غول زخمخورده برزیل بازمیگردد
گروه جهان|
رییسجمهوری محبوب پیشین برزیل که این روزها خبر محاکمهاش به اتهام فساد مالی در محافل مختلف دهان به دهان میشود از بازگشت به عرصه سیاست خبر داده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، لوئیس ایناسو لولا داسیلوا که در سال2010 قدرت را ترک گفت، محبوبیت مردمی بالایی داشت و هنوز هم یکی از غولهای سیاسی امریکایلاتین است و در حمایت یکی از کاندیداهای چپگرای شهرداریها در ریودوژانیرو از بازگشت خود در سال2018 خبر داد. داسیلوا این روزها از هر فرصتی برای جلب حمایت در انتخابات ریاستجمهوری استفاده میکند.
بنا بر این گزارش، او در کارزار انتخاباتی جاندیرا فگالی در میان حدود 1000نفر از فعالان هیجانزده خود گفت: «شما در 2018 از حامیان رایدهنده به من خواهید بود. متعهد میشوم تا همچنان برای این کشور مبارزه کنم.»
به اعتقاد کارشناسان، لولا داسیلوا که اخیرا ازسوی دادستانی فدرال به فساد مالی و دریافت رشوه متهم شده، سعی دارد با جلب حمایت مردمی راه خود را برای شرکت در انتخابات ریاستجمهوری و رفع اتهامات هموار کند. داسیلوا در سخنرانی خود، دادستانی برزیل را به تمسخر گرفت و گفت که شکایتها علیه حزب کارگر تنها با هدف جلوگیری از شرکت وی در انتخابات ریاستجمهوری صورت گرفته است. رییسجمهوری سابق برزیل گفته است: «اثبات کردم که این مردم میتوانند تاریخ این کشور را تغییر دهند. در برزیل، فقر دیگر یک مشکل نیست. فقر به بخشی از راهحل تبدیل شده است.»
داسیلوا هنوز در میان بسیاری از مردم برزیل از محبوبیت زیادی برخوردار است، اما در زمینه حقوقی احتمالا به حمایتهای بیشتری نیاز خواهد داشت. محاکمه رسمی او میتواند آرزوهای وی را برای ریاستجمهوری مجدد بر باد داده و به حیات سیاسی او برای همیشه پایان دهد، آن هم در شرایطی که رییسجمهوری سابق نمیتواند انتظار چندانی از متحدان و دوستان قدیمیاش برای حمایت از خود داشته باشد.
مخالفان داسیلوا اطراف او را حسابی خالی کردهاند. آنتونیو پالوچی و گویدو مانتگا، وزرای دارایی پیشین و از متحدان داسیلوا هر دو به اتهام فساد مالی دستگیر شدهاند. دیلما روسف که به نوعی رییسجمهور دست نشانده داسیلوا محسوب میشد نیز در پایان ماه آگوست گذشته در پی استیضاحی از سمتش بر کنار شد و میشل تمر از حزب میانه راست جای وی را گرفته است. روسف برکناری خود از ریاستجمهوری را کودتایی برای آمادهسازی صحنه بهمنظور روی کار آمدن «دولت طرفدار سرمایهگذاری شرکتی» توصیف کرده بود و اکنون لولا داسیلوا، اتهام فساد مالی را توطئهیی برای جلوگیری از حضور خود در انتخابات ریاستجمهوری میداند.
حزب کارگر که چپ میانهرو محسوب میشود، نخستینبار با پیروزی لولا داسیلوا در انتخابات ریاستجمهوری سال2002، روی کار آمد. داسیلوا در پی بهبود شرایط اقتصادی طی دو دوره ریاستجمهوریاش، همچنان از محبوبیت بالایی برخوردار بود و با استفاده از همین محبوبیت، با حمایت از دیلما روسف از حزب کارگر، راه وی را برای پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری سال2010 هموار کرد. دوره دوم ریاستجمهوری روسف سال2014 آغاز شد، اما 31 ماه آگوست به رای سنای برزیل که وی را به نقض قوانین بودجه متهم کرده بود، از ریاستجمهوری برکنار شد.
داسیلوا محبوبیت خود در برزیل و اعتبارش را در جهان در پی نجات دهها میلیون نفر از فقر از طریق اجرای برنامههای اجتماعی و در عین حال ایجاد فضایی دوستانه برای سرمایهگذاری کسب کرد. با این حال، در ماه مارس و پیش از مطرح شدن اتهامات مالی، نظرسنجیها نشان دادند 53درصد از شرکتکنندگان به هیچوجه حاضر به رای دادن به داسیلوا در انتخابات ریاستجمهوری نیستند که این مساله برای رییسجمهوری که با 83درصد محبوبیت سمت خود را ترک گفت، بسیار ناامیدکننده است. اکنون علاوه بر احتمال محاکمه داسیلوا در دادگاه که بهطور قطع به برنامههای انتخاباتی وی آسیب خواهد رساند، مساله میراث وی نیز مطرح است.
در مقابل داسیلوا، میشل تمر قرار دارد که طبق حکم قضایی تا 8سال آینده اجازه شرکت در انتخابات ریاستجمهوری را ندارد و با این حال، اکنون بهعنوان رییس جمهور موقت فعالیت میکند.
اتهاماتی که همچنان پابرجاست
لولا در شرایطی از بازگشت خود خبر داده که چند روز پیش قاضی دادگاهی در برزیل دادخواست دادستانی این کشور علیه لولا و همسرش به اتهام سوءاستفاده از موقعیت دولتی و دریافت رشوه از یک شرکت پیمانکاری نفتی را وارد دانسته و دستور برگزاری محاکمه این دو نفر را صادر کرده است.
قاضی سرگیو مورو در حکم خود گفته این اتهام که داسیلوا مبلغی معادل بیش از یکمیلیون دلار رشوه دریافت کرده قابل رسیدگی قضایی است. طبق دادخواست دادستانی، داسیلوا مستقیما از فعالیت یک شرکت مهندسی پیمانکار که برای شرکت نفتی نیمهدولتی پتروبراس کار میکرد، منتفع شده بود. ارتباط این شرکت با شماری از سیاستمداران برزیلی، که اکثر آنان عضو حزب کارگران -حزب داسیلوا- هستند، موضوع یک پرونده پیچیده فساد در شرکت پتروبراس است. حکم قاضی مورو شامل احضار داسیلوا، همسرش ماریا لتیسیا لولا داسیلوا، مدیرعامل شرکت مهندسی، رییس انستیتو لولا و چهار نفر دیگر است.
انستیتو لولا یک بنیاد بشردوستانه است که به ابتکار لولا داسیلوا و با هدف حمایت از توسعه دموکراسی و مشارکت فراگیر سیاسی در کشورهای توسعهنیافته بهخصوص در امریکایلاتین و آفریقا ایجاد شده است. وکلای مدافع داسیلوا با انتشار بیانیهیی، این اتهامات را رد کرده و گفتهاند که پیگرد قانونی موکل آنان با انگیزههای سیاسی به جریان افتاده است.
