پرواز نماگرهای بورسی با 3 بال

۱۳۹۵/۰۸/۰۶ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۵۳۸۸۱

گروه بورس|

بازار سرمایه در هفته‌های اخیر با افزایش روبه‌رو شده و از ابتدای مهر ماه سال جاری 2هزار و 849واحد معادل 3.6درصد رشد کرده و برای دومین بار در سال جاری نقطه 79هزار واحدی را لمس کرد. مرتبه نخست زمانی رخ داد که شاخص کل در مسیر اصلاحی قرار داشته و از رقم 81هزار و 840واحد به 76هزار رسید، اما مرتبه دوم برعکس دفعه قبل، در مسیر رشد قله 79هزار واحدی را فتح کرد. در همین راستا ارزش بازار نیز از ابتدای مهر ماه روند افزایشی به خود گرفته و از رقم 318هزار میلیارد تومان در پایان شهریور ماه سال جاری با افزایش 3درصدی، دیروز به رقم 325هزار میلیارد تومان رسید.

به گزارش «تعادل»، جهش روز گذشته شاخص کل در امتداد یک روند صعودی است که از اول مهر آغاز شده و ممکن است تا ورود به کانال 80هزار واحدی ادامه داشته باشد. 3 منبع تقویت‌کننده شاخص در این روند افزایشی تحولات مثبت اقتصادی داخلی با محوریت تک نرخی شدن ارز، حمایت الگوهای تکنیکالی و تحولات جهانی است که مبنای آن گمانه‌زنی در مورد انتخابات امریکا و برنده شدن هیلاری کلینتون است که عاملی برای حفظ برجام از سوی سرمایه‌گذاران ایرانی شناخته می‌شود. تحولات داخلی حول محورهای متعددی ازجمله اعلام نرخ خوراک پتروشیمی، انتشار نرخ پایه 20 فرآورده نفتی در بورس کالا، انعقاد قراردادهای بزرگ خودروسازها با شرکت‌های بزرگ خارجی، کاهش تورم، رشد اقتصادی و از همه مهم‌تر انتشار خبر تک نرخی شدن ارز در ماه‌های آتی می‌چرخد که سبب افزایش نرخ ارز در بازارهای ایران شد و افزایش قیمت ارز مسبب خوش‌بینی به شرکت‌های صادرات محور است.

در همین رابطه، کامران قزل‌گل، کارشناس بازار سرمایه درخصوص افزایش شاخص صنایع در هفته‌های اخیر به «تعادل» گفت: از زمانی که موضوع ارز تک نرخی در رسانه‌ها منتشر شده، صنایع فلزی و معدنی به همراه پتروشیمی‌ها که بر پایه صادرات استوار هستند، اقبال خوبی به این خبرها نشان داده و با تقاضای خرید مواجه شدند. در هفته جاری با افزایش قیمت ارز این صنایع در بورس رشد جهشی پیدا کردند زیرا این احتمال وجود دارد که این شرکت‌ها برای سودهای پیش‌بینی شده خود تعدیل مثبت انجام دهند و گزارشات 9 ماهه آنها متفاوت از دوره‌های قبل خواهد بود.


آینده بازار در هفته‌های پیش رو

رشد شاخص کل در هفته‌های اخیر و رسیدن به نقطه مقاومت 79هزار واحدی این احتمال را به وجود آورده است که از هفته آینده اصلاح شاخص صورت گرفته و مجددا به نقاط پایین سقوط کند چراکه قیمت سهام نیز در روزهای اخیر رشد قابل‌توجهی داشتند که احتمال خروج نوسان‌گیرها را زیاد کرده است.

در این رابطه، شایان کرمی تحلیلگر بازار سرمایه در گفت‌وگو با «تعادل» در خصوص آینده بازار سرمایه گفت: به دلیل رشد بنیادی این رشد صنایع می‌توان امیدوار بود که رشد بازار طی روزهای آتی ادامه خواهد یافت.

کرمی افزود: معادن، فلزات و فرآورده‌های نفتی در هفته‌های اخیر رشد خوبی را تجربه کردند و به دلیل بهبود شرایط این صنایع در عملکرد آنها این افزایش توجیه‌پذیر و ادامه‌دار خواهد بود.

این کارشناس افزود: علاوه بر فلزی‌ها و معدنی‌ها، صنعت سیمان و بیمه نیز در روزهای اخیر با رشد قیمتی روبه‌رو شده‌اند اما رشد آنها کمتر از دیگر صنایع بوده و احتمال ادامه‌دار بودن رشد آنها در هفته آتی وجود دارد.

