به صدا درآمدن زنگ خطر سقوط شاخص

۱۳۹۵/۱۰/۰۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۵۷۸۶۳

گروه بورس

عرضه سهام از سوی معامله‌گران خرد و حقیقی طی روز گذشته موجب کاهش شاخص کل تا رقم 79هزار و 691 واحد شد. این کاهش 109واحدی درحالی روی داد که شاخص کل در ساعات ابتدای معاملات تا 70واحد مثبت پیش رفت اما هراس سهامداران از آینده مبهم بازار در هفته‌های پیش رو اجازه نداد تا شاخص کل در دامنه مثبت پایدار بماند. به گزارش«تعادل» طی روزهای اخیر بازارهای رقیب، پویاتر از بازار سرمایه بوده‌اند و بر همین اساس نماگرهای بورس قرمزپوش شدند. رشد قیمت طلا و ارز عاملی برای کوچ احتمالی نقدینگی از بازار سرمایه به این بازارها ارزیابی شده است اما خبرهایی چون کاهش قیمت فلزات اساسی، تغییرات در تعیین نرخ خوراک پتروشیمی‌ها همچنین راه افتادن بازارهای اختیار معامله در بورس کالا عواملی بودند که بازار سرمایه را تحت تاثیر خود قرارداد‌ه‌اند.

براساس این گزارش، دیروز افزایش عرضه سهام از سوی معامله‌گران اغلب حقیقی در نمادهای معاملاتی پیشرو بازار به ویژه در گروه فولادی‌ها و سنگ‌آهنی‌ها باعث شد تا بازار سهام در آخرین روز معاملاتی این هفته تحرک چندانی برای سبزپوش شدن نماگرهای منتخب خود نداشته باشد.


3 عامل نزول شاخص کل

باقر خادمی، کاشناس بازار سرمایه روند رکودی دو هفته اخیر بازار سرمایه را نشات گرفته از 3 عامل ارزیابی می‌کند و در این باره می‌گوید: افزایش قیمت دلار و سکه موجب شده تا بخشی از نقدینگی بازار سهام خارج شود که این امر در افزایش عرضه‌ها به خوبی مشهود است. عامل دیگر کاهش حجم و ارزش معاملات و بسته بودن تعداد زیادی از نمادهای بورسی است که موجب قفل شدن دارایی مردم و عدم دادوستد در تمامی ظرفیت‌های بازار سرمایه است. رویه اخیر بازار سرمایه مبنی بر عدم اطلاع‌رسانی قبلی برای متوقف کردن نمادها؛ عاملی شده تا هراس بر بازار سهام شدت یافته و شاخص کل در ورطه سقوط قرار بگیرد.

این کارشناس از منظر یک تحلیل‌گر تکنیکالی نیز روند شاخص کل را ارزیابی می‌کند و توضیح می‌دهد: با توجه به رشد (تصنعی) اخیر شاخص کل در قالب یک «موج صعودی» با توجه به نزدیک شدن به محدوده روانی 82هزار قابل پیش‌بینی بود که شاخص کل نیاز به اصلاح دارد. بر این اساس طی روز‌های اخیر شاخص کل با شکستن خط روند خود (همان طور که در تصویر مشخص است) فاز اصلاحی در پیش گرفته است. در کوتاه‌مدت شاخص می‌تواند تا 78هزار و 800واحد افت داشته باشد اما در حالت بدبینانه و در صورت عدم شاخص‌سازی، افت تا محدوده 72هزار واحدی مناسب و منطقی است. به نظر می‌رسد در بازه زمانی یک تا دو ماه آینده این اتفاق بیفتد و پس از اصلاح ایجاد شده، انتظار می‌رود تا محدوده 82 هزار واحدی، شاخص رشد کرده و به احتمال زیاد تا خرداد ماه سال آینده، شاخص کل روند رو به رشدی داشته باشد.


تداوم روند نزولی در تحلیل تکنیکال

در همین رابطه حسین خانجمالی در گفت‌وگو با «تعادل» درخصوص تحلیل‌های تکنیکالی پیش‌بینی‌کننده شاخص کل معتقد است: الگوهای تکنیکالی و بنیادی بازار سرمایه به دلیل متغیرهای اقتصادی روند نزولی را نشان داده و این رکود بازار، موضوع غیرقابل پیش‌بینی تلقی نمی‌شود.

این کارشناس بازار سرمایه می‌افزاید: زمانی که صورت‌های مالی شرکت‌ها را بررسی می‌کنیم درمی‌یابیم که رکود ماهای گذشته همچنان بر شرکت‌ها حاکم است و هنوز بنگاهای اقتصادی نمی‌توانند عملکرد قابل قبولی از خود ارائه دهند. این درحالی است که مطابق با آمارهای منتشر شده از سوی مرکز آمار و بانک مرکزی از رشد اقتصادی سال جاری، انتظارها برای انتشار صورت‌های مالی جذاب‌تر افزایش یافته است. به عبارت دیگر تا زمانی که رشد اقتصادی اعلام شده نتواند خود را در صورت‌های مالی شرکت‌ها نشان دهد، تحلیل‌های بنیادی بازار سهام به آینده خوشایندی ختم نمی‌شود.


