پایان انتخابات پرحاشیه

۱۴۰۲/۰۳/۲۹ - ۰۲:۴۶:۵۸
کد خبر: ۲۰۸۶۲۲
پایان انتخابات  پرحاشیه

تعادل| فرشته فریادرس |

انتخابات پارلمان بخش خصوصی به ایستگاه پایانی رسید. انتخابات پرحاشیه هیات رییسه اتاق ایران، 28 خردادماه در حالی در ساختمان شیشه‌ای طالقانی برگزار شد، که تلاش نهادهای امنیتی برای حذف یکی از نامزدهای ریاست اتاق بی‌نتیجه ماند. صبح روز گذشته «حسین سلاح‌ورزی» درحالی در طبقه دهم اتاق اعلام کاندیداتوری کرد که نماینده حقوقی وزارت صمت پشت تریبون خانه بخش خصوصی، علنا از او خواست که از شرکت در انتخابات انصراف دهد.

در توجیه این درخواست گفته شد که «تا ۱۰روز دیگر وزارت اطلاعات می‌تواند در صورت مخالفت، مانع حضور فرد منتخب شود.» اما این تهدید هم بی‌اثر بود و در نهایت سلاح‌ورزی با کسب قاطبه آرا به عنوان رییس اتاق دهم انتخاب شد. در جریان انتخابات روز گذشته، انجمن نظارت بر انتخابات اتاق ایران اعلام کرد که «حراست وزارت صمت» حضور 39 نامزد در انتخابات اتاق بازرگانی را «بلامانع» اعلام کرده و در مورد یک نفر اعلام نظر صورت نگرفته است. در تحلیل این موضوع گفته می‌شود که برخی جریان‌سازی‌ها باعث شد تا وزارت صمت به نیابت از وزارت اطلاعات با حضور حسین سلاح‌ورزی مخالفت کند. او اما بدون توجه به تهدیدها در انتخابات اعلام کاندیداتوری کرد و رییس شد. در نهایت، با آرایی که اعضای جدید هیات نمایندگان به گلدان ریختند، ۷ عضو هیات رییسه اتاق ایران، شامل رییس، ۴ نایب‌رییس، خزانه‌دار و منشی انتخاب شدند.

   سورپرایز در حوالی ساعت 9

پس از شوک انتشار نامه حراست وزارت صمت در عصر روز پنجشنبه 26 خردادماه که در آن نایب‌رییس اتاق ایران را فاقد صلاحیت برای حضور در انتخابات هیات رییسه دانسته بود، مشخص نبود، آیا انتخابات پارلمان بخش خصوصی برگزار می‌شود یا نه؟ اما روز شنبه، نامه‌ای از سوی معاون حقوقی اتاق ایران خطاب به رییس انجمن نظارت بر انتخابات اتاق ایران منتشر شد، با این مضمون: «مرکز حراست وزارت صمت هر چند رونوشت نامه انجمن را دریافت کرده باشد، اما مرجع تعیین و تایید صلاحیت نیست وانجمن باید وظیفه قانونی خود عمل کند.»

فحوای این نامه به امضای حسن سلیمانی، حقوقدان، قاضی بازنشسته و نماینده ادوار مجلس، رسیده بود، نشان می‌داد، که ماجرای انتخابات اتاق ایران بالا گرفته و دلیل سردرگمی به فهرست نهایی نامزدها بر می‌گشت. برخی معتقدند که این دوره از انتخابات اتاق با ادوار دیگر تفاوت داشته و دستگاه‌های امنیتی با حساسیت بیشتری آن را دنبال می‌کردند. به‌طوری‌که از روزهای قبل زمزمه‌هایی درباره رد صلاحیت برخی نامزدها به گوش می‌رسید. برخی با استناد به نامه حراست وزارت صمت اعتقاد داشتند چهره‌ای چون حسین سلاح روزی امکان شرکت در انتخابات را ندارد. اما معاونت حقوقی اتاق ایران معتقد بود، با توجه به سکوت این نهاد تمامی افراد ثبت نام کرده حق نامزدی دارند.  

همزمان با انتشار این نامه، عصر روز شنبه نیز دعوت نامه‌ها برای خبرنگاران ارسال شد. بنابراین انتخابات اتاق ایران صبح روز یکشنبه 28خردادماه در ساختمان شیشه‌ای طالقانی برگزار شد. 

