مشکل «چادر مشکی» چیست؛ مافیا یا قاچاق؟

۱۳۹۸/۰۸/۰۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۵۵۹۹۲

مدیرکل دفتر صنایع نساجی و پوشاک وزارت صنعت، معدن و تجارت مشکل اصلی ناکامی کشور در تولید چادرمشکی پس از ۴۰ سال را قاچاق دانست و گفت: در حالی که سازمان حمایت باید بر قیمت‌ها نظارت کند، دلالان چادر مشکی وارداتی ۳ تا ۵ دلاری را به‌ قیمت نجومی به مردم می‌فروشند.

افسانه محرابی در گفت‌وگو با تسنیم درباره دلیل عدم تولید چادر مشکی در کشور عنوان کرد: یکی از موارد خیلی مهم در بحث رقابت‌پذیری و تولید یک محصول باکیفیت و رقابت‌پذیر، موضوع مواد اولیه و بِه‌روز بودن تکنولوژی است، به‌عبارتی اگر مواد اولیه خوب و تکنولوژی هم به‌روزرسانی شده باشد محصول باکیفیت تولید خواهد شد و بازار روی خوشی به آن کالا نشان خواهد داد. در بخش چادر مشکی پیش از این نخ «آی‌تی‌وای» در ایران تولید نمی‌شد اما در حال حاضر کارخانه حجاب شهرکرد با تولید 10 میلیون متر واحد پارچه تنها واحد فعال در حوزه چادر مشکی است که از نخ‌های «آی‌تی‌وای» داخلی استفاده می‌کند. البته ما امروز به‌اندازه نیاز این واحد تولیدی نخ «آی‌تی‌وای» در اختیار داریم. او ادامه داد: در موضوع چادر مشکی باید به این نکته اشاره کنم که کیفیت این نخ در تولید بسیار مهم است و ما در این رابطه مشکلی نداریم، علاوه بر این حوزه رنگرزی و چاپ و تکمیل پارچه هم مهم است، به‌ نحوی که پارچه باید از نظر تثبیت رنگ، زیردست، سبکی، پُرز نگرفتن و موارد دیگر مشکلی نداشته باشد. در این بخش اکثر رنگ‌ها وارداتی هستند و ما برای چادر مشکی احتیاج به ثبات رنگ داریم.

این مقام مسوول درباره جزییات 2 طرح وزارت صنعت برای تولید چادرمشکی در کشور نیز گفت: اکنون با توجه به جمعیت کشور حدود 32 میلیون نفر بانوان بالای 15سال هستند و ما حداقل نیازمند 97 میلیون متر پارچه چادرمشکی هستیم که 10 میلیون متر آن را حجاب شهرکرد تامین می‌کند، یعنی حدود 87 میلیون متر پارچه کمبود داریم که البته در سطح بازار صحبت از نیاز 50 میلیون متری است. با توجه به تبلیغات، مشوق‌های صورت‌گرفته و پیگیری‌ها برای تشویق تولیدکنندگان و سرمایه‌گذاران برای ورود به این حوزه دو تا سه طرح در بخش چادر مشکی مطرح شده است. او افزود: یکی از این طرح‌ها مربوط به کارخانه «دسترنج رضابافت قزوین» است که قرار شده حداکثر طی یکی، دو سال آینده حدود 30 میلیون متر پارچه چادر مشکی در این واحد تولید شود. نکته قابل اهمیت تولید نخ در همین واحد است به‌نحوی که خودشان کار ریسندگی‌ را هم انجام خواهند داد و رِنج‌های نمره‌ای مختلف نخ را تولید خواهند کرد که منجر به تولید انواع چادر مشکی خواهد شد. علاوه بر این با کارخانه «کرپ‌ناز کرمانشاه» هم صحبت‌هایی شده تا در زمینه چادرمشکی حضور پررنگی داشته باشند. مردم از قدیم با این برند آشنا بوده و قرار است 10 میلیون متر پارچه چادر مشکی هم این کارخانه تولید کند.

محرابی درباره منابع مالی طرح‌ یاد شده نیز عنوان کرد: سرمایه‌گذار کارخانه «دسترنج رضابافت» یک سرمایه‌‌‌گذار قوی است که از قبل هم در زمینه‌هایی که فعالیت کرده برای آوردن ماشین‌آلات تسهیلاتی را درخواست نکرده است. این سرمایه‌گذار کلا قصد تولید پارچه‌های کرپ در انواع و اقسام طرح‌ها‌ و رنگ‌ها را دارد که یک بخشی از آن پارچه‌ها تولید چادر مشکی است. اینکه می‌گویم دانش فنی باید درست انتقال پیدا کند منظورم دانش لازم برای تولید مواد اولیه و چاپ و رنگرزی و تکمیل برای تولید چادر مشکی است، واحدهای ما حتماً تلاش خودشان را می‌کنند که کیفیت کالاهایشان را افزایش دهند اما امروز در حد معقول مصرف هستند. او تصریح کرد: به‌صورت کلی ماهیت کالاهای نساجی و پوشاک یک ماهیت قاچاق‌پذیر است. اکنون فقط صحبت از قاچاق پوشاک است اما قاچاق پارچه کمتر از پوشاک‌‌ نیست. برای جلوگیری از این موضوع باید قیمت تمام‌شده‌ محصولات را کاهش داد و همزمان به ارتقای کیفیت هم توجه کرد. اتفاقاً بنده در جلساتی که با معاونت پیشگیری ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز داشتم تأکید کردم که اصلی‌ترین کار برای حمایت از تولید و مصرف‌کننده کاهش قیمت تمام‌شده تولیدات است.

مدیرکل دفتر صنایع نساجی و پوشاک وزارت صمت توضیح داد: البته در بخش تسهیل فضای کسب‌وکار و تامین مواد اولیه واحدهای تولیدی هم باید تمام اقدامات لازم صورت گیرد تا تولیدکننده بتواند محصول با کیفیت و قیمت مناسب راهی بازار کند. امروز موضوع کاهش سهم بیمه کارفرما و معافیت‌های مالیاتی برای واحدهای تولیدی مطرح است که در دست بررسی است. به هر حال ما بسته‌ای آماده کرده‌ایم که از طریق آن بتوانیم جذب سرمایه‌گذاری را انجام دهیم. اگر امروز یک واحد تولیدی بخواهد کار خود را برای تولید حدود 10 میلیون متر پارچه آغاز کند حداقل 300 تا 350 میلیارد تومان هزینه نیاز دارد (به‌جز قیمت تولید نخ آی‌تی‌وای) . البته این رقم بستگی به ماشین‌آلات هم دارد و حتی شاید این هزینه بیشتر هم شود.

 

ارسال نظر