تعیین فهرست و درجه‌بندی مشاغل سخت

۱۳۹۵/۰۸/۰۶ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۵۳۸۶۴

گروه ایران

هیات وزیران در جلسه روز گذشته خود به ریاست اسحاق جهانگیری، فهرست «مشاغل سخت و زیان‌آور» و «درجه‌بندی» آنها در بنیاد شهید و امور ایثارگران، بیمارستان‌ها و سایر مراکز بهداشتی و درمانی مشمول قانون «نحوه بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی و معلولین عادی و شاغلین مشاغل سخت و زیان‌آور» را تعیین کرد. از آنجا که ضرورت شفاف‌سازی و اصلاح قانون مشاغل سخت و زیان‌آور، همواره در سطح رسانه‌های گروهی و محافل اقتصادی مطرح بود، تصمیم روز گذشته دولت یازدهم را می‌توان در راستای پاسخگویی به مطالبات صاحبان این نوع کسب و کار تفسیر کرد. اینکه چه نوع برخورد حقوقی با صاحبان این مشاغل باید انجام شود و رویکرد حمایتی دولت در مواجهه با صاحبان این مشاغل چگونه باید عملیاتی شود، محتوای اصلی تصمیم روز گذشته هیات‌وزیران را تشکیل می‌دهد. قانون قبلی مشاغل سخت، مصوبه سال۸۰ بود که به‌دلیل نبود تعاریف شفاف و مشخص در آن، مشکلات فراوانی را برای صاحبان این نوع مشاغل ایجاد می‌کرد و دولت یازدهم از طریق فهرست‌بندی و درجه‌بندی مشاغل سخت تلاش کرد ابهامات قانون قبلی را اصلاح کند. در کنار این مصوبه، موضوع آیین‌نامه اجرایی قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن نیز از دیگر مواردی بود که اعضای هیات‌وزیران در‌خصوص آن تصمیم‌گیری کردند.

چه مشاغلی زیان‌آور محسوب می‌شوند؟

در ماده اول قانون مشاغل سخت و زیان‌آور درباره تعریف این نوع مشاغل آمده است: «کار‌های سخت و زیان‌آور کار‌هایی است که در آن عوامل فیزیکی، ‌شیمیایی، ‌مکانیکی و ‌بیولوژیکی محیط کار غیراستاندارد بوده و بر اثر اشتغال بیمه شده تنشی به‌مراتب بالاتر از ظرفیت‌های طبیعی (جسمی و روانی) در وی ایجاد می‌شود که نتیجه آن بیماری شغلی و عوارض ناشی از آن باشد.» بر این اساس است که تصمیم‌سازی‌های هیات‌وزیران دولت یازدهم، بازتاب‌های رسانه‌یی فراوانی پیدا می‌کند و تحلیل‌های متفاوتی درباره آن ارائه می‌شود. به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دولت، به موجب تصمیم روز گذشته هیات‌وزیران، در بنیاد شهید و امور ایثارگران، متصدیان پست‌های سازمانی پرستار، بهیار، کمک بهیار که به‌صورت تمام‌وقت در مراکز خاص درمانی جانبازان اشتغال به کار دارند، به لحاظ سخت و زیان‌آور بودن درجه سه محسوب شده و سه ماه سنوات خدمت ارفاقی به ازای هر سال به آنان تعلق می‌گیرد. متصدیان پست سازمانی مددکار اجتماعی نیز که به صورت تمام‌وقت در مراکز خاص درمانی جانبازان اشتغال به کار دارند، در درجه دوم مشاغل سخت و زیان‌آور قرار داشته و مشمول دو ماه سنوات خدمت ارفاقی به‌ ازای هر سال خواهند بود و متصدیان پست سازمانی پزشک شاغل در مراکز خاص درمانی جانبازان به‌صورت تمام‌وقت نیز در ردیف مشاغل سخت و زیان‌آور درجه یک و مشمول یک ماه سنوات خدمت ارفاقی به ازای هر سال است.

آیین‌نامه ساماندهی تولید و عرضه مسکن

هیات دولت در ادامه جلسه که به ریاست جهانگیری معاون اول رییس‌جمهور برگزار شد، با هدف ارائه تسهیلات و تشویقات برای تولید مسکن، تامین منابع مالی برای این بازار و ایجاد رونق در تولید، آیین‌نامه اجرایی مربوط به قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن را به تصویب رساند.