کرمی یکی دیگر از دلایل ادامه‌دار بودن رشد بازار را مربوط به خودروسازها و پالایشگاهی‌ها عنوان کرد و در این باره اظهار کرد: «در این هفته این نمادها رشد قیمتی نداشته و حتی منفی نیز شده‌اند بنابراین این صنایع در صورت منفی شدن صنایع قبلی رشد مجدد خود را آغاز می‌کنند.»


خودروسازها در مسیر روبه رشد

اگرچه کرمی رشد ادامه‌دار شاخص کل در هفته آینده را تاحدودی وابسته به صنایع خودروسازی پیش‌بینی کرد که در این میان باقر خادمی، کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با «تعادل» روشن‌ شدن آینده قراردادهای خودروسازی را از جمله تحولات مثبت نمادهای خودرویی تلقی کرد و در این باره معتقد است: «صنعت خودرو با توجه به رفع موانع ناشی از تحریم‌ها، رقابت سختی بین شرکت‌های خارجی برای بستن قرارداد با دو غول بزرگ خودروساز ایرانی یعنی سایپا و ایران خودرو به وجود آمده است. در این میان ایران خودرو با انعقاد قرارداد پژو پیشتاز قراردادهاست و توانسته تکلیف خود را برای آینده روشن کند. سایپا نیز 50درصد از سهام سایپا کاشان را در اختیار سیتروئن قرار داده تا تولیدات جدید خود را روانه بازار کنند.»

خادمی در ادامه افزود: «مشکل عمده صنعت خودرو کشور نبود محصولات جدید و متنوع و همچنین عدم وجود شرایط و تسهیلات مناسب برای مشتریان است که با توجه به ورود خودروسازان خارجی به نظر می‌رسد در آینده نزدیک تنوع در محصولات تولیدی به وجود آید و خودروسازان در صورت ارائه شرایط و تسهیلات مناسب می‌توانند از فرصت به وجود آمده در صنعت کشور در دوران پسابرجام حداکثر استفاده را ببرند.»


پالایشی‌ها در انتظار پایان انتخابات امریکا

این کارشناس بازار سرمایه، با اشاره به اینکه در صنعت پالایش به نظر می‌رسد آیتم تعیین‌کننده قیمت نفت، نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری در ایالات‌متحده امریکاست، تصریح کرد: «در صورت برتری هیلاری کلینتون و با توجه به همسویی سیاست‌های وی با باراک اوباما، می‌توان گفت قیمت نفت دچار نوسانات چندانی نخواهد شد و در محدوده 50دلار باقی خواهد ماند اما در صورت پیروزی دونالد ترامپ و با توجه به سیاست‌های متهورانه وی به خصوص در زمینه مبارزه با داعش، انتظار می‌رود قیمت نفت با نوسانات شدیدی مواجه شود.»

خادمی در ادامه افزود: «در صنعت پتروشیمی مهم‌ترین عامل تعیین‌کننده قیمت فرآورده‌های نفتی، تک نرخی شدن ارز است که در صورت تحقق این امر، هزینه خوراک شرکت‌های پتروشیمی با افزایش قابل‌توجهی روبه‌رو شده و موجب کاهش سودآوری این شرکت‌ها می‌شود، این در حالی است که این شرکت‌ها با توجه به افزایش نرخ خوراک در سال‌های اخیر، در حال حاضر شرایط مناسبی ندارند.»

این کارشناس بازار سرمایه در خصوص رشد شاخص سیمانی‌ها در دوره‌های آتی که معتقد است این افزایش با دو عامل داخلی و خارجی گره خورده است، توضیح داد: «عامل داخلی وابستگی زیادی به قیمت نفت و ساخت‌و‌ساز بازار مسکن دارد که به نظر می‌رسد حداقل تا پایان سال95 تغییر چندانی را مشاهده نخواهیم کرد. اما در بحث خارجی عامل کاهش تنش در عراق و سوریه می‌تواند خبر بسیار مهمی برای صنعت سیمان به خصوص شرکت‌های مرزی غرب کشور بوده که با توجه به کاهش تنش‌ها در عراق می‌توان به افزایش فروش این شرکت‌ها امیدوار بود.»

به اعتقاد این کارشناس بازار سرمایه گروه فلزات و سنگ‌آهن نیز یکی از پربازده‌ترین‌های بازارها در 6ماهه اول سال بوده که علت اصلی رشد شاخص قیمت این گروه، افزایش نرخ‌های جهانی است که به نظر می‌رسد این نرخ‌ها در 6ماهه دوم سال با تغییرات چندانی مواجه نخواهد شد. در پایان خادمی تحولات اقتصادی کشور در ماه‌های آینده را بسیار مثبت ارزیابی کرد و گفت: «روند کلی اقتصاد کشور با توجه به نزدیک شدن به پایان دوره ریاست‌جمهوری حسن روحانی مثبت ارزیابی می‌شود و به نظر می‌رسد شاهد تحرکاتی در بخش‌های مختلف اقتصاد باشیم.»