ساعت 7:30 صبح، پایگاه اطلاع‌رسانی اتاق ایران با انتشار عکسی از توزیع برگه‌های رای بر اساس نام اعضای هیات نمایندگان اتاق ایران خبر داد. راس ساعت 8 صبح نیز درهای اتاق بازرگانی ایران به روی نامزدهای انتخابات و شرکت‌کنندگان باز شد. در بدو ورود به اتاق ایران و مشاهده ازدحام جمعیت در همان طبقه همکف برای ثبت نام، می‌شد، استقبال اعضا برای شرکت در این رقابت را حدس زد.

ساعت 8:50 دقیقه صبح «حسین سلاح‌ورزی» برخلاف گمانه‌زنی‌های روزهای ماقبل انتخابات که گفته می‌شد او رد صلاحیت شده، وارد اتاق ایران شد و ثبت نام کرد. حضور او خیلی‌ها را سوپرایز کرد.   تا ساعت 9:30 دقیقه تمام نامزدهای اصلی ریاست اتاق، وارد سالن انتخابات شدند و نام نویسی کردند. راس ساعت 9:43 دقیقه صبح جلسه رسما با سخنرانی غلامحسین شافعی رییس دور نهم اتاق ایران شروع شد. او در آخرین دقایق حضورش در اتاق با ایراد سخنانی با اعضا خداحافظی کرد و پیش از آغاز رای‌گیری از جلسه خارج می‌شود.

پس از خروج شافعی از سالن جلسه طبقه دهم، اعضا انجمن نظارت بر انتخابات اتاق در جایگاه هیات رییسه مستقر شدند. «سید هیبت‌الله اصولی» از اتاق اهواز به عنوان رییس سنی جلسه تعیین شد. طبق اصلاحیه آیین‌نامه انتخابات، «جهانبخش سنجابی» منشی انجمن نظارت بر انتخابات، منشی هیات رییسه سنی شد. همچنین بر اساس قرعه کشی از میان 18 کاندیدا، آقایان ابوالحسن خلیلی و ابوالفضل روغنی به عنوان ناظران انتخابات، برگزیده شدند.

در جریان برگزاری انتخابات، منشی هیات رییسه سنی با ارایه توضیحاتی درباره روند استعلام کاندیداها گفت: با بررسی‌ها و مکاتبات انجام شده و بر اساس نظرات مکتوب اعلام شده به انجمن نظارت کاندیداتوری 39 نفر برای هیات رییسه اتاق، بلامانع است. البته «افشین کلاهی» یکی از نامزدها نیز در میانه راه انصراف خود را اعلام کرده بود. از میان 43 نفر کاندیدا 3 نفر نیز قبل از اظهارنظر حراست وزارت صمت انصراف داده بودند.

   همه علیه یک نفر!

در این لحظه، جهانبخش سنجابی، دبیر انجمن نظارت بر انتخابات اتاق ایران در اظهاراتی توضیح داد که در مورد یک کاندیدا نظر انجمن و مرکز حراست اعلام شد. متاسفانه وزارت اطلاعات نظر مکتوبی به ما ندادند. الان ما یک نامه داریم که نمی‌توانیم مانع کاندیداتوری شویم. اما نظر وزارت اطلاعات که از سمت حراست وزارت صمت اعلام شده، این است که او نتواند وارد شود. اعلام کاندیداتوری دوستان براساس نظر شخصی خود است. توصیه ما نظر مصالح اتاق است. اگر کسی نخواست تمکین کند قوه قهریه نداریم. 

پس از این صحبت‌ها، «حسین سلاح‌ورزی» رسما کاندیداتوری خود را اعلام کرد. برای لحظاتی مورد تشویق ممتد همکارانش در اتاق قرار گرفت که نشان از استقبال گسترده اعضا از کاندیداتوری او داشت. در همین لحظه «یونس ژائله، حسین پیرموذن» نیز اعلام کاندیداتوری کردند تا این سه نفر برای کرسی ریاست با یکدیگر رقابت کنند. اما اتفاقی که پیش از اعلام کاندیداتوری این افراد رخ داد این بود که حاج حسینی معاون پارلمانی وزارت صمت بدون اینکه اشاره مشخصی به فردی کند، گفت: توصیه می‌کنم به این دوست عزیز که به صورت شخصی کاندید نشود و انصراف بدهد. سنجابی در پاسخ به این موضوع گفت: آقای سلاح‌ورزی کاندیدا شدند و مسوولیت با خودشان است. البته در راهروهای اتاق بازرگانی شنیده می‌شد که اگر نامزدی سلاح‌ورزی به مشکل بخورد، «محمد رضا بهرامن» به جای او نامزد ریاست اتاق تهران می‌شود. در این میان، «احد عظیم زاده» هم که پیش‌تر از او برای پست ریاست اتاق نیز نام برده می‌شود، حاضر نشد در این پست نامزد شود.

