوع است. سازمان حمایت در نامهای به سایتهای اینترنتی معاملات خودرو (خرید و فروش خودرو در بازار آزاد) دستور داده بود به منظور ساماندهی بازار خودرو تا اطلاع ثانوی از درج قیمت خودروها اعم از صفر و کارکرده، خوددداری شود؛ ضمن اینکه از سقف قیمت اتحادیه نمایشگاهداران و فروشندگان خودرو تجاوز نکند، برای خودروهایی که قیمت توسط اتحادیه بارگذاری نشده به صورت توافقی و بدون درج در آگهی فروش باشد؛ اما این موضوع نهتنها تاکنون به درستی انجام نشده است و سایتها درج قیمت دارند که اخیرا هم شاهد موارد اینچنینی و پیکانهای نیم میلیاردی هم بودهایم.
گفتنی است؛ این عدم رعایت ضوابط خاص درج آگهی در سکوهای برخط دو سایت خرید و فروش در خصوص درج قیمت مسکن سبب شد که چند روز پیش، معاونت تجارت و خدمات وزارت صمت در نامهای به اتحادیه کشوری صنف کسبوکارهای مجازی، خواستار تعلیق فعالیت این دو پلتفرم شود و نماد کسبوکارهای آنها به دلیل عدم رعایت ضوابط خاص درج آگهی به حالت تعلیق درآید.
