ویروس «زیکا» و اعلام وضعیت اضطراری جهانی
گروه جهان سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد که شیوع ویروس زیکا به یک وضعیت اضطراری برای بهداشت عمومی بینالمللی تبدیل شده است. این اعلان پس از آن صورت میگیرد که موارد تولد کودکان ناقصالخلقه در برزیل در حال گسترش است. این گمانه زنی وجود دارد که این نقص مادرزاد با ویروس زیکا مرتبط باشد. از آنجایی که زیکا توسط یک نوع پشه منتقل میشود، برخی دانشمندان و متخصصان هشدار میدهند که این ویروس ممکن است در مدتی کوتاه نه فقط در قاره امریکا که در سراسر جهان شیوع یابد. ویروس زیکا برای نخستین بار در سال۱۹۴۷ در بدن یک میمون در حوالی جنگل زیکا در نزدیکی دریاچه ویکتوریا در آنگولا کشف شد. ابتلا به این ویروس بیش از هرجای دیگر دنیا، در نقاطی از آفریقا و جنوبشرق آسیا دیده شده است. به گزارش یورونیوز، «مارگارت چن»، مدیرکل سازمان بهداشت جهانی گفت که یک همکاری بینالمللی برای تشخیص بهتر و افزایش سرعت کار روی واکسن این بیماری نیاز است. با این حال در حال حاضر نیاز به وضع محدودیت در سفر یا تجارت با مناطق آلوده به این ویروس نیست.
اعلام وضعیت اضطراری توسط یک کمیته مستقل از کارشناسان به سازمان ملل توصیه شده است. این کمیته تصریح کرده که واکنش سریع بینالمللی، همچنین انجام پژوهشهای علمی باید مورد نظر قرار بگیرند. سازمان بهداشت جهانی هفته گذشته اعلام کرد که گسترش انفجاری ویروس زیکا میتواند ۴میلیون نفر را در قاره امریکا آلوده کند. برزیل که به نظر میرسد بیش از سایر کشورهای قاره امریکا با این بیماری درگیر است، در آگوست ۲۰۱۶ میزبان بازیهای المپیک خواهد بود. سازمان بهداشت جهانی پیش از این به علت واکنش دیرهنگام در قبال گسترش ویروس ابولا در برخی کشورهای آفریقایی که بیش از ۱۰هزار قربانی گرفت، مورد انتقاد شدید قرار داشت. این سازمان وعده داده بود که در آینده در مقابله با بحرانهای بهداشتی بهتر عمل کند.
کمیته اضطراری مقررات بهداشتی بینالمللی، وابسته به سازمان بهداشت جهانی، در نظر دارد که متخصصان همهگیرشناسی (اپیدمولوژی)، بهداشت عمومی و بیماریهای عفونی را از امریکا، اروپا، آسیا و آفریقا به کار بگیرد تا راهی برای کنترل و مبارزه با این ویروس بیابند. به باور کارشناسان، ویروس زیکا که توسط پشه «آئدس» منتقل میشود، به بروز ضایعات مغزی جدی منجر میشود. زنان بارداری که به این ویروس آلوده شوند، فرزندانی مبتلا به «میکروسفالی» به دنیا خواهند آورد؛ کودکانی که مغزشان بهطور چشمگیری از اندازه معمول کوچکتر است.
