بورس می‌تواند اقتصاد ایران را متعادل کند؟

۱۴۰۲/۰۱/۳۰ - ۱۵:۵۱:۰۶
کد خبر: ۲۰۳۷۱۳
بورس می‌تواند اقتصاد ایران را متعادل کند؟

محسن علی حسینی، کارشناس اقتصادی و بازار سرمایه و استاد دانشگاه است. وی معتقد است دولت باید اجازه دهد دست نامرعی بورس، اقتصاد را به تعادل برساند.

به گزارش تسنیم، وی خواستار تعیین تکلیف دستور رئیس جمهور برای واگذاری صنعت خودرو  و نیز تشکیل کمیته ای برای رسیدگی به این مسأله است.

دیگر نظرات وی را در خصوص وضعیت بورس در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم در ادامه می خوانید.

وضعیت بازار سرمایه را چطور ارزیابی می کنید؟

وضعیت بازار سرمایه در این روزها امیدبخش وامید آفرین شده است. البته از سال قبل پیش بینی می شد که این بازار در سال 1402 وضعیت بهتری کند که این پیش بینی ها در حال تحقق است. چرا که بقیه مولفه های اقتصاد، همچون ارز، مثل طلا، مسکن و... افزایش خود را داشته و بازار بورس و سرمایه از این تغییرات و تحولات عقب مانده و لازم است تا این تفاوت جبران شود.

دلایل زیادی در خصوص این عقب ماندگی بورس وجود که فعالان بازار بر آنها واقفند.

مهمترین مشکلی که در بازارها وجود دارد دخالت غیرمتعارف دولتها در آنهاست. زمانی دخالت دولت با هدف حمایت صورت می گیرد می تواند اثر مثبت داشته باشد ولی زمانی که با این هدف که بازار بورس محفلی برای ایجاد درآمد باشد، چالش آفرین می شود که در سالهای اخیر نیز شاهد چنین مسائلی بودیم.

بازار سرمایه در ایران آنقدر عمیق و بزرگ نیست و به راحتی از تصمیمات و اقدامات سازمانهای به ویژه دولتی و وابسته به دولت از تصمیمات تئوریک، فروش سهام، قیمتگذاری و... تأثیر می پذیرد. نمونه بارز آن تأثیر تعیین دستور قیمت خودرو است.

اگر اجازه داده می شد با واگذاری شرکتهای خودروسازی در بورس و عرضه سهامشان، قیمتها به قیمت بازار نزدیک می شد و دلال بازیها به حداقل می رسید و سود حاصل نیز به جیب خودروسازها، سهامداران ، مردم و دولت می رفت.

 اگر دخالت در حوزه خودرو و بورس از سوی دولت به حداقل می رسید، الان وضعیت بورس خیلی بهتر شده بود.

روند تحولات بازار بورس را چطور می بینید؟

به نظر من امسال حتماً شاخص بورس شاخص مقاومت خود را می شکند و به اهداف بالاتر خواهد رسید.

با توجه به افزایش موضوعات اقتصادی می توان وضعیت بازار بورس را چنین تحلیل کرد که موتور محرکه بازار بورس می تواند موضوعاتی همچون مسائل خودرویی اعم از قیمت گذاری، فروش و... باشد.

 اگر در انتهای سال 1401 در روند قیمت گذاری خودرو دخالت نمی شد، الان بازار بورس رونق گرفته بود.

به نظر محرک اصلی بازار سرمایه صنایع خودروسازی است.

رئیس جمهور اسفند 1400 و فروردین 1401 درپی بازدید از یکی از شرکتهای خودروسازی دستور داد که این شرکتها به بخش خصوصی سازی واگذار شود. چه شد نتیجه این دستور؟ چرا کمیته ای برای رسیدگی به این مسأله ایجاد نمی شود؟

کمیته ای از نمایندگان مجلس و زیر نظر معاون اقتصادی رئیس جمهور در این خصوص تشکیل شود و به این مسأله رسیدگی شود که مشکل عدم واگذاریها چیست و به حل آنها اقدام شود.

به جای یارانه دادن به مردم ، درآمد آنها را بیشتر کنیم و این کار از مسیر بازار سرمایه شدنی است.

رشد اقتصادی با رونق بورس حاصل می شود.

با رونق بورس و واگذاریها و عرضه سهام و... مالیات بیشتری نیز از محل خرید و فروشها حاصل دولت خواهد شد. دولت قیمت گذاریها را رها کند و اجازه دهد عرضه و تقاضا تعیین کننده باشند.

در بحث سرمایه گذاری خارجی نیز لازم است ابتدا قیمتها واقعی شده و از سویی به ثبات اقتصادی رسید.

 در حال حاضر نرخ دلار بسیار پرنوسان بوده و این مسأله برای سرمایه گذاری پر ریسک است. دلار باید بدون تغییر بماند تا سرمایه گذار بتواند در خصوص هزینه یابی، قیمت مواد اولیه و... تصمیمات لازم را اخذ کند.

 توصیه شما به دولت چیست؟

خطاب به آنها توصیه کنم: آقای دولتمردان در بورس دخالت  نکنید و اجازه دهید دست نامرعی بورس اقتصاد را به تعادل برساند. به وعده هایتان عمل کنید. اگر شورای رقابت تعیین قیمت کرد در آن دخالت نکنید.

 کمک کنید منابع مردم به سمت بورس که به نوعی همان تولید است هدایت شود.

ارسال نظر