دادوستدهای بورس

شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس تهران در پایان معاملات دیروز چهارشنبه 5 آبان 95 با افزایش 537واحدی روی رقم 79هزار و 299واحد ایستاد. شاخص کل هم‌وزن نیز با 116واحد افزایش عدد 15هزار و 715واحد را تجربه کرد. دیروز همچنین شاخص سهام آزاد شناور با رشد 652واحدی عدد 88هزار و 368واحد را به نمایش گذاشت. شاخص بازار اول هم با افزایش 525واحدی روی عدد 55هزار و 645واحد ایستاد و شاخص بازار دوم با 292واحد افزایش به عدد 172هزار و 497واحد رسید. در جریان معاملات روز گذشته شاخص کل بورس به مدد افزایش تقاضا برای خرید سهام در گروه‌های معدنی، فولادی و پالایشی با رشد 326واحدی مواجه شد و با نردبان آهنی گروه‌های مذکور به یک پله بالاتر یعنی مدار 79هزار واحدی صعود کرد.

بر اساس این گزارش، معاملات روز گذشته بازار سرمایه در حالی با روند صعودی اغلب گروه‌ها سپری شد که دیروز سهامداران نگاه و توجه خود را به گروه‌های معدنی و فولادی معطوف کردند و توجه چندانی به سهام شرکت‌های خودروساز ندارند. بر این اساس نماگر بازار سرمایه به‌واسطه رشد قیمتی شرکت‌هایی همچون «کگل»، «کچاد»، «فولاد»، «ومعادن» و «شپنا» پا به مدار 79هزار واحدی گذاشت. علاوه بر این، ارزش معاملات دو بازار بورس و فرابورس حدود 140میلیارد تومان محاسبه شد. به نظر می‌رسد انتشار خبر تصویب قطعنامه عادی‌سازی روابط ایران و اروپا توسط پارلمان اروپا در شکل‌گیری روند صعودی روز گذشته بورس موثر واقع شده است.

در این شرایط، طی معاملات روز گذشته همچون روزهای گذشته گروه‌های رایانه و سیمان با توجه به اخبار مثبتی که پیرامون وضعیت و چشم‌انداز آنها منتشر شده، با استقبال سهامداران مواجه شده‌اند و اغلب سهام شرکت‌های فعال در این گروه‌ها در درصدهای مثبت معامله می‌شوند.

معامله‌گران بورس تهران دیروز شاهد معاملاتی پرحجم با پیشرو شدن گروه فولادی‌ها و معدنی‌ها بود، بازاری که البته نیم نگاهی به گروه پالایشی‌ها داشت، شاخص کل نیز با ۵۳۷واحد رشد به ۷۹۲۹۹واحد رسید.

دیروز در گروه خودرو ۱۳۳میلیون و ۵۷۷هزار سهم به ارزش ۲۵میلیارد و ۴۶۵میلیون و ۶۰۰هزار تومان مورد معامله قرار گرفت و در گروه فرآورده‌های نفتی بیش از ۶۷میلیون سهم به ارزش ۲۵میلیارد و ۴۵۷میلیون تومان مورد معامله قرار گرفت. همچنین در گروه فلزات اساسی نزدیک به ۱۱۱میلیون سهم به ارزش بیش از ۱۶میلیارد تومان دادوستد شد.

در معاملات دیروز نماد معاملاتی آسان‌پرداخت پرشین که در هفته ‌گذشته عرضه اولیه شد بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص داد به‌طوری که بیش از ۱۷میلیون سهم این شرکت به ارزش ۲۳میلیارد و ۷۸۴میلیون و ۳۰۰هزار تومان مورد دادوستد قرار گرفت و همچنان با صف خرید رو به رو است.

بیشترین حجم معامله دیروز نصیب توسعه معادن و فلزات شد به‌طوری که در نماد این شرکت ۱۴۰میلیون سهم به ارزش نزدیک به ۲۰میلیارد تومان معامله شد.

