اخبار

۱۳۹۷/۱۱/۱۰ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۳۸۷۳۱

چرا گوشت گران‌تر از نرخ واقعی عرضه می‌شود

عضو اتاق بازرگانی تهران معتقد است تا زمانی که یک فرماندهی واحد برای مدیریت بازار کالاهای اساسی شکل نگیرد نمی‌توان انتظار داشت آنچه در طول ماه‌های گذشته اتفاق افتاده، متوقف شود و نرخ‌ها به رقم واقعی خود نزدیک شوند.

یحیی آل اسحاق در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: آنچه در بازار کالاهای اساسی اتفاق افتاده، عجیب و غیر قابل باور است. دولت در ابتدای امسال اعلام کرد که منابع لازم برای تأمین کالاهای اساسی را آماده کرده است و آمارهایی که تاکنون ارایه شده نیز نشان می‌دهد که برای ۲۴ قلم کالای اساسی، بیش از ۱۴ میلیارد دلار ارز رسمی اختصاص یافته است اما آنچه در عمل رخ داده نشان می‌دهد که این روش نتوانسته پاسخگوی نیازهای کشور باشد.

به گفته وی تنها برای تأمین گوشت مورد نیاز جامعه دولت از ابتدای امسال تاکنون حدود یک میلیارد دلار ارز رسمی تزریق کرده اما در شرایطی که باید با توجه به پیش‌بینی‌ها، نرخ این کالا در مرز ۴۰ هزار تومان تعیین می‌شد، امروز در بازار نرخ‌های ۱۰۰ هزار تومانی نیز مشاهده می‌شود.

این عضو اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه اگر روش فعلی برای تأمین ارز مورد نیاز برای کالاهای اساسی جوابگو بود، باید نرخ این کالاها حدوداً ۵۰ درصد پایین‌تر از نرخ امروز بازار تعیین می‌شد، توضیح داد: کالاهای اساسی مستقیماً با معیشت مردم درگیرند و وقتی نتوانیم نرخ آنها را مدیریت کنیم فشاری جدی به اقشار کم درآمد وارد می‌شود و تحمل این مساله برای جامعه دشوار است.

آل اسحاق ادامه داد: این اتفاق در حالی در بازار داخلی مشاهده می‌شود که به نظر برای تأمین این کالاها نباید مشکلی می‌داشتیم. از یک سو بخش زیادی از کالاهای اساسی را می‌توان با استفاده از منابع داخلی تأمین کرد و از سوی دیگر ارز مورد نیاز برای واردات ضروری نیز در نظر گرفته شده است. از این رو اگر مدیریت درستی انجام می‌شد نباید بازار با به هم ریختگی امروز مواجه می‌شد.

وی با بیان اینکه اصلی‌ترین عامل بر هم خوردن شرایط بازار نبود یک فرماندهی واحد است، تصریح کرد: برای مثال برای کالایی همچون گوشت، بحث تولید و تأمین منابع ابتدایی در اختیار وزارت کشاورزی است اما مدیریت و توزیع در بازار را وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) انجام می‌دهد. از این رو وقتی مشکلی را در بازار مطرح می‌کنیم هر وزارتخانه‌ای مشکل به وجود آمده را به گردن بخش دیگری می‌اندازد و نتیجه چیزی می‌شود که می‌بینیم.این عضو اتاق بازرگانی تهران خاطرنشان کرد: همانطور که تجربه مدیریت کشور در سال‌ها و دهه‌های گذشته نشان می‌دهد، می‌توان با وحدت نگاه و فرماندهی واحد تمام مسائل مربوط به بازار کالاهای اساسی را در یک مجموعه تجمیع کرد و از این نهاد توقع پاسخگویی داشت اما تا زمانی که این اتفاق نیفتد منابع کشور در این بازار خرج می‌شود بدون اینکه نتیجه‌ای داشته باشد و هدف اصلی که مدیریت بازار و جلوگیری از وارد شدن فشار به معیشت مردم است نیز اجرایی نمی‌شود.

افزایش قیمت نان‌های فانتزی در ابتدای سال ۹۸

محمدجواد کرمی رییس اتحادیه نان‌های فانتزی، حجیم و نیمه حجیم درباره آخرین وضع قیمت‌ نان‌های فانتزی در بازار گفت: قیمت نان‌های فانتزی و حجیم تا پایان سال تغییر نمی‌کند. وی در ادامه از افزایش قیمت نان‌های پرمصرف در بازار خبر داد و گفت: نان ساندویچی، باگت، تست و بربری نمونه‌ای از آن نان‌هایی است که قیمت آنها از طرف اتحادیه‌ها مورد بررسی قرار می‌گیرد. رییس اتحادیه نان‌های فانتزی، حجیم و نیمه‌حجیم با بیان اینکه در سه سال گذشته افزایش قیمتی در بازار وجود نداشته است، گفت: این احتمال وجود دارد که در ابتدای سال ۹۸ قیمت‌ها بررسی و افزایش قیمتی را در بازار شاهد باشیم. کرمی با بیان اینکه نان‌های حجیم و نیمه‌حجیم یکی از پرطرفدارترین نان‌ها به حساب می‌آید، افزود: با رشد زندگی شهرنشینی در ایران، تولید و مصرف این نان‌ها در کشور رونق گرفته و عرضه آنها افزایش یافته است.

ضرورت واردات ۳۰۰ هزار تنی برنج برای تنظیم بازار شب عید

مسیح کشاورز دبیر انجمن واردکنندگان برنج با اشاره به اینکه نیمی از مشکلات اختصاص ارز به واردات برنج مرتفع شده است، اظهار کرد: صدور مجوز از سرگیری واردات برنج پس از پایان فصل برداشت یکی از تصمیم‌های درست وزارت جهاد کشاورزی بود که مشکلات انتقال ارز از سوی بانک مرکزی آثار آن را خنثی کرد. وی افزود: بنا بر آخرین آمار از ابتدای سال تاکنون یک میلیون و ۱۱۳ هزارتن برنج وارد کشور شده است و این امر بدان معناست که نسبت به برنامه ۲۰۰ هزار تن عقب هستیم. کشاورز با تأکید بر اینکه باید ۳۰۰ هزار تن برنج برای تأمین نیاز شب عید وارد شود، تصریح کرد: بانک مرکزی باید هر چه سریع‌تر ارز مورد نیاز به واردات برنج را تأمین کند تا شب عید به سبب کمبود، قیمت برنج خارجی در بازار افزایش نیابد. دبیرانجمن واردکنندگان برنج ادامه داد: عدم تأمین ارز به موقع به واردات برنج و استمرار روند کنونی در اختصاص ارز موجب شده تا نتوانیم میزان برنج مورد نیاز را وارد کنیم که در نهایت این امر بر آشفتگی بازار برنج شب عید دامن می‌زند. وی با اشاره به اینکه در سال‌های اخیر بخشی از برنج مورد نیاز از طریق قاچاق تأمین می‌شد، افزود: به سبب نوسان نرخ ارز دیگر قاچاق صرفه اقتصادی ندارد.

 

ارسال نظر