بودجه 95 به‌طورکامل تحقق پیدا نمی‌کند

۱۳۹۵/۰۷/۰۷ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۵۲۱۴۸

وزیر کار: دولت نمی‌خواهد با صدای بلند حرف بزند و برای خود تبلیغ کند

گروه اقتصاد کلان|مرضیه امیری|

دیروز تالار وحدت در سومین روز هفته تکریم بازنشستگان میهمان جمع وسیعی از بازنشستگان کشوری و مقامات بلندپایه کشور مانند اسحاق جهانگیری معاون اول رییس‌جمهور، علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و رییس صندوق بازنشستگی کشوری بود. این مراسم نیم‌روزه با برنامه‌های متفاوتی همچون اجرای موسیقی، افتتاح 9خانه امید و تقدیر از 10 بازنشسته نمونه همراه بود و اسحاق جهانگیری، علی ربیعی و محمود اسلامیان نیز در این مراسم به سخنرانی پرداختند. همایش تکریم از خانواده و بازنشستگان که به ‌همت صندوق بازنشستگی کشوری برگزار شد، قرار بود محفلی برای تقدیر از بازنشستگان و ارج نهادن به کرامت انسانی آنها باشد اما در خلال این برنامه سخنانی گفته و حواشی ایجاد شد که برخلاف معمول این‌ دست برنامه‌ها بیشتر از آنکه مسؤولان از اقدامات و عملکرد خود صحبت کنند، این بازنشستگان بودند که از این فرصت استفاده کرده و مطالباتشان را مطرح کردند. رییس هیات‌مدیره کانون بازنشستگان وزارت کشور طی سخنانی خواستار رسیدگی به 7مطالبه بازنشستگان شد و از ضرورت همسان‌سازی حقوق قدیم و جدید در دستگاه‌های مختلف و برقراری بیمه عمر برای موظفان زن و همسر بازنشستگان فوت شده سخن گفت که با تشویق حضار همراه شد. در این مراسم به 10بازنشسته نمونه نیز جوایزی تقدیم شد و البته صندوق بازنشستگی کشوری لوح‌های تقدیر طلاکوب‌شده‌یی نیز برای مقامات حاضر در جلسه (اسحاق جهانگیری، سیدتقی نوربخش، علی ربیعی و محمود اسلامیان) فراهم کرده ‌بود که در همان ابتدا با تقدیم نخستین لوح به معاون اول، برخی بازنشستگان به این حرکت معترض شدند و با فریاد سوال «بابت چی؟ چرا دولت از دولت تقدیر می‌کند» مانع از ادامه تقدیم این لوح‌ها شدند. در ادامه گزارش «تعادل» از متن و حاشیه این مراسم را می‌خوانید.


طعنه معاون اول به دولت بزرگ

سخنان معاون اول رییس‌جمهور در مراسم تکریم خانواده و بازنشستگان طبق سنت همیشگی با انتقاد و گلایه همراه بود اما این‌ بار شمشیر نقد اسحاق جهانگیری خود دولت را نشانه رفت. وی با انتقاد از حجم بزرگ دولت اظهار کرد:«تقریبا در تمامی ابعاد اقتصاد کشور حضور دولت پررنگ است و هر چقدر ما بر کوچک و چابک‌سازی دولت تاکید کردیم و داریم اما همچنان دولت ما بزرگ است».

جهانگیری با اشاره به اینکه اعمال تحریم‌ها و فشارهای اقتصادی دولت را با مشکلات جدیدی روبه‌رو کرد، ادامه داد:«زمانی که در پایان سال گذشته قصد داشتیم بودجه سال 95 را بنویسیم تصورمان بر این بود که برجام اجرایی شده و میزان فروش نفتمان افزایش و در نهایت بودجه سال 95 بودجه خوبی خواهد بود. در همین راستا مبنای بودجه 95 را بیش از 2میلیون بشکه نفت قرار دادیم. برنامه‌ریزی کردیم که دولت نیز از خود هنر نشان دهد و خود را مجهز کند همچنین تولید نفت را به بالاترین سقف برساند و مشتریانی پیدا کند تا 2میلیون بشکه نفت خود را بفروشد. پیش‌بینی ما این بود که حدود 265هزار میلیارد تومان در سال 95 درآمد خواهیم داشت و ما در دولت این میزان بودجه را به تصویب رساندیم و لایحه را تقدیم مجلس کردیم. مجلس محترم نیز 30هزار میلیارد تومان رقم درآمدهای بودجه 95 را افزایش و در نهایت 295هزار میلیارد تومان تصویب شد.»


