گشایش روابط بانکی با خروج از لیست سیاه پولشویی

۱۳۹۵/۰۴/۰۵ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۴۶۰۰۴

اقدام گروه بین‌المللی اقدام مالی در خروج ایران از لیست سیاه پولشویی می‌تواند گشایش مهمی در روابط بانکی ایران ایجاد کند اما تحلیلگران انتظار دارند ایران همچنان در این لیست باقی بماند.

المانیتور، یکی از موانع منتفع شدن ایران از منافع اقتصاد برجام، ناتوانی تهران در قانع کردن بانک‌های بزرگ جهانی برای تسهیل معاملات بین ایران و شرکت‌های خارجی است. نگرانی بانک‌ها از همکاری با ایران موجب افزایش گلایه ایران و نارضایتی پایتخت‌های غربی شده است. دلیل نگرانی بانک‌ها تنها تحریم‌های همچنان پابرجای دولت امریکا علیه ایران و ابهام درباره رییس‌جمهوری آینده امریکا نیست. علاوه بر نگرانی‌های سیاسی و غیرقابل پیش‌بینی بودن سیاست دولت آینده امریکا، تغییر در نگاه بانک‌های بزرگ غربی نسبت به ایران بستگی به خروج نام این کشور از لیست کشورهایی دارد که از نظر گروه کاری اقدام مالی پرریسک تلقی می‌شوند. نام ایران به دلیل عدم وجود سازوکارها یا اراده لازم در این کشور در زمینه مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم در این فهرست جای گرفته است.

برداشتن گام‌های مهم برای خروج نام ایران از این لیست موجب برطرف شدن برخی از نگرانی‌های بانک‌ها می‌شد و ضمن کمک به تسهیل تجارت قانونی به موجب برجام موجب تقویت رژیم جهانی مقابله با پولشویی می‌شود.

تقریبا به مدت یک دهه، سیستم مالی ایران هدف تحریم‌های غرب قرار داشت که هدف از آن حذف این کشور از تجارت بین‌المللی بود. تحریم‌ها موجب افزایش تعداد موسسات مالی بدون نظارت و ایجاد راه‌های جدید انتقال پول به نقاط مختلف جهان شده است.

پی بردن به این قضیه برای گروه کاری اقدام مالی مدت زیادی طول نکشید و این گروه در سال 2008 اقدام به قرار دادن نام ایران در فهرست کشورهای پرریسک از نظر مالی کرد. توصیه این گروه به بانک‌های بین‌المللی واضح بود:«از هر گونه معامله مرتبط با ایران برحذر باشید.» تقریبا یک ماه پس از لغو تحریم‌های غرب علیه ایران گروه کاری اقدام مالی با انتشار بیانیه‌یی با تصریح بر هشدارهای قبلی خود به موسسات مالی جهانی گفت که ایران هنوز استانداردهای نظارتی را اجرا نمی‌کند.

مشاهده صفحات روزنامه

ارسال نظر