جبهه متحد جهان علیه فعالیتهای داعش
گروه جهان
«داعش بهدنبال ساخت ارتشی از فقراست» این تازهترین تیتر خبر درباره تحرکات اخیر «داعش» جنجالیترین گروه تروریستی جهان در لیبی است. همین موضوع وزرای خارجه 23کشور را در رم جمع کرد تا همزمان با مذاکرات ژنو برای نبردی جدی با داعش چارهاندیشی کنند. تفاوت این نشست با نشستهایی پیشین در تمرکزی است که برای نخستینبار بر مساله لیبی و نقش آن در آینده داعش شده است.
به گزارش رویترز، نشست 23وزیر امور خارجه عضو ائتلاف ضدداعش برای «طراحی نقشههایی برای نبرد با گروه تروریستی داعش در سوریه و عراق و چگونگی ممانعت از پیشروی داعش در لیبی» در رم برگزار شد. ریاست این نشست را پائولو جنتیلونی وزیر خارجه ایتالیا و جان کری همتای امریکایی او برعهده داشت و علاوه بر وزرای خارجه 23کشور عضو، فدریکا موگرینی رییس سیاست خارجه اتحادیه اروپا نیز در این نشست شرکت داشته است.
برخی منابع اعلام کردند که در نشست رم راههای هماهنگی علیه داعش، برقراری آرامش در مناطقی مثل شهر تکریت عراق که از داعش پس گرفته شده، تلاشهای بیشتر و وسیعتر برای خشکاندن منابع مالی این گروه تروریستی، توقف ورود شبهنظامیان خارجی به مناطق تحت کنترل این گروه تروریستی و پیوستن به آنها و نیز مقابله با سیل تبلیغات اینترنتی داعش مورد بررسی قرار گرفت. جان کری وزیر امور خارجه امریکا در ابتدای این نشست گفت: «داعش اکنون حالت دفاعی به خود گرفته و به شیوههای جدیدی رو آورده که مهمترین آنها گسترش نفوذ این گروه تروریستی در دیگر نقاط جهان ازجمله لیبی است. داعش تلاش دارد تا دیگر گروههای همفکر خود را در مناطق مختلف جهان با خود همراه کند و نام داعش را بر آنها بگذارد که یک ابزار تبلیغاتی برای این گروه است. در لیبی مهمترین مساله تشکیل دولت وحدت ملی است که به این چشمانداز تاحدود زیادی نزدیک شدیم. تشکیل ارتش ملی در لیبی و کمک به آن برای از میان بردن داعش یک اولویت اساسی برای ماست که در نشست امروز آن را بررسی میکنیم.»
اما مساله لیبی در آینده داعش نقطه عطف این نشست بود که برای نخستینبار مطرح شد. به گفته یکی از مسوولان برجسته امریکایی، گسترش احتمالی داعش در لیبی با درگیری گروههای رقیب برای تشکیل دولت وحدت لیبی پنج سال پس از سرنگونی معمر قذافی رییسجمهور سابق این کشور با کمک یک ائتلاف غربی موضوع اصلی این مذاکرات بود. این مقام امریکایی در جمع خبرنگاران گفت: «داعش تلاش میکند کنترل بخشهایی از لیبی بهویژه سرت را به دست بگیرد اما واشنگتن با کمک مردم لیبی و شرکای خود در ائتلاف تلاش میکند مانع از تحقق این امر شود.»
داعش و ارتشی از فقرا
همزمان با این نشست ژنو برای صلح در سوریه و نشست رم برای چارهاندیشی درباره آینده داعش مقامات اطلاعاتی انگلیس هشدار دادند که گروه تروریستی داعش با عضوگیری از محرومترین کشورهای آفریقایی در حال ایجاد «ارتشی از فقرا» در مأمن جدید خود لیبی است.
به گزارش روزنامه تلگراف، شاخه فعال داعش در لیبی با پراخت مبالغی تا سقف هزار دلار به مردم فقیر کشورهای همسایه لیبی مانند چاد، مالی و سودان درحال افزایش نیروهای خود است. داعش در حقیقت در حال الگوبرداری از معمر قذافی دیکتاتور سابق لیبی است که هزاران سرباز را برای عضویت در ارتش خود و سرکوب انقلاب لیبی از سایر کشورهای آفریقایی به خدمت گرفت. داعش «خلافت خودخوانده» جدیدش را در «سرت» شهر محل تولد قذافی راهاندازی کرده است. این سربازگیری همزمان با جنگ در عراق و سوریه برای داعش در حال انجام شدن است.
