رشد 27 درصدی معاملات مسکن در تابستان

۱۳۹۵/۰۸/۰۶ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۵۳۹۳۰

گروه راه و شهرسازی آزاده کاری

آن‌گونه که وزارت راه و شهرسازی اعلام کرده است، متوسط بهای یک متر آپارتمان در شهر تهران در تابستان سال جاری به 4میلیون و 530هزار تومان رسید که نسبت به سه ماهه قبل از آن معادل 5درصد و نسبت به سه ماهه مشابه سال گذشته 11درصد افزایش داشته است. در همین حال تعداد معاملات مسکن نیز در فصل تابستان نسبت به فصل قبل و فصل مشابه سال قبل آن به ترتیب حدود 37 و 27درصد افزایش یافته است.

به گزارش «تعادل» همچنین در این مدت بیشترین نرخ رشد افزایش قیمت در شهر تهران نسبت به مدت مشابه سال گذشته به ترتیب متعلق به مناطق 9و15 با 87/11و 74/11درصد رشد بوده است. متوسط اجاره‌بهای آپارتمان نیز در سه ماهه دوم سال جاری 24هزارتومان به ازای یک مترمربع رسیده است. همچنین در این مدت تعداد معاملات واحدهای مسکونی با عمر کمتر از 5سال 52درصد برآورد شده است. علاوه بر این در این مدت بیش از 8/72درصد از کل معاملات ثبت شده در شهر تهران شامل واحدهای مسکونی می‌شود که قیمت هر مترمربع آنها کمتر یا در حدود متوسط قیمت هر مترمربع این شهر بوده است. همچنین بیش از 65درصد کل معاملات ثبت شده تهران در سه ماهه اول 95 متعلق به آپارتمان‌هایی با متراژ زیر 90متر و بیش از 6/ 54درصد از کل معاملات این شهر متعلق به آپارتمان‌های با ارزش کمتر از 310میلیون تومان بوده است. این موضوع به معنای آن است که مردم بیشتر دنبال واحد‌های کم متراژ هستند تا با استفاده از پس‌انداز و وام‌هایی که بانک‌ها در اختیارشان قرار می‌دهند، بتوانند سرپناهی هر چند کوچک برای خود فراهم کنند.


کاهش صدور پروانه ساختمانی در کشور

به گزارش «تعادل» به نقل از معاونت مسکن وزارت راه و شهرسازی، بر اساس آخرین اطلاعات در چهار ماهه اول سال جاری تعداد واحد مسکونی در پروانه‌های ساختمانی مناطق شهری کشور نسبت به مدت مشابه سال قبل، معادل 23 و در 5ماهه اول سال نسبت به مدت مشابه سال 94، 18درصد کاهش یافته است. بر اساس آمار منتشر شده از سوی بانک مرکزی، سرمایه‌گذاری بخش مسکن در مناطق شهری به قیمت جاری در مناطق شهری در دو فصل آخر سال 94 نسبت به مدت مشابه قبل و مدت مشابه سال قبل حدود 22درصد کاهش یافته است.


افزایش قیمت مسکن

نگاهی به روند فصلی قیمت مسکن از ابتدای سال90 تا پایان سال 94 در شهر تهران حاکی از وجود روند با ثبات در این بازار بوده و قیمت مسکن از بهار سال 92 در حدود 4میلیون تومان به ازای هر مترمربع بوده است. اما در بهار و تابستان سال 95 قیمت مسکن تا حدودی روند افزایشی به خود گرفته به‌طوری که در این دو فصل قیمت مسکن نسبت به دو فصل مشابه سال قبل به ترتیب به حدود 6 و 11 درصد افزایش یافته و به 4میلیون و 533هزار تومان رسیده است. مقایسه نرخ رشد قیمت مسکن با تورم نشان می‌دهد که نرخ رشد قیمت مسکن از پاییز 92 همواره پایین‌تر از نرخ تورم عمومی بوده است؛ اما در تابستان سال جاری نسبت به تابستان سال گذشته، نرخ رشد قیمت مسکن از نرخ تورم عمومی پیشی گرفته است. (نرخ تورم عمومی 9درصد و نرخ رشد قیمت مسکن 11درصد) بر اساس این گزارش، بیشترین قیمت مسکن به ترتیب متعلق به مناطق 1، 3، 2 و 6 و کمترین قیمت متعلق به مناطق 18، 17، 20 و 19 ذکر شده است. منطقه یک با متوسط قیمت 10میلیون تومان به ازای هر مترمربع گران‌ترین و منطقه 18 با متوسط قیمت هرمترمربع 700هزار تومان ارزان‌ترین منطقه تهران برآورد شده‌اند.