براساس این گزارش، دیروز معاملات سهام در نماد معاملاتی سه شرکت فولاد مبارکه اصفهان با 94واحد، معدنی و صنعتی گل گهر با 67واحد و پالایش نفت اصفهان با 62واحد افزایش بیشترین تاثیر مثبت را بر محاسبه شاخص کل بورس به نام خود ثبت کردند در مقابل معاملات سهام در نماد معاملاتی سه شرکت ایران ترانسفو با 19واحد، مخابرات ایران با 15واحد و سرمایه‌گذاری صندوق بازنشستگی با 14واحد کاهش بالاترین تاثیر منفی را بر برآورد این نماگر به دوش کشیدند. ارزش کل معاملات دیروز بورس تهران به بیش از 284میلیارد تومان بالغ شد که ناشی از دست به دست شدن بیش از یک میلیارد سهم و اوراق قابل معامله طی 95هزار و 240نوبت دادوستد بود.

طی معاملات دیروز کمتر از 30میلیون سهم صنعتی دریایی ایران به ارزش بیش از 7.5میلیارد تومان از سوی سهامدار عمده کد به کد شد. در آتیه داده‌پرداز نیز دیروز کمتر از 21میلیون سهم به ارزش کمتر از 21.5میلیارد تومان به کدهای درون‌گروهی انتقال داده شد.

بر اساس این گزارش، دیروز بازار سهام شاهد نشانه‌های ضعیفی از ورود نقدینگی همگام با افزایش غلبه خریداران در فروشندگان سهام بود، بازاری که همسو با روند قیمت‌ها در بازارهای جهانی پیشرو شدن گروه فلزات اساسی و معدنی‌ها را به نظاره نشستند. در این میان اصلاح کوتاه‌مدت قیمت‌ها در گروه پالایشی‌ها همزمان با افزایش انتظارها در این گروه برای منتفع شدن از محاسبه فرآورده‌های فرعی بر اساس نرخ ارز آزاد باعث شد تا این گروه با پیشرو شدن پالایش نفت اصفهان و پالایش نفت تبریز دیروز خودنمایی کند. در گروه انفورماتیک نیز پس از شفاف‌سازی «مداران» این سهم شاهد شکل‌گیری صف خرید ناپایدار در بالاترین سقف قیمتی بود.

روند معاملات سهام در بازار نشان می‌دهد که موضوع ارز تک‌نرخی این روزها باعث شده تا در میان جا ماندن گروه خودرویی‌ها و پتروشیمی‌ها گروه‌های معدنی و فلزات اساسی حرف‌های زیادی برای گفتن داشته باشند. دیروز بازار سهام بازاری به نسبت شاداب‌تر از روزهای گذشته بود که با افزایش نسبی حجم و ارزش معاملات سهام همراه شده است، بازاری که گروه معدنی‌ها و فلزات اساسی در کنار پالایشی‌ها در آن خودنمایی کردند.


معاملات بورس کالا

تالار معاملات عرضه ۹۲هزار و ۵۵۰تن انواع فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی در روز چهارشنبه ۵ آبان‌ماه در بورس کالای ایران صورت گرفت. طی روز گذشته تالار فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی شاهد عرضه ۲۲هزار و ۲۵۰تن موادشیمیایی، ۳۲هزار و ۲۰۰تن انواع قیر، ۱۰هزار و ۱۰۰تن گوگرد، ۱۶هزار تن انواع لوب‌کات سبک و سنگین و ۱۲هزار تن وکیوم باتوم بود.

بر اساس این گزارش ۱۸هزار تن عایق رطوبتی، قیر و گوگرد در تالار صادراتی بورس کالای ایران عرضه شد. این گزارش حاکی است تا ۸۰هزار تن تختال C و۸۰هزار تن شمش بلوم شرکت فولاد خوزستان، ۱۱۰تن سبد میلگرد شرکت فولاد آذربایجان، یک‌هزار و ۱۰۰تن شرکت تولیدی فولاد سپید فراب کویر و ۵۰۰تن ورق گرم شرکت نورد و تولید قطعات فولادی در گروه فولاد تالار محصولات صنعتی و معدنی عرضه شد. همچنین ۲هزار و ۶۰۰تن کک متالورژی شرکت کک‌سازی زرند نیز در این تالار روی تابلو عرضه رفت.

تالار محصولات کشاورزی روز چهارشنبه عرضه ۶۳۱ تن جو دامی در قالب طرح قیمت تضمینی را تجربه می‌کند. علاوه بر این ۲هزار و ۹۲۵تن جو دامی، ۱۰۰ تن ذرت دامی، ۱۰۰تن روغن خام سویا، ۴۰۰تن شکر سفید، یک‌هزار تن گندم خوراکی و یک‌هزار تن گندم دوروم در این تالار عرضه شد. همچنین یک هزار و ۱۷۲تن ذرت از موجودی ۶ انبار در استان کرمانشاه به صورت گواهی سپرده کالایی در تالار محصولات کشاورزی عرضه شد.

مشاهده صفحات روزنامه