داد و ستدهای بازار سرمایه

شاخص کل بازده و قیمت نقدی بورس تهران در پایان معاملات دیروز سه‌شنبه 8 دی ماه 95 با کاهش 109واحدی روی رقم 79هزار و 691 واحد متوقف شد. همه شاخص‌های اصلی بازار سرمایه دیروز منفی بودند. بر این اساس، شاخص قیمت(وزنی- ارزشی) 58 واحد، شاخص کل(هم وزن) 73واحد، شاخص قیمت(هم وزن) 58 واحد، شاخص آزاد شناور 349واحد، شاخص بازار اول 111واحد، شاخص بازار دوم 387واحد و شاخص 30شرکت برتر 7واحد افت کرد. ارزش کل معاملات دیروز بورس تهران به بیش از 221میلیارد تومان بالغ شد که ناشی از دست به دست شدن یک میلیارد و یک‌صد میلیون سهم و اوراق مالی قابل معامله طی 56 هزار و 376نوبت داد و ستد بود. نکته قابل تامل اینکه دیروز ارزش معاملات در بازار نقد بورس تهران از 127میلیارد تومان فراتر نرفت.

براساس این گزارش، دیروز معاملات سهام در نماد معاملاتی3شرکت فولاد مبارکه با 23واحد، معدنی و صنعتی گل‌گهر با 21واحد و هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس با 14واحد کاهش، بیشترین تاثیر منفی بر محاسبه شاخص کل بورس را به نام خود ثبت کرد.

در مقابل معاملات سهام در نماد معاملاتی 3شرکت پتروشیمی شازند با 17واحد، پتروشیمی پردیس با 15واحد و پارس خودرو با 14واحد افزایش، بیشترین تاثیر مثبت را بر محاسبه این نماگر به دوش کشیدند. طی معاملات دیروز نماد معاملاتی شرکت‌های کارتن مشهد، حق تقدم خرید سهام پتروشیمی دهدشت و گروه فن‌آوا از سوی ناظر بازار سهام بازگشایی و در مقابل نماد معاملاتی حق تقدم خرید سهام سرمایه‌گذاری اعتبار ایران و حق تقدم خرید سهام نفت پارس متوقف شدند.

دیروز در نماد معاملاتی صنعتی دریایی ایران کمتر از 30میلیون سهم به ارزش بیش از 8 میلیارد تومان به کدهای درون‌گروهی منتقل شد. در نماد معاملاتی گسترش صنایع انرژی آذرآب دیروز 16میلیون سهم به ارزش بیش از 4میلیارد تومان معاملات درون‌گروهی از سوی سهامداران عمده این سهم همراه بود.

13 میلیون سهم سرمایه‌گذاری اعتلاء البرز نیز دیروز به ارزش کمتر از 2 میلیارد تومان کد به کد شد. در ایران ترانسفو دیروز اندکی بیش از 7.5میلیون سهم به ارزش 11میلیارد تومان با معاملات درون‌گروهی سهامداران عمده همراه شد. همچنین بیش از 6.5میلیون سهم صنایع فولاد آلیاژی یزد به ارزش بیش از 1.5میلیارد تومان میان کدهای سهامداران عمده این سهم جابه‌جا شد. در ملی صنایع مس ایران اما 6میلیون سهم به ارزش بیش از یک‌میلیارد تومان کد به کد شد. اندکی بیش از 5میلیون سهم پمپ‌سازی ایران به ارزش کمتر از 2میلیارد تومان دست به دست شد. نمادهای فملی (ملی صنایع مس)، فولاد (فولاد مبارکه) و خپارس (پارس خودرو) با بیشترین تاثیر منفی، شاخص را پایین کشیدند، در مقابل، وبانک (سرمایه‌گذاری گروه توسعه ملی)، وصندوق (سرمایه‌گذاری صندوق بازنشستگی)، پارسان (نفت و گاز پارسیان) و جم (پتروشیمی جم) با بیشترین تاثیر مثبت، مانع افت بیشتر شاخص شدند.

بیشترین افزایش قیمت در معاملات دیروز به حق‌تقدم نفت پارس، کابل البرز، حمل‌ونقل بین‌المللی خلیج‌فارس، مس شهید باهنر و معدنی دماوند تعلق گرفت. نوسازی و ساختمان تهران، حق‌تقدم داروسازی روزدارو، حق‌تقدم سایپا شیشه، حق‌تقدم سرمایه‌گذاری اعتبار ایران و حق‌تقدم پارس‌خودرو نیز با بیشترین کاهش قیمت مواجه شدند. شاخص کل فرابورس نیز دیروز با پنج واحد افت به رقم 857واحد رسید.

در معاملات دیروز، بیش از 289میلیون سهم و حق‌تقدم به ارزش بیش از یک‌هزار و 821میلیارد ریال در 17هزار و 559نوبت خرید و فروش شد. در معاملات دیروز، بیش از 650میلیون سهم و حق‌تقدم به ارزش بیش از یک‌هزار و 131میلیارد ریال در 48هزار و 825نوبت دادوستد شد.

