چرخش دولت از «خرید تضمینی» به «قیمت تضمینی»

۱۳۹۴/۱۲/۱۳ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۳۹۶۸۰

گروه بورس

همواره از سوی دولت، خرید تضمینی محصولات کشاورزی به دلیل کاهش هزینه‌هامدنظر بوده است؛ همچنین به واسطه این طرح فرآیند طولانی‌مدت پرداخت پول کالاهای خریداری شده از سوی دولت به کشاورز حذف می‌شود. بنابراین خرید تضمینی مورد توافق بورس کالا و وزارت جهاد کشاورزی بود تا اینکه روز گذشته قائم‌مقام وزیر جهادکشاورزی از اجرای طرح «قیمت تضمینی» در بورس کالا به جای «خرید تضمینی» توسط دولت با هدف جلوگیری از نرخ‌شکنی محصولات کشاورزی در بازار خبر داد. سیدمهدی کلاته رحمانی اعلام کرد که خرید تضمینی باید هرچه سریع‌تر از صحنه حذف شود و شاهد آن باشیم که کشاورزان با نارسایی‌های این نوع خرید خداحافظی کنند و طرح قیمت تضمینی برای تمامی محصولات کشاورزی اجرایی شود. این در حالی است که هیات دولت در ابتدای همین ماه با افزایش تسهیلات بانکی برای خرید تضمینی گندم موافقت کرد.

اما وزارت کشاورزی برای اجرای طرح قیمت تضمینی، استان خوزستان را به عنوان پایلوت انتخاب و اعلام کرد که موفقیت‌آمیز بودن طرح از سوی بهره‌برداران، کارشناسان بورس و همکاران سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور تایید شده است و پیش‌بینی می‌شود این مدل در مورد سایر محصولات نیز قابل تعمیم باشد.

در همین زمینه قائم‌مقام وزیر جهادکشاورزی گفت: جایگزین شدن قیمت تضمینی به جای خرید تضمینی علاوه بر ذرت خوزستان، برای نخستین‌بار در محصول جوی کرمانشاه نیز نتایج مثبتی دربر داشت و توانست بار مالی دولت را تا حدودی کم کند و کیفیت محصول تولیدی نیز افزایش یابد. وی افزود: یکی از سریع‌ترین اثرات اجرای طرح قیمت تضمینی روی ذرت خوزستان در بورس کالا، جلوگیری از نرخ‌شکنی کالاهای کشاورزی بود، به‌طوری‌که کشاورزان دیگر مجبور به فروش محصولات‌شان با قیمت‌های پایین نیستند و به آسانی کالاهای‌شان را روی تابلوی بورس کالا می‌برند.


خریدهای توافقی در بورس کالا انجام شود

سیدمهدی کلاته رحمانی در گفت‌وگو با ایرنا، با اشاره به آیین‌نامه ماده 33 قانون افزایش بهره‌وری بخش کشاورزی در سال جاری از طریق بورس کالا افزود: امیدواریم با هماهنگی دستگاه‌های مربوطه پس از بررسی نتایج این نوع خرید از سال آینده شاهد فروش محصولات بیشتری در قالب بورس کالا باشیم.

مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران گفت: با اجرای طرح قیمت تضمینی محصولات کشاورزی در بورس کالا، یکی از بزرگ‌ترین مشکلات اصلی خرید تضمینی که در گذشته با عنوان دیرکرد در پرداخت وجه معامله از سوی دولت رایج بود، برطرف خواهد شد. خریدهای توافقی نیز می‌تواند به گونه‌یی برنامه‌ریزی شود که مانند قیمت‌های تضمینی روی تابلوی بورس کالا رفته و ضمن شفاف‌سازی، به صورت مستقیم به دست مصرف‌کنندگان برسد.

وی در این زمینه ضرورت انجام برخی اصلاحات را مورد تاکید قرار داد و افزود: معتقدم اگر چنین خریدی بخواهد برای کل استان‌های ذرت‌خیز کشور، همچنین تمامی محصولات مشمول خرید تضمینی در بخش کشاورزی اجرایی شود، انبارهای این سازمان کفایت کرده و علاوه بر آن، همکاری‌های لازم برای این منظور انجام خواهد شد.

کلاته رحمانی تصریح کرد: با وجود آنکه اجرای این طرح به عنوان پایلوت در استان خوزستان انجام شد، موفقیت‌آمیز اعلام شدن آن از سوی بهره‌برداران، کارشناسان بورس و همکاران سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور تایید شده است و پیش‌بینی می‌شود که این مدل در مورد سایر محصولات نیز قابل تعمیم باشد. جایگزین شدن قیمت تضمینی به جای خرید تضمینی علاوه بر ذرت خوزستان، برای نخستین‌بار در محصول جوی کرمانشاه نیز نتایج مثبتی دربر داشت و توانست بار مالی دولت را تا حدودی کم کند و کیفیت محصول تولیدی نیز افزایش یابد.

این مقام مسوول در وزارت جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: اجرای طرح قیمت تضمینی روی ذرت خوزستان از سوی کشاورزان با استقبال مناسبی روبه‌رو شده و بازار رقابتی خوبی برای آن به وجود آمده است؛ به گونه‌یی که در گذشته هزینه‌های انبار و نگهداری آن روی دوش دولت می‌افتاد و حجم قابل ملاحظه‌یی از محصول برای پیدا کردن مشتری در انبارها خاک می‌خورد اما در شرایط حاضر، علاوه بر آنکه کشاورزان ظرف 2 تا 3روز به 60درصد بهای محصول فروخته شده خود دست می‌یابند، بازار نیز حالت رقابتی پیدا کرده و از آنجا که محصولات فوق به سرعت مورد استفاده قرار می‌گیرد، از کیفیت آنها نیز کاسته نمی‌شود. همچنین در مسیر فوق، دست دلال‌ها و واسطه‌ها کوتاه شده است که این امر باعث می‌شود محصول به جای دست به دست شدن، هرچه سریع‌تر راهی بازار مصرف شود و بدین‌ترتیب هم کشاورزان و هم تمامی دست‌اندرکاران آن از این نوع خرید سود ببرند.

به گفته کلاته رحمانی، عده‌یی که می‌گویند نگهداری محصول در انبارهای تایید شده بورس ممکن است دارای اشکال باشد، در اشتباه هستند، زیرا تمامی انبارها استاندارد بوده و این سازمان خواهد توانست انبارها برای سایر استان‌ها را برای این نوع خرید در اختیار قرار دهد.

مشاهده صفحات روزنامه