اعتراض نانوایان تهران به قیمت «نان»

طی روزهای گذشته خبری مبنی بر تغییر سهمیه آرد یارانهای 300 نانوایی سنگک در استان تهران در برخی رسانهها منتشر شد. خبری که از سوی رییس اتحادیه نانوایان نان سنگک تکذیب شد.
طبق اعلام این اتحادیه مدتها پیش سهمیه نانوایان نان سنگک از گروه یک به گروه دو تغییر کرده است. به گفته محمد سلیمانی، گروه یک نانوایانی هستند که گندم 665 هزار تومانی دریافت میکنند و گروه دو نانوایانی هستند که گندم 900 تومانی از دولت میگیرند.
وقتی نانوایی گندم گروه یک را دریافت کند کمکهزینه بیشتری دریافت میکند و وقتی گندم نوع دو بگیرد؛ کمکهزینه کمتری دریافت میکند. امروز همه نانوایان نان سنگک تهران، گندم نوع دو دریافت میکنند. همچنین به گفته رییس اتحادیه نانوایان نان سنگک درحال حاضر یکسانسازی نرخ نانهای سنتی در 14 استان اعمال شده، اما هنوز این سیاست در تهران اعمال نشده است.
برهمین اساس نانوایان نسبت به این موضوع اعتراض دارند. پیشبینی میشود، این تغییر آرد یارانهای از نوع اول به نوع دوم سبب شود تا قیمت نان ساده حدود ۳۰۰ نانوایی سنگک در تهران از ۲ هزار تومان به ۳ هزار تومان تغییر پیدا کند. البته همچنان این نانواییها آرد یارانهای دریافت میکنند اما نرخ آرد یارانهای نوع دوم کمی بالاتر از نرخ آرد نوع یک است.
رشد قیمت نان در 14 استان
بیش از 3 سال است که قیمت نان تغییری نداشته است. برهمین اساس نانوایان به دنبال یکسانسازی نرخ نان سنتی هستند تا با این روش حداقل بتوانند اصلاحات رسمی در قیمت نان رخ دهد. چون در سه سال اخیر نانوایان اگرچه با تغییراتی اندک در نحوه ارایه خدمات تا حدودی قیمت نان را گران کردند. اما هر شکایت از نانوایی آنها را روانه تعزیرات کرده است. برای همین یکی از پروندههای بزرگ در تعزیرات پرونده نانوایان است. رییس اتحادیه نانوایان سنگکی پیشتر این موضوع را مطرح کرده بود. حال نانوایان به دنبال تغییر رسمی در قیمت نان هستند.
در همین حال سلیمانی به «اکوایران» درباره درخواست جدید نانوایان نان سنگک از دولت گفته است: درحال حاضر یکسانسازی نرخ نانهای سنتی در 14 استان اعمال شده است. به دنبال این یکسانسازی هم به فراخور هر استان قیمتها بین 30 تا 50 درصد رشد کرده است. او افزود: ما هم میخواهیم در تهران این یکسانسازی نرخ نانهای سنتی رخ دهد. ما مدتی است به وضع موجود اعتراض داریم. به باور نانوایان باید قیمت مصوب نان تغییر کند. نرخ فعلی به گفته آنها سه سال قبل تعیین شده بود. این نرخ امروز با توجه به نرخ تورم غیر منصفانه است. فعالان صنعت از نیمه سال گذشته درحال زیان هستند.
رییس اتحادیه نان سنگک در این باره گفت: قیمت آردی که دولت میدهد، صرفا 15 تا 20 درصد هزینههای نانوایان را پوشش میدهد، بقیه هزینه نانوایان از جمله هزینه دستمزد کارگر، بیمه، مالیات، آب، برق و گاز 85 درصد است که سالانه درحال رشد است. او افزود: سال 1400 دولت به دلیل اینکه قیمت نان را زیاد افزایش نداد به ما 20 الی 30 درصد کمکهزینه داد. کمکهزینه هم از طریق کارتخوان هر شب به حساب نانوایی ریخته میشد. البته ما راضی نبودیم ولی بالاجبار باید موافقت میکردیم چون دولت حاضر به افزایش قیمت نان نبود. سال گذشته قرار شد نرخ سال 1400 رسما تمدید نشود. اما اگر نانوایی قیمت نان را گرانتر از قیمت مصوب عرضه میکرد، تعزیرات نانوایان را جریمه میکرد. دولت آن سال به ما قول داد تا 80 درصد به ما کمکهزینه دهد؛ اما چون سال گذشته این بودجه تامین نشد، دولت نیز کمکهزینه وعده داده شده را پرداخت نکرد.
رییس اتحادیه نان سنگک ادامه داد: درحال حاض کمکهزینهای که دولت به ما میدهد، 27 درصد است. این 27 درصد حتی نیمی از هزینههای ما از جمله هزینه آب و برق، کارگر و اجار ملک و خمیر مایع را که الان نسبت به سه سال قبل بیش از صد برابر شده است پوشش نمیدهد. او افزود: ظرف چهار ماه اخیر قیمت یک خمیر مایع به یک میلیون و 500 هزار تا یک میلیون و 600 هزار تومان رسیده است.
خمیر مایع 400 هزار الی 500 هزار تومانی دولتی هم به ما نمیدهند یعنی هر کسی که بخواهد بگیرد باید کد یکتا بگیرد. الان دستمزد کارگر ماهر هم بین 6 میلیون تا 7 میلیون تومان است. سلیمانی گفت: دو سال گذشته قبض آب برای نانواییها حداکثر 500 هزار تومان تمام میشد. اما امروز گزارشهایی به ما میرسد که قبض آب بین 2 میلیون تا 3 میلیون تومان است. کمترین قبض آب حدود یک میلیون تومان است.
هرچند مقامات دولتی بارها اعلام کرده بودند، که قیمت نان رشد نخواهد کرد، اما خاندوزی وزیر اقتصاد دیروز در حاشیه جلسه هیات دولت به خبرنگاران گفته است که قیمتگذاری نان به صورت منطقهای انجام میشود و قیمت آن در سراسر کشور یکسان نیست. استانها نانهای منطقهای و محلیشان را با وزن و قیمتهای متفاوت میفروشند. او افزود: در سیستان و بلوچستان وزن یک چانه نان در حدود کیلو و در سایر استانها ۳۰۰-۴۰۰ گرم است. وزارت کشور درخواست افزایش قیمت نان توسط مقامات استانی را پس از بررسی، اعلام میکنند و پلتفرمها و نانوانیها نیز موظف به رعایت قیمت مصوب این وزارتخانه هستند.
وزیر اقتصاد ادامه داد: بنده گزارش قیمتگذاری انواع نان منطقهای و محلی را از وزیر کشور میگیریم و سیستم نظارتی بر نانواییها را ویژهتر میکنم. خاندوزی در عین حال بر تنظیمگری و قاعدهمند کردن هزینههای پلتفرمها و درگاههای اینترنتی فروش نان تاکید کرد و گفت: در ستاد تنظیم بازار این مساله را مطرح میکنم و اگر مصوبهای باشد آن را اجرایی خواهیم کرد.