با بودجه نمی‌توانیم عمران را توسعه دهیم

معاون اول رییس‌جمهور با تاکید بر اینکه«رقم بودجه مصوب سال 95 به طور کامل تحقق پیدا نمی‌کند» ادامه داد: «در روزهای ابتدایی سال 95 زمانی که در دولت درباره بودجه بحث و بررسی می‌کردیم به این نتیجه رسیدیم که با توجه به کاهش شدید قیمت نفت و با توجه به درآمدهای مالیاتی و سایر درآمدهای دولت، دولت قادر است 215هزارمیلیارد تومان درآمد داشته باشد که در نهایت با در نظر گرفتن رقمی برای اوراق مشارکت به این نتیجه رسیدیم که برای سال جاری دولت قادر نیست بیش از 240هزار میلیارد تومان بودجه داشته باشند. در سال جاری میزان نقدی درآمدهای دولت از میزان هزینه‌های جاری کشور مبلغ خیلی بالاتری نیست به همین دلیل در اینکه تصور کنیم از محل بودجه دولت می‌توانیم عمران را توسعه دهیم و به توسعه دست یابیم، خیلی نقطه روشنی وجود ندارد.»

اسحاق جهانگیری با بیان اینکه خانواده مهم‌ترین و تاثیرگذارترین نهاد کشور است، نقش خانواده را در توسعه و پیشرفت کشور بسیار مهم و تاثیرگذاری دانست و گفت:«هر چند ما اکنون شاهد افزایش آمار طلاق و کسانی که تنها زندگی می‌کنند، افزایش پیدا کرده اما این موضوع آنقدرها هم دغدغه ما نیست و هنوز هم خانواده در کشور ما اهمیت زیادی دارد. خوشبختانه در ایران کانون خانواده یکی از مستحکم‌ترین کانون‌هایی است که با وجود تلاش ابزارهای مدرن برای ایجاد فاصله هنوز مستحکم باقی مانده است.» معاون اول رییس‌جمهور در ادامه صحبت‌های خود تکریم از بازنشستگان را، تکریم از کسانی دانست که گذشته خود را برای انجام خدماتی مهم و کسب تجربیاتی ارزشمند صرف کرده‌اند.

وی ادامه داد:«اگر امروز می‌گوییم که کشور به درجه‌یی از توسعه و امنیت رسیده است بدین معناست که در گذشته عده‌یی این افتخارات را آفریده و امروز به جوانان سپرده‌اند. باید از گنجینه نیروی انسانی مجرب و صاحب دانش که امروز به افتخار بازنشستگی نائل شده‌اند به نحوی مطلوب استفاده کنیم.» جهانگیری در ادامه به وضعیت صندوق‌های بازنشستگی کشور اشاره و اظهار کرد: «همواره یکی از مباحث مطرح در بودجه دولت، کمک به صندوق‌های بازنشستگی بوده است. در حال ‌حاضر برخی صندوق‌های بازنشستگی وابستگی کامل به بودجه دولت دارند و ورودی و خروجی برخی از صندوق‌های بازنشستگی بسیار نامتعادل است. همچنین 100درصد پرداختی صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح و نیز 75درصد پرداختی صندوق بازنشستگی کشوری از بودجه دولت پرداخت می‌شود. با وجود همه محدودیت‌های دولت، دولت متعهد است که به هیچ ‌وجه نگذارد در هیچ کدام از صندوق‌های بازنشستگی کشوری بازنشسته‌یی در انتظار پرداخت پول از صندوق خود بماند.» وی با اعلام اینکه قانون دایمی خدمات کشوری درحال اصلاح است و تا هفته‌های آتی جهت تصویب به مجلس ارائه می‌شود، اظهار کرد:«درحال حاضر قانون خدمات کشوری در مرحله اصلاح قرار دارد و ما مصمم هستیم که طی هفته‌های آتی لایحه دایمی قانون خدمات کشوری ر ا به مجلس بفرستیم. امیدواریم توانایی این را داشته باشیم و پیش‌بینی کنیم که در قانون خدمات کشور طی یک دوره زمانی دریافتی بازنشستگان را به درصد قابل توجهی از حقوق دریافتی شاغلین برسانیم.»


