افزایش 28 درصدی دارایی خارجی‌ها در بورس تهران

۱۳۹۶/۰۶/۲۷ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۰۷۱۲۲
افزایش 28 درصدی دارایی خارجی‌ها در بورس تهران

بیش از 50 درصد سرمایه‌گذاری خارجی متعلق به اشخاصی از دو کشور آلمان و سوییس است

گروه بورس|

بورس تهران در تازه‌ترین گزارش خود درباره حضور سرمایه‌گذاران خارجی اعلام کرده است: در 5 ماهه نخست امسال نسبت به دوره مشابه پارسال با فعال‌تر شدن سرمایه‌گذاران خارجی، رشد 20 درصدی خرید و فروش سرمایه‌گذاران خارجی در بورس تهران رقم خورد، همچنین در پایان مرداد امسال نسبت به آغاز سال، در ارزش دارایی آنان 28 درصد افزایش مشاهده می‌شود.

به گزارش «تعادل»، مقایسه معاملات سرمایه‌گذاران خارجی از نظر حجمی نشان می‌دهد حجم خرید و فروش این افراد نیز 67درصد رشد داشته است. سرمایه‌گذاران خارجی در 37 صنعت بورس تهران حضور دارند. مقایسه ارزش دارایی سرمایه‌گذاران خارجی در پایان مرداد ماه نسبت به آغاز سال نشان می‌دهد آنان در 20 صنعت ارزش دارایی خود را افزایش و در 16 صنعت کاهش دادند. این سهم در یک صنعت بدون تغییر باقی ماند.

در 5 ماهه نخست امسال، اشخاص حقوقی خارجی 91درصد معاملات سرمایه‌گذاران خارجی را دراختیار داشتند و اشخاص حقیقی خارجی 9درصد از معاملات سرمایه‌گذاران خارجی را پوشش دادند. مقایسه این نسبت‌ها با دوره مشابه پارسال نشان از یکسان بودن این نسبت‌ها دارد. حضور سرمایه‌گذاران خارجی در بورس ایران پس از اجرای برجام (برنامه جامع اقدام مشترک)، روند افزایشی یافت؛ به‌طوری که میزان سرمایه‌گذاری خارجی در بازار سرمایه با رشد یک‌هزار و 328درصدی در دولت یازدهم از حدود 870میلیارد ریال در سال 1391 به 12 هزار و 530 میلیارد ریال در اسفند ماه 1395 افزایش یافت.

 اتصال به 30 کشور دنیا

بر این اساس، بهادر بیژنی جانشین رییس سازمان بورس در امور بین‌الملل، درباره آخرین اخبار درخصوص ارتباط با بازار‌های خارجی با بیان اینکه طرح همکاری با بازار سرمایه کره‌جنوبی هنوز به نتیجه نرسیده است، گفت: اولویت سازمان بورس توسعه فعالیت‌ بین‌المللی به‌ویژه در زمینه عملیات متولی‌گری سهام براساس پروژه XNET است. جانشین رییس سازمان بورس در امور بین‌الملل در گفت‌وگو با فارس گفت: مشکل سپرده‌گذاری (Custodian) یا تولی‌گری سهام میان بازار سرمایه ایران و نهادهای ناظر خارجی با اجرای همزمان چند پروژه در حال عملیاتی شدن است. وی با بیان اینکه پروژه XNET با نهاد ناظر یونان یکی از این طرح‌هایی است که بازار سرمایه ایران را به 30 کشور دنیا متصل می‌کند، عنوان کرد: با اجرای این طرح بسیاری از موانع سپرده‌گذاری سهام از طریق همکاری عواملی که در بازار سهام یونان و ایران هستند، حل می‌شود. به گفته وی، در حال حاضر اولویت فعلی سازمان بورس پروژه XNET بوده و این درحالی است که پروژه همکاری با بازار سرمایه کره‌جنوبی هنوز به نتیجه نرسیده است. این مقام مسوول درخصوص اینکه آیا می‌توان امیدوار بود که پول خارجی با تک‌نرخی شدن ارز به بازار بدهی و اسناد خزانه سرازیر شود؟ عنوان کرد: باوجود محرمانه بودن اطلاعات سرمایه‌گذاران خارجی، اما در حال حاضر برخی سرمایه‌گذاران خارجی در حال خرید اسناد خزانه اسلامی در بازار بدهی ایران هستند و این درحالی است که بیش از 50 درصد سرمایه‌گذاری که در بازار سرمایه ایران توسط خارجی‌ها انجام می‌شود متعلق به آلمانی‌ها و پس از آن سوییس و کشور‌های همسایه هستند. بیژنی با اشاره به نظارت بازار سرمایه بر رفتار سرمایه‌گذاران خارجی در ایران، یادآور شد: سرمایه‌گذاران خارجی یا به‌دنبال به دست آوردن سهمی از بازار یا به‌دنبال شناسایی سود هستند که بازار سرمایه ایران برای هر دو این سرمایه‌گذاران زمینه لازم را فراهم کرده است. به باور وی برخی سرمایه‌گذاران که ریسک‌گریز هستند اغلب به سمت اوراق خزانه اسلامی سوق می‌یابند، اما اشخاصی نیز وجود دارند که تلفیقی از سهام و اسناد خزانه را در بازار سهام تحصیل کرده‌اند.

