آمار
تورم تولیدکننده به 3.2درصد رسید
شاخص بهای تولیدکننده در شهریور ماه سال ۱۳۹۵ به عدد 223.3رسید که از افزایش 0.7درصدی این شاخص نسبت به ماه قبل نشان دارد. تورم سالانه تولیدکننده نیز در ماه گذشته به 3.2درصد رسید. نتابج به دست آمده از شاخص بهای تولیدکننده در ایران براساس سال پایه ۱۳۹۰ نشان میدهد شاخص قیمت تولیدکننده در شهریور ماه سال ۱۳۹۵ نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) معادل 3.6درصد بوده است. همچنین شاخص قیمت تولیدکننده در ۱۲ ماهه منتهی به شهریور ماه سال ۱۳۹۵ نسبت به ۱۲ ماهه منتهی به شهریور ماه سال ۱۳۹۴ (تورم سالانه) 3.2درصد افزایش یافته است.
گذر از نظام آمار سنتی به ثبت مدرن
رییس ستاد سرشماری کشور گفت: امیدواریم در شورای عالی آمار، برنامه عملیاتی گذار از نظام آمار سنتی به ثبت مدرن با محوریت مرکز آمار به عنوان مرجع فعالیتها محقق شود.
به گزارش ایرنا، امیدعلی پارسا در دیدار مسؤولان ستاد سرشماری نفوس و مسکن95 با رییسجمهوری، ضمن ارائه گزارشی از اقدامات انجام شده در این زمینه و مشکلات بنیادین نظام آمار کشور، افزود: براساس قانون برنامه پنجم توسعه، تمرکز آمار کشور باید در مرکز آمار اتفاق بیفتد.
وی ادامه داد: با نگاه به آمار کشورهای دنیا، از بین 180 کشور نزدیک 78درصد مرجع رشد اقتصادی در این کشورها مرکز آمار، 7درصد بانک مرکزی و 15درصد سایر مراکز و ارگانهاست. رییس مرکز آمار ایران اضافه کرد: درخصوص نرخ تورم نیز 92درصد مرجع اعلام آمار «مرکز آمار»، 2درصد بانک مرکزی و 16درصد سایر مراکز هستند.
پارسا با بیان اینکه در بیشتر کشورهای دنیا روند سرشماری از سنتی به مدرن در حال گذر است، ادامه داد: سرشماری مطلوب در دنیا نیازی به مراجعه به درب منازل مردم ندارد و این موضوع در بیشتر دستگاههای اجرایی ساماندهی شده است. رییس مرکز آمار ایران خاطرنشان کرد: در این مرحله از سرشماری پیش بینی شده که 35درصد عملیات از طریق ثبت نام اینترنتی محقق شود؛ در روزهای اولیه مشارکت مردم قابل توجه بود و در 24ساعت گذشته، 225هزار خانوار در ثبتنام اینترنتی مشارک داشتهاند.
ضرورت تشکیل نهاد آماری واحد
عضو هیات رییسه مجلس گفت: آمارها در ایران ابزار خوشایندی و ناخوشایندی شده است. گاهی برای خوشایندی فردی یا دستگاهی آماری ارائه میشود که این آمار به هیچوجه با واقعیت منطبق نیست، بهویژه آماری که پاییندستیها به بالادستیها ارائه میکنند وضع موجود را بهتر نشان میدهد. محمدقسیم عثمانی در گفتوگو با «خانه ملت»، با بیان اینکه دستگاهها و نهادهای مختلف برای تشریح عملکرد خود و میزان تحولات و تغییرات مربوط به دوره فعالیت خود به آمار و ارقام متوسل میشوند، گفت: هر عدد ارائه شده یک بار اطلاعاتی برای مردم دارد، ذهنیتها را شکل میدهد و مردم براساس آن قضاوت میکنند.
وی با اشاره به وجود مرکز واحد و ثابت در تمامی کشورهای دنیا برای ارائه اطلاعات صحیح آماری یادآور شد: این مرکز با استفاده از کارشناسان مجرب، روشهای علمی و روشهای پذیرفته شده آماری اعداد و ارقام مورد نیاز جامعه و سایر بخشها را بدون سوءگیری، نگاه سیاسی و اینکه این آمار سبب خوشایندی یا ناخوشایندی چه افرادی میشود، ارائه میدهند. عثمانی با بیان اینکه در ایران برخی وزارتخانهها، بانک مرکزی و مرکز آمار هر کدام یک مغازه آماری برای خود باز کردهاند، افزود: باید یک نهاد واحد با زیربخشهای مختلف و نظارتهای خاص مسؤول ارائه آمار شود. با تشکیل این نهاد هر دستگاه یا فردی برای خود یک سیستم آماری نداشته باشد، بلکه باید اطلاعات خود را از دستگاه مرجع دریافت کنند و تنها یک مرجع آمار و اطلاعات در کشور موجود باشد.
