رویداد

۱۴۰۱/۰۹/۲۲ - ۰۲:۵۲:۰۳
کد خبر: ۱۹۵۲۷۷

آسیب به اعتماد سرمایه‌گذاران با قطعی گاز

صدای بورس| یحیی آل‌اسحاق، رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق از شکست اعتمادسازی دولت‌ها در بورس سخن گفت و ادامه داد که قطعا گاز یکی از عوامل مهم برای ادامه کار واحدهای صنعتی است. مشخص است که اگر گاز با قطعی مواجه شود ادامه کار صنایع و بسیاری از واحدها غیرممکن می‌شود و به نوعی از کار خواهند افتاد. همچنین که جایگزینی گاز با سوخت‌های دیگری همچون گازوییل بسیار کار سختی است از این حیث که هم برای محیط زیست خطرناک است و هم از بعد نقل و انتقال و هم از بعد ذخیره‌سازی کاری است که قطعا برای واحدهای تولیدی مشکل ساز است و به آنها لطمه وارد می‌کند. زمانی بحث قطعی گاز مطرح است و زمانی دیگر بحث تغییر نرخ و قیمت گاز، آنچه که مشهود است این است که به علت مصرف زیاد گاز خانگی یا به نوعی اولویت داشتن گاز خانگی راه چاره را در این موضوع دیده‌اند که گاز صنعتی و واحدهای تولیدی را قطع کنند یا تغییر جهت دهند اما در هر صورت نقش بسیار زیادی خواهند داشت در قیمت تمام شده که اگر قیمت‌ها را در حوزه تولید افزایش دهند و قطع شود، واحدهای بسیاری مجبور می‌شوند که کار خود را تعطیل کنند. بنابراین به نظر می‌رسد که هم در مساله تولید و هم در حوزه نقل و انتقال باید سرمایه‌گذاری جدی انجام شود و این ممکن است به کمک خود واحدهای صنعتی و تولیدی انجام شود یعنی اینکه نقل و انتقال گاز و زیربناهای لازم را توسعه دهند و چه بسا که از این واحدها هم بتوان کمک گرفت اما قطعی آن قطعا بدون ضرر نخواهد بود. نکته دیگری که وجود دارد، این است که زمانی که افرادی وارد بخش خصوصی شدند و واحدهایی را تاسیس کردند با این پیش فرض بوده که گازشان تامین می‌شود یعنی اگر قرار بود که گاز نباشد از ابتدا مسائلی همچون برآورد اقتصادی به صورت دیگری انجام می‌شد و به نوعی در حال حاضر که سرمایه‌گذاری انجام شده، قطعی گاز لطمات زیادی به سرمایه‌گذاران و سرمایه‌گذاری‌ها وارد می‌کند و اعتماد را نیز از بین می‌برد، علاوه بر آنکه تعطیلی واحدهای اقتصادی در شرایطی که باید از تولید حمایت کرد، بسیار خطرناک است.

دولت برای افزایش قدرت صادرات، نرخ خوراک صنایع را اصلاح کند

بازارسرمایه| فریدون عباسی دوانی، عضو کمیسیون انرژی مجلس درباره قیمت خوراک گاز پتروشیمی‌ها و تأثیر آن بر بازار گفت: به‌طور کلی دولت باید از صنایع حمایت کند؛ چرا که این حمایت علاوه بر اشتغال‌زایی، ثروت کشور را افزایش می‌دهد. این حمایت هم نباید به‌گونه‌ای باشد که بعضی افراد خاص از آن بهره‌مند شوند. اگر همه جامعه از این حمایت بهره‌مند شوند، معقول ‌و منطقی خواهد بود. این عضو کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه قیمت‌ حامل‌های انرژی تا حدودی تحت تأثیر قیمت‌های جهانی است، گفت: با این حال دولت باید قیمت حامل‌های انرژی در بخش صنعت را به‌گونه‌ای تنظیم کند که قدرت صادرات داشته باشیم. این یعنی قیمت باید با کشورهای دیگر قابل رقابت باشد؛ اما این بدان معنا نیست که راندمان کارخانه‌ها و صنایع و روابط کار را در نظر نگیریم. به عنوان مثال باید مهارت، مصرف برق و راندمان کلی صنایع را در نظر داشته باشیم. این عضو مجمع نمایندگان استان فارس درباره فرمول محاسبه خوراک گاز صنایع گفت: فرمول تعیین خوراک گاز پتروشیمی‌ها باید ضریب انعطاف داشته باشد. زمانی که می‌خواهد سودجویی اتفاق بیفتد یا می‌خواهد بر قیمت کالا یا حامل‌های داخلی تأثیر بگذارد، ضریب تخفیف داشته باشد. قیمت گاز در کشور ما با نفت تعیین می‌شود؛ اما باید ببینیم تولید آن کارخانه یا صنعت چیست و چه قدر از قیمت محصول را منبع انرژی تعیین می‌کند. این موضوع باید به تعادل برسد. قیمت انرژی باید بر مبنای میزان سهم انرژی در آن محصول تعیین شود. نماینده مردم کازرون در مجلس یازدهم با اشاره به جنگ روسیه و اوکراین و افزایش قیمت گاز در اروپا گفت: روند افزایش قیمت گاز در اروپا ادامه پیدا نکرد. علتش هم این بود که اروپا ماجرا را مدیریت کرد. این کشورها صاحب علم تجارت هستند و فورا از یک طرف به سمت زغال سنگ رفتند و از طرف دیگر رایزنی اقتصادی کردند. این در حالی است که ما در شرایط تحریمی هستیم. بنابراین با وجود نزدیک شدن به فصل سرما، قیمت انرژی در اروپا بعد از یک دوره افزایش کاهش یافت؛ چرا که مدیریت آنها مثبت بود. این عضو کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به ضرورت بررسی و پیش‌بینی رفتار روسیه در اقتصاد جهانی اظهار کرد: ما باید رفتار روسیه در قبال نفت و فولاد را بررسی کنیم. ممکن است روسیه بخواهد زیر قیمت تجارت کند که قطعا بر روی بازار ما تاثیر می‌گذارد. اروپایی‌ها خیلی زود خود را تطبیق می‌دهند. آنها هنوز مستعمره دارند و منابعشان را تأمین می‌کنند. اروپا ارتباطات وسیع دارد. دولت باید روی تعرفه صادرات برنامه‌ریزی داشته باشد. مثلا یک کشاورز یا صنعت‌گر باید بداند که تا سه سال آینده چه اتفاقی قرار است بیفتد.

عرضه ال‌اچ‌سی صادراتی پارس‌بهین پالایش نفت قشم در بورس

 بورس انرژی| دیروز شرکت پارس‌بهین پالایش نفت قشم برای نخستین‌بار ۲۰ هزار تن از فراورده ال‌اچ‌سی (برش سبک حاصل از پالایشگاه نفت و پتروشیمی به جز بنزین و گازوئیل) را در رینگ بین‌الملل بورس انرژی ایران عرضه می‌کند. نوع معامله برای این عرضه کشف پریمیوم در نظر گرفته شده است و تحویل آن به صورت دریایی خواهد بود. فرآورده ال‌اچ‌سی درجه‌ای از فرآورده ال‌اف‌اس (برش سبک حاصل از پالایشگاه نفت و پتروشیمی به جز بنزین و گازوئیل) است.

 

ارسال نظر