   نطق 3 دقیقه‌ای 3 رقیب 

درادامه دستور جلسه، هر یک از نامزدهای ریاست اتاق ایران 3 دقیقه نطق انتخاباتی داشتند و برنامه خود برای اداره اتاق را ارایه کردند. «حسین پیرموذن» به عنوان اولین سخنران پشت تریبون قرار گرفت و دراظهاراتی گفت: سرنوشت قومی عوض نمی‌شود مگر به خواست خودشان. ما باید با انتخاب خود به دولتمردان نشان دهیم که توانمند هستیم و اطمینان بدهیم در کنار آنان هستیم. بزرگ‌ترین مشکل اتاق، قانون اتاق است. من به عنوان بهنام (حسین) پیرموذن با خذف اشخاص مخالفم. وقتی آیین نامه تصویب کردیم باید تمکین کنیم وگرنه بی‌قانونی است.

«یونس ژائله» دیگر نامزد پست ریاست اتاق، نیز گفت: در بدترین وضعیت اقتصادی قرار داریم. درحالی که می‌توانستیم با شرایطی که اتاق دارد رشد قابل توجهی را تجربه کنیم. اما به دلیل اختلافات درونی در اتاق نتوانستیم به اهداف پیش‌بینی شده دست پیدا کنیم. او ادامه داد: تشکل‌ها را نباید فقط برای رای بخواهیم و باید اقدامات جدیدی کنیم. ما یک قانون تصویب کردیم که نهادی نظر دهد که قبلا نبوده؛ الان که نظر داده می‌خواهیم قبول نکنیم. این درگیری دولت و حاکمیت است.

«حسین سلاح‌ورزی» سومین نامزد این پست، وقتی پشت تریبون قرار گرفت، در نطقی گلایه آمیز گفت: من تمام برنامه‌ها و اهداف گروه خود را منتشر کرده‌ام و نیازی به سخن گفتن در این باره نمی‌بینم. اما باید بگویم در یک ماه اخیر من مورد بی‌مهری زیادی قرار گرفتم و اتهامات زیادی به من وارد شده است. من به عنوان یک کاندیدای ریاست اتاق بازرگانی ایران تاکنون از هیچ مرجع امنیتی احضار یا تهدید نشده‌ام. او افزود: من برهمین اساس باتوجه به اینکه منع رسمی در خصوص حضور در انتخابات نداشتم اکنون مجددا اعلام کاندیداتوری می‌کنم. او همچنین گفت: ما علاقه‌مند کشور هستیم. این به معنی مقابل نظام ایستادن نیست. اعضای هیات نمایندگان انقدر عاقل هستند که تصمیم خود را براساس جلسات شام و ناهار و مهمانی نگیرند.

در این لحظه سنجابی دبیر انجمن نظارت بر انتخابات اتاق ایران یک‌بار دیگر تاکید کرد: مسوولیت شرکت در انتخابات بر خود شخص است. از این رو تاکید می‌شود اگر کاندیداتوری مشروط بوده و.. اگر دستگاه نظارتی تغییر نظر داد، مسوولیت متوجه کاندیدا است نه انجمن. 

   ترکیب هیات رییسه مشخص شدند

پس از اتمام نطق نامزدهای ریاست اتاق، طبق اعلام منشی هیات رییسه سنی جلسه، ساعت 11: 05 تعرفه‌های رای برای انتخاب ریاست اتاق ایران در میان هیات نمایندگان توزیع شد. ساعت 11: 18 شمارش آرای اخذ شده برای انتخاب رییس اتاق ایران در دوره دهم آغاز شد. در نهایت براساس آرای اخذ شده حسین سلاح‌ورزی رییس اتاق بازرگانی ایران شد. از مجموع 426 رای ماخوذه، 265 نفر آرای خود را به نفع به «حسین سلاح‌ورزی» به گلدان ریختند. «یونس ژائله» نیز 95 رای و «حسین پیرموذن» 62 رای کسب کردند. کل حق رای انتخابات 482 نفر بودند.

