گرانفروشی به صنعتگران داخلی فولاد
گروه صنعت براساس اعلام فعالان صنعت فولاد کشور، در حال حاضر صنعت فولاد پاسخگوی بیش از 30درصد نیاز ما به مواد اولیه نیست و باید 70درصد نیاز فعالان اقتصادی از طریق واردات تامین شود؛ این درحالی است که تغییرات تعرفهیی در سالهای اخیر زیاد بوده و در سال گذشته ناگهان تعرفه واردات ورق فولادی تا 20درصد افزایش مییافت. در این میان، برخی شرکتهای بزرگ فولادی داخل که تامینکننده نیاز تولیدکنندگان و صنعتگران داخلی هستند، به جای تامین نیاز داخل، صادرات را در اولویت خود قرار دادهاند؛ چنانچه ورق صادراتی 300دلاری در داخل 480دلار فروش میرود که به اعتقاد فعالان صنعت فولاد، گرانفروشی و اجحاف در حق تولیدکنندگان داخلی است. در همین راستا، سیویکمین نشست کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران، به بررسی وضعیت صنایع وابسته به فولاد اختصاص داشت، جایی که فعالان صنایع لوله و پروفیل، خودروسازی و لوازم خانگی از گران خریدن ورقهای فولادی موردنیاز، تامین نشدن نیازشان در داخل و افزایش تعرفه واردات ورق فولادی از خارج گلایهمند بودند و مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت و مدیران فولاد مبارکه نیز از عملکرد خود در تامین نیاز داخل، صادرات به خارج و
وضع تعرفه دفاع کردند. با این همه تولیدکنندگان فولاد معتقد بودند که باید علاوه بر مسوولان فولاد مبارکه سایر تولیدکنندگان فولاد نیز در این نشست حاضر باشند. ضمن اینکه اختلافات آماری بین تولیدکنندگان و مصرفکنندگان فولاد درمورد ظرفیت تولید، نیاز داخل به ورقهایی با ضخامتهای متفاوت و درنهایت قیمت داخلی و صادراتی وجود داشت.
عدم توانایی تامین نیاز شرکتهای بزرگ
در این نشست، امیرحسین کاوه دبیر سندیکای تولیدکنندگان لوله و پروفیل فولادی اعلام کرد که در حال حاضر 132کارخانه با ظرفیت اسمی 18هزار تن عضو این سندیکا هستند و ظرفیت فعال کارخانجات عضو هماکنون 5هزار تن است. کاوه گفت: ظرفیت بسیار بالایی در صنایع پاییندستی فولاد ایجاد شده که هم امیدوارکننده است و هم هشداردهنده. امیدوارکننده از این جهت که میتوانیم تولید با ارزش افزوده و صادرات داشته باشیم اما هشداردهنده از این جهت که بیش از ظرفیت کارخانه احداث شده است. کاوه بااشاره به آمار صادرات و واردات عنوان کرد که اگرچه فولاد مبارکه در سال94 موفق شده است 2میلیون تن فولاد صادر کند اما در همین سال تولیدکنندگان برای تامین نیاز خود 3میلیون تن فولاد وارد کشور کردهاند. امیرحسین کاوه گفت: در نامههای رسمی این شرکت آمده است که افزایش ثبت سفارش برای کل محصولات طی 5ماهه نخست سالجاری نسبت به مدت مشابه سال قبل 138درصد بوده اما این شرکت در این مدت نسبت به سال قبل 41درصد افزایش تحویل داشته است؛ یعنی 97درصد از تحویل خود عقب است. او همچنین در پایان بخش اول سخنان خود قیمت فولاد در بورس کالا را نیز مورد انتقاد قرار داد و گفت که این قیمت
حدود 200دلار در تن بالاتر از قیمت جهانی فولاد است.
با افزایش تعرفه فولاد موافق نبودیم
شهرام براخورلو که به نمایندگی از سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرفکنندگان، در این نشست حضور داشت نیز عنوان کرد که از نظر فنی و کارشناسی مخالف افزایش تعرفه است. براخورلو توضیح داد که وزارت صنعت، معدن و تجارت با این استدلال که فولاد نقدشوندگی بالایی دارد و تعرفه پایین میتواند منجر به واردات انبوه و زیان صنعت فولاد شود، اقدام به افزایش تعرفه کرده است. او افزود: در حال حاضر نیز نرخ تعرفه 4، 10 و 20درصدی برای فولاد لحاظ میشود که این اختلاف طبقاتی تعرفه یک مشکل دیگر است که تبعات بیشتری در پی دارد. او در ادامه سخنان خود عنوان کرد که مشخص نیست چه میزان از واردات فولاد کشور توسط اعضای سندیکای لوله و پروفیل وارد شده و چه میزان در این صنعت استفاده شده است. براخورلو گفت: به دلیل امتیازاتی چون ارز مبادلهیی و تعرفه طبقاتی واردات فولاد صورت میگیرد که مشخص نیست در چه صنعتی و برای تولید چه کالایی استفاده میشود.
واکنش نمایندگان دولت به انتقادات
به گزارش «تعادل»، سخنان دبیر سندیکای تولیدکنندگان لوله و پروفیل فولادی باعث واکنش نمایندگان وزارت صنعت، معدن و تجارت و مدیران فولاد مبارکه شد و آنها نیز هریک به نحوی سعی کردند به ادعاهای مطرح شده پاسخ دهند. ابتدا حسین ابویی مهریزی معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت، این سوال را مطرح کرد که سندیکای تولیدکنندگان لوله و پروفیل فولادی نماینده چند درصد از تولیدکنندگان است؟ او همچنین تاکید کرد که مطالب مربوط به این صنعت نباید یکطرفه مطرح شود بلکه باید هر دو طرف مسائل و نظرات خود را بیان کنند.
پاییز و زمستان سخت برای خودروسازها
عباس شیخربیعی نیز که به نمایندگی از شرکت ایرانخودرو بهعنوان یکی از مصرفکنندگان ورقهای فولادی در نشست کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران حاضر بود، از افزایش تعرفهها انتقاد و اعلام کرد که پاییز و زمستان سختی پیش روی خودروسازان است. شیخربیعی گفت: مبارکه نمیتواند همزمان هم جوابگوی خودروسازها باشد، هم نیاز تولیدکنندگان لوله و پروفیل را پاسخ دهد و هم به لوازم خانگی ورق فولادی بدهد. لازم است که ما بخشی از نیازمان را از طریق واردات تامین کنیم و هنوز نمیدانیم چرا باید برای واردات یک قطعه ورق نزدیک به 26درصد تعرفه بپردازیم.
