ردیابی بمبهای هستهای با «اثرانگشت الکترونی»

ساینسنیوز| محققان میتوانند با مطالعه ذرات زیراتمی به محل نگهداری سلاحهای هستهیی پی ببرند و به این ترتیب مخفی نگهداشتن اطلاعات مربوط به مواد رادیواکتیو را دشوارتر کنند.
تشعشعات رادیواکتیو آرایش الکترونها را در مواد عایقی همچون آجر، چینی و شیشه تغییر میدهند، بنابراین با مقایسه موقعیت الکترونها در اتمها در نقاط مختلف دیوارها، پنجرهها و کف اتاقها میتوان اطلاعات اولیه و پرداختنشدهیی از محل ذخیره مواد رادیواکتیو و میزان قدرت این مواد به دست آورد. محققان این مقاله را به تازگی در Health Physics منتشر کردهاند. این روش به شناسایی منبع رادیواکتیویته نیز کمک میکند و نشان میدهد که یک اتاق حاوی مواد رادیواکتیو غیرقانونی با اهداف علمی، پزشکی یا ساخت سلاحهای هستهیی بوده است یا نه. روبرت هایس، مهندس هستهیی دانشگاه ایالتی کارولینای شمالی در رالی میگوید: مواد هستهیی مختلف، مخلوطی از اشعههای گاما، ایکس و غیره منتشر میکنند که مخصوص خودشان است. هر یک از این تشعشعات تا عمق خاصی از مواد عایق نفوذ میکنند، بنابراین با بررسی تغییر توزیع الکترونها در اعماق مختلف یک سطح عایق میتوان دریافت که این سطح در معرض چه نوع تشعشعاتی بوده است.
هایس و همکارانش از دانشگاه ایالتی اوکلاهاما در استیلواتر، این ایده را با دو کپسول حاوی مواد رادیواکتیو کبالت-60 و سزیم- 137 آزمایش کردند. هر یک از این کپسولها به اندازه یک باتری قلمی بودند. آنها کپسولها را در بالای دو آجر معمولی قرار دادند. مواد رادیواکتیو در اثر پرتوافشانی در طول شب به داخل آجر نفوذ کردند.
