آغاز فصل سازندگی
گروه ایران|
رییسجمهوری شرایط تازه بعد از به فرجام رسیدن برجام را «سازندگی» دانست و گفت: با این فرجام توانستیم یک شرایط نو در فضای اجتماعی به وجود آوریم که همه باید از این شرایط استفاده کنیم. دکتر حسن روحانی دیشب در گفتوگوی زنده تلویزیونی بااشاره به این نکته که در گذشته بدخواهان خارجی حصاری دور کشور کشیده بودند و دیگران را برای فشار به ایران همراه خود کرده بودند، گفت: آنها در سالهایی توانستند برخی کشورها را همراه خود کنند بهطوری که حتی دوستان ما هم حاضر نبودند کار بانکی با ما بکنند و حتی یک بشکه نفت هم بخرند.
آنها ایران را یک تهدید علیه صلح جهانی کرده بودند و هدف ما این بود که این حصار برداشته شود و چهره واقعی ملت بزرگ ایران نشان داده شود. روحانی در ابتدای گفتوگوی خود یکی از اهداف ابتدایی دولت یازدهم را ترسیم چهره واقعی مردم دانست و گفت: یکی از اهداف دولت ما این بود که چهره واقعی مردم را به جهانیان معرفی کنیم، مردم ایران مردم بسیار با فرهنگی هستند، ملتی با اخلاق، مدارا و با تحمل بالا هستند.
رییسجمهوری در پاسخ به این سوال که: دولت شما وعدههای زیادی برای بهسرانجام رساندن مذاکرات به مردم داد که این اتفاق افتاد و دربهای ایران به سمت دنیا گشوده شد، چه زمانی میتوانید به مردم اعلام کنید که نخستین اثر اجرای برجام را در زندگی خودشان ببینند؟ گفت: هم امید و هم چشم ما به تلاش مردم است، دولت معتقد نیست بازیگر اصلی در صحنه سیاسی و اقتصادی است، دولت یک یاریگر اصلی است و بازیگر اصلی مردم هستند و کار باید دست مردم باشد.
روحانی افزود: یکی از شعارهای دولت از روز اول این بوده که کار را به کاردانان و به بخش خصوصی بسپاریم، رهبر معظم انقلاب نیز چندبار تاکید کردهاند که امور به مردم واگذار شود.
وی ادامه داد: اداره کشور ما به دست مردم است و مردم هستند که مسوولان را برمیگزینند و در برابر بیگانگان ایستادگی میکنند و مسیر را برای فعالیت جوانان خودشان آماده میکنند.
رییس حمهوری در ادامه گفت: موانعی در گذشته وجود داشت که دولت قرار بود این موانع را بردارد که ما در برجام موانع را برداشتیم؛ یک ملتی که میخواهد در رقابت جهانی با همه کشورهای منطقه و جهان در یک رقابت دو برای رسیدن به هدف شرکت کند جلوی او دیوار بود و نمیتوانست راه برود تا چه برسد بخواهد بدود و در رقابت شرکت کند که ما این دیوار را برداشتیم، اینکه میگویم ما یعنی ملت ما این دیوار را برداشت.
روحانی افزود: لطف خداوند و عنایت حق در کنار ایستادگی و استقامت مردم و رهنمودهای رهبر معظم انقلاب و تلاش همه دولتمردان به معنای عام کلمه یعنی قوای سه گانه و ارکان کشور همه دست به دست هم دادیم که این مانع امروز برداشته شده است.
رییسجمهوری در خصوص تحریم ادامه داد: رهبر معظم انقلاب فرمودند تحریم مشکلاتی که ایجاد کرده بود 40درصد بوده و 60درصد مشکلات به تحریم مربوط نمیشود و مربوط به مسائل داخلی است.