روند صعودی اجاره

بررسی بازار اجاره مسکن شهر تهران نشان می‌دهد اجاره‌بهای مسکن صرف‌نظر از برخی تغییرات فصلی، همواره دارای روند صعودی بوده است هر چند این روند صعودی از تابستان سال 92به دلیل ایجاد ثبات در بازار مسکن و کنترل تورم عمومی روند آرام‌تری به خود گرفته است. در تابستان جاری نیز متاثر از این روند صعودی و همچنین زمان جابه‌جایی مستاجران، اجاره‌بها نسبت به فصل قبل و فصل مشابه سال قبل رشد 5 و 2درصدی مواجه شده و به حدود 24هزار تومان به ازای هر مترمربع رسیده است.

بر این اساس بیشترین میزان اجاره‌بها به ترتیب متعلق به مناطق 3، 1، 2و 6 و کمترین قیمت به ترتیب متعلق به مناطق 19، 20، 18و 17 بوده است.


تعداد معاملات ثبت شده در شهر تهران

همچنین بررسی روند فصلی تعداد معاملات ثبت شده واحدهای مسکونی در شهر تهران حاکی از رشد 27درصدی معاملات در تابستان سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته دارد.

بر اساس این گزارش، پس از سال‌های 90 و 91 با حدود 44هزار معامله در هر فصل در این دو سال، تعداد معاملات در سال‌های 92 تا بهار 95 به‌طور میانگین به حدود 34.6هزار واحد در هرفصل رسیده است. ولی آمار معاملات ثبت شده نشان می‌دهد، تعداد معاملات در تابستان سال95 تقریبا به بیشترین میزان طی سه سال گذشته رسیده (7/44 هزار واحد معامله) و نسبت به فصل قبل و فصل مشابه سال قبل به ترتیب حدود 37 و 27درصد افزایش یافته است.


کاهش تعداد پروانه‌های ساختمانی

آخرین اطلاعات منتشر شده در خصوص تعداد پروانه‌های ساختمانی شهر تهران که شامل ماه‌های تیر و مرداد تابستان سال جاری است، نشان می‌دهد که در این دو ماه نسبت به مدت مشابه سال قبل تعداد پروانه‌های ساختمانی حدود 10درصد کاهش یافته است. در 5ماهه اول سال جاری نیز در شهر تهران نسبت به مدت مشابه سال قبل، تعداد واحد مسکونی در پروانه‌های ساختمانی حدود 18درصد کاهش داشته است. همچنین بر اساس آخرین آمار در تیرماه سال برای حدود 25هزار واحد مسکونی در کل کشور پروانه ساختمانی صادر شده که نسبت به ماه مشابه سال قبل حدود 23درصد کاهش را نشان می‌دهد. در مجموع نیز در چهار ماهه اول سال جاری برای حدود 105هزار واحد مسکونی در مناطق شهری کشور، پروانه ساختمانی صادر شده که از کاهش 23درصدی برخوردار بوده است.


سرمایه‌گذاری در بخش مسکن

بررسی روند کل سرمایه‌گذاری صورت گرفته در بخش مسکن توسط بخش خصوصی در مناطق شهری کشور به قیمت جاری بر اساس آخرین اطلاعات منتشر شده نشان می‌دهد که روند سرمایه‌گذاری از بهار 93 روند نزولی به خود گرفته و در ادامه این روند، در پاییز و زمستان 94 نیز سرمایه‌گذاری در بخش مسکن به‌طور قابل ملاحظه‌یی کاهش یافته به‌طوری که در این دو فصل نسبت به فصول مشابه سال قبل، سرمایه‌گذاری در بخش مسکن حدود 22درصدکاهش یافته است.


ارزش افزوده بخش مسکن

برای سنجش ارزش افزوده بخش مسکن از متغیر ارزش افزوده ساختمان‌های اجرا شده توسط بخش خصوصی استفاده می‌شود که متاسفانه آمار این متغیر در سال‌های 94 و 95 منتشر نشده است. اما با توجه به آمارهای موجود بررسی میزان رشد اجزای جدول حساب‌های ملی نشان می‌دهد که با وجود بهبود نرخ رشد اقتصادی از 6/8-درصد در سال 91 به 9/1- درصد در سال 92 و در نهایت 4/4درصد در بهار 95، نرخ ارزش افزوده ساختمان توسط بخش خصوصی در سال‌های 92 و 93 به ترتیب 5/7- و 1/2-درصد بوده است. در سال 94 و فصل اول 95 نیز رشد ارزش افزوده بخش ساختمان توسط بخش خصوصی و دولت به ترتیب حدود 16 و 9درصد کاهش یافته است.

مشاهده صفحات روزنامه