«راه‌اندازی شرکت‌های تامین سرمایه در تولید انبوه مسکن»، «جذب مشارکت و سرمایه سرمایه‌گذاران خارجی در تولید انبوه»، «ایجاد بازار رهن ثانویه» و «انتشار اوراق مشارکت به پشتوانه تسهیلات رهنی» و سایر ابزارهای مالی اسلامی با سررسیدهای مختلف، استفاده از صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک در داخل و خارج با هدف جذب منابع برای تولید انبوه و استفاده از شرکت‌های واسپاری (لیزینگ) در تامین منابع مالی تولید مسکن به‌صورت اجاره و اجاره به شرط تملیک از دیگر هدف‌های تصویب این آیین‌نامه اجرایی بود.

در مواردی از این آیین‌نامه به شرکت‌های لیزینگ اجازه داده شده است که برای تامین مالی بخش مسکن تملیک در چارچوب قانون اقدام به انتشار اوراق بهادار کنند یا در صورتی که سرمایه‌گذاران در این حوزه موجب ورود فناوری نوین فاقد مشابه داخلی یا ارتقای مدیریت و ظرفیت بنگاهی یا ورود سرمایه و منابع مالی با منشا خارجی شوند، موارد تشویقی تا سقف 50درصد هزینه صدور پروانه ساختمان مسکونی، بیمه کارگران و انواع دیگر بیمه‌نامه‌های تولید مسکن در سقف اعتبارات مصوب مربوطه تامین و پرداخت می‌شود.

در مواد دیگری نیز وزارت کشور مکلف شد از طریق شهرداری‌ها برای صدور پروانه ساختمان مسکونی از طریق سرمایه‌گذاری خارجی با اولویت اقدام کند. موسسات اعتباری نیز موظف شدند در چارچوب مقررات ابلاغی بانک مرکزی، اعطای تسهیلات بخش مسکن در پروژه‌های انبوه‌سازی که توسط آنها اجرا می‌شود را در اولویت قرار دهند.

هیات دولت به شهرداری‌ها نیز اجازه داد با استفاده از ظرفیت انبوه‌سازی برای تامین منابع موردنیاز جهت احیای بافت‌های فرسوده شهری و سایر پروژه‌های انبوه‌سازی، نسبت به انتشار اوراق مشارکت و سایر ابزارهای مالی اسلامی با در‌نظر گرفتن سقف تعیین شده در قوانین بودجه سنواتی اقدام کنند.


راهکار تسویه بدهی سازمان تامین‌اجتماعی

با تصویب هیات‌وزیران، بدهی سازمان تامین‌اجتماعی به دولت بابت خرید سهام شرکت ذوب‌آهن اصفهان و نیز خرید سهام شرکت هلدینگ خلیج‌فارس از طریق شرکت سرمایه‌گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین، به میزان مورد تایید سازمان خصوصی‌سازی، از طریق صدور اوراق تسویه خزانه، از محل مطالبات قطعی شده سازمان تامین‌اجتماعی از دولت (به میزان مورد تایید سازمان حسابرسی) قابل تسویه است. با تصویب دولت، مبلغ 70میلیارد ریال اعتبار و تسهیلات بانکی برای نوسازی و مقاوم‌سازی بافت فرسوده شهر دوگنبدان در استان کهگیلویه‌و‌بویراحمد اختصاص یافت. هیات دولت همچنین با اصلاح نمانکلاتور سیستم هماهنگ شده سازمان جهانی گمرک موافقت کرد.

دولت، وزارت صنعت، معدن و تجارت را موظف کرد اصلاحات سیستم هماهنگ شده را در جدول تعرفه گمرکی ضمیمه مقررات صادرات و واردات 1396 اعمال کند. طبق کنوانسیون بین‌المللی سیستم هماهنگ شده توصیف و کدگذاری کالا و نیز قانون امور گمرکی، کشورهای عضو این کنوانسیون (در حال حاضر 153کشور) باید اصلاحات لازم را در جداول تعرفه‌یی و آماری خود اعمال کنند.

جدول طبقه‌بندی کالا برای تعرفه‌های گمرکی مندرج در ضمایم کتاب مقررات صادرات و واردات براساس «نمانکلاتور سیستم هماهنگ شده» سازمان جهانی گمرک تدوین شده است. نمانکلاتور، زبان مشترک و وسیله‌یی بین‌المللی برای تمام کشورها در تجارت بین‌المللی است و اعمال به‌موقع اصلاحات علاوه بر الزامات قانونی موجب تسهیل تجارت و جمع‌آوری آماری قابل مقایسه در سطح بین‌المللی می‌شود.

هیات‌وزیران در ادامه همچنین نسبت به اعلام نظر و تعیین نماینده درخصوص تعدادی از طرح‌های نمایندگان مجلس اقدام کرد.

مشاهده صفحات روزنامه