فرسودههای تجاری اندک هستند
هیچ آمار مستقلی از ترمیم و نوسازی مراکز ویژه تجاری در شهر تهران وجود ندارد. موضوعی که شورای عالی معماری و شهرسازی برای نوسازی مصوب کرده، پلاکهایی است که در نقشه بافت فرسوده تهران مشخص شده است. براساس این نقشهها 205هزار پلاک بافت فرسوده در شهر تهران وجود دارد که اکنون حدود 75هزار پلاک آنها ترمیم و نوسازی شده است. البته ممکن است در دل اینها هم واحد تجاری-اداری و هم واحدهای مسکونی وجود داشته باشد، اما غالب این واحدهای نوسازی شده، مسکونی هستند. در میان واحدهای نوسازی شده، واحدهای تجاری بسیار محدود است چون مصوبه شورای عالی معماری و شهرسازی بهصورت مکانی است و هیچگونه مشخصات کاربری واحدها در آن مشخص نشده است.
شورای عالی معماری در این مصوبه سه مولفه را با این شرح مدنظر قرار داده است؛ ریز دانه بودن، نفوذناپذیری و عدم استحکام. براساس این سه مولفه در حال حاضر حدود 3هزار و 768هکتار بافت فرسوده در شهر تهران شناسایی شده که تعداد واحدهای تجاری-اداری در آنها محدود است.
البته بسیار طبیعی است که اگر در داخل بافت فرسوده عملیات ترمیم و بازسازی صورت بگیرد و واحدهایی هم وجود داشته باشند که پروانه تجاری-اداری داشته باشند، واحدها با همان کاربری تجاری-اداری ابقا میشوند اما اگر پروانه تجاری-اداری نداشته باشند با همان کاربری پیشین خود ابقا خواهند شد.
ازسوی دیگر لازم به ذکر است که ساختوسازهای جدید تجاری هم که در سالهای گذشته انجام شده اصولا در داخل بافتهای فرسوده نبودهاند و پلاکهایی در خارج از این مناطق تجاریسازی شدهاند.
درمورد بازار سرپوشیده تهران هم باید بگویم؛ چون این محدوده توسط سازمان میراث فرهنگی ثبت تاریخی شده است ترمیم و بازسازی در آن موضوع ویژهیی است بر همین اساس نیز ضوابط و مقررات ویژهیی دارد. در این مورد بهخصوص هم سازمان میراث فرهنگی و هم شهرداری تهران با ضوابط ویژهیی برخورد میکنند و بهجای نوسازی تنها ترمیم، بهسازی و احیا را در دستور کار خود قرار دادهاند.
