تصویر کمرنگ سرطان در جوار اقیانوس اطلس

۱۳۹۵/۰۸/۰۶ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۵۳۹۴۷

گروه گوناگون|

باتوجه به گسترش و شیوع بالای سرطان، هنوز این بیماری در بسیاری از کشورها تابوی اجتماعی خاصی دارد. همین مساله در شناسایی و تحت‌درمان قرار گرفتن بیماران مبتلا به سرطان اختلال و کندی ایجاد می‌کند. در کشورهای توسعه‌یافته از سرطان به‌عنوان طاعون معاصر یاد می‌کنند که مدام در حال افزایش است. برخی گزارش‌ها، نشان ‌می‌دهند که در کشورهای غربی سونامی سرطان اتفاق افتاده است. در مقابل، کمترین میزان ابتلا به سرطان در کشورهای غرب آسیا و آفریقایی به ثبت رسیده است. به‌نظر می‌رسد سبک زندگی در مناطق مختلف تاثیر زیادی در ابتلا به سرطان دارد.

در آخرین گزارشی که از آمار مبتلایان به سرطان در کشورهای مختلف ارائه شده است، 10کشور معرفی شده‌اند که پایین‌ترین تعداد ابتلا به ‌سرطان را دارند. این آمار از یک گروه سنی مشخص در کشورها به دست آمده است. نیجر، نخستین کشور در این گزارش است که پایین‌ترین نرخ ابتلا به سرطان را دارد. این کشور آفریقایی محصور در خشکی، یکی از فقیرترین کشورهای جهان به‌ حساب می‌آید. طبق آمار به دست آمده در هر 100هزار نفر، حدود 64مبتلا به سرطان در این کشور به ثبت رسیده‌اند. این رقم، کشور نیجر را کشوری پیشرو در نرخ پایین ابتلا به سرطان تبدیل کرده است.

رتبه دوم بین کشورهایی که کمترین تعداد ابتلا به سرطان را دارند، متعلق به کشوری دیگر در غرب آفریقاست. گامبیا کشوری باریک و کم‌ارتفاع در دوسوی رود گامبیاست که در حدود یک‌سوم از جمعیت آن زیر خط فقر زندگی می‌کنند. در این کشور، از هر 100هزار نفر، تنها حدود 69نفر مبتلا به سرطان هستند. این درحالی است که امید به زندگی در گامبیا به سختی به 58سال می‌رسد.

کیپ‌ورد، رتبه سوم را در پایین بودن ابتلا به سرطان به ‌خود اختصاص داده است. این کشور در اقیانوس اطلس شمالی و نزدیک ساحل غربی آفریقا قرار دارد. کیپ‌ورد بین 100هزار نفر، نزدیک به 75نفر مبتلا به سرطان دارد. به ‌نظر می‌رسد سبک زندگی در این کشورهای آفریقایی از مهم‌ترین عوامل پایین بودن نرخ ابتلا به‌ سرطان است.

چهارمین رتبه بین کشورهایی با حداقل آمار سرطان، به کشوری آسیایی اختصاص دارد. بوتان، کشوری کوهستانی و سخت‌گذر در جنوب آسیاست که از امکانات بسیار کمی برخوردار است. در این کشور کوهپایه‌‌یی هیمالیا که پوشش گیاهى و حیات‌وحش استوایی دارد، آمار ابتلا به سرطان، 80نفر در 100هزار نفر است. گزارش‌ها حاکی از این است که در این کشور برخی مردم در ارتفاعات هنوز زندگى چادرنشینى دارند. تنها حدود 5درصد از مردم در مناطق شهرى زندگى مى‌کنند.

یمن، دیگر کشور آسیایی است که رتبه پنجم را در حداقل تعداد ابتلا به سرطان به خود اختصاص داده است. این کشور دو ساحل در غرب کرانه دریای سرخ و جنوب کرانه دریای عرب دارد. در یمن از هر 100هزار نفر، تنها نزدیک به 81 نفر مبتلا به سرطان هستند.

در جایگاه ششم کشورهایی با حداقل نرخ سرطان، باز هم نام کشوری آسیایی به چشم می‌خورد. عمان، در شرق شبه‌جزیره عربستان، بین هر 100هزار نفر، حدود 83نفر ابتلا به سرطان را برای خود به‌ ثبت رسانده است. برخی گزارش‌ها، حاکی از این است که این کشور، سومین رتبه را در تعداد افراد مبتلا به فشارخون دارد.

در رتبه بعدی‌ باز هم به کشوری آفریقایی می‌رسیم. نامبیا، هفتمین کشور بین کشورهایی است که پایین‌ترین نرخ ابتلا به سرطان را دارند. این کشور در نزدیکی اقیانوس اطلس قرار دارد. دارای آب و هوایی خشک و گرمسیری است و از هر 100هزار نفر، نزدیک به 83نفر به سرطان مبتلا هستند. در این کشور، امید به زندگی بیش از 60سال گزارش شده است.

گینه‌بیسائو، در جایگاه هشتم بین کشورهایی با حداقل نرخ ابتلا به سرطان قرار دارد. این کشور نیز آفریقایی و در کناره اقیانوس اطلس است. در گینه‌بیسائو از هر 100هزار نفر، تنها نزدیک به 84نفر مبتلا به سرطان وجود دارد.

کشور بعدی در آمار ابتلای حداقلی به سرطان، نپال است. کشوری که بیشترین محدوده آن روی رشته کوه‌های هیمالیا قرار گرفته است. به‌نظر می‌رسد در کشورهای همجوار با اقیانوس اطلس و واقع شده در رشته‌ کوه‌های هیمالیا شانس زیادی برای کاهش ابتلا به سرطان برای مردم این نواحی وجود دارد. آمار ابتلای نزدیک به 86نفر در هر 100هزار نفر به سرطان، نپال را در جایگاه نهم بین کشورهایی با حداقل ابتلا به سرطان قرار داده است.

رتبه آخر در کشورهایی که کمترین مبتلایان سرطان را دارند به موریتانی اختصاص دارد. این کشور آفریقایی در شرق اقیانوس اطلس واقع‌ شده و 90درصد آن را بیابان تشکیل داده است. طبق آمار به دست آمده از هر 100هزار نفر در این کشور، تنها نزدیک به 86نفر مبتلا به سرطان هستند.

از آمار به دست آمده مشخص می‌شود کشورهایی که کمترین تعداد ابتلا به سرطان را دارند عموما آفریقایی و آسیایی هستند. به نظر می‌رسد در این کشورها سبک زندگی یکسانی وجود داشته باشد. به‌علاوه به نظر می‌رسد، این کشورها از شرایط جغرافیایی بکرتری برخوردار هستند و فاصله زیادی با صنعتی شدن دارند. همان‌طور که در ابتدای گزارش ذکر شد، کشورهای غربی آمار بالایی در ابتلا به سرطان دارند. باتوجه به پیشرفت علم و تکنولوژی در این کشورها، شاید صنعتی شدن و سبک زندگی، مهم‌ترین عامل شیوع سرطان در کشورهای مختلف باشد.

مشاهده صفحات روزنامه