 «فارکس» همچنان ممنوع

بیژنی در مورد اتصال به بازار الکترونیکی فارکس گفت: براساس آخرین اطلاعات موجود، فعالیت در بازار فارکس همچنان برای سرمایه‌گذاران داخلی ممنوع است، اما برای ارائه داده‌های مالی به بازارهای بین‌المللی سیاست سازمان بورس توسعه همکاری با شرکت‌های داده‌ورزی بزرگ است. وی افزود: وقتی با یک شرکت داده‌ورزی بزرگ مواجه شوید، نمی‌توانید انعطاف لازم را در نحوه ارائه اطلاعات جذب کنید. از این رو سازمان بورس تلاش می‌کند با شرکت‌های داده‌ورزی منعطف دایره همکاری خود را گسترش دهد که در این زمینه کشور یونان در اولویت همکاری قرار دارد. ارتباطات بازار سرمایه ایران با بورس یونان عمیق و دیرینه است و کمک می‌کند تا طرفین با اطمینان و آسوده خاطری بیشتری به سرمایه‌گذاران اطلاعات گسترده‌یی ارائه دهند. این مقام مسوول درمورد رفع موانع سپرده‌گذاری (Custodian) یا متولی‌گری سهام عنوان کرد: بحث ارتباطات بانکی از مهم‌ترین عناوین مشتری است که در این بین موضوع انتقال پول و مبادلات مالی میان بازارها را مطرح می‌کند که به شرایط کنونی کشور بستگی دارد. از این رو بازار سرمایه باید تمام تلاش خود را انجام دهد تا از بانک‌هایی که با ایران کار می‌کنند استفاده بهینه را داشته باشد. جانشین رییس سازمان بورس در امور بین‌الملل تاکید کرد: به نظر می‌رسد اگر پروژه ایکس‌نت ظرف کمتر از یک‌سال آینده به نتیجه برسد که با توجه به علاقه‌مندی کشور یونان و بانک‌های آنها برای همکاری با ایران بسیاری از مشکلات سپرده‌گذاری میان دو نهاد ناظر رفع و زمینه برای اتصال به 30 بورس دنیا فراهم خواهد شد. یونان همچنان از ساختارهای اقتصادی قوی برخوردار بوده و این کشور عضو اتحادیه اروپا برای همکاری با ایران در شرایط کنونی راغب‌تر شده است.

 تعامل با بورس هندوستان

بیژنی از همکاری با نهاد ناظر بازار سرمایه هندوستان نیز خبر داد و گفت: هندی‌ها برای همکاری با هر کشوری نیز به تاییدیه کابینه وزیران خود نیاز دارند و در حالی که انتظار می‌رفت با اتفاق‌هایی که در امریکا افتاد این همکاری متوقف شود، اما کابینه هندوستان تفاهمنامه همکاری با ایران را دو ماه قبل تایید و امضا کرده است. هندوستان یکی از بزرگ‌ترین اقتصاد‌های دنیاست و با توجه به پیشرفت در حوزه فناوری اطلاعات در زمینه آموزش و تبادل اطلاعات نیز بسیار توسعه‌یافته است. به گفته وی موسسه NISM هندوستان یا مدرسه خدمات مالی و بانکداری به‌عنوان یک موسسه معتبر آموزشی که ازسوی دولت این کشور حمایت می‌شود، جهت تبادل مطالب آموزشی و اطلاعات بین سازمان بورس و این موسسه در کنار فعالیت‌هایی که این دو نهاد ناظر دارند، همکاری خواهند داشت. این مقام مسوول گفت: هندوستان در بسیاری از سازمان‌های بین‌المللی صاحب کرسی بوده و ارتباط بازار سرمایه ایران با هندوستان باعث خواهد شد تا در تصمیم‌گیری بین‌المللی منافع سهامداران حاضر در بازار سرمایه ایران تامین شود.

 905 خارجی در بورس تهران

بر این اساس، نخستین کد سهامدار خارجی بازار سرمایه ایران در آبان ماه 73 صادر شد و تاکنون 905 کد سهامداری برای سرمایه‌گذاران خارجی صادر شده که از این تعداد، 228 کد (25 درصد) دراختیار سرمایه‌گذاران حقوقی خارجی و 677 کد (75درصد) دراختیار سرمایه‌گذاران حقیقی خارجی است.

آخرین اطلاعات حاکی از آن است که اکنون سرمایه‌گذارانی از امریکا، انگلیس، روسیه، آلمان، سوییس، سوئد، ازبکستان، چین، هلند، هند، ترکیه، لبنان، آفریقای‌جنوبی، ژاپن، قبرس، ایتالیا، امارات، نروژ، یونان، اندونزی، مالدیو، هنگ‌کنگ، قطر، عراق، پاکستان، سوریه، لوکزامبورگ، کویت، نیوزیلند، مالزی و افغانستان در بورس کشور ما فعالیت دارند.

 

 

ارسال نظر