دیروز بازار سهام درحالی عرضه‌های پرحجم حق‌تقدم خرید سهام پارس خودرو را در محدوده صفر تابلو به نظاره نشستند که انتظار برای انتشار گزارش‌های امیدوارکننده در برخی تک‌سهم‌های گروه پتروشیمی باعث شد تا قیمت سهام تا مثبت کامل در دامنه نوسان مجاز قیمتی پیش رود. در این گروه دیروز باوجود افزایش عرضه سهام ازسوی معامله‌گران به‌ویژه حقوقی در نماد پتروشیمی شازند اما این سهم دیروز توانست در مثبت کامل با تثبیت صف خرید کمتر از 7میلیون سهمی به کار خود پایان دهد.

همزمان دیروز در پتروشیمی آبادان نیز باوجود برخی عرضه‌های پراکنده، اما این سهم در دامنه نوسان مثبت قیمتی تعدیل شد. در این نماد معاملاتی موضوع افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها و اصلاح بنیادی در برخی خطوط تولیدی مورد توجه معامله‌گران قرار گرفته است.


دادوستدهای فرابورس

شاخص کل فرابورس دیروز با رشد 8.1واحدی سبزپوش ماند و به ارتفاع 865واحدی رسید. دیروز نماد «زاگرس» 2.9واحد تاثیر مثبت بر آیفکس گذاشت و در مقابل نمادهای «مارون» و «هرمز» این‌بار، خلاف روند روزهای اخیر خود که به سبزپوشی شاخص منجر می‌شدند تا نزدیک به 2واحد اثر منفی بر آن داشتند. در جریان معاملات این روز در مجموع بازارهای فرابورس ایران بیش از 203میلیون ورقه به ارزش 108میلیارد تومان دست به دست شد. نقل و انتقال 683هزار ورقه به ارزش 60میلیارد تومان نتیجه معاملات صورت‌گرفته در بازار اوراق با درآمد ثابت بود که اسناد خزانه اسلامی مرحله نهم با حجم 372هزار ورقه و ارزش 31میلیارد تومان در صدر این بازار ایستاد. دیروز بازار اول 14میلیون دادوستد به ارزش 31میلیارد تومان و بازار دوم 75میلیون معامله به ارزش 20میلیارد را به ثبت رساندند. همچنین در بازار پایه 1.8میلیون سهم به ارزش 2میلیارد تومان مورد دادوستد قرار گرفت. همچنین بازار پایه توافقی نیز 109میلیون دادوستد را به ارزشی بیش از 18میلیارد تومان رقم زد.

بازار تسه دیروز با افت تعداد معاملات و ارزش بازار همراه بود به‌طوری که طبق دادوستدهای دیروز پس از انجام 58میلیون معامله، ارزشی بیش از 4میلیارد تومان به ثبت رسید تا روند این بازار همچنان نزولی تداوم یابد.


عرضه‌های بورس کالا

تالار صادراتی بورس کالای ایران دیروز (چهارشنبه 8دی) میزبان عرضه 20هزار تن گندم دوروم استان خوزستان بود. تالار فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی در آخرین روز هفته شاهد عرضه 116هزار و 942تن انواع قیر، وکیوم باتوم، لوب کات، گوگرد و مواد شیمیایی بود. براساس این گزارش، 55هزار تن سنگ‌آهن دانه‌بندی مجتمع سنگ‌آهن جلال‌آباد و 38هزار تن انواع قیر شعب مختلف شرکت نفت پاسارگاد، فومن شیمی گستر، پالایش نفت شیراز، قیرآکام، عایق اصفهان و 200تن عایق رطوبتی شرکت‌های صدف گستر دلیجان و عایق باران خرمدشت نیز در تالار صادراتی عرضه شد. این گزارش حاکی است 10هزار تن تختالC شرکت فولاد خوزستان، 240تن بیلت، 500تن شمش هزار پوندی، 2هزار و 830تن شمش آلیاژی شرکت ایرالکو، یک هزار تن شمش هزار پوندی شرکت هرمزال، یک هزار و 700تن کک متالورژی شرکت کک‌سازی زرند و 21کیلوگرم شمش طلای معدن زرشوران در تالار محصولات صنعتی و معدنی عرضه شد.

براساس این گزارش 100تن روغن خام سویا، 800تن شکر سفید، یک هزار تن کنجاله سویا پلیت، 21هزار تن گندم خوراکی و 2هزار تن گندم دوروم، 90تن جو دامی و 150تن ذرت دانه‌یی نیز در تالار محصولات کشاورزی عرضه شد. علاوه براین، 14تن جو دامی و 8هزار و 75تن ذرت دانه‌یی نیز در قالب طرح قیمت تضمینی و به صورت فیزیکی و 34هزار و 273تن ذرت دانه‌یی در قالب گواهی سپرده کالایی در این تالار عرضه شد.

مشاهده صفحات روزنامه