طرح سلامت از موفق‌ترین طرح‌های دولت

از دیگر نکات یاد شده در سخنان معاون اول رییس‌جمهوری موضوع استمرار ارتباط بازنشستگان در سیستم اداری کشور بود که در این باره توضیح داد:«باید راهکارهایی بیاریم که این ارتباطات حداقل از جنبه عاطفی حفظ شود. این موضوع و پیشنهادات مربوط به این موضوع حتما در کمیسیون اجتماعی دولت مطرح و مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در این رابطه حتما به گونه‌یی عمل خواهد شد که برای روسای صندوق‌های بازنشستگی در استانداری‌ها دفاتری تخصیص پیدا کرده و ارتباط تشکیلاتی منظم‌تری با بازنشستگان برقرار شود.» وی همچنین در بخش دیگری از صحبت‌های خود طرح سلامت را یکی از موفق‌ترین طرح‌های دولت عنوان و تصریح کرد:«موضوع سلامت نه تنها برای بازنشستگان بلکه برای همه مردم دارای اهمیت ویژه‌یی است به همین دلیل در دولت تلاش می‌کنیم که نگذاریم سلامت به دغدغه اصلی مردم تبدیل شود.»


از دست‌ رفتن قدرت خرید 67 درصدی

علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز از دیگر سخنرانان این همایش بود که سخنان خود را اینطور آغاز کرد:«دولت نمی‌خواهد با صدای بلند حرف بزند و برای خود تبلیغ کند و خیلی‌ها همین نکته را نقطه ضعف دولت می‌دانند اما دولت، دولت با صدای خاموش اما پرکار است.» او با بیان اینکه سیاست افزایش مستمری‌ها و پیشی گرفتن نرخ افزایش آن بر تورم را ادامه می‌دهیم، گفت:«شاید دیگر نباید مدام از سیاست‌های غلط دو دوره قبلی دولت شکایت کرد اما در برابر وضعیت پیش‌ آمده از به ‌کارگیری این سیاست‌ها نمی‌توان سکوت کرد. در پی افزایش افسارگسیخته تورم و عدم تناسب میزان حقوق و تورم، بالغ بر 56 درصد بازنشستگان تامین اجتماعی حداقل حقوق را دریافت می‌کردند و قدرت خرید بازنشستگان کشوری 67 درصد کاهش یافته بود. ما چند سیاست را برای کاهش این مشکلات دنبال کردیم و برنامه‌یی برای افزایش سهم بازنشستگان در نظارت بر هیات‌مدیره صندوق‌ها به مجلس ارائه کرده‌ایم.» وی افزود:«بررسی‌هایی انجام و بیماری‌هایی که بازنشستگان بیشتر مبتلا می‌شوند را تحت پوشش بیمه بردیم که تعویض مفصل زانو از آن جمله است. در بخش بیمه تکمیلی نیز با وجود همه فشارهای موجود مشارکت کردیم و سعی می‌کنیم آن را توسعه دهیم و سیاست افزایش مستمری و پیشی گرفتن آن بر تورم را نیز سال به سال دنبال می‌کنیم.» ربیعی همچنین از تداوم سیاست پلکانی افزایش حقوق تا بازگشت قدرت خرید خبر داد و گفت:«در ابتدای دولت از مدیرعامل وقت صندوق درباره انتصاب‌ها سوال کردم، متاسفانه هیچ مدیری را براساس نظام کارشناسی در هیات‌مدیره‌ها منصوب نکرده بودند و قریب به اکثریت آنها با معرفی دیگر افراد به صندوق‌ها تحمیل شده بودند.»