وی اضافه کرد: امروز اشتیاق دنیا را برای تعامل با ایران مشاهده میکنید، این همه شرکتها، کارآفرینان و مدیران اقتصادی از سراسر جهان به ایران میآیند و ما کاملا این را میبینیم که دنیا احساس میکند در ایران هم ثبات و هم مردم خوب و با فرهنگ و هم جوانان تحصیلکرده است و هم انرژی وجود دارد و هم جایگاه استراتژیک ایران است که همه دست به دست هم داده و امروز این اشتیاق را برای آمدن به این کشور و فعالیت در کشور به وجود آورده است.
رییسجمهوری با اشاره به این نکته که آنچه من میتوانم به ملت قول دهم این است که دولت حمایت خود را از کارآفرینان انجام میدهد، افزود: در سفر اخیری که به دو کشور اروپایی با عدهیی از اعضای هیات دولت رفتم، دیدید اعضای دولتمردان در سفر محدود بود و جمعیت اصلی صنعت گران، کارآفرینان و بخش خصوصی بودند و این برای نخستین بار بود که در این کشور رییس یک دولت به یک کشور اروپایی میرفت و همراه خودش دهها نفر از صنعتگران و مدیران اقتصادی بخش خصوصی را میبرد و در همه صحنهها حضور داشتند؛ در شام نخستوزیر ایتالیا یک جمع بزرگی حضور داشتند که نخستوزیر این کشور میگفت چنین جمعیتی در ایتالیا بیسابقه بوده است.
وی ادامه داد: این به معنای آن است که دنیا اشتیاق دارد و کار دست بخش خصوصی ما باید قرار بگیرد.
در حال فاصله گرفتن از وابستگی به نفت هستیم
رییسجمهوری گفت: قبلا هم در یک گفتوگوی صمیمی با مردم این را عرض کردم که بعد از برجام خطری که وجود دارد این است که به شیوه سابق بازگردیم. شیوه سابق این بود که نفت میفروختیم و با پول نفت آنچه میخواستیم کالاهای مصرفی و کالاهای دیگر را وارد میکردیم.
روحانی افزود: البته واردات کالاهای غیرمصرفی و سرمایهیی اشکال ندارد، گاهی هم برخی کالاهای ضروری همچون گندم و ذرت وارد میکردیم. به هر حال واردات همیشه بد نیست، واردات در جایی که کشور قدرت تولید دارد و ما از تولید بیرون استفاده کنیم آنگاه بد است.
وی اضافه کرد: در گذشته شیوه این بود نفت بفروشیم و با واردات کشور را اداره کنیم، البته کاهش قیمت نفت فشار بسیاری بر ما وارد کرد، شاید در کنار تهدید کاهش قیمت نفت بتوان یک فرصت را هم دید، ما از اعتیاد خطرناک و وابستگی کامل اقتصاد به نفت گام به گام در حال فاصله گرفتن هستیم.
رییسجمهوری با اشاره به اینکه تکیه بودجه سال آینده به نفت حدود 25درصد است، گفت: گاهی حوادثی پیش میآید که وادار به مستقل بودن میشوید، به عنوان مثال در جنگ، ابزارهای بسیاری ساختیم، آن شرایط ما را وادار به ساخت سریع و به کار گرفتن تمام توان کرد.
ما باید از مزیت همه کشورها استفاده کنیم
رییسجمهوری ادامه داد: در شرایط جدید، رییسجمهور روسیه اوایل آذر به ایران آمد، رییسجمهور چین هم اوایل بهمن به ایران سفر کرد، من به دو کشور مهم اروپایی سفر داشتم و هیاتهای تجاری بطور منظم وارد تهران میشوند و همین الان دهها هیات تجاری در تهران هستند و فعالیت میکنند.
