تاثیر رویدادهای آینده در افزایش شاخص بورس
بازار سهام در نیمه دوم سال جاری روندی متعادلتر از نیمه نخست سال را در پیش خواهد گرفت. ثبات نسبی که برای بازار سهام در آینده پیشبینی میشود بیتردید متاثر از ثبات متغیرهای اقتصاد کلان و حوزههای سیاسی است بهطوریکه در نیمه دوم سال جاری انتظار میرود همه متغیرهای کلان اقتصادی به سوی ثبات بیشتری در حرکت باشند. به همین دلیل در دوره آینده، قیمتها با ریزشهای سنگین روبهرو نخواهند شد و حتی رشد چشمگیری را هم تجربه نمیکنند. با این حال برخی کارشناسان بازار سرمایه با توجه به روندهای آتی و برنامههای دیگری که دولت یازدهم در نظر دارد، پیشبینی میکنند که بازار سرمایه با تحولات چشمگیری روبهرو باشد اما نکته اساسی اینجاست که این رویدادها فاقد قدرت لازم برای اثرگذاریهای عمیق در بازار سرمایه است.
نخستین تحلیلی که برخی کارشناسان بازار سرمایه با تکیه بر آن معتقدند بازار سرمایه تحت تاثیر قرار میگیرد، انتخابات آینده امریکاست. به نظر میرسد تنها اثر انتخابات امریکا بر بازار سرمایه هیجانات کوتاهمدت خواهد بود. بیشترین تاثیر انتخابات امریکا ممکن است بر بازارهای سهام جهانی باشد که البته بازار سهام ایران چندان پیرو جریانات و فراز و نشیبهای بازارهای جهانی نیست. نوع رایگیری در این انتخابات چندان روشن نیست و البته هماکنون هیچکس نمیتواند تحلیل روشنی از آینده کاندیدای پیروزشده در خصوص نحوه برخورد با برجام ارائه دهد.
دلیل دومی که برخی کارشناسان، آن را عامل مهم و اساسی رونق بازار سرمایه تلقی میکنند، کاهش نرخ سپردههای بانکی است. برخی تحلیل میکنند با کاهش نرخ سپردههای بانکی در آینده، بازار سرمایه با سرازیری نقدینگی و افزایش سرمایه روبهرو خواهد شد. در پاسخ به اینگونه استدلالها باید گفت که نرخ سپردههای بانکی تنها یک متغیر عددی نیست که با تغییر آن، بازار سرمایه نیز دستخوش تغییرات شود. کاهش نرخ سپردههای بانکی به علل و جوانب دیگری محدود است که متاسفانه در این تحلیلها چندان به زبان آورده نشده است.
متاسفانه در ایران، فرهنگ و مفهوم سرمایهگذاری بهطور دقیق و شفافی برای عموم مردم و حتی فعالان اقتصادی تعریف نشده است. اینکه انتظار داشته باشیم با کاهش نرخ سپردههای بانکی، شاهد افزایش سرمایهگذاری در کشور باشیم، مقوله نادرستی است چراکه شناخت مردم از بازارهای سرمایه در پایین سطوح ممکن قرار دارد. همچنان فرهنگ سرمایهگذاری در ایران مختص به سرمایهگذاری در املاک و مستغلات است و عدهیی همچنان تمایل دارند، سرمایههای خود را به محض آزادسازی از منابع بانکی به سوی بازار مسکن رهنمود کنند. از سوی دیگر مردم هنوز منتظر حمایتهای دولتی از سرمایههای خود هستند. مجموع بردارهای گفته شده به سوی این نتیجه منتهی میشود که بازار سرمایه عاری از پتانسیلهای اجتماعی است. برهمین اساس مسیر بازار سهام در روزهای آتی نشان میدهد، ریزش شاخصهای اصلی بورس به صورت گسترده اتفاق نخواهد افتاد چراکه با حضور پررنگ حقوقیها در بازار سرمایه، آنها به گونهیی خرید خواهند کرد که شاخصها بیش از یک تا دو درصد ریزش نکند. این موضوع طرف دیگر بازار سرمایه را به خوبی روشن میکند که دیگر مجالی برای ریزش بیش از حد انتظار شاخصها وجود نخواهد داشت.