سرهنگ اسماعیل شکری از فرماندهان اطلاعات ارتش لیبی گفت: «حدود 70درصد ارتش داعش در سرت از نیروهای غیر لیبیایی تشکیل شده است، اکثر این نیروها تونسی هستند و بقیه آنها نیز سودانی و مصریاند. متاسفانه ما مرزهای گسترده بازی داریم که به مناطقی باز و بدون کنترل و خطوط قاچاق انسان ختم میشوند.» انتظار میرود داعش از زمان ایجاد مأمنی برای خود در سرت طی یک سال گذشته، ارتشی با عضویت دو تا سه هزار شبهنظامی ایجاد کرده باشد و این شهر بندری را به چیزی شبیه رقه در سوریه بدل کرده است. پرداخت این مبلغ به شهروندان کشورهایی که بسیاری از آنها روزانه کمتر از دو دلار درآمد دارند و حتی چند صد دلار با حقوق سالانه آنها برابری میکند، قطعا تاثیرگذار خواهد بود. این درحالی است که مقامات لیبیایی صراحتا اعتراف کردهاند قدرت لازم را برای توقف ورود این افراد ندارند. بسیاری از این افراد با استفاده از کانالهای قاچاق انسان موجود در لیبی که توسط پناهجویان برای رسیدن به اروپا استفاده میشود، خود را به این کشور میرسانند. سرهنگ منصف الولد از مقامات ارشد پلیس در یکی از شهرهای اطراف سرت میگوید: «مهاجرت غیرقانونی برای اوضاع فعلی مانند سم است
چراکه از این طریق مهاجران خارجی مسیری هموار برای پیوستن به داعش و مبارزه در کنار آن دارند. بسیاری از کسانی که از مهاجرت غیرقانونی بهره میبرند پناهجویان هستند اما برخی آنها هم افرادی هستند که به قصد پیوستن به داعش میآیند. متاسفانه اینجا در لیبی ما دقیقا در مرکز رقابت مهاجرتی قرار داریم.»
جبهه امریکایی علیه داعش افغانستان
اوایل سال2016 امریکا برای نخستینبار اعلام کرد که نیروهای این کشور مجوز دارند تا علیه نیروهای داعش در افغانستان نیز وارد عمل شوند. پیشتر نیروهای امریکایی در افغانستان به انجام حملات محدود علیه داعش میپرداختند و تنها زمانی دست به حمله میزدند که مواضع خودشان هدف حملات این گروه تروریستی قرار میگرفت. مجوز عملیات نظامی در افغانستان درحالی صادر میشود که کاخ سفید پایان عملیات نظامی خود در افغانستان را در سال۲۰۱۴ رسما اعلام کرده بود.
روزنامه نیویورک تایمز در همین رابطه گزارش داد ارتش امریکا در سه هفته گذشته دستکم 12بار مواضع عناصر همپیمان داعش را بمباران کرده است. بنا بر این گزارش، این عملیات بعد از آن صورت گرفت که دولت باراک اوباما رییسجمهور امریکا، در ژانویه با گسترش عملیات علیه داعش در افغانستان موافقت کرد. بسیاری از این حملات در منطقه تورهبوره واقع در ولایت شرقی ننگرهار اجرا شده است. فرماندهان امریکایی حاضر در افغانستان معتقدند در حملات اخیر حدود 100داعشی کشته شدهاند. برآوردهای مقامهای اطلاعاتی امریکایی حاکی است حدود هزار داعشی در ننگرهار مستقر هستند و احتمالا چندین هزار داعشی در دیگر نقاط این کشور مخفی شدهاند. در ادامه همین سیاست ایستگاه رادیویی داعش در ایالت ننگرهار درنتیجه حمله نیروهای افغان با کمک نیروهای بینالمللی تخریب شد. در این حمله هوایی علاوه بر تخریب دو دستگاه فرستنده این گروه، ۲۹عضو آن نیز کشته شدند. براساس خبرنامه دفتر مطبوعاتی والی ولایت ننگرهار چهار حمله هوایی به مواضع داعش در خاک افغانستان انجام شده است. یاسین صمیم سخنگوی وزارت مخابرات افغانستان گفته بود که برنامههای این رادیو روی فرکانسی که وزارت مخابرات افغانستان قبلا آن را دراختیار یک رادیوی محلی قرار داده بود، پخش میشود. اما آخرین فعالیت امریکا دررابطه با داعش افزایش 35درصدی بودجه عملیات نظامی ازسوی وزارت دفاع این کشور علیه داعش بود که بهنظر تیر خلاصی برای کمرنگ شدن دامنه فعالیتهای این گروه تروریستی باشد. باتوجه به این افزایش این بودجه برای مبارزه با این گروه تروریستی به 7میلیارد و 500میلیون دلار خواهد رسید.