روحانی تاکید کرد: اساس برنامه این است که نمیخواهیم نگاه به غرب داشته باشیم، ما باید از همه کشورها استفاده کنیم، ما باید در مقابل آنهایی که میخواهند با ما کار کنند انتخابگر باشیم، ما از مزیت همه کشورها باید استفاده کنیم. وی اضافه کرد: آسیا برای ما بسیار مهم است و کشورهای بسیار مهمی در این قاره وجود دارد، لذا دیدید در سفر رییسجمهور چین یک قرارداد بلندمدت 25ساله اتخاذ کردیم و تصمیمات مهمی در این سفر گرفته شد، در سفر رییسجمهور روسیه نیز تصمیمات مهمی برای روابط دوجانبه و منطقه گرفته شد، در سفر به اروپا هم تصمیمات بسیار مهم اتخاذ کردیم.
باید در خودروسازی به کلاس جهانی برسیم
رییس دولت یازدهم توضیح داد: اما تفاوت این تصمیمات با گذشته این است، در گذشته اینگونه بود که کالا را بخریم، وارد کنیم و نفت را بفروشیم اما امروز مبنای ما این است سرمایه خارجی وارد ایران شود و ما با این سرمایه در تولید برای اشتغال جوانان و تصرف بازارهای خارجی شراکت کنیم.
روحانی در ادامه این مصاحبه تلویزیونی تاکید کرد: بدون صادرات نمیتوانیم کیفیت کالاها را بالا ببریم و نمیتوانیم با دنیا برای صادرات کالای غیر نفتی رقابت کنیم.
وی در پاسخ به این موضوع که یعنی فقط کالا خریداری نشده است بلکه خط تولید آن کالا نیز خریداری شده است؟ اظهار داشت: الان نگاه دنیا به ایران یک نگاه بلندمدت است، چین وقتی میآید میگوید من قرارداد 25ساله با ایران منعقد میکنم، بحث یک سال، دو سال و پنج سال نیست.
روحانی با اشاره به اینکه در سال گذشته 83میلیون نفر توریسم به فرانسه سفر کردهاند، گفت: ایران از نظر تاریخی جاذبههای بیشتری نسبت به فرانسه دارد. کشوری چهارفصل هستیم و با این همه امتیازات و جاذبه نمیتوانیم صحیح از آن استفاده کنیم، پس باید صنعت توریسم را درست کرد.
وی ادامه داد: بخشی از این صنعت ساخت هتل است و یک بخش دیگر راهآهن و بخش دیگر ساماندهی حمل و نقل هوایی است. بنابراین شرایط امروز ما برای حرف زدن با دنیا و معاملات اقتصادی ما با گذشته کاملا متفاوت است.
روز کوشش عمومی برای ساختن کشور
رییسجمهوری افزود: امروز از برجام عبور کردهایم و به نظر من از تحریم هم عبور کردهایم. دیگر امروز بحثها باید در مسیر سازندگی و آینده کشور قرار گیرد. اشکال ندارد که نقد و انتقاد شود. باید برای بهتر شدن کشور از کارهایی که دولت انجام میدهد، انتقاد سازنده شود.
روحانی با بیان اینکه امروز روز کوشش عمومی ما برای ساختن کشور است، اظهار داشت: آن تعامل سازنده که من از روز اول به عنوان شعار قرار دادم دقیقا تعامل جهان برای ساختن ایران است. البته اینگونه نیست که بخش اقتصاد ما فقط با تعامل با خارج درست شود، این حداکثر 40درصد است و 60درصد به داخل مربوط میشود.
وی تصریح کرد: یعنی ما باید کسب و کار را تسهیل کرده و بهبود ببخشیم؛ شرایط بازار، بیمه، گمرک را اصلاح کرد و باید با فساد به صورت گسترده مقابله کنیم. بنابراین همه باید دست به دست هم دهیم تا ایران ساخته شود.
رییسجمهوری در خصوص انتخابات گفت: ما علاوه بر مشارکت حداکثری باید رقابت حداکثری هم داشته باشیم و من از مردم میخواهم که در روز هفتم اسفندماه با حضور حداکثری خود پای صندوقهای
رای باشند.