به ‌گفته وزیر کار در چند سال قبل صندوق‌ها مفهوم کارپردازی پیدا کرده بودند درحالی که از ابتدا استراتژی دولت یازدهم این بوده که صندوق‌ها به محل زندگی اجتماعی بازنشستگان تبدیل شوند.»


ادامه افزایش پلکانی حقوق بازنشستگان

دیگر سخنران این همایش مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری بود. محمود اسلامیان با بیان اینکه صندوق‌ بازنشستگی که شاید حدود بیش از 40سال است، شکل جدیدش سازماندهی شده دچار مشکلاتی است، گفت:«به دلیل تصمیماتی که در گذشته اتخاذ شده، این مشکلات به وجود آمده‌اند و تعادل اقتصادی در صندوق رعایت نشده و ورودی‌های صندوق قطع شده است. درحال حاضر نسبت شاغلان به بازنشستگان در صندوق به کمتر از 1درصد رسیده و مشکلاتی را رقم زده که امیدواریم با درایت دولت حل شود.» اسلامیان با بیان اینکه رسیدگی به بازنشستگان جزو ماموریت‌هایی است که ما دنبال می‌کنیم، اظهار کرد: «در دوره‌یی در گذشته حدود 67 درصد قدرت بازنشستگان کاهش یافت و علت آن این بود که افزایش حقوق بازنشستگان از اواسط دهه 80 تا سال 92 طبق قانون و همپای نرخ تورم رشد نکرد.»

مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری ادامه داد:«در دولت یازدهم تورم را کاهش دادیم و افزایش حقوق متناسب با تورم اتفاق افتاد اما ضایعه کاهش قدرت خرید همچنان سر جای خود قرار دارد. امسال دولت برای کاهش این فاصله 6000 میلیارد تومان تخصیص داد و کف حقوق به 900هزار تومان رسید. از معاون اول رییس‌جمهور درخواست می‌کنم، افزایش پلکانی حقوق بازنشستگان را برای چند سال ادامه دهیم تا کاهش قدرت خرید بازنشستگان جبران شود.»

اسلامیان با اشاره به اینکه با وجود همه مشکلات دولت طی دو تا سه سال اخیر حقوق بازنشستگان را بدون تاخیر پرداخت کردیم، اظهار کرد:«پرداخت حقوق در گذشته به صورت غیرمستقیم انجام شد و هفت تا 10روز به طول می‌انجامید اما ما در شهریور امسال حقوق بازنشستگان در 31 استان کشور را به صورت مستقیم و در عرض دو ساعت پرداخت کردیم. غرور بسیاری از بازنشستگان ما اجازه نمی‌دهد که در عین مشکلات کمکی بخواهند و ما تلاش می‌کنیم بتوانیم جایگاه آنها را حفظ کنیم. ما در دولت یازدهم سالانه 35درصد رشد در مجموعه‌های اقتصادی داشتیم که به نظر می‌رسد قابل قبول است. همچنین بسیاری از اموالی که در گذشته از صندوق خارج شده بود توسط دادستان تهران اکثرا به صندوق بازگشته است.» در این همایش همچنین به ‌صورت اینترنتی و با دستور معاون اول رییس‌جمهوری ۹ خانه امید افتتاح شد و در ادامه نیز از ۱۰بازنشسته نمونه تقدیر شد که ژاله آموزگار پژوهشگر، نویسنده مترجم، مهین میهن، دارنده نشان درجه یک هنر، بتول جواهری، آناتومییست، گردآفرین بویراحمدی بانوی نخبه عشایر، معلم و کشاورز نمونه، ایرج جهانبش کارآفرین نمونه در حوزه صنعت، محمدابراهیم صیف‌پور دارنده مدال المپیک و مربی تیم‌های ملی، ولی‌الله فرزاد استاد دانشگاه و پژوهشگر آمار، صمد فرخی استاد دانشگاه و پژوهشگر فیزیک هسته‌یی، یدالله کمالی دهقان پدر شهید مدافع حرم و محسن کمالی‌دهقان و همسر دکتر رحمان دادمان وزیر فقید وزارت راه و ترابری از آن جمله بودند.

مشاهده صفحات روزنامه