در ادامه جلسه 17 نفر به عنوان نواب رییس ثبت نام کردند که شامل «طاهر عادل خانی، محسن بهرامی ارض اقدس، علی شریعتی مقدم، مسعود گلشیرازی، جمال رازقی، احد عظیم زاده، صمد حسن زاده، پیام باقری، محسن امینی، محسن احتشام، عماد مردانی، قدیر قیافه، محمدرضا بهرامن، خورشید گزدرازی، محمود تهی‌دست، ابوالفضل رجبیان، محمود تولایی» بودند. پس از آن در ساعت 11: 20 دقیقه نامزدهای 4 کرسی نواب رییس اتاق ایران مشخص شدند. هر نامزد 2 دقیقه برای معرفی برنامه‌های خود فرصت دارد.  به دنبال رای‌گیری برای ریاست، آرا کرسی‌های دیگر نیز مشخص شد. براساس 426 رای ماخوذه، «محمدرضا بهرامن» نایب‌رییس اول و «پیام باقری» نایب دوم اتاق شدند. «صمد حسن زاده» و «قدیرقیافه» نیز نواب رییس بعدی شدند.

در نشست روز گذشته، کاندیدایی که برای کسب کرسی خزانه‌داری اتاق با هم رقابت کردند، «نیما بصیری، عبدالله مهاجر، علی محمد چوپانی، نادر طیبی، مسعود گلشیرازی» بودند. از بین این افراد «عبدالله مهاجر» با 152 رای خزانه‌دار اتاق شد. البته پیش از رای‌گیری گلشیرازی به نفع چوپانی رقابت کنارگیری کرد. «کیوان کاشفی، سیدکمال حسینی و فرشته امینی» نیز بر سر کرسی منشی با یکدیگر رقابت پرداختند که از کل 375 رأی مأخوذه، کیوان کاشفی با 236 رای منشی شد.

   سلاح‌ورزی: نه منع شدم، نه تذکر داشتم  و نه احضار

«حسین سلاح‌ورزی» بعد از اتمام رای‌گیری برای پست ریاست اتاق، با حضور در جمع خبرنگاران و در کسوت جدید رییس اتاق ایران در اظهاراتی گفت: توجه به شفافیت به عنوان یک اصل مهم در اقتصاد کشور و اتاق بازرگانی ایران مد نظر قرار خواهد گرفت. اوگفت: کشور و شرایط اقتصادی کشور، خاص و ویژه است. اساسا اتاق بازرگانی به عنوان خانه بخش خصوصی مانند باقی بخش‌های کشور باید استراتژی تدوین کند که اتاق در کنار دولت و سیستم حکمرانی اقتصادی ایفای نقش کند. 

او در ادامه و در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران مبنی بر سنگ اندازی دولت در مسیر انتخابات، گفت: اگر بخواهیم با انصاف نگاه کنیم نشانه‌ای از دخالت دولت در انتخابات اتاق بازرگانی ایران نداشتیم. بر اساس آنچه که در هفته‌های گذشته تجربه شد می‌گویم که نه تنها دولت دخالتی در انتخابات اتاق بازرگانی نداشت که حتی هر جا مشکلی به وجود آمد شاهد تلاش نمایندگان دولت برای تسهیل شرایط بودیم. 

سلاح‌ورزی درپاسخ به پرسش خبرنگار تعادل درباره اینکه چرا حاجی حسینی معاون حقوقی وزارت صمت در نشست علنا از شما درخواست کرد که از کاندیداتوری برای ریاست اتاق انصراف دهید؟ اینکه با درخواست منفی شما مواجه شدند، آیا در ادامه راه ممکن است این مساله برایتان مشکل ساز شود، اینطور گفت: در طول فرآیند انتخابات شورای عالی نظارت فعالیت می‌کند که بخشی از اعضای آن را نیز نمایندگان دولت تشکیل می‌دهند.

صحبتی که درباره انصراف من از انتخابات مطرح شد نیز صرفا برداشت شخصی یک عضو این شورا بود که خدشه‌ای در انتخابات و شمارش آرا به وجود نمی‌آورد. او افزود: در این مدت نه منع شدم، نه تذکر داشتم نه هیچ چیزی. در فضای مجازی برخی اتفاقات افتاد که طبیعی است و هرجایی که رقابت وجود دارد ممکن است این اتفاق بیفتد. آنطور که سلاح‌ورزی گفته، همراهی با قوای سه گانه و تلاش برای تدوین استراتژی و مشورت به بخش‌های مختلف اقتصادی کشور، یکی از اصلی‌ترین اهداف پارلمان بخش خصوصی خواهد بود.

Taadsol-07

Taadol-07

 

ارسال نظر